Tujina

Obstaja življenje na Saturnovi luni Enceladus?

London, 29. 07. 2012 11.29 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Mnogi znanstveniki so prepričani, da bi lahko oblike življenja našli na Saturnovem naravnem satelitu Enceladus. Znanstveniki so ugotovili, da voda na tej luni vsebuje kompleksne organske spojine.

Enceladus
Enceladus FOTO: Reuters

Mnogi znanstveniki so prepričani, da bi lahko oblike življenja v našem osončju našli na zaledeneli Saturnovi luni Enceladus, pri kateri je vesoljska sonda Cassini zaznala atmosfero.

Astrobiolog na Univerzi v Edinburgu Charles Cockell je povedal, da bi življenje raje iskal tam, kot pa na Marsu ali na Jupitrovih lunah, kot je Evropa. Cockell je sicer prepričan, da je tudi na omenjenih nebesnih telesih življenje. A primitivne oblike, kot so bakterije, so po njegovem mnenju zakopane globoko v zemlji. Drugače pa je na Saturnovi luni, saj oblike življenja gejzirji bruhajo v vesolje, je dejal za britanski časnik Observer.

Gejzirji na Saturnovi luni Enceladus.
Gejzirji na Saturnovi luni Enceladus. FOTO: Reuters

Luno, ki v premeru meri okoli 500 kilometrov, je odkril William Herschel leta 1789, ime pa je dobila po enem izmed otrok boginje Gee. Omenjena sonda je med drugim odkrila, da v vesolje z Enceladusa bruhajo gejzirji vode. Nedavno pa so znanstveniki prišli do ugotovitve, da ti gejzirji vsebujejo kompleksne organske spojine, med drugimi propan, etan in acetilen.

Luna je sicer zaledenela, a opazovanja sonde Cassini kažejo, da obstaja podzemno morje, ki je v tekočem stanju zaradi vročine v notranjosti nebesnega telesa. Na južnem polu je podzemni ocean zelo blizu površja, so zapisali pri britanskem časniku, naredile so se razpoke in sedaj gejzirji to vodo pošiljajo v vesolje.

''Ima tekočo vodo, organski material in vir toplote,'' je za Observer dejal Nasin astrobiolog Chris McKay. To je tako vabljivo kot radijski signal vesoljcev z Enceladusa, da naj jih pridemo pobrat, je dodal. Znanstvenik sicer ne vedo, koliko časa naj bi tam obstajalo življenje – ali je nastalo v zadnjih letih ali pa tam obstaja že milijone let.

A vendar pobiranje vzorcev ne bi bilo enostavno delo. Največjo težavo seveda predstavlja oddaljenost, saj je od Zemlje oddaljen kar 1.216 milijard kilometrov. Sonda Cassini je potrebovala kar sedem let, da je pripotovala do Saturnovih naravnih satelitov, potem ko so jo leta 1997 izstrelili iz mesta Cape Canaveral.

Saturn in njegove lune.
Saturn in njegove lune. FOTO: Reuters

Kot je za Observer pojasnil McKay, bi tudi misija potrebovala približno enako let do tja, potem bi porabili še nekaj let, da bi pobrali vzorce, nato pa bi še sedem let, da bi se vrnili na Zemljo. Seveda pa bi kakšno desetletje porabili še za načrtovanje misije in gradnjo sonde.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (120)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

