Tujina

FOTO in VIDEO: V protiteroristični raciji je umrlo več ljudi, a še ni znano, ali je med njimi tudi Abaaoud

Pariz, 18. 11. 2015 06.13 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 33 min

V obsežni protiteroristični operaciji so aretirali osem oseb, v policijski akciji pa so umrle vsaj tri osebe. 26-letna sestrična domnevnega organizatorja petkovega napada se je razstrelila, drugih dveh žrtev, ki sta umrli v akciji, pa še niso identificirali. Po neuradnih informacijah naj bi bil žrtev tudi Abdelhamid Abaaoud. Ali je med aretiranimi Salah Abdeslam, ni jasno.

Več videovsebin
  • Nočna racija v Parizu: pokalo je kot na bojišču
    01:05
    Nočna racija v Parizu: pokalo je kot na bojišču
  • Policijska akcija v Saint Denisu
    02:04
    Policijska akcija v Saint Denisu
  • Policija je vdrla v cerkev
    00:32
    Policija je vdrla v cerkev
  • Iz SVETA: Tonin o varnosti v Sloveniji
    04:28
    Iz SVETA: Tonin o varnosti v Sloveniji
  • Iz SVETA: Kaj pa Slovenci, ki so bili v Siriji?
    01:10
    Iz SVETA: Kaj pa Slovenci, ki so bili v Siriji?
  • Iz 24UR: 7 ur trajajoča akcija v Parizu
    02:24
    Iz 24UR: 7 ur trajajoča akcija v Parizu
  • Iz 24UR: Policiste na sled pripeljal odvržen telefon
    02:39
    Iz 24UR: Policiste na sled pripeljal odvržen telefon
  • Iz 24UR: Ugotovljena identiteta 26-letne samomorilke
    02:13
    Iz 24UR: Ugotovljena identiteta 26-letne samomorilke
  • Iz 24UR: Kdo je organizator napadov?
    02:23
    Iz 24UR: Kdo je organizator napadov?
  • Iz 24UR: Od kod raketomet sredi Ajdovščine?
    01:05
    Iz 24UR: Od kod raketomet sredi Ajdovščine?
  • Iz 24UR: Po Evropi in Ameriki se širi panika
    02:46
    Iz 24UR: Po Evropi in Ameriki se širi panika
  • Iz 24UR: Ubit tudi 'državni sovražnik številka ena'?
    01:12
    Iz 24UR: Ubit tudi 'državni sovražnik številka ena'?
  • Iz 24UR: V stanovanju teroristov večje količine orožja, tudi samomorilski jopiči
    02:24
    Iz 24UR: V stanovanju teroristov večje količine orožja, tudi samomorilski jopiči

V Parizu je štiri dni po krvavih terorističnih napadih potekala obsežna protiteroristična operacija, ki se je začela ob 4.20 uri, trajala pa je kar sedem ur. Aretirali so osem oseb, v raciji pa so umrle vsaj tri osebe. V posredovanju policije v stanovanju, v katerem so se zadrževali domnevni džihadisti, se je razstrelila 26-letna sestrična domnevnega organizatorja petkovih terorističnih napadov Abdelhamida Abaaouda, v policijskem napadu pa sta umrli še vsaj dve osebi.

Med aretiranimi ni bilo Abaaouda niti Salaha Abdeslama, ki je od napada na begu, francoski tožilec Francois Molins pa ni ne potrdil ne zanikal, ali sta morda med ubitimi v raciji. Po informacijah Washington Posta, ki se sklicuje na neuradne, a zanesljive vire blizu obveščevalnih agencij, naj bi bil glavni organizator petkovega terorističnega napada Abdelhamid Abaaoud mrtev. A je treba počakati na uradne rezultate forenzične preiskave, saj je Molins dejal, da žrtev, ki sta umrli v akciji, še niso identificirali. Poleg žrtev po navedbah tožilca niso identificirali tudi treh aretiranih. Prav tako še vedno niso identificirali dveh od osmih skrajnežev, ki so izvedli petkove napade.

Molins je tudi razkril, da je bila skupina ljudi, ki so bili danes aretirani oz. ubiti, pripravljena izvesti napad. "Nova skupina teroristov je bila nevtralizirana in vsa znamenja so, da bi glede na njihovo orožje, organizacijsko strukturo in odločenost lahko napadli," je povedal pariški tožilec. V stanovanju, kjer naj bi se skrivali osumljenci petkovega terorističnega napada, so namreč našli velike zaloge orožja in več samomorilskih jopičev.

Tarča operacije je bil domnevni organizator petkovih terorističnih napadov, ki so terjali 129 življenj, belgijski džihadist Abdelhamid Abaaoud. Gre za nekdanjega manjšega prestopnika, ki je odrasel v Bruslju, leta 2013 pa naj bi se v Siriji pridružil IS. Tožilec Molins je pojasnil, da so o njegovi prisotnosti v stanovanju v Saint-Denisu sklepali na podlagi nadzora telefonskih klicev in izjav prič.

Policijo je do stanovanja v predmestju Pariza sicer pripeljal mobilni telefon, ki so ga našli v košu za smeti pri dvorani Bataclan. Na njem naj bi našli natančne načrt napada na dvorano in sporočilo, poslano v petek ob 21.42: ''Gremo. Začelo se je.'' Policija zdaj išče prejemnika sporočila.

V posredovanju je bilo lažje ranjenih pet policistov, ubit pa je bil policijski pes.

Predlog za podaljšanje izrednih razmer za tri mesece

Francoska vlada je medtem predstavila prvega v nizu zakonodajnih predlogov, ki jih je napovedala po petkovih napadih. Predlog zakona predvideva podaljšanje izrednih razmer za tri mesece. Francoski predsednik Francois Hollande je po petkovih napadih razglasil izredne razmere za 12 dni. O njihovem podaljšanju bo v četrtek odločala narodna skupščina, v petek pa še senat.

Danska in Švedska povišali raven ogroženosti

Nekaj ur za Dansko je danes tudi sosednja Švedska povišala raven ogroženosti pred terorističnimi napadi na "visoko", kar je druga najvišja raven. Eden od razlogov za zvišanje ravni ogroženosti so konkretne informacije, ki jih je prejela obveščevalna služba Sipo.

