Tujina

Observatorij z oddaljenosti 1.609.344 kilometrov poslal edinstveno podobo Zemlje

Los Angeles, 21. 07. 2015 08.11 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Nasin vesoljski podnebni observatorij je Nasinim strokovnjakom poslal prve fotografije. Znanstveniki so še posebej zadovoljni, da je kakovost posnetkov presegla njihova pričakovanja.

Zemlja kot jo z velike oddaljenosti vidi observatorij.
Zemlja kot jo z velike oddaljenosti vidi observatorij. FOTO: NASA

Nov Nasin vesoljski podnebni observatorij, ki visi v gravitacijskem ravnotežju med Zemljo in Soncem, je Nasinim strokovnjakom poslal prve fotografije. Edinstveni posnetki kažejo Zemljo z oddaljenosti 1.609.344 kilometrov.

Observatorij so v vesolje poslali februarja z raketo Space X Falcon, pred kratkim pa je dosegel načrtovano orbito, od koder naj bi redno pošiljal visoko kvalitetne posnetke osončenega dela Zemlje za znanstvene raziskave.

Fotografija, ki so je Nasa poslala javnosti, je sicer sestavljena iz treh ločenih posnetkov. Kamera na plovilu s pomočjo različnih filtrov - od ultravijoličnega do skoraj infra rdečega - ustvarja sekvence desetih posnetkov. Na konkretni fotografiji so uporabljeni rdeč, zelen in moder svetlobni kanal. Vodja projekta pravi, da prve slike prikazujejo učinke sončne svetlobe, ki jo razpršujejo zračne molekule. Pričakujejo, da bodo s pomočjo posnetkov in zgodnjih meritev lažje spremljali vremenske pojave, spreminjanje Zemlje in njeno prilagajanje soseščini v sončnem sistemu.

Znanstveniki so še posebej zadovoljni, da je kakovost posnetkov presegla njihova pričakovanja. "Podobe jasno kažejo strukturo puščavskega peska, rečni sistem in kompleksen vzorec oblakov," pravi znanstvenik Adam Szabo. Strokovnjaki nameravajo preko laboratorija spremljati še Sončev veter in vpliv Sončevih izbruhov na Zemljo.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (132)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

smet.kanta
23. 07. 2015 09.22
+3
Kolikor vidim je z vami nekaj narobe.. kot prvo Entropy ne žali nikogar s tem kar je povedal, vi pocnete prav to. Le izrazil je kar je ugotovil glede na dokaze, ki so cisto preprosti. Kot drugo pa da bi bilo dobro da ste malo skepticni glede nase in celotnega "vesoljskega programa" ker so vse slike ki jih objavijo CGI, vsak intervju je zrežiran, vecina odgovorov je laži, itd.. ce je clovek odprt za nove stvari in zacne malo logicno razmisljat lahko zve veliko stvari o naši zemlji ki si jih prej nebi niti predstavljal.. prav tako tudi o drugih stvareh saj ena vodi h drugi.. malo odprite oci in zacnite raziskovat sami ne pa da zagovarjate vsako stvar ki jo nasa objavi in "odkrije"..
B.O.R.G.
22. 07. 2015 18.33
-1
Jst se bom kr po kmecko upletel v te znanstvene rasprave, namrec veliko potujem z letalom in vsakic ko grem z noci v dan ali obratno se najbolje vidi ukrivljenost zemlje. Ne rabim nobenih izracunov in smesnih teorij zarote da nebi bil siguren da je zemlja OKROGLA.
Entropy
22. 07. 2015 09.53
-2
Horizont Zemlje je vedno raven,kamere,ki imajo ribje leče delajo horizont ukrivljen in izkrivljen,drugače je vedno raven.Raven okrog in okrog. Horizont je tudi vedno v višini opazovalca/pogleda/oči ni važno kako visoko greste,horizont se vedno dviga in je v višini oči,tudi pri 40,50km...višine,kar je nemogoče, če je Zemlja sfera.Ko bi se dvigovali bi mogli gledati dol na Zemljo,ampak je prav nasprotno. In še nekaj-VODA ima vedno ravno površino,kamor koli se zlije,njena površina vedno ostane ravna in vzdržuje nivo ravnosti,zatorej OCEANI ne morejo tvoriti krivulje-Zemlje kot sfere, ki jo vidite na NASA+ESA slikah,to je čista zdrava pamet,to so vse CGI slike/COMPUTOR GENERATED IMAGES/RAČUNALNIŠKO OBDELANE SLIKE.