hondica
30. 07. 2012 08.39
+3
Veliko večja možnost je, da smo vsaj v vidnem delu vesolja sami, kot ne, vsaj kar se tiče sentientnih oblik življenja. Sicer je že definicija življenja sama po sebi precej smešna (umetna) stvar. Življenje se da približno definirati na zemlji na osnovi obstoječih živih bitij, kaj pa recimo samoreplicirajoči robot, je to že življenje?
jezni_jezek
30. 07. 2012 08.26
-1
če bi imel denarja bi šel raziskovat pa bi vsem povedal resnico,nismo sami ne ,verjetno tudi oni mislijo da so sami ampak niso in verjetno tudi oni nimajo možnost raziskovat,ko bojo imeli facebok bomo takrat vsi zvedli :)
skunkrar
30. 07. 2012 10.09
pomojem je to bol misleno u smislu bakterij =) ker da bi odkrili inteligentno zivljenje tako blizu prej pa nobenih znakov oziroma signalov da opstajajao ? saj je zemlja osvetljena kot jelka XD
nora_ovca
30. 07. 2012 02.04
+2
Četudi jih najdejo, tega seveda ne bodo priznali. Za začetek Disclosure project pogledat. Je izjemen uvod na to področje. Kogar ne prepriča, bo pa na nasi našel manjkajoče delčke :) En zlo dobr citat ene od prič: absence of evidence is not evidence of absence. To je letelo na javnost.
Principat
30. 07. 2012 00.41
+3
LEPO pozgravljeni - ˇˇˇˇˇ~~~˘˘˘ˇˇˇ~~~~~~~ vsak četrtek zbiramo naročila za 14 dnevni obisk Enceladus-a cena ob vpisu tako fantastično je tam , pripovedujejo domotožci večina pa se jih odloči kar v vesoljskem sosedstvu živet zaradi zakomplicirane naše zakonodaje nimamo naslova zbirno mesto so Žale in v roki imejte slovensko ustavo
megarok22
30. 07. 2012 00.08
-1
seveda je žiljenje ne daleč od nas ampak tudi u naši galaksiji in NASA ima dokaze za use to. ampk jih ne izdajo zaradi politicnih razlogou in odziva ljudi na tako novico ... enako kot za zdravila proti raku, aidsu, to use imajo sam ne iizdajo ker ce izdajo propadejo druga manjsa dravila ter posledično lekarne in druge indrusgtrije.
cirenij
30. 07. 2012 06.40
+1
Na veliko planetih in lunah je življenje. Tako, ki ga naši veleumi, ki zapravljajo milijarde ne zaznajo. Nikjer ni rečeno, da drugačna bitja od nas Zemljanov za življenje potrebujejo vse elemente kot mi. Ena so bolj eterična, druga bolj materialna.
cirenij
30. 07. 2012 06.44
+2
Že na planetih našega osončja je življenje. Kaj šele na planetih v neskončno osončij, ki nam nikoli ne bodo dosegljiva niti vidna. Mogoče pa nekaterim, ko enkrat odidemo "gor".
Tonček Balonček
29. 07. 2012 22.15
-7
JA menda da Stvarnik v vsem večnem življenju ni delal le 6 dni! Saj ni Črnogorec! Veliko svetov je ustvarir in Jezuss ni edini sin, potomce ima po vsem vesolju, baje tudi hčerke in naša biblija seveda ni edina knjiga vseh knihg. Ponekod so imeli njegovi otroci po pet, drugje po deset ali pa tudi po 50 in več apostolov, odvisno od velikosti planetov, satelitov, kometov in še česa!Mi imamo MArijo, drugje pa akkšnod rugo žensko, le krst je povsod enak, sploh če ej na teh vesoljskih predmetih voda!
star chamber
29. 07. 2012 22.10
+4
Zakaj pa toliko teorij zarote? Kako nase zivljenje spremeni nekaj primirivnih organizmov, ki bi sicer znanstvenikom pomenili veliko, ostali populaciji pa bore malo?
multihero