Gre za prvi napad na Zahodno Evropo, a ne zadnji

Teroristični napadi v Parizu so morda le del serije napadov, ki jih Islamska država (IS) načrtuje v Evropi, je danes opozoril nemški notranji minister Thomas de Maiziere. Kot je posvaril, je grožnja Nemčiji in Evropi "zares resna".

Tudi direktor ameriške Cie John Brennan je v ponedeljek podobno menil, da petkovi napadi v Parizu "niso bili enkraten dogodek", in izrazil pričakovanje, da IS pripravlja še več tovrstnih operacij.

Vodja BKA Holger Münch je pojasnil, je islamistični terorizem v Evropi z napadi v Parizu dosegel novo raven. Orožje in cilji napadalcev v Franciji namreč nakazujejo na "daljše, konspirativno načrtovanje" napadov. Prvi mož BKA tudi napoveduje dolg boj proti tej grožnji: "Ne pripravljamo se na sprint, ampak na tek na dolge proge."
 

Dramatična protiteroristična operacija je trajala kar sedem ur, policisti so izstrelili več kot 5000 nabojev, v njej pa je sodelovalo 830 preiskovalcev.
Dramatična protiteroristična operacija je trajala kar sedem ur, policisti so izstrelili več kot 5000 nabojev, v njej pa je sodelovalo 830 preiskovalcev. FOTO: Reuters
 

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Dogajanje smo ves dan spremljali V ŽIVO:

21.47: Prebivali bruseljske soseke Molenbeek, kjer je živelo več oseb, ki so v petek napadle Pariz, so se zbrali v počastitev žrtev smrtonosnih napadov v Parizu. Bedenja ob svečah se je udeležilo do 2500 ljudi.

21.24: Po poročanju Reutersa so v Marseillu trije ljudje zabodli judovskega učitelja. Napadalci naj bi bili podporniki Islamske države. Učitelja so obmetavali z antisemitskimi žaljivkami in ga trikrat zabodli. Žrtev napada ni v smrtni nevarnosti.

Maziere: Gre za prvi napad IS v Zahodni Evropi, a ne zadnji

20.17: Teroristični napadi v Parizu so morda le del serije napadov, ki jih Islamska država (IS) načrtuje v Evropi, je danes opozoril nemški notranji minister Thomas de Maiziere. Kot je posvaril, je grožnja Nemčiji in Evropi "zares resna".

"Na osnovi vsega, kar doslej vemo, je bil Pariz rezultat - ali del - koordinirane serije napadov t. i. Islamske države," je na zasedanju nemškega zveznega kriminalističnega urada BKA v Mainzu menil de Maiziere. Če bo to dokončno potrjeno, "bo to prvi napad IS v Zahodni Evropi, a verjetno ne zadnji", je nadaljeval. "Kdor vidi svobodo kot grožnjo, bo vedno proti nam," je še ocenil in dodal, da absolutne varnosti ne bo nikoli, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

'Napadi niso bili enkraten dogodek'

Tudi direktor ameriške Cie John Brennan je v ponedeljek podobno menil, da petkovi napadi v Parizu "niso bili enkraten dogodek", in izrazil pričakovanje, da IS pripravlja še več tovrstnih operacij.

Vodja BKA Holger Münch je medtem v Mainzu izjavil, da po torkovem terorističnem alarmu v Hannovru trenutno nimajo konkretnih namigov o kakih drugih načrtovanih napadih v Nemčiji. A tudi on je podobno kot de Maiziere opozoril, da je situacija potencialno nevarna.

Nova raven terorističnih napadov 'daljše, konspirativno načrtovanje'

Kot je še pojasnil, je islamistični terorizem v Evropi z napadi v Parizu dosegel novo raven. Orožje in cilji napadalcev v Franciji namreč nakazujejo na "daljše, konspirativno načrtovanje" napadov. Prvi mož BKA tudi napoveduje dolg boj proti tej grožnji: "Ne pripravljamo se na sprint, ampak na tek na dolge proge."

De Maiziere je sicer danes branil tudi odločitev za torkovo odpoved prijateljske nogometne tekme med Nemčijo in Nizozemsko, saj so imeli konkretne namige o napadu prav na tej tekmi.

Je pa obenem minister zatrdil, da to ne pomeni podobnih odpovedi v prihodnosti in da ne gre za neko vzorčno odločitev, ampak bodo te sprejemali v vsakem konkretnem primeru posebej, pri čemer bo glavni kriterij varnost prebivalstva.

20.14: Nekaj ur za Dansko je danes tudi sosednja Švedska povišala raven ogroženosti pred terorističnimi napadi na "visoko", kar je druga najvišja raven (vnos ob 16.57). Švedske oblasti so sporočile, da so odločitev sprejele na podlagi ocene Nacionalnega centra za ocenjevanje terorističnih groženj (NCT). Eden od razlogov za zvišanje ravni ogroženosti so konkretne informacije, ki jih je prejela obveščevalna služba Sipo.

"Napadi v Parizu so pokazali, da ima Islamska država morda večjo zmožnost izvedbe relativno kompleksnih napadov v Evropi. Posameznike bi ti napadi lahko navdihnili," je v sporočilu za javnost zapisal Sipo.

Švedska išče osumljenca načrtovanja terorističnega dejanja

Švedska policija je medtem sporočila, da išče moškega zaradi načrtovanja terorističnega dejanja. Za osumljenca, katerega identitete niso razkrili, je bil razpisan nalog za aretacijo. Vodja notranje obveščevalne službe Anders Thornberg je povedal, da za zdaj nimajo dokazov o povezavah z napadi v Parizu.

Med operacijo ustavili teroristično celico, pripravljeno na napad

20.07: Francoski tožilec Francois Molins je sporočil, da niso identificirali tudi treh aretiranih. Prav tako še vedno niso identificirali dveh od osmih skrajnežev, ki so izvedli petkove napade.

Molins je tudi razkril, da je bila skupina ljudi, ki so bili danes aretirani oz. ubiti, pripravljena izvesti napad. "Nova skupina teroristov je bila nevtralizirana in vsa znamenja so, da bi glede na njihovo orožje, organizacijsko strukturo in odločenost lahko napadli," je povedal pariški tožilec. V stanovanju, kjer naj bi se skrivali osumljenci petkovega terorističnega napada, so namreč našli velike zaloge orožja in več samomorilskih jopičev.

