Tujina

Obletnico Nevihte spremljajo notranjepolitična in zunanjepolitična trenja

Zagreb, 02. 08. 2015 17.15 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

V Zagrebu in Kninu bodo ta teden potekale uradne slovesnosti ob hrvaškem dnevu zmage in domovinske hvaležnosti ter veteranov, ki ga obeležujejo 5. avgusta v spomin na operacijo Nevihta. A priprave na proslavljanje 20. obletnice velike hrvaške vojaške zmage nad srbskimi uporniki spremljajo notranjepolitična trenja in zunanjepolitični pritiski.

Hrvaška vlada se je odločila, da letošnjo obletnico obeleži tudi z vojaško parado v Zagrebu, kar pa je naletelo na ostre kritike opozicijske HDZ in dela njej zvestih veteranskih združenj.

Politični nasprotniki vlade si želijo proslave zgolj v Kninu, ki je bilo jedro nekdanjega srbskega upora na Hrvaškem v prvi polovici 90. let prejšnjega stoletja. Vojaško parado bi medtem v Zagrebu pripravili prihodnjo pomlad ob 25. obletnici utemeljitve hrvaških oboroženih sil. Kot opozarjajo, skuša vlada s parado zmanjšati pomen tradicionalne osrednje proslave v Kninu, na kateri pričakujejo več kot 100.000 ljudi.

Operacija Nevihta
Operacija Nevihta FOTO: Reuters

V Kninu je sicer na oblasti HDZ in, državnemu protokolu navkljub, proslavo obletnice Nevihte pripravljajo podobno kot velik predvolilni shod opozicije pred prihajajočimi parlamentarnimi volitvami. Med drugim bodo ob tej priložnosti odkrili spomenik prvemu predsedniku samostojne Hrvaške Franju Tuđmanu ter odprli nov muzej o operaciji Nevihta.

Proslavi se bo pridružil sporen hrvaški pevec Marko Perković Thompson, ki je v preteklih letih organiziral množično obiskane neuradne proslave obletnice Nevihte v svoji rojstni vasi Čavoglave nedaleč od Knina. Thompson je znan po povzdigovanju ustašev in Neodvisne države Hrvaške (NDH), ki je bila zaveznica nacistov in fašistov med drugo svetovno vojno.

Množica namerava izžvižgati Milanovića?

V Banskih dvorih so napovedali, da premier Zoran Milanović ne bo nagovoril zbranih v Kninu, bo pa v dopoldanskih urah položil venec pred spomenikom hrvaški zmagi Nevihta 95 in nato prisostvoval dvigu hrvaške zastave na kninski trdnjavi. Neuradno se govori, da se Milanović ne bo pojavil pred množico, ker naj bi ga nameravali organizirano izžvižgati in žaliti.

Čeprav je sodeč po izjavah hrvaške politike kazalo, da bo uradni Zagreb z lahkoto izstopil iz arbitražnega sporazuma, bi moralo sedaj biti vsem jasno, da to ne bo tako enostavno, piše Denis Romac v Novem listu. In še pomembneje, z odločitvijo sabora o izstopu bo navzven videti, da je Slovenija izpolnila svoje mednarodne obveznosti, Hrvaška pa se poskuša izogniti spoštovanju svojega dela dogovora. "Zato se je v tem primeru težko izogniti občutku, da se je hrvaška stran odločila izkoristiti priložnost, da bi s tem hitrim politično-pravnim manevrom sebe odrešila izpolnjevanja pogodbenih obveznosti po arbitražnem sporazumu, za kar bo Zagreb težko naletel na razumevanje, še posebej težko pa pridobil zaveznike v EU in v svetu." In to ne prvič. Zagreb se je namreč dodobra zameril Nemčiji s primerom Josipa Perkovića, za katerega je Nemčija posredno preko Bruslja zahtevala izročitev po evropskem pripornem nalogu v zameno, da spusti Hrvaško v EU. A Hrvaška je le dva dni pred vstopom spremenila svoje zakone in to preprečila. Pod mednarodnim pritiskom je nato Perkovića le izročila.

