Tujina

'Obtožbe nesprejemljive in politično motivirane'

Madrid, 02. 03. 2010 09.08 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

So venezuelske oblasti res pomagale Eti in Farcu pri načrtovanju atentatov na kolumbijske predstavnike oblasti? Za obtožbe naj bi izvedeli iz medijev, menijo pa, da so nesprejemljive.

V zadnjem času so se povečale tudi napetosti med Kolumbijo in Venezuelo. Slednja se je ostro odzvala na odločitev Kolumbije, da ZDA dovoli, da z njenega ozemlja izvajajo operacije proti mamilarskim kartelom.

Španija je od Venezuele zahtevala, naj odgovori na obtožbe španskega preiskovalnega sodnika, da je sodelovala pri pripravi načrtov za umor vodilnih predstavnikov Kolumbije. Načrte naj bi pripravljali kolumbijski uporniki in baskovska organizacija Eta. "Španska vlada se bo o nadaljnjih korakih odločila po pridobitvi razlage venezuelske vlade," je dejal španski premier Jose Luis Zapatero.

Policija ob znaku ETE
Policija ob znaku ETE FOTO: Reuters

Venezuelsko zunanje ministrstvo je sicer že sporočilo, da so obtožbe španskega preiskovalnega sodnika, za katere so, kot trdijo, izvedeli iz medijev, nesprejemljive in politično motivirane. Znano pa je, da je venezuelski predsednik Hugo Chavez predlagal, da Evropska unija umakne s seznama terorističnih organizacij levičarsko organizacijo Farc. EU je to možnost zavrnila.

Španski preiskovalni sodnik je 13 pripadnikov Ete in kolumbijskega gibanja Farc v ponedeljek obtožil sodelovanja v zaroti proti najvišjim predstavnikom Kolumbije na čelu s predsednikom Alvarom Uribejem. V pripravi zarote naj bi sodelovali tudi predstavniki venezuelske vlade. Sodnik je špansko vlado pozval, naj od Kube in Venezuele zahteva izročitev obtoženih.

Kolumbijski uporniki
Kolumbijski uporniki FOTO: Reuters

Farc se že skoraj pol stoletja bori proti kolumbijski vladi, predsednik Uribe pa zavrača vsakršna pogajanja z njim. Pripadnike Farca naj bi po trditvah španskega sodnika urili tudi v Eti.

Eta se za neodvisnost Baskije bori že od leta 1968. V različnih napadih Ete je bilo v zadnjih 40 letih ubitih več kot 820 ljudi.

SORODNI ČLANKI

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.