music2
22. 07. 2015 10.45
+3
Gravitacija, sila ki te drzi na tleh, je sila ki je vedno usmerjena v center zemlje (center krogle). Zato je morje (voda) lepo stojeca vse naokrog nase krogle / planeta. In ce slucajno ne verjames da je zemlja okrogla, pojdi v morje, potopi telo tako da imas samo glavo ven in opazuj jadrnico ki se oddalji. Vzami daljnogled v roke. Ko bo 4km stran od tebe, bo poniknila dol za 1 meter, ker je zemlja okrogla. JA, TAKO HITRO SE TO VIDI, na 4 km je ze en meter. Bodi v vodi do vratu in daljnogled v roke! Preveri!
Entropy
22. 07. 2015 11.35
-2
Gravitacija le teorija in špekulacija do danes nedokazana,ker ne obstaja,Newtonov(prostozidar(G))izračun za gravitacijo je bil velik za 3 biblije in ni prišel do konca. Če si bral Newtonove knjige v original Angleščini,se mogoče spomneš,da je vedno začel z "Če je Zemlja okrogla,potem bla bla.." Vse kar gravitacija počne se,da razložiti s temparaturo,tlakom in gosototo.In ŠE ENKRAT,voda ne more tvoriti krivulje,ker je vedno ravna ni važno kakšno je dno,voda je vedno ravna in vzdržuje nivo ravnosti,naredi experiment in ukrivi vodo če lahko,v roke bi moral vzeti teleskop in bi videl,da jadrnica ni odšla pod krivuljo Zemlje,ampak je odšla iz tvojega vidnega polja(oči/dalnogleda). Po določeni razdalji,tvoje vidno polje ali oči-daljnogled-teleskop postane popačeno-izkrivljeno,kot pojav na dolgi ravni cesti,če veš kaj mislim.. V "Chambers" Matematični litaraturi je krivulja Zemlje določena pri 20,154 Cm na vsak 1,6 Km.To je pri Ekvatorijalnem obsegu Zemlje 40,075km. Se pravi,da bi obzorje/horizont moral vpadati pri vsakih 9,65Km -skoraj 7,31m.Pri 48,28Km bi vpad bil skoraj 182,87m pod obzorjem Zemlje...in tako dalje. PLANE-T/PLANE(Ang.RAVEN,PLOSKEV,NIVO..)IN T kot TERRA/Zemlja Italjansko. Pogledi si še zastavo Združenih narodov,ki predstavlja model ravne zemlje,brez Antarktike.
ginem
22. 07. 2015 11.50
+0
Entropy@ Haha nalij si kozarec vode do roba.Ze tle se vidi,da je voda ukrivljena.Matr si pamrten k ribca,ki misli ,da je voda cel svrt xD a kaplja je tudi ravna?oblike kocke mogoce?Haha si me nasmejou
Neutrin
22. 07. 2015 13.37
+0
Entropija je fizikalen pojem, zato je vzdevek (Entropy) osebka, ki bi moral biti v prisilnem jopiču na zaprtem oddelku norišnice žalitev za fiziko.
ADRR
22. 07. 2015 15.15
+0
@Entrpy: Sam sebe negiraš... Še enkrat preračunaj vpadanje horizonta... če predpostavljaš, da horizont pade 20cm na 1,6km, potem pade za 1,2m v 9,6km, ne pa 7,3m kot pišeš.
ADRR
22. 07. 2015 15.16
+0
Drugo pa še tole... če praviš da voda ne more tvoriti krivulje, si poglej vodno kaplico :P
DonDonDan
22. 07. 2015 15.23
+0
Povečanje entropije v energetiki pomeni, da se je neki količini toplotne energije spremenila oblika: zmanjšala eksergija, povečala anergija. Povečanje entropije pri človeški pameti pa očitno pomeni, da iz zdrave pameti nastane neki "sociopatski kr€t€nizem.