Iščejo prejemnika sporočila

Molins je še dejal, da je policija našla mobilni telefon enega od napadalcev, ki so v petek v različnih delih francoske prestolnice ubili 129 ljudi in jih več kot 350 ranili. Telefon so našli v smetnjaku pred koncertno dvorano Bataclan, kjer so skrajneži pobili največ ljudi.

Eden od napadalcev je s telefona poslal kratko sporočilo: "Pripravljeni smo, gremo." Sporočilo je bilo poslano ob 21.42, pred začetkom napadov, policija pa zdaj preiskuje, kdo je bil prejemnik, je povedal Molins.

20.03: Tožilec je povedal, da niti Abdelhamid Abaaoud niti Saleh Abdelsalam, eden izmed petkovih napadalcev, nista med osmimi aretiranimi osebami. V današnji raciji so aretirali sedem moških in eno žensko.

19.58: Po poročanju našega novinarja Jureta Tepine v Saint Denisu policisti uničujejo zasežena eksplozivna sredstva, zato odmevajo zvoki eksplozij.

19.52: Francoski tožilec Francois Molins je sicer zvečer sporočil, da Abaaouda ni bilo med osmimi aretiranimi v današnji operaciji v Saint-Denisu, dveh žrtev, ki sta umrli v akciji, pa še niso identificirali, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

19.47: Eksplozijo, ki je odjeknila v Saint Denisu (vnos ob 19.20), je sprožila policija, saj je na kraju samem uničila v racijah zaseženo orožje.

19.26: Francoski državni tožilec je v izjavi za javnost povedal, da so policijske racije uničile celico, ki je načrtovala nove napade. Dodal je le, da med aretiranimi ni bilo organizatorja napada Abdelhamida Abaaouda, ni pa povedal, ali je ta mrtev ali ne. 

Povedal je tudi, da so v današnji akciji aretirali skupno osem oseb, ne more pa povedati, koliko jih je v raciji umrlo. Predhodno so potrdili le dve smrti, a kaže, da je umrlo več ljudi. Še vedno ni jasno, ali je med njimi tudi Abaaoud, saj morajo najprej opraviti DNK preiskavo.

19.20: Naš novinar na terenu Jure Tepina poroča, da je v Saint Denisu odjeknila močna eksplozija.

19.15: Po informacijah Washington Posta, ki se sklicuje na neuradne, a zanesljive vire blizu obveščevalnih agencij, naj bi bil glavni organizator petkovega terorističnega napada Abdelhamid Abaaoud mrtev.

Več o Abaaoudu preberite tukaj.

Merklova pozvala Nemce, naj jih grožnje ne prestrašijo

18.32: Nemška kanclerka Angela Merkel je pozvala Nemce, naj jih grožnje terorističnih napadov ne prestrašijo. Pojasnila je, da je včerajšnjo odpoved prijateljske nogometne tekme med Nemčijo in Nizozemsko v Hannovru povzročila konkretna varnostna grožnja. "Prav tako žalostna sem bila, kot milijoni drugih oboževalcev. A varnostni organi so sprejeli odgovorno odločitev," je povedala v kratki izjavi. "To so težke odločitve, morda najtežje, saj je treba presojati med svobodo in varnostjo. A včeraj je bilo pravilno, da je pretehtala varnost," je povedala.

Na koncu sicer niso nikogar aretirali in našli nobenega eksploziva.

Mnoge skrbi, kako varne bodo božične tržnice

Notranji minister Spodnje Saške Boris Pistorius je ob tem pomiril javnost, da so se varnostne razmere v Hanovru stabilizirale in da ni nobenega znaka, da bi bila tarča napada božična tržnica, kar skrbi mnogo Nemcev.

Nemčiji je bilo do zdaj z večjimi terorističnimi napadi prizanešeno, a so varnostno-obveščevalne službe pozorne.

Predstavnik obveščevalne agencije je povedal, da čeprav je Nemčija sovražnik IS, ne sme odpovedati javnih dogodkov zaradi strahu. A strah obstaja, saj številke potencialnih ekstremistov rastejo. Predstavnik federalne policije Holger Muench je povedal, da ima nemška policija podatke o 750 Nemcih, ki so potovali v Sirijo in Irak, najverjetneje v kampe za urjenje, tretjina od teh pa se je vrnila. "V Nemčiji trenutno obstaja resna grožnja, a za zdaj nimamo konkretnih dokazov o teroristični tarči," je povedal.

Francija pošilja letalonosilko v vzhodno Sredozemlje

17.55: Francija pošilja svojo letalonosilko v vzhodno Sredozemlje, kjer bo sodelovala v napadih na skrajno skupino Islamska država. Kot je sporočil francoski obrambni minister Jean-Yves Le Drian, je letalonosilka Charles-de-Gaulle skupaj s spremljevalnim ladjevjem danes izplula iz pristanišča v Toulonu, na cilj pa bo prispela do konca tedna.

Francija ima na območju že 12 vojaških letal - šest letal tipa rafale v Združenih arabskih emiratih in šest letal mirage 2000 v Jordaniji, s prihodom letalonosilke pa se bodo njene zmogljivosti povečale za 26 bojnih letal - 18 letal rafale in osem letal super etendard, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Policija v bližini železniške postaje v Hannovru.
Policija v bližini železniške postaje v Hannovru. FOTO: Reuters
Močno okrepili bombardiranje ciljev IS

Francija je po napadih v Parizu močno okrepila bombardiranje položajev IS v Siriji. Francoska bojna letala so od nedelje izvedla okoli 60 zračnih napadov na mesto Raka, trdnjavo IS na severu Sirije. "Okrepljeni napadi se bodo nadaljevali, dokler ne uničimo Islamske države," je v parlamentu dejal Le Drian.

Francoski obrambni minister je prav tako pozdravil okrepljeno sodelovanje po napadih z ZDA, ki so francoskemu letalstvu zagotovile veliko več obveščevalnih informacij kot prej.