Hrvaške predsednice Kolinde Grabar-Kitarović medtem ne bo v družbi Milanovića, predsednika sabora Josipa Leka ter načelnika generalštaba Hrvaške vojske Draga Lovrića in glavnega direktorja policije Vlada Dominića, ko bodo skupaj položili vence. Kot je napovedano, bo Grabar-Kitarovićeva, ki je po prevzemu predsedniškega položaja sicer zamrznila svoje članstvo v HDZ, pred spomenik prišla nekoliko kasneje v družbi predstavnikov različnih veteranskih združenj ter svojcev ubitih in pogrešanih hrvaških vojakov. Državni vrh bo tako skupaj le med protokolom na kninski trdnjavi.

Na paradi ne bo pripadnikov zavezniških vojsk

Poleg notranjepolitičnih razprtij je hrvaška vlada soočena z zunanjepolitičnimi pritiski zaradi vojaške parade, na kateri ne bo pripadnikov zavezniških vojsk, kot so pričakovali.

Srbski zunanji minister Ivica Dačić je junija sporočil, da bodo vse države, ki se bodo udeležile parade, s tem pokazale protisrbsko stališče. V Srbiji je namreč 5. avgust dan spomina na trpljenje in pregon Srbov iz Hrvaške. Po teh Dačićevih izjavah je Slovenija odpovedala pred tem že napovedano udeležbo svojih vojakov na zagrebški paradi.

Kot je slišati neuradno, na parado ne bo niti vseh tujih veleposlanikov na Hrvaškem. V Zagrebu upajo, da bo navzočnost dveh ameriških generalov na slovesni tribuni potrdila mednarodno politično legitimnost operacije Nevihta.

Na paradi naj bi se sicer predstavilo okoli 3000 hrvaških vojakov in policistov ter pripadnikov civilne zaščite in veteranskih združenj. Pokazali bodo več kot 200 vojaških vozil, med njimi finske oklepnike, nemške samohodne havbice in prenovljena hrvaška letala mig.

Vojaški paradi kot obliki militarizacije družbe nasprotujejo nekatere levo usmerjene opozicijske stranke in mirovniške nevladne organizacije na Hrvaškem.

Predsednika SNV in saborskega poslanca Samostojne srbske demokratske stranke Milorada Pupovca tudi letos ne bo na osrednjo državno proslavo v Kninu. Kot je pojasnil, namreč ne vidi, da bi ob praznovanju dneva zmage in domovinske hvaležnosti ter veteranov proslavljali mir za vse državljane Hrvaške. "Vidim samo tekmovanje, kdo bo bolj verodostojno obeležil Nevihto, ne pa tudi, kdo se bo bolj iskreno soočil z njenimi posledicami," je dejal.

Mineva 20 let od hrvaške vojaške operacije Nevihta

Za večino Hrvatov sicer ni nobenih dvomov glede pomena Nevihte. S ponosom se bodo spomnili vojaško-policijske operacije pred 20 let, po kateri je Hrvaška avgusta 1995 znova prevzela nadzor nad večjim delom svojega ozemlja, ki so ga leta 1991 ob pomoči Srbije zasedli srbski uporniki.

Na Hrvaškem ne zanikajo, da so bili med in po operaciji storjeni posamezni vojni zločini nad srbskimi civilisti, a odločno zavračajo očitke Beograda, da naj bi šlo za največje etnično čiščenje po drugi svetovni vojni. Hrvaški državni vrh je v zadnjih letih večkrat obžaloval srbske žrtve Nevihte, a vztraja, da je bila operacija nedvomno upravičena, saj je šlo za legitimno osvobajanje državnega ozemlja.

Haaško sodišče je tri hrvaške generale - Anteja Gotovino, Mladena Markača in Ivana Čermaka - oprostilo poveljniške odgovornosti za vojne zločine v času med in po Nevihti. Gotovina, ki tako kot ostala dva generala velja za junaka domovinske vojne, je prejšnji teden povabil vse državljane na proslavo Nevihte tako v torek zvečer v Zagrebu kot v sredo v Kninu.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (167)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.