ADRR
23. 07. 2015 08.37
-1
@alandelon: hehehe... lepo si to speljal :)
appollyon
24. 07. 2015 06.46
-1
Če bi bila zelja ravna bi na vsaki točki zemlje bila drugačna gravitacija, z veliko razliko!
smet.kanta
22. 07. 2015 06.45
+3
Shisui ce si tolk preprican pa dokazi da so pristne.. se mal nazaj so govorili pri nasi da ima zemlja obliko hruske.. zakaj je pol na sliki okrogla? Te iste slike kazejo ze 40 let vi pa se vedno verjamete da so "pristne".. poglej si slike iz apollo misij.. nekatere te bodo dobro nasmejale..
bakiras
21. 07. 2015 21.27
+3
Eni se kar razpredate o ravni zemlji. Vrocina je res cudna stvar, kako vpliva na sive celice. Upam da je vrocina kriva, ker ce ni, potem pa je problem.
Shisui
21. 07. 2015 20.43
+7
Haha, koliko neandertalcev še živi v Sloveniji, verjetno bomo kmalu svetovna senzacija! Sicer pa žalostno, da ste tako neuki, da leta 2015 ne verjamete, da so te slike pristne.
smet.kanta
21. 07. 2015 19.06
+1
Zemlja je ravna.. ta slika pa fake.. sprijaznite se ze..
Bruhalnica24
21. 07. 2015 16.44
-7
Svet je nastal iz smeti v vesoliju.... Vse kar je danes od rastlin, živali..... Je pa plod naključij.. Res zelo smiselna razlaga.. Saj če ponavljajo bo že držalo..
BURGA
21. 07. 2015 17.55
+5
Zemljo je ustvaril Bog v 7 dneh. Smiselno . Ampak eni še kar verjamete.
BURGA
21. 07. 2015 17.56
+0
Shisui
21. 07. 2015 20.45
+5
Naključne mutacije so ključ do raznolikosti živih bitij. In pa čas seveda. Veliko časa. Več milijard let. Stevia, svet ni od včeraj, za razliko od tebe.
Bruhalnica24
22. 07. 2015 08.48
-1
Tako kot naša bančna luknja plod mutacij ???
mitjaOM
21. 07. 2015 16.19
+3
hehehe..verjamem ko vidim,,ampak a vidimo dejansko kaj gledamo ali vidimo kaj hočemo ? lahk rečem sam to,,kaj reče nasa ,,pa če tudi je dobro jutro,raje poglej ven , če je res jutro,,,lažejo in vedno bojo,,se veste resnica boli,,vsi hočemo vedet resnico,,ampak ali smo pripravljeni na njo,,je naša zavest že pripravljena,,mislim da kolektivne še ne,,ampak že sije sonce tudi čez to meglo.. hočem rečt..resnica je na dlani tak kot tudi mnogo neresnice,,zdaj pa kak bomo vedli da je nekaj resnica če je pa toliko ne resnice..oceniš po občutko,,zakaj si tak oceno je pa odras tvojih izkušen,,zato je mnogo resnic in mnogo ne resnic,,vsak ima svojega malara..dokler nismo pripravljeni na resnico če mislimo da je resnica kaj smo do zdaj slišali :) ,, vsak bo že pri sebi vedo ali pa si bo dalje lagal... zgodba: na tajskem na eni reki živijo neki ljudje,,pa gre en novinar tja pa vidi dva fanta,,stara 8 in 9 let,,in sta bila do pasa v reki in vsaki dan in to po 14 ur tam rihtala bazene z ribami itd...pa ju vpraša novinar kaj pa igrata pa to se kaj,,pa rečeta kaj je to,,kaj je žoga..torej njuna resnica je zelo omejene saj imata ravno toliko informacij ko drugi želijo,,isto pa je danes..mi smo isti ko ta dva mala..saj smo omejeni ,,razpolagamo pa samo s tem kaj nam da net,,tv,,radio.. vsi odgovori so v nas samih :)
Ramzess
21. 07. 2015 16.41
+2
Zanimivo razmišljanje, ... "ampak a vidimo dejansko kaj gledamo ali vidimo kaj hočemo", zanimivo vprašanje, res je, vidimo kar dejansko vidimo, ali vidimo kar želimo videti, ... oz. želi nekdo drug. Dober primer so policaji, pri imajo ljudje zaradi želenega gledana nemalo težav, namreč policaj vidi kar želi videti, ne pa kar bi moral videti, ... potem pa sledi znano brezplodno prepričevanje možiclja v modrem, da stvari niso vedno take kot videti.
mitjaOM
21. 07. 2015 16.48
+0
Super1337
21. 07. 2015 16.10
+0
hehehehe... eni potencialni nobelovci, veleumi na tem forumu.... crkneš od smeha, kake strelajo...