V francoskih in ruskih zračnih napadih na Rako je bilo sicer v zadnjih treh dneh ubitih 33 borcev IS, je sporočil Sirski observatorij za človekove pravice. Francoska in ruska letala so napadla skladišča orožja, vojašnice in druge objekte na območju Rake.

Rusija je danes tudi sporočila, da so njena letala napadla tovornjake z nafto, ki so pripadali Islamski državi.

Napade na položaje IS je okrepila tudi koalicija pod vodstvom ZDA. Njena letala so v zadnjih tednih uničila naftne objekte pod nadzorom te skrajne skupine v Deir Ezorju.

Grims: Slovenija je v vojni

17.50: Slovenija je del EU in EU je v vojni; odkar je Slovenija sklenila, da se odzove na poziv Francije k vojaškemu odgovoru na napad, je to povsem jasno, je po današnji seji komisije za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb dejal predsednik komisije Branko Grims (SDS). Iz tega razloga pa je Slovenija odslej po njegovih besedah tudi bolj ogrožena.

Napadalec v Parizu čez Balkan morda potoval s pomagačem

17.38: Eden od napadalcev, ki se je v petek razstrelil v Parizu, je v Zahodno Evropo čez Balkan morda potoval s pomagačem, danes poroča tiskovna agencija Reuters, ki se sklicuje na protiobveščevalne in policijske vire.

Napadalca, ki se je razstrelil blizu stadiona Stade de France, so na podlagi potnega lista, najdenega ob truplu, identificirali kot 25-letnega Ahmada al Mohameda iz Idliba na severozahodu Sirije. Francoske oblasti še ugibajo o pravi identiteti napadalca, a domnevajo, da je bil potni list ukraden ali ponarejen.

Človeka s tem potnim listom so registrirali 3. oktobra na grškem otoku Leros, kamor je prispel na čolnu s še 198 begunci. Francoske oblasti trdijo, da se prstni odtisi napadalca ujemajo z odtisi moškega, registriranega na Lerosu.

Grške oblasti so v nedeljo sporočile, da vse kaže, da Mohamed ni potoval z nikomer, a protiobveščevalni vir v Makedoniji je za Reuters povedal, da "na Balkanu poteka preiskava o poti dveh teroristov". Pojasnil je, da so v sodelovanju z grškimi kolegi ugotovili, da je bil pomagač z Mohamedom najmanj od trenutka, ko sta na Lerosu skupaj kupila karte za trajekt z bližnjega otoka Kalimnos do pristanišča Pirej. Tja sta prispela 6. oktobra.

Grki mediji so medtem objavili fotografijo vozovnice drugega moškega, ki se je predstavil s priimkom al Mahmod, ime pa je navedeno le z začetnico M.

Iz Makedonije naj bi moška skupaj potovala v Srbijo, kjer so ju v Preševu tudi skupaj registrirali.

Mohamed je nato potoval naprej na Hrvaško, kjer so ga 8. oktobra registrirali v sprejemnem centru v Opatovcu. Neimenovani predstavnik hrvaške policije je za Reuters povedal, da poteka preiskava o Mohamedovem potovanju, pri čemer se osredotočajo na to, ali je s kom potoval in če je, s kom.

Kam, kako in s kom je Mohamed potoval naprej, Reuters zaenkrat ni uspel ugotoviti, a kot poudarja, naj bi šel z ostalimi begunci prek Madžarske v Avstrijo.

Švedska povišala stopnjo varnostne ogroženosti

16.57: Švedska policija je sporočila, da krepijo prisotnost na strateških in javnih mestih. Švedska je namreč povišala stopnjo varnostne ogroženosti na četrto stopnjo, kar pomeni, da obstaja velika verjetnost, da imajo "posamezniki namen in možnost izvesti napad". Ne gre za splošno nevarnost, temveč so stopnjo ogroženosti povišali zaradi konkretne grožnje. Švedska tiskovna agencija Six je poročala, da naj bi danes v državo vstopil Iračan, ki se je uril v Siriji in da naj bi nameraval izvesti napad. Policija sicer ni vedela, kje, kdaj in kako naj bi napad izvedel niti če naj bi ga izvedel na Švedskem ali v kakšni drugi državi, še poroča agencija.

16.43: Francoska zdravstvena ministrica Marisol Touraine je povedala, da od 352 ranjenih v petkovih terorističnih napadih 195 oseb še vedno v bolnišnici, od tega 41 na intenzivni negi, tri osebe pa so še vedno v smrtni nevarnosti.

'Za poraz nasilnega ekstremizma je nujen veliko širši pristop kot le bombardiranje'

16.24: Napadi v Parizu kažejo, da je nujno skupno delovanje v boju proti nasilnemu ekstremizmu - sodelovanje Francije z ZDA, ostalimi zaveznicami v Natu in EU ter drugimi državami, kot je Rusija, je danes v Ljubljani za medije dejal ameriški veleposlanik v Sloveniji Brent R. Hartley.

Dodal je, da je pri tem treba uporabiti celovit pristop, ne le vojaški, Treba je ugotoviti, kako onemogočiti ideologijo ekstremizma, kako prekiniti financiranje skrajnežev in kako preprečiti tujim borcem, da bi se z bojišč IS vračali v Evropo in ZDA. "Gre za veliko širši pristop kot le bombardiranje," je poudaril.

Ob tem ni mogel oceniti, ali je tveganje v Sloveniji po napadih v Parizu povečano, a menil, da za zdaj ni spremembe varnostnih razmer. "A zagotovil ne morem ponuditi," je dejal.

Prepričan je, da bodo dogodki v Parizu koaliciji za boj proti IS v Iraku in Siriji dali nov zagon. "Nadaljevati moramo, kar delamo, delati še več, bolje sodelovati, v tem primeru pa nam bo iz krize pomagala enotnost."

16.03: Več sto britanskih muslimanskih organizacij se je podpisalo pod objavo v današnji številki časnika Telegraph. V njej so obsodili teroristične napade.

