Tujina

Obletnica vesoljskega uspeha z grenkim priokusom

Cape Canaveral, 20. 02. 2012 10.40 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

John Glenn je kot prvi Američan pred 50 leti poletel okoli Zemlje. Slavje ima grenek priokus, saj Nasa le pol stoletja pozneje nima možnosti na pot v vesolje poslati astronavtske misije, Glenn pa za dejstvo krivi administracijo nekdanjega predsednika Busha.

Program Merkur je postavil uspešne in trdne temelje za ameriško osvajanje vesolja.
Program Merkur je postavil uspešne in trdne temelje za ameriško osvajanje vesolja. FOTO: Reuters

20. februarja 1962, manj kot leto po prvem ruskem poletu v vesolje, je Nasa na prvi vesoljski polet po Zemljini orbiti poslala prvega astronavta na krovu plovila Merkur 7. Kot prvi Američan je Zemljo v nekaj manj kot petih urah uspešno obkrožil John Glenn in tako izenačil rezultat v vesoljski tekmi med ZDA in Sovjetsko zvezo.

V znanju je moč

90-letni upokojeni pilot marincev John Glenn je poudaril, da je glavna korist ameriškega vesoljskega programa prav raziskovanje, in tako podprl tudi podaljšanje obratovanja mednarodne vesoljske postaje ISS z leta 2015 vse do leta 2020.

"Ljudje se sprašujejo, kakšno korist imajo od raziskav? Sam menim, da je bil sleherni napredek človeštva mogoč le zato, ker je bil nekdo radoveden in se je spraševal o neznanem," pravi Glenn in dodaja: "Če kaj, smo se v zgodovini naše države lahko naučili to, da se denar, vložen v osnovne raziskave, v prihodnosti vedno obilno povrne bolj, kot si lahko le drznemo upati."

John Glenn je pred pol stoletja kot prvi Američan obkrožil Zemljo.
John Glenn je pred pol stoletja kot prvi Američan obkrožil Zemljo. FOTO: Reuters

Astronavti kot poskusni zajčki

Čeprav orbitalni polet misije Merkur 7 ni bil namenjen raziskavam, je prvi ameriški polet v vesolje podal številne znanstvene odgovore na to, kako vpliva breztežnost na človeško telo. "Zdravnike je skrbelo, da se lahko med poletom dobesedno spremeni oblika oči, s tem pa tudi vid ter tako ne bi videli odčitkov na komandni plošči. Dejansko smo tako na komandno ploščo pritrdili merilnik, s katerim smo merili spremembe gravitacije na oči," je povedal Glenn.

Scott Carpenter, ki je tri mesece po Glennovem poletu kot naslednji astronavt poletel v vesolje, je pred poletom pojedel radioaktivno obsevano hrano, da bi zdravniki preverili vplive breztežnosti na metabolizem. Končni dokaz je bil le empirična potrditev hipoteze, po kateri lahko zaužijete hrano, obrnjeni z glavo navzdol, pa jo boste vseeno zlahka prebavili, podoben učinek pa ima tudi ničelna gravitacija.

Glennovemu poletu in Carpenterjevemu trojnemu obhodu Zemlje sta sledili dve nadaljnji misiji programa Merkur in tako so bili postavljeni temelji programa Gemini, katerega glavni dosežek je bilo uspešno zavzetje Lune. "Čeprav smo zaostajali za Sovjeti, smo jih vseeno uspeli prehiteti, in to je to, kar nam je ukazal predsednik Kennedy," je dodal Glenn.

50 let po uspešni misiji Merkur 7 Nasa trenutno ne premore programa, s katerim bi lahko v vesolje poslali človeško odpravo.
50 let po uspešni misiji Merkur 7 Nasa trenutno ne premore programa, s katerim bi lahko v vesolje poslali človeško odpravo. FOTO: Reuters

Po upokojitvi raketoplanov ZDA brez alternative

Za ohranitev konkurenčnosti v vesolju si je prizadeval tudi Glenn, ki je leta 1998 pri 77 letih vnovič poletel v vesolje na krovu raketoplana Discovery. Glenn je v vesolje poletel, da bi v vesolju pod okriljem Nacionalnega zdravstvenega inštituta izvedli raziskave o staranju.