Danica Krajnc
21. 07. 2015 15.52
-6
Obužujem novice o vneskončnem vesolju.
nogutsnoglorry
21. 07. 2015 15.21
-8
kere teorije to berezm js odspodej to ne moreš verjet, seveda je slika zemlje vedno ista, saj je zemlja vedno ista, ne najdem pa nobene slike, kjer bi bili oblaki isti, niti eden od vas yotube teoretikov ni dal en link gori, to, da niste videli ukrivljenosti zemlje na gori je verjetno posledica tega, da še nikdar niste bibli na gori ali se peljali z letalom, ker ste cele dneve priklopljeni na računalnik... mislm sj nakonc se sam sebe prašam če sm normaln ker se ubadam s takimi kachpatatoji ki nimajo svojga življenja in celo življenje posvečajo youtubu.
mastablasta
21. 07. 2015 16.00
+1
ne potrebuješ rakete - napolnili so balon s helijem in spodaj obesili računalnik in ga poslali visoko v zrak. se lepo vidi naša "krogla". če kdo ne verjame projektu lahko proba doma sam.
Bruhalnica24
21. 07. 2015 16.42
-1
Z uporabo fiš aj leče je okroglo ja... Še enkrat poglej felixov posnetek, ko odpre vrata in je normalna leča, da ne popači notranjosti... No kaj vidiš ??? Ne na pamet verjet vsega kar ti ponavljajo...
JazNekdo
21. 07. 2015 16.55
+2
Pogled od zunaj ti lepo pokaže Zemeljsko krogla. Kamera v notranjosti pa posname le zelo majhen del Zemlje, zato ti zgleda ravno. Čeprav, če dobro pogledaš in če bi se lotil obdelave v kakšnem programu za računanje kotov/krivin ti garantiram, bi hitro ugotovil da tudi ta del ni raven.
kure bedne
21. 07. 2015 14.59
+4
Ta slika zemlje ni slika od Observatorija, ker je ta posnetek zemlje star že najmanj 40 let.. Če je resničen pa lahko samo bog ve. Bodite pozorni na ta posnetek in oblake in videli boste, da bodo naslednje leto zopet pokazali isti posnetek zemlje. Bljek pa NASA. Najbolj verodostojni so Kitajci. Zato se jih pa NASA najbolj boji. Eni drugim v vesolju "razbijajo" satelite. Na zemlji pa delajo umetno zdraho, da preusmerjajo pozornost.
nogutsnoglorry
21. 07. 2015 15.10
-4
ali lahko svojo izjavo podkrepiš z dejstvi oz linki, mislim, da nebi smelo biti pretežko
nogutsnoglorry
21. 07. 2015 15.28
+0
Bruhalnica24
21. 07. 2015 14.56
-9
Noben ne trdi, da je zemlja ravna ali okrogla trikotna... Le da ukrivljenost zemlje žal ni mogoče dokazat na morski površini z uporabo laserja...glede vrtenja.. Potovanje z ladjo iz A v B in nazaj traja enako dolgo... Prav tako z letalom, kar ni logično, saj se zemlja vrti... Če se... To sliko nam NASA kaže že 40 let....
gozdar1
21. 07. 2015 15.04
+8
Je logično, ker se ladja vrti skupaj z zemljo, podobno, kot vsi skupaj z zemljo potujemo okrog sonca.
nogutsnoglorry
21. 07. 2015 15.13
+0
tudi zračni tokovi niso odvisni od vrtenja zemlje, takrat ko veter bolje piha proti letalu lahko letalo tudi pojača moč motorjev, preberi kakšno znanstveno knjigo namesto da preveč študiraš na ytb faksu
Bruhalnica24
21. 07. 2015 16.12
-7
Bruhalnica24
21. 07. 2015 16.18
-8
Pubec, če se zemlja vrti, se mora hitrost aviona na podlago spreminjat, ko gre nazaj, saj enkrat leti z rotacijo, drugič proti rotacijo... Osnovnošolska fizika.. Ne trdim, da se ne vrti, le v praksi se ne da dokazat..