"Vsem žrtvam in njihovim svojcem izrekamo iskreno sožalje. Islam nikakor ne odobrava barbarskih dejanj Daesha (ali IS), saj prepoveduje terorizem in napadanje nedolžnih ljudi.
Muslimani so darovali kri žrtvam. Naše vere ne predstavljajo teroristi, temveč pogumni posamezniki, kot je bil varnostnik Zouhier, ki je tvegal svoje življenje, da bi ustavil napadalce.
Potrjujemo svojo predanost vrednotam pluralizma in strpnosti kot najboljše obrambe proti tistim, ki želijo zasejati nesoglasja in strah.

Cilj napadov, kot je bil ta na Pariz in druga mesta po svetu, je naščuvati skupnosti drugo proti drugi. Kot muslimani, Britanci in Evropejci moramo stati skupaj in poskrbeti, da jim to ne uspe
."

15.45: Francoski notranji minister Bernard Cazeneuve je povedal, da so ponoči izvedli 118 racij, aretirali 25 oseb, zasegli 34 kosov orožja in drogo. V zadnjih treh dneh so skupaj opravili 414 racij, aretirali 60 oseb in našli 75 kosov orožja. Predstavniki so poudarili, da gre za racije, ki se odvijajo zaradi razglašenega izrednega stanja in niso nujno neposredno povezane s petkovimi napadi.

15.38: Po današnji protiteroristični akciji sta se dva izmed sedmih aretiranih zdravila v bolnišnici (vnos ob 14.02), a je eden izmed njiju že bil izpuščen iz bolnišnice, ostaja pa v priporu.

15.35: Španski varnostni predstavnik je povedal, da so francoske oblasti vsem evropskim policijam razposlale obvestilo, da naj bodo pozorne na avtomobil citroen xsara, v katerem bi lahko bil Saleh Abdeslam, ki je od napada na begu.

Bruselj po napadih v Parizu s svežnjem ukrepov za otežitev dostopa do orožja v EU

15.23: Evropska komisija je sprejela sveženj ukrepov za otežitev dostopa do strelnega orožja v EU. "Potrebujemo več ukrepov za zaščito naših državljanov pred nevarnostjo, ki jo pomenijo pretihotapljene kalašnikovke," je poudaril evropski komisar za migracije Dimitris Avramopulos.

Da bi kriminalcem in teroristom omejila dostop do orožja, komisija predlaga popolno revizijo direktive o pridobivanju in posedovanju strelnega orožja, ki določa pravila za dostop posameznika do orožja in prenos orožja v druge članice EU.

Predvidene spremembe vključujejo strožja pravila za prepoved nekaterih polavtomatskih orožij za posameznike in za pridobitev orožja ali delov orožja na spletu, boljšo sledljivost orožja ter strožje pogoje za onesposobljeno orožje in za zbiralce orožja. "Naš namen je jasen - želimo strožja in bolj usklajena pravila," je poudarila komisarka za notranji trg Elzbieta Bienkowska, ki je pristojna za sveženj o strelnem orožju.

Avramopulos je napovedal, da bo v prihodnjih tednih predstavil tudi načrt za boj proti nezakoniti nabavi orožja in razstreliva na črnem trgu, ki bo vključeval krepitev sodelovanja z državami Zahodnega Balkana in Bližnjega vzhoda.

Komisar je izrecno poudaril, da je podlaga za ukrepanje unije po petkovih terorističnih napadih v Parizu evropska varnostna strategija, ki jo je komisija razgrnila aprila, po januarskih napadih v Parizu, s tem da bo njeno izvajanje pospešeno.

Evropski sistem izmenjave podatkov o letalskih potnikih

Eden od že dolgo načrtovanih ukrepov v boju proti terorizmu je evropski sistem izmenjave podatkov o letalskih potnikih (PNR), ki bi ga morala unija sprejeti do konca leta.

Zaščita zunanjih mej EU

Drugi niz ukrepov je zaščita zunanjih mej unije, ki je po mnenju številnih predstavnikov članic in institucij unije nujna za preživetje schengenskega prostora brez nadzora na notranjih mejah, ki je poleg evra najbolj otipljiva korist članstva v EU.

Sprememb schengenskega zakonika v komisiji za zdaj ne načrtujejo. Poudarjajo namreč, da ta že sedaj zagotavlja vsa orodja, potrebna za učinkovit nadzor zunanje meje.

Komisija pri tem članice poziva, naj čim bolje izkoristijo schengenski informacijski sistem (SIS). Predvidena je tudi revizija SIS, ki naj bi olajšala izvajanje prepovedi potovanj v primeru suma, da gre za tujega terorističnega borca.

Decembra bo komisija predstavila tudi predlog za vzpostavitev evropske obalne in mejne straže, spomladi pa sveženj o pametnih mejah.

Vzpostavitev protiterorističnega središča

V skladu z evropsko varnostno strategijo, predstavljeno aprila, je predvidena tudi vzpostavitev posebnega protiterorističnega središča v okviru Europola, ki naj bi zaživelo januarja prihodnje leto. Do konca novembra bo komisija predlagala še spremembo evropskega okvira o terorizmu, preučila pa bo tudi možnost dodatnih ukrepov v boju proti financiranju terorizma.

'Storilci grozovitih dejanj v Parizu niso begunci'

Komisar je ob predstavitvi teh ukrepov poudaril, da si je pri vsem tem seveda ključno prizadevati za odpravo vseh razlogov, iz katerih se ljudje odločajo za terorizem. "To so naši mladi, ki so se obrnili proti nam," je izpostavil.

Ob tem je spomnil tudi na pomen doslednega izvajanja načrta za premestitev beguncev znotraj unije ter preselitev beguncev iz tretjih držav v unijo, saj je le tako mogoče nadzorovati migracijski tok.

Storilci grozovitih dejanj v Parizu niso begunci. Naša moralna in pravna dolžnost je, da zaščitimo begunce. Če bomo začeli postavljati pod vprašaj ranljivost teh ljudi, bomo sprejeli psihozo, ki nam jo želijo vsiliti teroristi, je še opozoril komisar.

Protiteroristična akcija je trajala sedem ur.
Protiteroristična akcija je trajala sedem ur. FOTO: Reuters

Zaradi sumljive torbe evakuirali letališče v Kobenhavnu, a je šlo za lažni preplah

15.16: Zaradi sumljive torbe so danes izpraznili enega od terminalov letališča Kastrup v danskem Kobenhavnu (vnos ob 13.34), a so bombni preplah po preiskavi preklicali. Nekaj ur pred tem je sicer danska policija za eno stopnjo dvignila raven ogroženosti, kot razlog za to pa navedla večje tveganje za teroristični napad po tovrstnih napadih minuli petek v Parizu.

