Tujina

Oborožena z noži sta se odpravila na pohod po mestu

Peking, 31. 07. 2011 08.59 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Napadalca, ki sta ubila najmanj osem ljudi, naj bi bila pripadnika muslimanske manjšine Ujguri, za katere kitajske oblasti pravijo, da so separatisti. Mesto so pretresle kar tri eksplozije.

Svetovni ujgurski kongres s sedežem v Nemčiji je medtem, sklicujoč se na lokalne vire, dejal, da sta se napadalca najprej sprla s pripadniki civilnih sil, ki skrbijo za javni red in mir. "Incident je težko verjeten, a si pred njim ne smemo zatiskati oči. Peking mora sprejeti odgovornost, saj je incident sprožila represija," je dejala predstavnica kongresa Dilxat Raxit.

Kitajski mediji poročajo o moriji na ulici mesta Kašgar, ki leži na zahodu države, in sicer v regiji Šindžjang. Dva moška, ki sta bila oborožena z noži, sta najprej napadla voznika tovornjaka, nato pa sta se lotila še mimoidočih na ulici. Ubila sta najmanj osem ljudi.

Lokalni mediji poročajo, da sta odjeknili tudi dve eksploziji, kjer je bilo ranjenih 28 ljudi, poroča britanska spletna stran BBC. Gre za že drugi napad v tem mesecu, ki se je zgodil v omenjeni regiji, v kateri živijo pripadniki muslimanske manjšine Ujguri, ki jih kitajske oblasti označujejo s separatisti. Spopadi med muslimansko ujgursko manjšino in hansko večino v regiji niso redkost. Veliko Ujgurov namreč Hane dojema kot vsiljivce, ki so zasedli njihovo domovino.

Lokalni predstavniki oblasti pravijo, da sta napadalca z noži Ujgura, primer pa še preiskujejo, tako da so uradni podatki o tem, kaj natančno se je zgodilo med napadom, skopi. BBC pa povzema poročanje lokalne kitajske spletne strani, na kateri je zapisano, da sta napadalca ugrabila voznika tovornjaka, ko je ta stal pred rdečo lučjo na semaforju. Voznika sta umorila in se z vozilom zapeljala v mimoidoče. Nato sta skočila iz tovornjaka in z noži napadala ljudi. Napadena množica pa ni ostala mirna, temveč se je uprla. Enega napadalca so ljudje ubili, drugega prijeli. Spletna stran poroča, da sta odjeknili tudi eksploziji. Uradno še ni potrjeno, ali sta današnja dogodka povezana, a vse kaže, da sta.

16 ur po prvih dveh eksplozijah in napadu z noži je Kašgar stresla še ena močna eksplozija, ki je terjala tri življenja, med žrtvami pa je tudi policist.

Predstavniki Ujgurov v izgnanstvu so sporočili, da so kitajske oblasti danes prijele najmanj 100 oseb, v regiji pa so razglasile izredne razmere.

Spomnimo, da so 18. julija v mestu Hotan v tej nemirni regiji umrli številni policisti in civilisti, ko so po besedah kitajskih oblasti "teroristi iz ujgurske manjšine" napadli policijsko postajo. Ujgurski aktivisti so dejali, da so pripadniki varnostnih sil sprovocirali napad, saj so streljali na miroljubne protestnike. Leta 2009 pa so v regiji Šindžjang med Ujguri in Hani izbruhnili nemiri ter spopadi, ki so zahtevali skoraj 200 življenj.

Tako je bilo 18. julija v mestu Hotan.
Tako je bilo 18. julija v mestu Hotan. FOTO:
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (6)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

KONEC VAŠEGA SVETA POHLEPA
31. 07. 2011 14.57
Ker svetovni mediji pisejo o psihicu z Norveske sem pred kratkim dejal da si bo kdo ziher vzel vzgled po bolanem cloveku in tocno to se je na zalost tudi zgodilo.Lep pozdrav
civitasstain@gmail.com
31. 07. 2011 13.03
Kitajci gredo pa s takimi skrajneži malo drgače, kot mi Evropejci.
JurijGrmMlajsi
31. 07. 2011 12.43
Jimi1 Imaš prav!
binglec123
31. 07. 2011 11.30
glej glej, rdečkarji, talajo minuse...
Crazy_Horse
31. 07. 2011 10.46
kitajci bodo znali z muslimani
Jimi1
31. 07. 2011 09.54
Trdim, da pacifikacija ni mogoča. Če ni na razpolago strelnega orožja, se oni, ki imajo namen moriti opremijo z noži ali topimi predmeti. Takšni primeri so zančilnost Kitajske, Japonske in v zadnjih letih Anglije....