JazNekdo
21. 07. 2015 16.39
+7
1. Dokaz, da se Zemlja vrti imaš pred nosom-menjavanje dneva in noči. Če se Zemlja ne bi vrtela, tega ne bi poznali, ampak bi imela ena stran vedno dan in druga vedno noč. 2. kar se aviona tiče. malo še študiraj fiziko. Namreč tukaj imaš dve različni hitrosti. Zemlja in avion rotirata z identično hitrostjo okrog osi Zemlje (njuna kotna hitrost je enaka). Če gledaš samo rotacijo sta zato avion in Zemlja drug na druga pri miru. Druga hitrost je tangencialna hitrost aviona glede na površje Zemlje. Če bi bila ta 0 km/h, bi avion lebdel nad isto točko površja. Ker pa je tangencialna hitrost aviona različna od nič, se avion glede na površino Zemlje premika. Zato bo bo (pri isti tangencialni hitrosti), za let od A do B porabil isto časa kot za let od B do A.
ADRR
21. 07. 2015 16.42
+5
@Stevia: Pa kaj ti govoriš? To je res osnovnošolska fizika in ti je definitivno ne obvladuješ! Z zemljo se vrti tudi atmosfera. Malo ločuje relativno in absolutno gibanje. Vse je odvisno kaj je tvoje izhodišče koordinatnega sistema (torej iz katere točke gledaš). Kot je nekdo že napisal... vse se vrti/giblje... zemlja okoli osi, ozračje se vrti skupaj z zemljo (ja, vrtenje povzroča tudi vetrove), zemlja se vrti okoli sonca, osončje se spet premika itd...
ADRR
21. 07. 2015 16.43
+2
User416781
21. 07. 2015 17.47
+0
Pa saj let v eno in drugo smer ne traja enako dolgo - zakaj komentirate, če še niste bili na medcelinskem letu...čisti i.idiotizem na tem forumu !!!
JazNekdo
21. 07. 2015 18.12
+2
let traja enako dolgo oz. v obe smeri si v zraku 6ur in 47min. Razlika se ti pojavi, zaradi menjavanja časovnih pasov. To je še en dokaz, da se Zemlja vrti. Čeprav potovanje iz A v B traja ravno toliko kot iz B v A, ti relativno potovanje v eno smer vzame več časa kot v drugo. Če bi bili pri miru, temu ne bi bilo tako.
ADRR
22. 07. 2015 07.59
+4
@ggrr: Upoštevati je treba še vetrove. Letalo lahko leti z relativno hitrostjo med 850-950km/h. Če pa dodamo še vetrove, se lahko zgodi da letalo leti tudi krepko čez 1000km/h glede na zemeljsko površino. Glede komentarjev o idiotizmu pa se drugič malo zadrži, ker nakoncu izpadeš sam to kar obtožuješ druge.
POWER2thePEOPLE
21. 07. 2015 14.22
-7
ODGOVOZ ZA ggrr : "Vsi, ki nabijate, da je zemlja ravna - kako pa potem prideš z letalom ali z ladjo okoli zemlje?"...(predlagam, da pogledaš par posnetkov na YoTube flatearth, ja tam vse lepo razloženo)........... "Če greš na morju na en visok hrib in pogledaš horizont odprtega morja, se že vidi rahla ukrivljenost"...(ne, ukrivljenost se ne vidi, pa četudi bi gledal iz samega vrha Mount Everesta...kako vem, so dokazi na YoTube)......................"Vsi planeti, lune, ki jih lahko vidiš, so okrogli, zakaj bi Zemlja bila izjema?" (ali na vseh planetih, ki so po tvojem okrogli, obstajajo inteligentna bitja oz. kakršnokoli drugo živo bitje, organizem?...ZAENKRAT ŠE TEGA NISO DOKAZALI, ČEPRAV NAJ BI POŠILJALI SONDE V ŠIRNE DALJAVE VESOLJA, PA TEGA ŠE NISO IMELI ČASA ODKRITI, KAR POMENI DA JE ZEMLJA NEKAJ POSEBNEGA IN NO NJENI PLOSKOSTI OPISUJEJO BABILONSKI ZAPISKI, BIBLIJA, KORAN ).................