Tujina

Obsojenca za Lockerbie našli na smrtni postelji

Tripoli, 29. 08. 2011 07.32 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Abdel Baset al Megrahi, obsojen zaradi napada na potniško letalo, ki je leta 1988 strmoglavilo nad škotskim Lockerbiejem, je v komi. Zanj skrbi družina, pri življenju pa ga ohranjata kisikova bomba in intravenozna infuzija.

Ob vrnitvi v domovino so al Megrahija sprejeli kot junaka.
Ob vrnitvi v domovino so al Megrahija sprejeli kot junaka. FOTO: Reuters

Adbela Baseta al Megrahija, s katerim so škotske oblasti stik izgubile pred dobrim tednom dni, so novinarji CNN v oskrbi družine odkrili v njegovi vili v bližini Tripolija. Al Megrahi, ki boleha za rakom, utegne biti zadnji še živeči človek, ki ve, kdo točno v libijski vladi je ukazal bombni napad na letalo Pan Am 103, v katerem je umrlo 270 ljudi.

Al Megrahi na sojenju v nizozemskem Camp Zeistu.
Al Megrahi na sojenju v nizozemskem Camp Zeistu. FOTO: Reuters

''Mi mu dajemo kisik, nihče nam ni ničesar svetoval,'' je novinarjem CNN povedal njegov sin Kaled al Megrahi. ''Nobenega zdravnika ni, ki bi ga lahko kaj vprašali. Pa tudi telefoni ne delujejo, da bi lahko kogar koli poklicali,'' je dejal njegov sin in dodal, da nihče ne more vedeti, kako dolgo bo njegov oče še živ.

Čeprav je novinar, ki se je hotel pogovoriti z al Megrahijem, pomislil na možnost, da gre za skrbno pripravljeno predstavo, pa sta ga žalost družine in pogled na al Megrahija prepričala, da res gleda moža na smrtni postelji.

Al Megrahija so po osmih letih zapora izpustili leta 2009. Zdravniki, ki so ga zdravili zaradi raka na prostati, so mu namreč napovedali, da so pred njim le še trije meseci življenja. V Tripoliju so mu priredili veličasten sprejem, kar je sprožilo vihar ogorčenja v Združenih državah in Veliki Britaniji.

Po padcu Moamerja Gadafija so politiki iz omenjenih držav pozvali uporniški Nacionalni prehodni svet, naj spet zaprejo al Megrahija. A v nedeljo je Nacionalni prehodni svet napovedal, da ne bo dovolil izročitve umirajočega al Megrahija, poroča CNN. ''Nobenega libijskega državljana ne bomo izročili Zahodu,'' je povedal pravosodni minister uporniškega sveta Mohamed al Alagi.

Al Megrahi je živel mnogo dlje, kot pa je kdor koli pričakoval. Nazadnje se je v javnosti pojavil junija, na posnetku pa je v invalidskem vozičku ob danes strmoglavljenem Gadafiju. Al Megrahi je vedno vztrajal, da je nedolžen.

 

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (14)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Elias47
31. 08. 2011 09.00
@CrusaderKnight Mislim, da se tvoje teorije podirajo, ne pa moje. Kr lepo si še enkrat dobro poglej tisti video, v katerem kao dokazujejo, da ga je ubil šofer, pa boš lahko lepo videl, da tisto ni odsev pištole v šoferjevi levi roki, ampak je tisto samo odsev na laseh sovoznika. Kenedija ni ustrelil šofer ampak so ga ubili trije CIA-ini ostrostrelci preoblečeni v potepuhe, ki so bili razvrščeni na treh različnih pozicijah! Mnogo ljudi je nasedlo tistemu videu, ki je pred kratkim krožil okoli, na katerem je kao videti, da je Kenedija ustrelil šofer, vendar pa so podrobne analize pokazale, da tisto ni pištola, ampak odsev sonca na laseh sovoznika! Kar lepo še enkrat počasi sam poglej! Je pa res, da, če človek na hitro pogleda, da je res na prvi pogled videti tako, kot da ima šofer v roki pištolo. Torej se je podrla tvoja teorija, ne pa moja. Če bi pa malo bolje preučil primer JFK, bi pa lahko vedel, da so bili pri umoru Kenedija vpleteni LL Jonson, JHW Bush in CIA; Jonson, ker je hotel postati predsednik, kar tudi kasneje je, Bush pa, ker so mu obljubili, da bo postal šef CIA-e, kar kasneje tudi je, ostali operaterji CIA-e pa so samo delali po ukazu, ker je Kenedy hotel ukiniti tudi CIA-o, Osvald pa je bil nastavljen samo zato, da so potem imeli žrtveno jagnje, zato pa ga je Ruby naslednji dan ustrelil, da Osvald ne bi povedal resnice javnosti! LOL
CrusaderKnight
30. 08. 2011 14.50
Elias4730.08.2011, 07:440 tvoje teorije zarote se podreje že pri JFK-ju ker ga je ubil šofer, kar pa te torije zaote nikjer ne omenjajo, poglej si dobr posnetek in spremljaj njegovega šoferja in levo roko, ter desno rame!
Elias47
30. 08. 2011 07.44
-1
Še eden siromak, ki so mu naprtili krivdo za nekaj kar so v resnici storile CIA, MI6 ali pa Mossad! Da vidite kako se to dela, se lahko spomnete na JFK-ja in Osvalda, ali pa si pogledate filme Most Wanted ali pa Državni Sovražnik Stevilka Ena.
lolipoly
30. 08. 2011 03.47
Realnews A ti mislis, ce je na You-Tubu , da je resnicno? Vsak posameznik lahko da na Youtube kar hoce, to ne pomeni da je vse tako.
Naglas
29. 08. 2011 12.10
A ni ta na smrtni postelji že nekaj let?
CrusaderKnight
29. 08. 2011 11.16
Upam da zmanjka elektrike in in aparati prenehajo delovati!
alanford457
29. 08. 2011 11.06
kdo bo odgovarjal za masaker v libiji kdo plačuje bombe ki padajo na libijo kdo plačuje al kajdo ki podžiga mlade libijce k uporu ko je gadafli zahteval od zahoda naj mu plačajo za nafto ki jim jo je izdobavil so se le ti odločili da ga ubijejo novinarji pa molčite kakšna je ta politika
Aven
29. 08. 2011 10.17
Tisti ki so spremljali proces na Škotskem pravijo da ni kriv. Mene bolj skrbi - kdo in kako bo pred roko pravice pripeljal NATO, Sarkozy-ja, Cameron-a, Bush-a, Blair-a ... . Seveda v pravem vrstem redu. Očitno pravica ni enaka za vse.
mamica55***
29. 08. 2011 09.12
Nej se še dolgo matra, baraba!
realnews
29. 08. 2011 09.04
dejte mal odpret oči CIA je plačala vsaki priči 4 mil. $ , daje lažno pričala in da so lahko obsodli libijo.. poglejte si video na yotubu Libya Truth pa povejte kdo od svetovnih liderjev se tako vozi med svojimi državljani.
135kmh
29. 08. 2011 09.02
Mogoče kisikova jeklenka .
proofreader
29. 08. 2011 08.48
NATO je napadel Libijo tudi zaradi njega, poglejte v Wikileaks. Dogovor je, da ga uporniki dostavijo po zmagi.
135kmh
29. 08. 2011 08.35
Pri življenju pa ga ohranjata kisikova bomba ?!?! WHAT???
proofreader
29. 08. 2011 08.34
NATO je napadel Libijo tudi zaradi njega, poglejte v Wikileaks. Dogovor je, da ga uporniki dostavijo po zmagi.