Tujina

'Evroobmočje bo stalo ob Grčiji, če bo ta spoštovala svoje zaveze'

Bruselj, 24. 05. 2012 06.43 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Voditelji članic želijo, da Grčija ostane v evroobmočju. Janša pravi, da je njen obstanek v evroobmočju odvisen od sposobnosti nove vlade, da se drži dogovorov. Ali Slovenija pripravlja svoj načrt za primer izstopa Grčije?

Želimo, da Grčija ostane v evroobmočju, a spoštovati mora sprejete varčevalne in reformne zaveze, je po koncu neformalne večerje voditeljev članic EU poudaril predsednik Evropskega sveta Herman Van Rompuy. To sporočilo Grčiji je vrh evroobmočja zapisal tudi v posebni izjavi.

Voditelji evrskega območja so v izjavi zapisali, da so države, ki si delijo skupno evropsko valuto, že pokazale precejšnjo stopnjo solidarnosti z Grčijo, saj so ji od pomladi 2010 skupaj z Mednarodnim denarnim skladom (IMF) zagotovile za okoli 150 milijard evrov finančne pomoči. Ob tem so napovedali, da bodo mobilizirali sredstva EU za spodbuditev rasti in zaposlovanja v državi, ki vstopa že v peto leto globoke recesije.

Vrh evrskega območja je izrazil tudi razumevanje za veliko dosedanje odrekanje grških državljanov, a ob tem poudaril, da je nadaljevanje ključnih reform za zagotovitev vzdržnosti grškega javnega dolga, spodbuditev zasebnih investicij in okrepitev institucij te južnoevropske države najboljše zagotovilo za njeno boljšo prihodnost v okviru evroobmočja.

"Pričakujemo, da bo nova grška vlada izbrala to pot," so jasni voditelji območja skupne valute.

Grčija
Grčija FOTO: Thinkstock

Predsednik Evropske komisije Jose Manuel Barroso je dejal, da je treba demokratični proces v Grčiji spoštovati in počakati na nove predčasne volitve 17. junija, v vmesnem obdobju pa po njegovih besedah ne smemo nasedati tistim, ki kujejo špekulativne scenarije. Vseeno pa je sporočilo za Grčijo po njegovem mnenju jasno. To je, da bo evroobmočje stalo ob Grčiji, če bo ta spoštovala svoje zaveze.

Gre torej še za enkrat izraženo željo, da bi Grčija ostala v območju skupne valute, a v ozadju se po nekaterih navedbah, ki so danes krožile po Bruslju, že pripravlja načrt B.

Grško finančno ministrstvo je sicer odločno zanikalo poročila o tem, da je bilo na telekonferenci delovne skupine evrske skupine v ponedeljek dogovorjeno, da naj vsaka članica evroobmočja pripravi krizni načrt za morebitni izstop Grčije iz evroobmočja. Ugibanj o rezervnih scenarijih za Grčijo Van Rompuy danes po koncu srečanja ni želel komentirati.

Se Slovenija pripravlja na morebitni izstop Grčije?

Slovenski premier Janez Janša pa je v povezavi z navedbami o pripravah načrta B za Grčijo poudaril, da formalnega dogovora v tej smeri ni, a da na delovni ravni potekajo pogovori o tem, saj tudi prej omenjena izjava kaže na to, da so glede Grčije odprte vse možnosti. Njen obstanek v evroobmočju je namreč odvisen od sposobnosti nove vlade, da se drži dogovorov.

Na vprašanje, ali Slovenija pripravlja svoj načrt za primer izstopa Grčije, je premier dejal, da "Slovenija kakšnega zelo posebnega načrta ne potrebuje". Izstop Grčije iz evroobmočja po njegovih besedah ne bi pomenil "velike razlike, kar se tiče neposredne slovenske finančne izpostavljenosti".

