Tujina

Obnova preiskave?

Moskva, 20. 02. 2009 13.20 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Ruski sodnik, ki je vodil sojenje štirim obtoženim sodelovanja pri umoru ruske novinarke Ane Politkovske, po včerajšnji oprostilni sodbi zahteva obnovo preiskave.

"Kazenska preiskava se mora vrniti preiskovalcem. Cilj pa je najti ljudi, ki so vpleteni v ta zločin,“ je dejal sodnik Jevgenij Zubov. Dodal je še, da bo še danes potrdil razsodbo porote. Za obnovo preiskave, v uspeh katere so nekatere ruske nevladne organizacije že izrazile dvom, se je zavzel dan po tem, ko je porota presodila, da trojica moških – član ruske kriminalne policije Sergej Hadikurbanov in dva Čečena, brata Džabrajl in Ibragim Mahmudov, ni bila vpletena v umor novinarke.

Vsi štirje osumljeni so bili oproščeni.
Vsi štirje osumljeni so bili oproščeni. FOTO: Reuters

Oproščen je bil tudi četrti osumljenec, nekdanji časnik ruske tajne službe FSB Pavel Rjaguzov, ki naj bi priskrbel naslov novinarke in je bil obtožen zlorabe pooblastil. Domnevni morilec novinarke, Čečen Rustam Mahmudov, ki naj bi Politkovsko ustrelil, je na begu, za njim pa je razpisana mednarodna tiralica.

Tožilstvo je nemudoma napovedalo, da se bo zaradi napak, ki so bile storjene pri obravnavi primera pritožilo na razsodbo, ki jo je prineslo trimesečno sojenje. To ni uspelo v nobenem pogledu osvetliti dogodkov, povezanih z umorom novinarke, ki je bila znana po svojih ostrih kritikah Kremlja in so jo oktobra 2006 pred njenim stanovanjem umorili neznanci.

Prijatelji umorjene novinarske so nad potekom sojenja zgroženi. Prepričani so, da je postopek poln lukenj in pomanjkljivosti, saj policija ni uspela identificirati niti enega od vpletenih. Pri časopisu Novaya Gazeta, pri katerem je delala Politkovska in ki vodi svojo lastno preiskavo, vendar rezultatov noče razkriti, so prepričani, da je bila "zarota načrtovana na zelo visoki ravni“. Med preiskavo so namreč izginili ključni dokazi, kot so SIM kartice mobilnih telefonov, računalniški diski in fotografija Rustama Makhmudova, ki naj bi z lažnim potnim listom pobegnil v Zahodno Evropo. Izginil je tudi ključni posnetek morilca, ko je vstopal v stanovanjski blok, kjer je umorjena živela.

Oseba, ki je sicer po mnenju večine v resnici odgovorna za njeno smrt, je čečenski prorusko usmerjeni predsednik Ramzan Kadirov, ki je obtožen številnih kršitev človekovih pravic in je bil zaradi tega pogosta tarča kritik Politkovske. Kakršno koli vpletenost v umor je seveda zanikal.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

odbogaposlan
20. 02. 2009 17.56
He,he. Rusko sodstvo, pdobno slovenskemu, že vse prej dogovorjeno.
zogby
20. 02. 2009 16.53
Mislite,da bo rezultat druge preiskave kaj drugačen??