Tujina

VIDEO: Črni gori v boju z ognjem na pomoč Nato, hudi požari tudi v Franciji in Italiji

Podgorica, 18. 07. 2017 16.09 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Obsežen požar divja tudi v Črni gori, kjer je najbolj ogroženo območje polotoka Luštica. Za pomoč so prosili sosednje države, ki se prav tako soočajo s požari, je pa Črni gori pomoč že ponudila zveza Nato. Več požarov divja tudi v Italiji in v BiH.

Na črnogorskem polotoku Luštica od nedelje divjajo siloviti gozdni požari, zaradi katerih so morali evakuirati več sto prebivalcev različnih vasi in tudi turiste.

Danes sta izbruhnila dva nova požara, eden od njiju na vrhu Obosnik, ki se je približal počitniškemu naselju Krašići z okoli 3000 prebivalci. Hišam se je ogenj približal na od 300 do 400 metrov.

Nekateri mediji poročajo, da gori na nedostopnem območju od vrha Obosnika do obale, s tal pa je požar nemogoče pogasiti. Na terenu so vse razpoložljive sile, ki pred ognjem varujejo naselje. Pri gašenju sodelujejo tudi letala za gašenje črnogorskega notranjega ministrstva in vojska.

Na Obosniku so sicer objekti vojaške komunikacijske enote, oddajniki in radarji.

Nad enim od požarov, ki je na Luštici izbruhnil že v ponedeljek, so medtem vzpostavili nadzor. Požarišča so sicer še vedno aktivna, vendar pa je ponehal veter, ki je v preteklih dneh oteževal gašenje.

Črnogorske oblasti so v ponedeljek zaprosile za pomoč tako prek mehanizma EU za civilno zaščito kot pri Natovem centru za usklajevanje pomoči pri nesrečah (EADRCC). Potrebovali naj bi dodatna letala za gašenje.

Po poročanju portala Vijesti naj sicer ne bi šlo za letalo za gašenje, temveč za običajno transportno vojaško letalo, ki bo pripeljalo črpalke, agregate, cevi in drugo opremo za gašenje.

S požari se v zadnjih dneh soočajo tudi v BiH. V zadnjih 24 urah je nastalo 26 novih požarov, večina jih je na območju Mostarja. Že več dni gori na planini Čvrsnica na severu Hercegovine, ognjeni zublji pa so zajeli tudi gozd. Gasilci so zaradi nedostopnega terena že zaprosili za pomoč vojaških helikopterjev.

V Italiji na delu očitno požigalci

V Italiji je gasilcem ponoči uspelo omejiti požar v borovem gozdu Castelfusano blizu Rima, še vedno pa na območju gasijo tri letala. Tako v zvezi s tem požarom kot požari, ki divjajo v drugih delih Italije, je policija zaradi suma požiga izvedla več aretacij.

Posnetek požara, ki divja v osrednji Italiji.
Posnetek požara, ki divja v osrednji Italiji. FOTO: APTN Video

Zaradi več požarov v borovem gozdu, ki ga imenujejo tudi zelena pljuča Rima, so morali v ponedeljek evakuirati več družin, spričo gostega dima pa je bila zaprta glavna cestna povezava Rima z morjem. Plameni, ki jih je še krepil veter, so po poročanju italijanskih medijev, gozdu povzročili zelo veliko škodo.

Zaradi suma požiga so že v ponedeljek aretirali 22-letnika. Še tri aretacije so prav tako zaradi suma požiga izvedli tudi na jugu Italije - v mestu Cilento, v regiji Apulija ter v mestu Sciaccia na Siciliji.

Kar nekaj požarov v Italiji naj bi bilo podtaknjenih.
Kar nekaj požarov v Italiji naj bi bilo podtaknjenih. FOTO: APTN Video

Zlasti na jugu Italije že več tednov divjajo požari, pri čemer so prizadeta tudi priljubljena turistična območja. Glede na današnja poročila še vedno gori na območju sicilskega mesta Messina, v pokrajini Cosenza v Kalabriji in v bližini toskanskega mesta Pistoia, kjer so tudi izpraznili več hiš.

Društvo za zaščito okolja Legambiente opozarja, da bi lahko trajalo 15 let, preden se bodo gozdovi spet zarasli. Italija naj bi namreč v preteklih tednih zaradi številnih požarov izgubila pomemben del svojih zelenih površin.

Požari tudi na jugu Francije

Več požarov pa divja tudi na jugu Francije, kjer je okoli 450 gasilcev vzpostavilo nadzor na gozdnim požarom pri mestu Castagniers, ki leži 15 kilometrov severno on Nice. Zgorelo je okoli 120 hektarjev gozda. V minulih dneh pa je zagorelo tudi na Korziki, kjer je med drugim zgorelo okoli 200 hektarjev makije.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (8)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

NavihanNavihan?ek
18. 07. 2017 18.35
-6
mastni denarji se prilivajo tem državam od turizma ampak za varnost pa nimajo. Amerikanci bi tole pogasili mimogrede
DeBill
18. 07. 2017 19.32
+3
LuckyBastardo
18. 07. 2017 21.43
+3
Haha amerikanci bi to pogasili ja ha ha ha. Oni nimajo takih želja verjami. Kljukec
TOX6
18. 07. 2017 18.26
+11
Spet neka črna gora 1000km stran, Italija prva soseda EU,uradni manšinski jezik.... pa nekaj obrobnega. Za hrvate pa naši sosedi. Bslkanpress
Apostol1
20. 07. 2017 21.34
Italija soseda ,samo grem 100x raje v neko Črno Goro z velikimi začetnicami na dopust v Italijo. Pomladi sem bil v Riminiju v Italiji in Rimini naj bi veljal za super letovišče , proti Črni Gori beda od bede zastonj me ne vidijo tam na dopustu ,toliko o primerjavi Črna Gora vs Italija.
Ferdo Crni
18. 07. 2017 17.44
+13
NATO je kratica in se zato celoten naziv piše z veliko. Z denarjem ki ste ga nam pokradli preko ponudnikov TV bi si lahko privoščili kakšnega srednješolskega lektorja.
nikhrast
18. 07. 2017 22.11
Če ste pa sami peki, poglej komentarje, pa kakšne pišete. No, na koncu pa gramatika ni pomembna.
proofreader
18. 07. 2017 16.56
+13
Pravilno, da NATO rešuje težave ljudi, ne pa protiruskih travm ameriškega predsednika.