Če si na letalu, tudi lahko iz visoke višine vidiš ukrivljen horizont. (Dragi dečko, to kaj ti gledaš skozi okno letala ni nobena ukrivljenost Zemlje, ampak je ukrivljeno OKNO LETALA!!!!)................. Mislim, kakšne eni privlečete - a vam ni nerodno pisati take neumnosti (NE, NI NAM NERODNO PISATI, KER MENIMO, DA TO NISO NEUMNOSTI).....POINT, ZAKAJ JE BILO UGOTOVLJENO, DA JE ZEMLJA OKROGA JE NASPROTOVANJE PROSTOZIDARJEV oz. DANAŠNJIH ILUMINATOV TRDITVAM TAKRAT VPLIVNE RIMOKATOLIŠKE CERKVE...." in še bi lahko naštevali. Obstaja 1000 in več dokazov, da svet v katerem živimo, ni takšen kot nam ga predstavljajo. In še ja...še to, Ko pogledate zvečer v zvezde, so vse zvezde videti enako velike, NE GLEDE NA STRAHOTNO RAZLIČNE DIMENZIJE , OBLIKE IN OSVETLITEV, kot nam jo lepo rišejo v NASI. Združenje FLATEART se prizadeva pridobiti le odgovore in dokaze in resnične neobdelane slike našega ljubega planeta Zemlje, pa jih še skoraj 50 LET ODKAR "BI NAJ ČLOVEK HODIL PO LUNI...pristali smo že, vendar brez človeka...ŠE VEDNO NIMAMO NORMALNIH SLIK OD ZEMLJE, VSE EN SAM VELIK FAKE!!!!) NASA na vse te odgovore nima pojasnila in ne čistih razen prirejenih dokazov.
appollyon
21. 07. 2015 14.30
+3
Ne bluzi pa raje pejt v šolo , kot pa da delaš doktorat na youtubu!
g12345@email.si
21. 07. 2015 14.38
+3
ha ha, fak, si me nasmejal. bi ti človek še verjel, tako nakladaš. združenje flateart - če sploh obstaja - morajo pa biti veliki ljubitelji zelenjave s thc.
gozdar1
21. 07. 2015 14.44
+4
Kako razložiš učinke coriolisove sile in smer vrtenja ciklonov na severni in južni polobli v modelu mirujoče ravne ploskve?
Pequeno
21. 07. 2015 15.02
+10
ob prebiranju takih komentarjev me je res sram da spadam v enako vrsto kot ti.. Zemlja ravna? enkrat si vzemi čas ko bo lunin mrk pa si dobro poglej Luno. Zemlja takrat pride med Soncem in Luno in nanjo meče senco. če boš dobro pogledal boš videl UKRIVLJENO senco ki je ravna Zemlja ne bi mogla narediti. vse zvezde so videti enako velike. kupi si očala. že s prostim očesom so nekatere bolj vidne kot druge, malo večje, tudi barvo lahko razločiš. pa zdej ko je poletje.. na morje vzemi daljnogled in poglej oddaljene jadrnice. začuda ne boš videl cele ker je Zemlja poglejgazlomka ukrivljena.
Uporabnik1245345
21. 07. 2015 15.03
+9
Zanimivo, letalu se po vzletu ukrivijo okna, ko pa pristane, so pa spet ravna. Pa ci en t.
nogutsnoglorry
21. 07. 2015 15.15
-4
ti kar glej še naprej yotube, in vsi tebi podobni, tako jaz ne rabim preveč se matrat, da sem uspešen v življenju, zato ker ni toliko konkurence
mastablasta
21. 07. 2015 16.00
+6
you tube in biblija - dva zelo zanesljiva vira informacij.
ADRR
21. 07. 2015 16.47
+3
Jao jao jao...malo manj gledanja teorij zarote in malo več uporabe lastnih možganov in logike. Kar zaboli me, ko nekdo leta 2015 reče, da je zemlja ravna. Nasprotno so dokazali že 400 let nazaj.