Ob tem je premier poudaril, da bi bilo "zelo napačno sporočilo, če bi EU v času, ko je še vse odprto, izdelovala načrte, da Grčija odide iz evroobmočja". "Te situacije še ni in vse, kar poteka, so verjetno kakšni delovni pogovori," je sklenil.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (19)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Sputnik
24. 05. 2012 17.12
+3
Janša pravi, da je njen obstanek v evroobmočju odvisen od sposobnosti nove vlade. dragi janša samo ti vrjameš da ste politiki za kaj sposobni!!!!! cel svet ve da politiku ne smeš zaupat ti pa o sposobnosti vlade?!?!? poznam človeka ki ga je minister vizjak hotel za svetovalca (človek je več let delal v nemčiji in je navajen reda in delovne discipline). ko je prišel tja do ministra in je videl kako vsi samo govorijo kaj je treba in kako je bil človek razočaran. kasneje so ga vprašali za nekaj nasvetov in seveda ga niso poslušali ampak delali po svoje. potem je pa še videl kako so nesposobni in govorijo kar nekaj v tri dni brez nekega tehtnega razloga naredi pa noben nič - zato ker vedo da ne znajo. in še isti dan se je ta človek pobral proč in zavrnil delo ker enostavno ne more delat med takimi bedaki. zato vsi ki vrjamete v politiko in hodite na volitve odprite oči. a se vi zavedate da če 1 teden po tv ne bi prikazovali politike in jim sploh ne bi posvečali pozornosti bi bilo marsikaj drugače?? tako pa se kopajo v slavi ki jim jo mediji namenjajo s tem ko kažejo kako razmetavajo naš denar. nehajte jih snemat pa bodo videli da so nezanimivi ker jim nihče ne zaupa. bodo drugače razumeli situacijo
Geronemo
24. 05. 2012 11.43
+2
'Evroobmočje bo stalo ob Grčiji, če bo ta spoštovala svoje zaveze' Oz. po domače: "Evroobmočje po dalje drapalo Grčijo dokler bo ta ostala nagnjena"
KisloZelje333
24. 05. 2012 11.11
+3
za resnico vtipkajte we are change slovenia in si preberte Bilderberg strategija za reševanje evra.....pač. če bi šla grčija ven iz evroobmočja, bi po enem letu povsem zacveteli, kar bi upogumilo tudi druge države, da zapustijo to fašistično tvorbo, vendar se to po planih elite ne sme zgoditi, ker potem še naslednjih 100 let ne bomo smeli imeti ene same valute...kar pomeni saj veste kaj, ena vojska, policija, vlada....mi preživeli pa s čipi v riti in čim se bomo kaj pritoževali, nas enostavno izklopijo.
nikhrast
24. 05. 2012 16.06
-2
Hvala bogu za euro, manj drobiža po žepih ko potujemo; no, pa saj v glavnem uporabljamo kreditne karte, a ne?
Sputnik
24. 05. 2012 17.14
+0
ja taki ki lahko potujete in dobite kredit. kaj pa ostalih 95% ki niti vemo ne o kakem potovanju ti govoriš?? EU je zapor!!!!! euro je pa zaporniška valuta
petelin25
24. 05. 2012 10.35
+0
nemčija je začela evropsko vojno par let nazaj,sam zaenkrat brez orožja!! sam ni mi jasn,kako je nemčija spet postala vodilna sila evrope,potem kar je nardila v prejšnem stoletju??
petelin25
24. 05. 2012 10.36
+1
ubistvu se zgodba počas ponavlja,sam na drugačn način!
olyca
24. 05. 2012 10.26
+1
Toliko polemik o EU, po moje nekaj hudo smrdi, da skandinavske države nočejo eura, Švica pa sredi euro območja noče čuti o kakšni EU, delajo pa normalno ali celo še boljše.
Draža
24. 05. 2012 09.59
+6
Zivljenje v Grciji je miljonkrat boljse in kvalitetno kot v Sloveniji,zapomnite si,najnizja pokojnina je 1200 evrov,najnizja placa normalnega delavca 1500 evrov,kaj pa revna Slovenija,100 let smo za njimi.
wsharky
24. 05. 2012 09.46
+2
... evro obmocje bo stalo ob strani grciji tudi ce ne bo izpolnjevala pogojev ... je prevec miliard vlozenih ... he he he ...
tantadruj1
24. 05. 2012 09.11
-1
to poslušamo že toliko časa, kot očenaš. bla bla bla bla
petelin25
24. 05. 2012 10.24
-1
Warlock.
24. 05. 2012 08.53
+8
Propad evra se je začel. Nemčija bo pa iz trezorjev vzela sovje marke....spet bomo vsi preračunavali v DEM. In vsi bomo še bolj odvisni od drobtinic, ki nam bo Nemčija namenila.
donkey33
24. 05. 2012 08.33
+4
"Slovenija kakšnega zelo posebnega načrta ne potrebuje". Janša, ... sploh nimam besed, res ...
wsharky
24. 05. 2012 09.47
+3
... se je janezek ze sprijaznil, da ce grcija gre ven ne dobimo posojenih milionckov ... he he he ...
tali?ni tom
24. 05. 2012 07.58
+12
tretji rajh je ugledal začetek konca ! eu ali bruselj najprej v obrobnih članicah uniči industrijo,gospodarstvo nato državam posoja denar po oderuških obrestih in potem hoče varčevanje ! pa folk rabi denar za preživetje in ni mi jasno kako si ti smrkci predstavljajo da folk živi brez služb ki so šle na kitajsko pa še kam ! se bo pa še katera država zbudila brez skrbi in te okupacije ki dejansko na zunaj zgleda da je prostovoljna v resnici pa je "ali si z nami ali proti nam " se bo končala ! skrbi pa nemce da ne bo dnara od sužnjev zato merklova tako mešetari !
sherum
24. 05. 2012 08.18
+5
Tako je . Apetiti nikoli ne prenehajo , Nekateri s polno žlico zajemajo, veliok nas pa iščemo drobtine.
deerar
24. 05. 2012 07.18
+11
Janša naj se briga kaj je doma!!!!!!!!!!!!!!
Levji
24. 05. 2012 07.26
+10
Za reševanje domače problematike je itak nesposoben.