Kot je prek Twitterja sporočila danska policija, so tretji terminal evakuirali zaradi "pogovora o bombi". Sumljivo torbo so nato preiskali, a bombe niso našli.

Začasno so ustavili ves železniški promet na letališče, s terminala so za približno uro in pol evakuirali več sto ljudi.

Danska obveščevalna služba PET medtem ni povišala svoje ocene teroristične grožnje za Dansko, ki še vedno ostaja "resna", so še zapisali po poročanju francoske tiskovne agencije AFP

15.12: Žensko, ki se je v današnji protiteroristični organizaciji razstrelila, so po poročanju BFMTV opazovali že nekaj dni, osumljena pa je bila, da je nudila zatočišče domnevnemu organizatorju petkovih terorističnih napadov, belgijskemu džihadistu Abdelhamidu Abaaoudu. Šlo naj bi za njegovo 26-letno sestrično, ki je bila rojena v Franciji.

Podatke preverjala tudi slovenska policija

14.48: Slovenska policija je po terorističnem napadu v Parizu dobila več zaprosil za preverjanje več deset podatkov, tudi za osebe, vendar se je pri vseh osebah izkazalo, da kot begunci niso prečkali Slovenije, je povedal tiskovni predstavnik policije Drago Menegalija.

Po njegovih besedah je policija na podlagi zaprosil tujih varnostnih organov, pretežno francoskih, opravila več kot 60 preverjanj različnih podatkov.

Zaprosila so se nanašala na preverjanje osebnih podatkov za več oseb, preverjanje različnih zavarovanih sledi in drugih operativnih podatkov.

"Vsa dosedanja preverjanja so bila negativna, torej se noben podatek pri nas ni potrdil. Tako se tudi ni potrdil podatek, da bi katera od oseb, vpletenih v te napade, prečkala Slovenijo," je dodatno pojasnil Menegalija.

Predsednik komisije za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb Branko Grims (SDS) je namreč po današnji seji komisije dejal, da se je Francija v zvezi z napadi v Parizu obrnila tudi na slovenske oblasti, ki sodelujejo pri preiskavi o tem, da naj bi eden izmed napadalcev v Parizu kot migrant prečkal Slovenijo.

Kot je dodal, pa ne preiskujejo samo ene osebe, temveč "bistveno večje število". Natančnega podatka ni navedel, je pa Grims dodal, da imajo mnogi migranti ponarejene in neveljavne dokumente, zaradi česar sploh ne bi smeli vstopati na ozemlje EU.

Identitete aretiranih oseb še preverjajo

14.56: Kot je sporočila policija, še vedno ugotavljajo, ali je Abaaoud med aretiranimi ali ubitimi osebami, saj njihove identitete še preverjajo. 

Dva osumljenca v bolnišnici Bobigny

14.02: Po informacijah BFMTV se dva aretirana zdravita v bolnišnici Bobigny. Enega so tja pripeljali že zjutraj in so ga operirali. Drugega po koncu racij ob 11.45. V bolnišnici je poostrena kontrola.

Saint Denise
Saint Denise FOTO: Reuters

Mobilni telefon v smeteh

13.50: V košu za smeti v bližini koncertne dvorane Bataclan so našli mobilni telefon, ki naj bi pripadal enemu izmed napadalcev, navajajo različni francoski mediji. Na njem naj bi našli natančne načrt napada na dvorano in sporočilo, poslano v petek ob 21.42: ''Gremo. Začelo se je.'' Kdo je pošiljatelj in kdo prejemnik ni znano, a ta telefon naj bi policiste pripeljal do današnjih racij v Saint Denisu. Do stanovanja jih je pripeljala geolokacija na telefonu, ki je policistom dala vedeti, kje so se napadalci nazadnje nahajali. 

13.40: Eden od sedmih prijetih ljudi je bil leta 2008 obsojen zaradi umora, navaja BFMTV.

13.34: Na območju letališča Charles de Gaulle so potekale preiskave, še posebej na delu, namenjenemu družbi Air France. Evakuirali so tudi terminal 3 na letališču v danskem Kobenhavnu zaradi sumljive torbe. 

13.28: Francoski predsednik Francois Hollande je nagovoril francoske župane. V govoru se je zahvalil policistom, ki so danes posredovali v Saint Denisu. ''Francija je ponosna, da ima tako kvalitetne sile, ki ščitijo državljane,'' je dejal in požel aplavz. Znova je ponovil, da so teroristi napadli bistvo Francije, mladost, stil življenja.

Izdajali so se za begunce in turiste

13.23: Turška policija je priprla osem ljudi, ki jih sumijo članstva v skrajni Islamski državi. Kot danes poročajo turški mediji, naj bi se osem domnevnih teroristov nameravalo izdajati za begunce, na ta način pa naj bi se skušali vtihotapiti v Evropo. Prijeli so jih na istanbulskem letališču, namenjeni naj bi bili v Nemčijo. Policija je pri enem izmed njih našla na roko napisana navodila, kako iz Istanbula prek Grčije, Srbije in Madžarske priti do Nemčije, pri čemer so bila navedena tihotapska plovila, pa tudi več vlakov in avtobusov. Osem moških je policiji povedalo, da so turisti in da so nameravali nekaj dni preživeti v Istanbulu, za kar da so tudi rezervirali hotel, a možje v modrem niso pod njihovim imenom našli nobene rezervacije.

13.11: Zemljevid, kje so danes potekale akcije in kje v petek napadi: 

 

13.08: Oblasti so identificirale vseh 129 žrtev petkovega napada.

12.58: Še vedno ni jasno, ali je policija našla Abdelhamida Abaaouda, ki naj bi bil glavni organizator petkovega napada. Le Monde poroča, da Abaaoud ni med aretiranimi. 

12.41: Nemška kanclerka Angela Merkel je dejala, da so varnostne oblasti sprejele odgovorno odločitev, da so zaradi grožnje z bombo odpovedale nogometno tekmo med Nemčijo in Nizozemsko v Hannovru.