Lanskoletna dokončna prizemljitev in zaprtje programa raketoplanov je ZDA popolnoma navezala na program vesoljskih poletov nekdanje tekmice, saj skrbi za polete astronavtov do mednarodne vesoljske postaje le Rusija, Nasa pa ne premore za zdaj niti sredstev niti načina, da bi lahko na pot v vesolje samostojno poslala vesoljsko misijo s človeško odpravo.

"Obžalujem, da so se stvari razvile tako, kot so se," je v slavnostnem govoru uslužbencem Nase in obiskovalcem vesoljskega centra v Cape Canaveralu povedal Glenn. Sobotna prireditev je le ena izmed številnih, s katerimi bodo počastili spomin na zgodovinski polet v vesolje.

"Za izgradnjo vesoljske postaje smo odšteli več kot 100 milijard dolarjev. Žal je nekdanja vladna administracija sklenila zaključiti program raketoplanov, zato moramo način, da bi zgolj prišli do postaje, iskati drugje," poudarja Glenn, ki je med letoma 1975 in 1999 služboval kot senator demokratične stranke v Ohiu.

ZDA so zaradi visokih obratovalnih stroškov prizemljile zastareli program raketoplanov, da bi sredstva preusmerile na razvoj nove generacije vesoljskih plovil, ki bi lahko poletela še dlje od Zemlje, kot je bilo to mogoče do sedaj. Da bi pred upokojitvijo raketoplanov ZDA razvile novo težko pričakovano plovilo, bi morala država v preteklih letih nameniti več sredstev, poudarjajo kritiki.

Sklenitev programa vesoljskih poletov raketoplanov je močno okrnila program delovanja Nase.
Sklenitev programa vesoljskih poletov raketoplanov je močno okrnila program delovanja Nase. FOTO: Reuters

Nekdanji tekmeci sedaj zavezniki

Da bi zlomili ruski monopol na vesoljske polete, je Nasa od leta 2010 investirala 365,5 milijona ameriških dolarjev v šest zasebnih podjetij, da bi razvili tržno usmerjene vesoljske taksije za polet v vesolje, letos pa nameravajo v projekt in uspešno izvedbo projekta vložiti še nadaljnjih 830 milijonov ameriških dolarjev, ki jih bodo namenili dvema ali več novim podjetjem.

Desetletja ameriške prevlade v vesolju so za zdaj stvar preteklosti, saj je prav Rusija tista, ki s programom Sojuz omogoča polete človeških posadk v vesolje. Za drage polete mora Nasa odšteti 300 milijonov ameriških dolarjev letno. Ameriška vesoljska agencija namenja dodatne tri milijarde ameriških dolarjev letno za razvoj kapsule in rakete, ki bi lahko ponesla človeške odprave do Meseca, do asteroidov, na Mars in destinacije, višje od vesoljske postaje. Prvi testni polet človeške odprave naj bi izvedli leta 2021.

"Če se kar koli pripeti v programu Sojuz in bi bil tako zaradi katerega koli razloga prizemljen, nimamo načina, da bi poleteli v vesolje. To bi prekinilo naše človeške polete v vesolje, dokler ne bi odkrili načina, kako lahko to izvedemo," pravi Glenn.

"Za sedanje stanje so krivi številni vzroki, a je sklep na koncu enak in temelji na preprostem dejstvu, da ko sva šla z Johnom opraviti svoje delo za domovino, so bile ZDA v svetu znane po tem, da zmoremo vse. Sedaj nas vidijo kot državo, ki ne zmore vsega, in s tem se ne morem sprijazniti," dodaja Carpenter, ki je po Glennu kot drugi Američan poletel na pot okoli Zemlje.

 Spremljajte 24ur.com na Facebooku in Twitterju!