User416781
21. 07. 2015 17.57
+0
Power - Daj prosim najprej preveri moje trditve v realnosti, potem pa komentiraj. Ukrivljenost se vidi v vseh omenjenih situacijah. Iz Mount Everesta pa ukrivljenosti ne vidiš, saj vidiš gorovja. Ukrivljenost je na načine, ki sem jih omenil, možno videti le na popolnoma ravni površini in to je morje. Namesto da gledaš cele dneve yo-tube in razvijaš neke čudne teorije, bi bilo bolje, da greš malo ven...
Smeh_pa_to
21. 07. 2015 19.55
+4
POWER2thePEOPLE
21. 07. 2015 23.43
-2
hvala vsem za komentarje...jih razumem, vem o čem govorite, vem kaj mi hočete povedati...no ja, ne razumem pa komentarjev o tem kaj kadim in kakšno drogo jemljem, tukaj se pa pokaže inteligenca komentatorjev in takšni komentarji se vedno na žalost najdejo pri vsaki temi pogovora in mi niso niti najmanj smešni, kaj šele da bi me prizadela ali karkoli, edino kar me gane je to, da me žalosti, da takšni ljudje berejo moje komntarje in se oglašajo, ko to sploh ni potrebno, kaj šele primerno....skratka, ne trdim da je Zemlja ploskva, kvadrat, pravokotnik ali karkoli takega, menim pa, da Zemlja nima takšne oblike, kot nam jo ves ta čas prikazujejo. In zaradi tega, kar so prikazali na filmčku iz leta 1969, da je zemlja lepo okrogla od takrat naprej PRIREJAJO VSE FOTOGRAFIJE ZEMLJE oz. JIH JE IZJEMNO, IZJEMNO MALO PROTI FOTOGRAFIJAM MARSA, JUPITRA IN OSTALIH PLANETOV....TO JE TO KAR ME ČUDI....vpišite v gugl "EARTH" pa boste videli koliko PRISTNIH SLIK PLANETA ZEMLJE DOBITE....NE KAJ DOSTI, PA VAM BO VSE MALCE BOLJ JASNO, KAJ VAM ŽELIM POVEDAT.
Ramzess
21. 07. 2015 13.35
+7
Človek se kar čudi koliko manipulirana in omejitev je v tem svetu, da sploh ne živimo v realnem svetu, matrica ali holografski svet sta očitno čisto na mestu. Potem je vprašanje s čim so soočajo ljudje ko enkrat zapustijo ta svet ob telesni smrti, ... četudi se kasneje vračajo, karma, učenje, lekcije pa to. Četudi imajo višje razvite entitete in nezemeljske vrste svoje razlaga za tukajšnje stanje, vse do lastnega izbora naših duš, ... 'upravičujejo' celo vlogo reptilov pri vsem tem. Planet padlih duš ali planet kaznjencev hitro dobi svoj smisel. Toda vsem, tudi tujcem je jasno, da je zadeva ušla z rok, in vprašanje je kje se to konča, ... ni neka skrivnost, da je na kocki obstoj človeštva, da za to obstaja in teče vojna izven našega zaznavnega sveta, odklone te sicer lahko zaznamo tudi tukaj kot klimatske in geološke anomalije, tudi kot elektromagnetne anomalije. Ves naš Sončni sistem se spreminja, in premika na nov nivo, v novo obdobje, nov cikel. Ne vemo niti kaj se v resnici dogaja, niti kaj nas še čaka. Tisti, ki imajo informacije, znanje, ga ne dajo, to velja tudi nezemljane in druge kanalizirane kontakte, ... previdni so, da ne bi vplivali na naše odločitve, naše učenje, naša življenja, ... povedo koliko smejo, ... skratka, človek pa ujet nekje vmes, komaj ve ne kaj naj (navidez), četudi se nima česa bati, naše duše vse vedo, četudi zavestni um (pri večini populacije) še nima dostopa do vse te baze znanja. Pravijo da je manj več, očitno to velja tudi za znanje o prihodnosti. To svetovne javnosti ne potolaži ravno najbolj, med tem ko opazuje, kdor vidi, kako si svetovna elita, bogati, ipd. delajo cela mesta pod zemljo, zaloge, in se umikajo tja. Verjamejo, da bodo tam varni, ... toda pred čim pa. Dogodki za preusmerjanje pozornosti in zaposlitev javnosti se vrstijo. Skratka svetovno gledališče dela, ... za kuliso pa, ... elita svoje, čeprav skriva paniko, je ta prisotna, saj se civilizacija prebuja, in vedno več ljudi spregleda. Železna doba se končuje, pred vrati je zlata doba.
