Tujina

Napad na policijsko postajo v prestolnici Armenije: oborožena skupina zahteva odstop predsednika

Erevan, 17. 07. 2016 12.54 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

V Armeniji je oborožena skupina vdrla v policijsko postajo v prestolnici in zajela več talcev. Enega policista so ubili, še dva pa ranili. Skupina naj bi bila povezana z vodjo opozicije, ki je v zaporu zaradi organiziranja kriminalne skupine. Skupina zahteva odstop armenskega predsednika in izpustitev vodje opozicije.

Napad v Armeniji - 2
Napad v Armeniji - 2 FOTO: AP

V armenski prestolnici Erevan je oborožena skupina, povezana z zaprtim vodjo opozicije, danes vdrla v tamkajšnjo policijsko postajo in zajela več talcev, je sporočila armenska služba državne varnosti. 

Pri tem so enega policista ubili, dva pa ranili, je sporočila armenska služba državne varnosti. Pripadniki skupine so zahtevali tudi odstop armenskega predsednika in izpustitev vodje opozicije.

Poslanec v armenskem parlamentu Nikol Pašinjan, ki se je srečal s pripadniki skupine, je dejal, da so zajeli osem policistov. Nato so po njegovih besedah enega izpustili, po navedbah službe državne varnosti pa so izpustili že dva talca.

Med talci naj bi bila tudi namestnik generalnega direktorja armenske policije in namestnik vodje policije v Erevanu, so napadalci zapisali na družbenem omrežju Facebook. Skupina naj bi grozila z nasiljem.

Opozicija prek medijev in družbenih omrežij danes sporoča, da se je v državi začela oborožena vstaja. Privrženci oporečnika Žirairja Sefiljana, ki so ga oblasti prijele 20. junija zaradi organiziranja kriminalne skupine, so tako sporočili, da "nameravajo spremeniti razmere v Armeniji" z oboroženo vstajo. "Zavzeli smo eno od glavnih policijskih postaj v Erevanu in nadzorujemo četrt Erebuni na jugu prestolnice," je sporočila opozicija.

Napad v Armeniji - 1
Napad v Armeniji - 1 FOTO: AP

Zahtevajo izpustitev vodje opozicije in odstop predsednika

Armenske oblasti so navedbe o oboroženi vstaji že zavrnile kot lažne informacije. "Armenija normalno deluje naprej, policija pa izpolnjuje svoje dolžnosti zagotavljanja javnega reda in varnosti," so povedali na službi državne varnosti.

Po poročanju armenskih medijev skupina zahteva izpustitev njihovega vodje, ki so ga oblasti zaradi domnevnega proizvajanja strelnega orožja prijele minuli mesec. "Zahtevamo izpustitev Žirairja Sefiljana, spoštovali bomo zgolj njegove ukaze, Sarkisjan pa mora odstopiti," je eden od članov skupine zapisal na Facebooku.

Napad v Armeniji - 3
Napad v Armeniji - 3 FOTO: AP

Privrženci oporečnika so tako zahtevali odstop armenskega predsednika Serža Sarkisjana, ki je vodenje države z 2,9 milijona prebivalcev prevzel leta 2008. Volitve so tedaj spremljali spopadi med policijo in Sefiljanovimi podporniki, v katerih je umrlo deset ljudi.

Vodja opozicije, ki ga je Sarkisjan na volitvah porazil, je bil zaradi pozivanja k državnemu udaru aretiran in zaprt že leta 2006. Izpustili so ga pred volitvami. Zaradi sumov, da pripravlja državni udar, so ga skupaj z nekaj njegovimi privrženci aretirali že lani. Kmalu za tem so jih izpustili.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

kolbek460
17. 07. 2016 21.50
+3
Z teroristi ni pogajanj ,,,
GlavniModerator
17. 07. 2016 15.44
+5
erdogan je reku all in
SEJBOBOL
17. 07. 2016 13.25
+3
"Zavzeli smo eno od glavnih policijskih postaj v Erevanu in nadzorujemo četrt Erebuni na jugu prestolnice,"
SEJBOBOL
17. 07. 2016 13.26
+7
....pa sej to je samo policijska postaja ne pa četrt , torej zavzamejo še veleblagovnico in bo celo mesto njihovo ........