12.39: Francoski notranji minister se je zahvalil policiji, ki je sodelovala v današnji akciji. Na delu je bilo okoli 110 policistov.

Izjava ministra in tožilca

12.29: Francoski notranji minister Bernard Cazeneuve in tožilec Francois Molins sta v izjavi potrdila, da so aretirali tri osebe, ki so jih dobili v stanovanju, ki so ga oblegali v Saint Denisu. Tam se je ubila mlada ženska, ki se je razstrelila, njena identiteta še ni potrjena. Ubit je bil še terorist, ki so ga zadeli ''naboji in granate''. Aretirali so še štiri osebe, med njimi moškega, ki je oddal stanovanje in njegovega prijatelja. Molins ni želel govoriti o identitetah aretiranih. Do stanovanja so policijo vodile obveščevalne informacije, da naj bi se tam nahajal glavni organizator napadov. Do podatkov so se dokopali s pomočjo telefona, ki so ga našli v koši pri Bataclanu. 

12.20: Policija je že zapustila cerkev, poročajo francoski mediji. 

12.15: Samomorilka, ki se je zastrelila danes, naj bi bila sorodnica glavnega organizatorja napadov Abdelhamida Abaaouda. Še vedno ni jasno, ali je Abaaud ubit oziroma aretiran oziroma ali je sploh bil v stanovanju. 

12.09: Policisti so vdrli v cerkev, očitno ne gre za večjo nevarnost, poroča novinar 24UR Jure Tepina

12.04: Britanski Independent poroča, da naj bi bilo v cerkvi, kamor skuša vdreti policija (vnos 11.47), skrito orožje. 

Protiteroristična akcija
Protiteroristična akcija FOTO: Reuters

11.55: Tiskovni predstavnik francoske vlade Stephane Le Foll je dejal, da je policijsko obleganje končano in da so vsi teroristi nevtralizirani. Specialne enote naj bi že prostor predajale forenzikom. Še vedno ni jasno, kaj naj bi se zgodilo z osebo, ki naj bi še bila v stanovanju. Jasno je le, da so eno golo osebo pripeljali iz bloka. 

Francoska policija
Francoska policija FOTO: Reuters

11.47: Kot kaže, se je nekdo zaprl v cerkev. Policija skuša vdreti. Vse poteka pred očmi številnih novinarjev. 

11.43: Predstavnik francoske vlade je potrdil, da je akcija v saint Denisu na obrobju Pariza končana. Izzid akcije: dva mrtva in sedem pridržanih, navaja Le Monde

11.38: Eden od domnevnih pomagačev pri petkovih terorističnih napadih v Parizu je po navedbah belgijskih virov v Avstriji, kjer naj bi "počitnikoval" že pred dvema mesecema, je poročal avstrijski časnik Kronen Zeitung. Časnik dodaja, da na avstrijskem notranjem ministrstvu teh navedb niso zanikali in ne potrdili.

11.35: Več francoskih medijev poroča, da je akcija končana, a da policija še ostaja na položajih v Saint Denisu. 

Sedem aretiranih

11.17: Vsaj dve osebi sta bili v obsežni policijski akciji v Saint Denisu ubiti, navaja več virov. Akcija je bila usmerjena v najdbo organizatorja petkovih napadov v Parizu Abdelhamida Abaaouda, v stanovanju pa naj bi bil tudi iskani Salah Abdeslam. Policijski viri, kot navaja Guardian, so povedali, da je enega iskanega moškega ubil ostrostrelec. Francosko tožilstvo je sicer potrdilo le, da se je ena ženska razstrelila. Še vedno ni jasno, ali je v stanovanju še ena oseba. Akcija se je začela že ob 4.20. Skupno je bilo po navedbah BFMTV aretiranih sedem oseb. Vseh sedem ljudi je bilo aretiranih v bloku, trije so bili v obleganem stanovanju. 

11.13: Po poročanju 20minutes.fr so informacije, da naj bi teroristi, ki so se zaprli v stanovanje v Saint Denisu načrtovali napad na poslovni center La Defense, napačne (vnos 10.55).

11.01: Francoski poslanci imajo na mizi predlog francoskega predsednika, da bi izredne razmere podaljšali za tri mesece. 

Francoska policija
Francoska policija FOTO: Reuters

10.55: Osumljenci, ki jih lovi policija v pariškem predmestju Saint-Denis, naj bi načrtovali napad na pariški poslovni predel La Defense.

10.43: 15 ljudi, med njimi ženske in otroci, so bili evakuirani iz bloka, v katerem je oblegano stanovanje. Ustanovili so svetovalni center za pomoč.

10.38: Po informacijah francoskega portala 20minutes.fr glavni organizator napadov Abdelhamid Abaaoud ni med petimi pridržanimi.

Ubita dva osumljenca

10.32: Policijski vir je za Le Monde dejal, da sta bili v obleganju dve osebi ubiti. Tožilstvo je do zdaj sicer potrdilo le to, da se je ena ženska razstrelila. 

10.28: V Saint Denisu pri Parizu so šole, univerze in trgovine ostale zaprte. Tamkajšnje postaje podzemne železnice so zaprte, avtobusne linije so preusmerjene. Oblasti še vedno pozivajo prebivalce, naj ostanejo doma.

10.13: Francoska policija je sporočila, da operacija v Saint Denisu še traja in da je bilo pet policistov lažje ranjenih. Med akcijo je bil ubit tudi policijski pes. 

Napadi na Sirijo

9.48: Bombardiranja v Siriji: v francoskih in ruskih zračnih napadih na Sirijo v zadnjih 72 urah je bilo ubitih 33 džihadistov Islamske države, je potdil sirski observatorij za človekove pravice.

9.38: Francoski mediji poročajo, da je v obleganem stanovanju še en moški. Njegova identiteta ni znana. 

9.23: Oblasti so prebivalce prosile, naj ostanejo doma, a ljudje se zbirajo na ulici. 

9.21: 20minutes.fr navaja besede gasilca, da naj bi bil poleg mrtvih teroristov, mrtev tudi naključni mimoidoči, pet oseb (3 policisti, en gasilec in en civilist) naj bi bilo lažje ranjenih, ena oseba naj bi bila huje ranjena.