BURGA
21. 07. 2015 14.32
-1
Samos in 123 bereta preveč znanstvene fantastike, zaradi česar potem tukajle nekoliko preveč nakladata. Manjka samo še star profi, da bi tole razčlenil z razlago iz Svetega pisma. Iz vidika človeškega življenja so zadeve zelo preproste. Nihče ne zapusti tega sveta in se preseli ne vem kam, temveč preprosto umre, tako kot vsako drugo živo bitje. Tista izmišljotina z dušo pa je le produkt verskih sekt, da lažje manipulirajo z nevedno boga boječo rajo. Tale observatorij pa je seveda velik uspeh za znanost in za nadaljne raziskave vesolja.
Uporabnik1245345
21. 07. 2015 15.04
+4
burga, duša je tudi filozofski koncept. Koncept dejstva, da se zavedamo. Ni tako preprosto razložiti, kako iz atomov v miljardah let nastane sistem, ki nam omogoča, da se zavedamo. Ni samo verski koncept.
BURGA
21. 07. 2015 18.01
+1
Gašper povedal nisi nič. Le nekaj filozofiraš.
Cambi7
21. 07. 2015 13.17
+3
Edino Mulc123, tu spodaj, je lepo povedal!!! Poglejte si slo forum: vesolje.net in Vam bo marsikaj jasno. o ISS, po naše MVP, vesolju in Zemlji Lp
User416781
21. 07. 2015 12.48
+4
Vsi, ki nabijate, da je zemlja ravna - kako pa potem prideš z letalom ali z ladjo okoli zemlje? Če greš na morju na en visok hrib in pogledaš horizont odprtega morja, se že vidi rahla ukrivljenost. Vsi planeti, lune, ki jih lahko vidiš, so okrogli, zakaj bi Zemlja bila izjema? Če si na letalu, tudi lahko iz visoke višine vidiš ukrivljen horizont. Mislim, kakšne eni privlečete - a vam ni nerodno pisati take neumnosti. In tudi če bi bilo res - zakaj pa bi to skrivali? Kje pa je rob - a je kdo padel čez? Najbolje, da vzamete stekelničko kokakole in poiščete rob ter jo vržete čez, da boste videli, kaj se bo zgodilo...
Ramzess
21. 07. 2015 13.03
-2
Nenazadnje niti Zemlja niti noben drug planet in nebesno telo niso popolne krogle, ... Zemlja ima v resnici podobo krompirja.
ADRR
21. 07. 2015 16.52
+1
Krompir?!? hehehe... Zemlja je "geoid", ne pa krompir. Malenkost je elipsoidna zaradi rotacije in če upoštevaš še gorovja, je jasno, da niso popolni elipsoidi, ampak t.i. geoid.
1Kukovca1
21. 07. 2015 12.35
+20
Kakšni komentarji, neverjetno. Sam tudi ne verjamem vsemu, kar nam servirajo - politika, banke, zavarovalnice,... :) Vendar pa imate nekateri res domišljijo.... Najbolj zanimivo pa mi je, da podporniki raznoraznih teorij zarote vedno razlagate, kako je potrebno razmišljati s svojo glavo, vklopiti možgane itd., na koncu pa brezkompromisno verjamete vsaki neumnosti, ki vam jo podajo na youtubu, facebooku in ne vem še kje. In to brez kakršnekoli znanstvene razlage. 2000 let in več nazaj so Grki dokazali, da je zemlja okrogla. Leta 2015 v Sloveniji veliki misleci ugotavljajo, da je ravna. Čestitke, res. Peace.
Ramzess
21. 07. 2015 12.30
+6
Pa niti ni originalna, ... originalna sploh ne obstaja, ... je bilo že zdavnaj opaženo, da povsod pojavlja ista slika Zemlje, kar poraja določen sum.
Neutrin
21. 07. 2015 14.56
+1
Da se pojavlja vedno ista, ni stvar NASE ampak tistih, ki objavljajo - kaj praviš?
nogutsnoglorry
21. 07. 2015 15.24
-2
dokaži z linkoom kje je ista slika zemlje na internetu, čene raje bodi tiho