Tujina

Obramba morilca z Batmanove premiere: James Holmes je duševni bolnik

Denver, 10. 08. 2012 08.29 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Odvetniki množičnega morilca iz Kolorada, ki je med premiero Batmana ubil 12 ljudi, 58 pa jih je ranil, tožilstvu očitajo, da jim ni izročilo vseh poročil, fotografij s kraja zločina in drugih dokazov, zaradi česar ne morejo ustrezno oceniti duševnega stanja Jamesa Holmesa. Zato želijo več časa.

James Holmes na sodišču
James Holmes na sodišču FOTO: Reuters

Odvetniki množičnega morilca iz Kolorada Jamesa Holmesa, ki je 20. julija med premiero zadnjega filma o Batmanu v Aurori blizu Denverja ubil 12 ljudi, so na četrtkovem zaslišanju zatrjevali, da je 24-letnik duševno bolan in da želijo več časa, da bi lahko ustrezno preučili njegovo bolezen.

Tožilstvo je Jamesa Holmesa zaradi pokola na premieri filma o Batmanu v Aurori blizu Denverja, kjer je pobil 12 ljudi, 58 pa jih je ranil, sicer obtožilo 24 umorov in 116 poskusov umora. Izmed ranjenih se jih deset še vedno zdravi v bolnišnici, stanje štirih med njimi pa je kritično.

Obramba je tožilstvu očitala, da niso izročili vseh poročil, fotografij s kraja zločina in drugih dokazov. Kot je pojasnil eden od odvetnikov obrambe Daniel King, ocene Holmesovega duševnega stanja ne morejo opraviti, dokler ne bodo imeli vseh teh informacij. Po njegovih besedah se je Holmes, ki je na univerzi v Koloradu delal doktorat iz nevrologije, obrnil na univerzitetno psihiatrinjo Lynne Fenton, več podrobnosti pa King ni razkril.

21 medijskih hiš si sicer prizadeva, da bi okrožni sodnik William Sylvester odpravil odlok, ki univerzi prepoveduje objavo podrobnosti o Holmesu, prav tako želijo objavo nekaterih drugih sodnih dokumentov. S tem se ne strinja tožilstvo, ki meni, da bi to lahko ogrozilo njihovo preiskavo. Obramba pa vztraja, da želi Holmesu zagotoviti pravično sojenje.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (9)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

ikoz
10. 08. 2012 17.34
-1
nesmemo ga obsojat je pač bolan treba mu je nuditi zdravljenje
rogerrabbit
10. 08. 2012 10.31
-1
Res ne vem kako naj bi k oceni Holmesovega duševnega stanja pripomogle fotografije s kraja zločina in drugi dokazi... Mogoče pa se želijo njegovi odvetniki samo malo naslajati nad fotografijami umorjenih in ranjenih? Vedno sem mislil, da oceno duševnega stanja poda psihiater po pogovoru in po opazovanju dotične osebe... kot kaže pa imajo v Ameriki tudi v takih primerih svoje metode. :((
anze993
10. 08. 2012 10.29
-1
Za takšne kot je kazen samo ena, da ne spregleda več luči sveta. Najhujše mučenje kot je bilo med drugo svetovno vojno. Človek pobije takšno število ljudi pa se izmaže, ker je duševni bolnik. PRAVIČEN SVET..
Libra77
10. 08. 2012 10.27
+1
Bolnik neozdravljive bolezni, torej, lahko noč in več ni bojazni, da se podobno še zgodi. A žal je tu amnesty, ki si želi dokazati, da je bolezen ozdravljiva, čeprav so eni po 20 letih prišli iz zapora in kot lačni ubijanja zagrešili popolnoma enak zločin še isti dan.
I G N O R A N T
10. 08. 2012 09.57
+10
Nihce ni imun na dusevno bolezen.
kkkkkkkyfgfdhfsdgd
10. 08. 2012 08.57
+1
mal oči izbul kot so mu naročil pa je že duševni bolnik, amerika pa seveda verjame. me zanima kakše oči je imel ko je kupoval orožje. pa če bi že bil kakšen koli bolnik bi verjetno opazili, vse je lepo načrtoval
melona3
10. 08. 2012 11.23