29. 07. 2012 21.38
+3
Dokler ne pride E.T. dol ne vrjamem nič. :D
Dark Cesar
30. 07. 2012 07.21
sej je že prišel,pred parimi leti......pa še srečo smo imeli da smo ga lahko posneli.....=))
Miki777-
29. 07. 2012 21.30
+20
in kdo je sploh začel to primitivno kampanjo, češ da smo sami v vesolju? Krščanstvo in cerkev, ki je podedovala primitivno-otroško grško znanje astronomije, Aristotelsko "filozofijo" Geocentričnosti. Celo naši "barbarski" predniki so našo Zemljico imenovali "(okrogli) majhen kamen v morju"(beri: Svetovidova bajka o stvaritvi vesolja in Zemlje). In vedeli da tam zunaj "vse stoji" (lebdi), če ni bilo "bogov"(sonca - Jarile in drugih zvezd v Vesolju; "vedenju Solnc/sonc") Staro Sanskritsko ime za vesolje je tudi Jivaloka, kar po našem pomeni "Živi log". - torej okolje, ki že kliče po "bujnosti življenja". Trditev, da smo edini v vesolju in "nekaj posebnega" je neumno, saj smo sami del vesolja - in njenih delcev; delcev, ki prihajajo iz zvezd. Primitivnih oblik ni nič manj ali več kot "razumnih " v tem neskončnem prostoru. "Zvezdni prah"(kemični material) živa bitja uporabljajo za izgradnjo svojih materialnih teles z najrazličnejšimi kombinacijami skozi DNA (Merkabo), tudi strupeni arzen...
petelin25
29. 07. 2012 22.09
+5
Sputnik
29. 07. 2012 19.53
-4
To je tako vabljivo kot radijski signal vesoljcev z Enceladusa, da naj jih pridemo pobrat ja dejmo uničit še kaj. že tako sami sebi škodimo. hvala bogu da nočejo povedat kaj vse počnejo in koliko različnih vrst nezemljanov skrivajo po laboratorijih in kam vse pošiljajo rakete v strogi tajnosti. mi iščemo eno vrsto medtem ko pri nas krčimo vrste v ZDA rusijo vatikan angleško kraljestvo in žide. živalske in rastlinske vrste so za nas nepomembne ker imamo malo bolj razvite možgane se pravi smo naravnani bolj destruktivno. pobiram vstopnino za ogled gejzirjev na saturnovi luni. pač je kriza moram od nečesa živet :)
crysis
29. 07. 2012 19.35
-5
kr tolažte se mislm da smo mi edini bacili k živimo na temu kamnu in bodmo veseli da je tako če pa že je kaka vrsta je pa daleč stran to pa je za nas tako kot če jih ni ker jih z našo premitivno tehnologijo ne bomo za časa enega človeškega življenja nikoli dosegli
Matjaž Zvan
29. 07. 2012 20.16
+5
Saj oni vsake toliko časa pridejo sondirat Cartmana.
stajerc3
29. 07. 2012 19.12
+20
Življenje je vsepovsod le v SLOVENIJI ga ni več zaradi bednikov ki nas vodijo vse od osamosvojitve druga Švica so rekl ja malo sutra pa Švica
wreight
29. 07. 2012 20.10
+2
molotov
29. 07. 2012 18.13
+12
Neil Armstrong je v enem izmed redkih intervjujev izjavil: “Vam, zapuščamo, kar je ne storjenega. So neodkrite, velike ideje in možna odkritja, za tiste, ki lahko odstranijo enega izmed zaščitnih slojev resnice.« »Zakaj danes, 40 let po prvih pristankih, ne gremo na Luno, če ima povprečni laptop večjo zmogljivost od računalnika v raketi »Saturn5« in USB ključ več spomina kot računalnik na kapsuli Apollo, ki je plula na Luno?« Neil Armstrong je v enem izmed redkih intervjujev izjavil: “Vam, zapuščamo, kar je ne storjenega. So neodkrite, velike ideje in možna odkritja, za tiste, ki lahko odstranijo enega izmed zaščitnih slojev resnice.« »Zakaj danes, 40 let po prvih pristankih, ne gremo na Luno, če ima povprečni laptop večjo zmogljivost od računalnika v raketi »Saturn5« in USB ključ več spomina kot računalnik na kapsuli Apollo, ki je plula na Luno?«