Informacije tožilstva: ženska mrtva, pet oseb aretiranih

9.13: Tožilstvo je, kot navaja Le Monde, sporočilo, da se je akcija začela ob 4.20 in da še traja. Potrdili so, da se je ena ženska razstrelila. Trije moški, ki so bili v stanovanju, so bili aretirani. Njihova identiteta ni znana. Pridržana sta bila še en moški in ena ženska. Mediji sicer vseskozi poročajo o vsaj dveh mrtvih teroristih. Družinske člane Omarja Ismaila Mostefaija in Samija Amimourja, ki sta se razstrelila v Bataclanu, so izpustili brez obtožnice.

9.05: Akcija še traja: 

Grožnje na letalih Air France neresnične

9.01: Oblasti na dveh letalih Air France, ki sta iz ZDA poleteli proti Parizu, niso našle bomb. Prvo letalo je poletelo iz Los Angelesa, zaradi grožnje z bombo so ga preusmerili na letališče v Salt Lake Cityju. Na letalu je bila tudi slovenska plesalka Nika Kljun. Drugo letalo pa je poletelo iz Washingtona, preusmerili so ga v Halifax. Američani so pregledali letali, a bomb oziroma drugačnih groženj niso našli, je sporočil FBI.

8.56: Vojska blokira dostop do Saint Denisa, poroča novinar 24UR Jure Tepina

Umrl tudi naključno mimoidoči?

8.50: Poleg dveh ubitih teroristov naj bi bil ubit tudi naključno mimoidoči. Informacija ni potrjena. Ranjeni, a ne huje, naj bi bili tudi trije policisti. 

8.46: Policija je zaslišala moškega, ki je oddal stanovanje v Saint Denisu. Kot navaja BFMTV, je moški oddal stanovanje dvema osebama, ki ''sta prišli iz Belgije''. Dodal je, da ga je prijatelj prosil, naj odda stanovanje za nekaj dni, da pa ni vedel, da gre za teroriste.

8.39: Različni francoski mediji navajajo, da sta v obleganem stanovanju še vsaj dve osebi. Stanje se je v Saint Denisu sicer nekoliko umirilo, a akcija še traja. Prebivalcem še naprej svetujejo, da ostanejo doma. Iz elizejske palače pa so sporočili, da je predsednik Francois Hollande na tekočem o dogajanju. 

V Saint Denisu je tudi vojska.
V Saint Denisu je tudi vojska. FOTO: Reuters

8.12: AFP navaja, da sta v akciji bili ubiti dve osebi, od tega se je ena ženska razstrelila. Dve osebi so aretirali, je dejala policija. 

8.11: Ministrica za pravosodje Christiane Taubira je na Twitterju zapisala, da je akcija v Saint Denisu skoraj končana.

8.07: Dve osebi sta bili ubiti, ena izmed njih je bila ženska, ki se je razstrelila. Ena oseba naj bi bila še vedno v stanovanju, policijo navaja BFMTV.

7.52: Francoski mediji poročajo, da naj bi bili v raciji ubiti trije ljudje, trije pa aretirani. Razstrelila naj bi se ena ženska. 

7.39: Ranjeni so bili trije policisti, nihče huje. 

7.29: Iz območja je slišati močne eksplozije, navajajo francoski mediji. Na kraj je prišla tudi že vojska.

7.27: BFMTV poroča, da je v obleganju umrla vsaj ena oseba. 

7.07: Glavna tarča obleganja je po navedbah BFMTV Abdelhamid Abaaoud, ki naj bi bil dlje časa v Siriji, zdaj pa naj bi bil v Franciji. Z njim naj bi bila v stanovanju še vsaj dva moška, eden naj bi bil Salah Abdeslam, ki ga policija išče že od sobote, drugi pa naj bi bil še en osumljenec. Skupno naj bi bilo v petkovih napadih vpletenih devet osumljencev. Streljanje naj bi se zdaj že nekoliko poleglo. Ni pa jasno, ali je akcija končana in kako uspešna je bila.

6.49: Javni promet proti Saint Denisu je bil prekinjen. Šole bodo danes tam ostale zaprte. Tudi zaposlenim so svetovali, naj zjutraj ne prihajajo na delo. Saint Denis je mesto ob obrobju Pariza, kjer je tudi stadion Stade de France, ki je bil eden izmed petkovih tarč teroristov. Oblegano stanovanje je slaba dva kilometra od stadiona, na gosto poseljenem območju.

6.47: Specialna enota francoske policije oblega stanovanje, v katerem naj bi bilo več oboroženih oseb. Le Monde navaja policijski vir, da naj bi bili v obleganju dva moška (ali trije) ubita. Potrditve te informacije ni.

6.28: Oblasti so prebivalcem predmestja, kjer poteka akcija, svetovale naj ostanejo doma. Slišale naj bi se eksplozije. 

6.22: Po poročanju francoskih medijev v predmestju Pariza iščejo 28-letnega Abdelhamid Abaaouda, ki naj bi bil glavni vodja napadov. Akcija naj bi se začela okoli 4.30 in zaenkrat še traja. 

Grožnje z bombo na letalih 

6.18: Kar dva letali družbe Air France, ki sta iz ZDA leteli proti Parizu, so morali prizemljiti zaradi grožnje z bombo. Airbus A380, ki je poletel iz Los Angelesa, je moral pristati v Salt Lake Cityju. Drugo letalo, ki je poletelo iz Washingtona, pa je bilo preusmerjeno na letališče Halifax. Vsi potniki so na varnem. Preiskava poteka. Pregledali bodo tako letalo kot potnike in njihovo prtljago. 

Streljanje

6.14: Iz Saint Denisa, severnega predmestja Pariza, poročajo o močnem streljanju. Policija tam išče vpletene v petkove teroristične napade. Več policistov naj bi bilo ranjenih, navaja BFMTV

Varnostni viri so pred tem spregovorili o nadzornih videoposnetkih, ki naj bi prikazovali devetega osumljenca, ki naj bi bil vpleten v napad, v katerem je umrlo 129 ljudi. Odgovornost za napad je prevzela Islamska država.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3