Tujina

Obtožbe o neprimernem vedenju odnesle drugega človeka Unicefa

New York/Port-au-Prince, 22. 02. 2018 21.21 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Namestnik direktorja Unicefa Justin Forsyth je odstopil, potem ko so nanj letele obtožbe, da se je na svojem prejšnjem položaju, ko je vodil britansko humanitarno organizacijo Save the Children, neustrezno vedel do neke uslužbenke. Poudaril je, da odstopa zato, ker ne želi škoditi organizacijama, ki ju ceni.

Justin Forsyth je odstopil, ker so v javnost prišle obtožbe žensk o neprimernem obnašanju iz leta 2011 in 2015. Takrat je bil vodja organizacije Save the children.
Justin Forsyth je odstopil, ker so v javnost prišle obtožbe žensk o neprimernem obnašanju iz leta 2011 in 2015. Takrat je bil vodja organizacije Save the children. FOTO: POP TV

Justin Forsyth je danes odstopil z mesta namestnika direktorja Sklada Združenih narodov za otroke (Unicef) in se opravičil zaradi svojih preteklih "napak". Vztrajal pa je, da se je za odstop odločil zato, ker ga skrbi, da bi utegnila afera škoditi tako Unicefu kot organizaciji Save the Children in tudi širšemu namenu, ki mu služita.

"Želim biti jasen, da iz Unicefa ne odhajam zaradi napak, ki sem jih storil v Save the Children. Te so bile obravnavane po ustreznem postopku pred mnogimi leti," je poudaril v izjavi za javnost in dodal še, da se je že takrat "opravičil odkrito in iz oči v oči" ter da se danes znova opravičuje.

Ocenil je, da je namen vsega hrupa, ki se zadnje dni dela okoli njega, ne le kaznovati njega samega, temveč poskušati resno škoditi organizacijama, za kateri dela oziroma je delal in ju "resnično ljubim in cenim".

Forsyth je dejal, da ne odhaja zaradi "grehov iz preteklosti", pač pa, ker ne želi, da bi s tem škodil organizacijam, pri katerih dela oziroma je delal.
Forsyth je dejal, da ne odhaja zaradi "grehov iz preteklosti", pač pa, ker ne želi, da bi s tem škodil organizacijam, pri katerih dela oziroma je delal. FOTO: AP

Kar tri ženske so ga obtožile neprimernega vedenja

Forsyth se je Unicefu pridružil leta 2016, potem ko je zapustil položaj prvega človeka Save the Children, kjer se je soočal s pritožbami kar treh zaposlenih, mladih žensk, do katerih naj bi se neustrezno vedel, jim pošiljal neprimerna sporočila in komentiral njihova oblačila. V Unicefu so v sredo zatrdili, da za te obtožbe niso vedeli.

Do odstopa v vrhu Unicefa sicer prihaja po aferi, ki je v minulih tednih močno načela ugled britanske humanitarne organizacije Oxfam. Na dan je namreč prišlo, da so sodelavci Oxfama na Haitiju in v Čadu najemali prostitutke, organizacija pa naj bi nato neprimerno vedenje svojih sodelavcev prikrivala oziroma ga ni ustrezno sankcionirala.

Haitijske oblasti so prav danes sporočile, da so suspendirale vse operacije Oxfama, dokler se ne bo zaključila njihova preiskava o teh očitkih. Predvidoma gre za obdobje dveh mesecev.

V Port-au-Princeu so obenem poudarili, da je naredil Oxfam veliko napako, ker jih ni seznanil z dejanji svojih sodelavcev takrat, ko so se ta dogajala – po uničujočem potresu leta 2010 –, ampak šele zdaj. "Ta zavržena dejanja, domnevni zločini, ki so jih priznali tako storilci kot tudi organizacija, predstavljajo resno kršitev časti haitijskega naroda," so še zapisali v vladi.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Transformerji
23. 02. 2018 16.09
Vse te lažne organizacije, kateri člani živijo samo na račun dobrotnikov, uživajo nezaslišano dobro življenje, bi morali ukiniti. Samo direktne račune - za to pa naj poskrbijo države, ki imajo resnično željo pomagati nerazvitim. Teh pa v resnici ni !!
Našvasan_zob
22. 02. 2018 22.29
+6
Zato jz vedno dnar samo v roke dam... Tele organizacije so vse banda.. S Clinton fundacijo na čelu,ki je pokradla 9 MIlijard USD zbranih za Haiti..
appollyon
23. 02. 2018 11.44
-1
Se prav do danes nisi še nič dal, razen "rombotu" za čike.
ni_mi_vse_eno
22. 02. 2018 21.52
+0
Moški je komentiral oblažila žensk - NEZASLIŠANO. Obnašanje je vredno vse obsodbe in ne samo neprimerno. ☺