petelin25
29. 07. 2012 18.41
+1
to se tut jst sprašujm,sam počaki,da se par pametnjakovičev najde,k ti bojo razložil,kako je vse lepo in prav,ter,da to ni nič čudnega....
stajerc3
29. 07. 2012 19.06
+4
Papyrus123
29. 07. 2012 19.07
+2
Res je težava takšne izjave postavit v kontekst v kakršnega hočeš, mar ne ? Govoriš kot, da bi lahko z laptopom poletel na luno, lepo te prosim. Financiraj projekt in odprave na luno, pač ni več prioriteta znanstvenikov, so tudi drugi projekti, ki so pomembnejši, treba pa jih je financirat. Ajaa saj res, cena odprave bi bila laptop + usb ključ.
Matjaž Zvan
29. 07. 2012 19.53
+8
Mnogokrat povedano: Ceneje in dostikrat tudi učinkoviteje je na Luno, Mars,...poslati robotke. Jih je bilo že nekaj gor. Eden za Mars se zdaj frka tudi v Sloveniji. Človek v breztežnostnem stanju hitro izgubi mišično maso, zaradi manjka gravitacije oslabi srce in kardio sistem.,... Zato v vesolju ne moreš kar tako ostati dolgo časa in priti ves zdrav nazaj. Se spomnim enega Rusa, ki je bil ujet v postaji Mir nekaj časa, nazaj je prišel z povečano vranico, manj kostnega mozka in vsem ostalim, kar gre zraven. Če ti ni treba biti v vesolju bodi čim manj. Zato človek še ni prišel na Mars itd... Poleg tega imamo zdaj še krizo, NASA je izgubila ogrooomno sredstev, človek na luni pa je bil itak prestiž supersil. Potem ko je bilo to doseženo, so voditelji izgubili zanimanje in se spet šli kdo ima večji tank, ladjo, letalo, podmornico, bombo,....
SecretMind
29. 07. 2012 21.05
+4
Zakaj bi pa sploh še hodili na luno? Še prvič (s človeško posadko) je bil razlog čisto političen. ZDA pred Rusi.
a203172
29. 07. 2012 23.15
+4
molotov, tkole se zmeniva, ti jest dam svoj laptop, ti mi pa en kamen prinesi z lune, a je prav? upam da si dojel, da iti na luno pomeni potrebovati več kot en laptop. recimo veliko raketo, kot je Saturn V. ki je bila razen ruske N-1 daleč najmasivnejša raketa v zgodovini in za katero tudi danes nimamo dobrega nadomestka. raketna tehnologija se ni tako drastično spremenila kot so se računalniki in ruski sojuzi, ki dandanes letijo na mednarodno postajo, še vedno uporabljajo 50 let stare principe. tako da skonstruirat novo raketo sposobnosti Saturn V bi tudi danes pomenilo desetine milijard. precej manj kot je koštalo v 60. letih, ampak povej to stricem, ki so NASI vzeli skoraj celoten proračun. sploh pa nimamo na luni razen propagiranja lastne države kaj iskati. prečesali so jo celo, z raznimi sondami, cela vrsta držav. vode ni, kamni za zdaj še niso uporabni. bodo pa kitajci čez kako desetletje šli gor, ampak zaradi prej omenjenega razloga propagiranja lastne države, kot so se v 60. letih trudili američani in rusi.
crisisActors
29. 07. 2012 16.59
+1
Na drugih planetih je življenje, recimo, torej so se naši predniki, s tem ko so častili boga sonca kot vrhovnega boga, motili oz. precenjevali saj so s tem določili naš košček galaksije kot najbolj pomemben, pa tudi če vzamemo, da ta košček sega tja do plejad v ozvezdju bika.