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (59)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Ramzess
21. 02. 2012 15.20
+1
Zanimiva so odkritja Richard-a Hoagland-a > Anomalije u svemiru - Mjesec.
Abacus
21. 02. 2012 16.50
+3
kaj misliš na tuja bitja in Ameriko kako paktirajo skupaj? Potem pa spet pade ta teorija o neodkritju Lune s človeško posadko, če imajo zgoraj seje nezemljani in zemljani...
Ramzess
21. 02. 2012 15.13
+0
Igra za javnost ... raje preverite ozadje, čisto druga zgodba.
Nimivseeno
21. 02. 2012 09.54
-3
Proton (Протон) (uradna oznaka: UR-500) je zagonski sistem, ki se uporablja tako za komercialne in ruske vesoljske izstrelitve. Prva raketa Proton se je začela leta 1965 in uvedba sistema je še vedno v uporabi od leta 2011, zaradi česar je eden izmed najbolj uspešnih težkih motorjev v zgodovini vesoljskega letenja. Vse Protoni so zgrajeni v tovarni Khrunichev v Moskvi, nato pa prepeljani za začetek izstrelitve na Bajkonur Baikonurskim, ki je vneseno na izhodišče vodoravno, nato pa jih dvignejo v navpičnem položaju za začetek. [2] [3] Vir wikipedia. O teh motorjih sem govoril in te še vedno uporabljajo.
Nimivseeno
21. 02. 2012 05.58
+1
Kar se pa tiče poletov na luno pa je jasno vsakemu, da so američani bili gor. Saj je bilo to na televiziji, kajne. Tisti pa, ki hoče vedet resnico, pa ne bo apriori rekel da ali ne, ampak si bo pogledal vse možne razloge in strani in se odločil na podlagi dejstev in argumentov. Tisti, ki ste indoktrinirani v "resnici" pač ne boste znali drugega, kot dati minus, da pokažete, kako dobro so vas mediji vzgojili. Ostali pa, ki razumete kritično razmišljanje prosim, da si ogledajo (Vir: NASA Moon Hoax - Analysis of the Lunar Photography ) in mi nato poveste, zakaj mislite, da so filmi in fotografije, ki jih NASA predstavlja kot originali posneti na luni resnično posneti na luni. Poglejte si pogodbe s Stanley Kubrick v tistem času. On je bil tisti, ki je to snemal, priznal pa na smrtni postelji. Priznanje KGB ... Dokazov, ki govorijo o nasprotnem kolikor hočeš.
Nimivseeno
21. 02. 2012 16.09
Tako kot sem predvidel. Polno minusov in nobenega argumenta! Dobro ste indoktrinirani. Američani so bili že na marsu, samo nočejo se s tem hvaliti.
povrsniste24kur
21. 02. 2012 00.07
+3
"novinar" S.S.Š. - saj vem, da te je sram napisat, kdo si, ampak omg, JURI GAGARIN?!? Kje si pa to prebral/a?? Verjetno nikjer ane? napiše se YURI GAGARIN, če pa ga že hočeš poslovenit, do česar sicer imaš vso pravico, pa se napiše JURIJ GAGARIN. juri omg, saj skoraj ne morem verjet, kakšna amaterska spet. bolje, da se samo vaših ameriških držite, tam vsaj zaje-bat nič ne morte, npr Skat namesto Scott.
Kolani
20. 02. 2012 21.54
-4
Niste nikjer poročali o 50 let prvega človeka v Vesolju. Jurij Gagarin, aja on je bil Rus....
Abacus
21. 02. 2012 11.52
+3
Seveda so, poišči v iskalniku na 24.ur pa boš našel. Očitno rad provociraš...
yeager
20. 02. 2012 20.39
+1
* z gemini niso zavzeli lune ampak so jo z apollom!!
RICHard32
20. 02. 2012 20.49
+4
Cilj programa Germini je bil združitev dveh kapsul v orbiti. Te izkušnje so prišle prav kasneje v programu Apollo, ki naj bi človeka poslal na luno.
yeager
20. 02. 2012 21.45
+2
Seveda, z mecrury pa da sploh pridejo v orbito. Luno so osvojil šele z apollom 11, čeprav so prvič obšli luno z apollo 8.
Buco -
20. 02. 2012 18.44
-10
ma tito je bil baraba pokvarjena, pa še hinavc, cel svet je nafukavu heh in vi ga kujete v zvezde seveda, k vam ni blo treba delat, k je un za vas skrbel pa vam fehtu gnar po svetu
Nimivseeno
20. 02. 2012 18.53
+3
Kar spomnite se, kako smo gradili cesto bratstva in enotnosti. Še leta smo jo morali popravljati, ker je bila tako narejena.
