Tujina

Obtožbe zrežirane v vrhu politike?

Moskva, 04. 03. 2009 12.31 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Nekdanji ruski tajkun Hodorkovski, ki je v zaporu že od leta 2005, je spet na sodišču. Obtožujejo ga poneverb in pranja denarja, opozicija pa je prepričana, da gre za spletke v Kremlju.

Ruski tajkun Mihail Hodorkovski, ki je že zaprt zaradi poneverb in utaje davkov, se je spet pojavil na sodišču. Iz zapora v Sibiriji so ga v Moskvo prepeljali, zato da bi mu sodili še za ponarejanje 25 milijard ameriških dolarjev, sumijo pa ga tudi nezakonitih finančnih operacij v svojem nekdanjem podjetju Jukos, v vrednosti skoraj 14 milijard dolarjev. V tem naftnem koncernu je bil namreč generalni direktor. Če ga sodišče spozna za krivega, bo v zaporu preživel naslednjih 22 let. Kljub temu se je ob prihodu na sodišče novinarjem smehljal, komentiral pa za zdaj ni.

Mihaila Hodorkovskega bi lahko doletela 22-letna zaporna kazen.
Mihaila Hodorkovskega bi lahko doletela 22-letna zaporna kazen. FOTO: Reuters

Uvodna faza bo sicer bolj tehničnega značaja. Zagovorniki nameravajo zaprositi za odložitev začetka sojenja, saj morajo preučiti na tisoče strani obremenjujočih dokazov, ki jih je tožilstvo predložilo že prejšnji mesec.

Podporniki Hodorkovskega sicer vlado obtožujejo produciranja novih obtožb, saj si po njihovem mnenju želi, da bi nekdanji tajkun ostal za rešetkami. Veliko se jih namreč strinja, da bi Hodorkovski, ki se mu je obetalo, da ga bodo predčasno izpustili, v tem primeru lahko postal vodja opozicije. Kremlju se je zameril že pred leti, ko je financiral opozicijske stranke, opozarjal na korupcijo in načrtoval naftovod, ki ne bi bil pod nadzorom države, so prepričani njegovi odvetniki.

Sojenje tako predstavlja velik izziv za ruskega predsednika Dmitrija Medvedjeva, ki je ob prihodu na oblast obljubljal boj proti 'pravnemu nihilizmu'. Zaostrile se bodo tudi napetosti med ekonomskimi pragmatiki, ki bi Hodorkovskega še najraje videli na prostosti, in skupino nekdanjih KGB agentov, ki jih vodi namestnik premierja Igor Sečin. Slednjega je nekdanji tajkun obtožil, da proti njemu vodi kampanjo, od katere ima finančne koristi. Potem ko je namreč največji ruski naftni dobavitelj Jukos bankrotiral, se je veliko denarja prelilo v drugega giganta Rosnefta, ki mu predseduje prav Sečin.

Zagovorniki Hodorkovskega tako vztrajajo, da so nove obtožbe "naročene z vrha ruske politike“, s tem pa se strinja tudi njegov nekdanji poslovni partner Leonid Nevzlin, ki je v izgnanstvu v Izraelu. "Dokler Putin in njegovi ljudje vodijo Kremelj, bodo naredili vse, ka je v njihovi moči, da ga čim dlje zadržijo v zaporu. Tudi tokrat so, kot na prejšnjem sojenju, obtožbe smešne, konec pa vnaprej zrežiran.“

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (7)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Bolivar
05. 03. 2009 03.00
budda,pilot1 Budale,saj se enaka kraja dogaja pod Putinsko oblastjo,pa te lopovi ne gredo v zapor,ker so "prave politične barve"!
icetel
04. 03. 2009 16.12
dejmo jim nasga srota, bavcarja, bricla,.....
budda
04. 03. 2009 15.12
pilot1 tako je. ta članek je pa spet jalov poskus zahodne propagande očrniti rusijo. velike države rabijo trdo roko.
Zatarra
04. 03. 2009 14.31
Hodorkovski ma še srečo. Če ne bi bil za rešetkami, bi danes verjetno že delal družbo krtom, poln redkih izotopov, težkih kovin ali česa podobnega ... :>
pilot1
04. 03. 2009 14.02
Vsi vemo zakaj se gre ne dela tako kot hoče Putin in čist prov je da je tukej notr če hoče američanom v rit lezt nj bo pa v luknji
lukc123
04. 03. 2009 13.57
ker pogled ma ta model hehe taprav psiho
Skynet
04. 03. 2009 13.54
Ta Rusija je skoruperana država do konca... ni čudno, da si vsako leto povprečno 40.000 ljudi vzame življenje zaradi revšine in drog!