WikiX
29. 07. 2012 17.05
+1
Zakaj, kakšna je razlika med našim soncem in ostalimi, kaj pa če so vse zvezde ostanki enega samega Sonca?
crisisActors
29. 07. 2012 17.18
+5
Popularna fraza je ´vse je eno´, vendar jaz nisem ti, zato bi moralo biti ´vse je vse´. Razlago nastanka vesolja pa ne moreš pričakovati od mene, saj sem le nepomemben osebek.
WikiX
29. 07. 2012 18.48
-1
Obstaja lepa zgodbica iz nastanka časa samega, ko so prve religije še verjele, da je v vsem eno in je sonce s svojim sevanjem naparilo zvezde, zemljo in luno. Ob tem velja omeniti tudi, da si takrat še niso bili na jasnem, če žarki vida sevajo iz oči in osvetljujejo predmete, ki jih vidimo ali ti sevajo lastno svetlobo proti nam, redko kdo je pomislil, da se svetloba odbija od predmetov, ker niso našli nobenih dokazov. Je pa nek oče lepo razložil bistvo svojemu sinu, ko je vzel banano in mu dejal, naj jo odpre in mu pove kaj vidi. Vidim semena v njej, je odvrnil otrok, oče pa mu je dejal, naj razpre še ta in mu spet pove, kaj je v njih. V njih je bil le droben prah in oče mu je pojasnil, da je ta sestavljen še iz manjših delov, s katerimi je prepojeno vesolje in je iz njih nastalo vse, kar obstaja. To je bilo pred kakšnimi dobrimi 5.000 leti, preden sta obstajali religija in znanost, prav iz takšnega razmišljanja preprostih ljudi se je razvilo tudi vso znanje, s katerim lahko danes opazujemo pojave na Saturnovih lunah. Ampak kdo bi vedel, s čim se ukvarja NASA, mogoče so se tudi oni naučili iz vodikovih protonov ustvariti svoje vesolje, kot to počne sonce. Ob tem se sprašujem, če je sevanje tega nujno za nastanek življenja ali so dovolj geotermalni in gravitacijski pojavi, sicer pa je mogoče to isto, saj so tudi sredice planetov v bistvu zamrznjen del sonca. Razmišljajmo, zato pa pošiljajo tja sonde, mogoče se pa vesoljski multi kulti le obnese.
crisisActors
29. 07. 2012 22.09
+1
skunkrar
29. 07. 2012 16.41
+10
hmmmmm dejmo poslmo dnka nasih politikov gor v 3 dneh bojo opice =D
stajerc3
29. 07. 2012 19.08
+6
WikiX
29. 07. 2012 16.33
+0
Ni jasno, če se je na Encladusu življenje, je pa juha dobra in gosta, mogoče bi bilo dovolj, če bi tam kdo kihnil, čez par miljard let pa bo pognala solata. Encladuška.
Smallville2012
29. 07. 2012 16.30
+3
NA ZEMLJI SO NA ZAČETKU BILE BAKTERIJE,MIKROBI PA ZDAJ POGLEJTE KAJ VSE JE NA NJEJ TOREJ MOŽNOST ŽIVLJENJA NA DRUGIH PRIMERNIH PLANETIH ZELO DALEČ STRAN JE 100% dobra ne.?
gomulka
29. 07. 2012 16.19
-10
a to je kao novica za na prvo stran... to sem gledu že na discovery-ju kakšen mesec nazaj
vzhod
29. 07. 2012 16.15
+8
ta isti znanstveniki pa trdijo da so dinozavri izomrli pred 65 milijoni leti a najdli so ostanke loncev in odej ki so jih imeli ljudstvih ki so ziveli v peruju med 800pr.n.st do leta 200. na loncih so risbe tocno zakuh dinozavrov kot jih poznamo mi danes.
petelin25
29. 07. 2012 17.13
+5
domus
29. 07. 2012 16.01
+24
V vesolju je po moje ogromno življenja, da kar mrgoli. Da bi mi bili edini je pa res znanstvena fantastika in ne obratno