Tujina

Obtožen zgolj laganja

Washington, 18. 08. 2010 08.40 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Nekdanjega guvernerja Illinoisa Roda Blagojevicha je sodišče obsodilo, da je lagal agentom FBI. O prodaji senatorskega sedeža Baracka Obame niso razpravljali. Grozi mu do pet let zapora.

Porota zveznega sodišča v Chichagu je v torek nekdanjega guvernerja ameriške zvezne države Illinois Roda Blagojevicha spoznala za krivega zgolj v eni od 24 točk obtožnice, pa še to zgolj v manj resni, da je lagal agentom FBI. Odločitve o tem, ali je ali ni prodajal sedež nekdanjega senatorja Baracka Obame, ni bilo. Tožilstvo že zahteva vnovično sojenje.

"Ni jim uspelo dokazati, da sem naredil kaj narobe - razen ene nebulozne zadeve izpred petih let," je na sodišču dejal Blagojevich.
"Ni jim uspelo dokazati, da sem naredil kaj narobe - razen ene nebulozne zadeve izpred petih let," je na sodišču dejal Blagojevich. FOTO: Reuters

Blagojevich je po odločitvi porote že izrazil zadovoljstvo. "To vam kaže, da je vlada proti meni vrgla vse, razen kuhinjskega korita. Ni jim uspelo dokazati, da sem naredil kaj narobe – razen ene nebulozne zadeve izpred petih let," je dejal Blagojevich. Njegovi odvetniki pa so napovedali pritožbo tudi na to obsodbo.

Toda trije člani porote so za javnost povedali, da je bila porota pri bolj resnih zadevah neodločena z 11 glasovi na eni in enim na drugi strani ter da je nekdanjemu guvernerju resno grozila obsodba zaradi trgovanja s sedežem v zveznem senatu, potem ko je Obama postal predsednik ZDA. Škandal Obami sicer ni škodil, saj z guvernerjem ni imel nobenih poslov.

Seznam guvernerjevih grehov

Do odločitve je prišlo po 14 dneh odločanja porote in po 11 tednih sodnega procesa. Primer je bil odmeven, saj so Blagojevicha pred 20 meseci, ko je bil še na položaju guvernerja, aretirali zvezni policisti, ker je hotel "najboljšemu ponudniku" prodati nekdanji sedež Obame v zveznem senatu. Blagojevicha so na skrivaj posneli, ko je govoril, da ima v rokah "suho zlato", ki ga za nič ne bo dal iz rok.

Škandal predsedniku ZDA Baracku Obami ni škodil, saj z guvernerjem ni imel nobenih poslov.
Škandal predsedniku ZDA Baracku Obami ni škodil, saj z guvernerjem ni imel nobenih poslov. FOTO: Reuters

To je bil sicer le del več ur trajajočih posnetkov skrivnega prisluškovanja 53-letnemu Blagojevichu. Ta je med drugim tudi izsiljeval časnik Chicago Tribune in zahteval, da odpusti do njega kritične novinarje, ter sklepal državne pogodbe le s tistimi podjetji, ki so najela njegovo soprogo Patti. Seznam njegovih grehov je bil sicer precej dolg in je zajemal 24 točk obtožnice.

Toda obsojen je bil zgolj zaradi laganja agentom zveznega preiskovalnega urada FBI, ko je dejal, da ni sledil tistim, ki so prispevali denar za njegovo kampanjo. Sodišče mu zdaj lahko dosodi kazen v višini do pet let zapora. Nekatere izmed bolj resnih obtožb, kot je izsiljevanje, so mu grozile tudi z 20-letno zaporno kaznijo.

Neodločeno se je končalo tudi sojenje Blagojevichevemu bratu Robertu, sicer 52-letnemu poslovnežu iz Tennesseeja. Robert Blagojevich naj bi bratu pomagal iztržiti čim več za Obamov senatni sedež. Toda tudi pri njemu porota ni dosegla soglasja pri nobeni izmed štirih točk obtožnice.

KOMENTARJI (9)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Odpri.oci
18. 08. 2010 13.12
Saj je že zelo dolgo znano, da so mu vse podtaknili z namenom spraviti Barry-ja Soetoro-a (AKA B. Husein Obamo) v senat in pozneje na stolček.....
Bohem
18. 08. 2010 13.00
Glede na izid sodišča so mu sodili po slovenski zakonodaji ali pa kar v Sloveniji sami (na kakšnem skrivnem sojenju, kot je američanom v navadi). @Yugos: v kolikor najdeš enega samcatega politika, kateri ne bi lagal, in to na celotni zemeljski obli, dobiš od Nobelove nagrade pa vse do nagrade Idrijskih čipk, skratka pokasiraš vse možne svetovne nagrade. Lp
Martian
18. 08. 2010 11.25
hehe..tega sm gledal v Celebrity Apprentice...matr je smešen tale Blago....k še tipkat ne zna...
DeadBull
18. 08. 2010 10.50
Očitno je, da je bil porotnik podupljen....
Yugos
18. 08. 2010 10.19
sej slovenski politiki ne lažejo ane....
Marija Demec
18. 08. 2010 10.13
balkanski lisjak...
Foen
18. 08. 2010 10.01
spet južnjak, ki je v tujini obsojen zaradi kriminala.
brancc
18. 08. 2010 09.18
srpska posla...
yerbas
18. 08. 2010 09.16
kako je fajn da lahko napišejo eno novico iz amerike, hahahaha