brane66
20. 02. 2012 20.51
+5
hinavska in dvolična je vaša cerkev,ki uči skromnosti,sama pa je odeta v brokat in okrašena z zlatom in diamanti,pa še vedno poslušate laži njenih pastirjev,v nimate pravice nikogar obtoževati
david21
20. 02. 2012 18.25
+5
in tito je prodal tehnologijo za pristanek na luno hehehehe
Nimivseeno
20. 02. 2012 18.52
-2
Saj to ti mora biti že takoj jasno, da je polet na luno fake :D
dreko123
20. 02. 2012 16.02
-2
tele applo misije so ravno tolk zaglumljene kot 9.11 napad na wtc in atentat na kenedija... upam da sem dost povedal...
Nimivseeno
20. 02. 2012 18.36
-3
Seveda so, za to trditev imam ogromno argumentov. Tisti, ki se s to trditvijo ne strinjate, bi bilo dobro dati kakšen argument, da se pokaže vaše neznanje. :D
brane66
20. 02. 2012 21.00
-3
sami pametnjakoviči,če bi pa papež reku ,da je bil bog pri njem na kosilu,to bi blo pa res za vas ovčke
Roko23
22. 02. 2012 04.45
brane največja ovca si izpadel ti, da verjameš američanom takšne podvige, snemane v studijih, wake up!
Tone 12345
20. 02. 2012 15.39
-6
V sedemdesetih letih naj bi bili na luni in to parkrat-se celo vozili z lunini vozilom na posnetkih!!!!!!Leta 1973!!!!!A vi to verjamete nato kar se dogaja zdaj!!!!blef brez primere!!!Naj z nečim dokažejo amerikanci da so bili res naluni!!!!!
dreko123
20. 02. 2012 16.00
-3
za luno itak vsi ki imajo malo soli v glavi in ki se spoznajo na stvari vedo, da se ta nikoli ni zgodila, vsaj s človeško posadko ne! Še sedaj v 2012 nimajo dovolj razvite tehnologije za uspešno zaščito človeka pred kozmično radiacijo (svinec ni ravno dobra izbira :) ) zato tudi rusi nikoli niso poslali človeka na luno, pa so vedno bili in še vedno so precej pred amerilčani kar se vesoljske tehnologije tiče...
Misija1
20. 02. 2012 17.43
+9
Najboljsi dokaz da so bili na Luni je ravno ta, da so bili RUSI cisto cisto TIHO. V casu najvecjega rivalstva, casu najvecje konkurence med Sovjetsko Zvezo in Ameriko, so bili Sovjeti cisto tiho. Ze otroku je jasno, da bi Rusi, ki so pridno spremljali nebo s teleskopi in ostalimi napravami, prvi izbezljali dokaz, da na Luni ni bil nihce.
kim llsung
20. 02. 2012 18.21
-2
Nimivseeno
20. 02. 2012 18.38
-3
Agent KGB je priznal, da so takoj vedeli, da so posnetki nepristni in narejeni v laboratoriju. Posnetek o tem imaš na youtube.
pika poka ježek
20. 02. 2012 19.34
+4
vraz, seveda je dokaz. Josip Broz je imel v zbirki kamen iz Lune. Navadnega kamna že ne bi hranil.
Misija1
20. 02. 2012 19.47
+12
Mislim da je vsak razumel poanto mojega komentarja, samo ti north.korea si *. Se enkrat samo zate neizobrazenec - prvi ki bi javno predstavili dokaze bi bili Rusi. To je najboljsi dokaz da so ZDA bile na Luni. Bos zdaj razumel?
kim llsung
20. 02. 2012 19.51
-5
Tone 12345
20. 02. 2012 15.34
-4
Ta dozdejšnja tehnologija ni sposobna človeka poslat mal del, od orbite!In to že 50 letod nastanka!!Kar se pa shutla tiče je pa vse skup en desetkrat predrag ameriški blef brez učinka,kar se je dokazal z upokojitvijo brez da bi naredili naslednika!!!!
anaheim812
20. 02. 2012 22.09
+4
Nimivseeno
20. 02. 2012 15.28
-5
Tisti, ki ne verjamete vam povem, da mi ni potrebno verjet, da nismo bili na luni. Lahko si pogledate sami. (Vir: NASA Moon Hoax - Analysis of the Lunar Photography ) in mi nato poveste, zakaj mislite, da so filmi in fotografije, ki jih NASA predstavlja kot originali posneti na luni resnično posneti na luni.
Prophet
20. 02. 2012 15.26
-2
Glenn mimogrede bil si drugi kaj ste torej zmogli?Nič-Gagarin je bil prvi in to je to.
kim llsung
20. 02. 2012 16.24
+1
rusi so bili vedno korak pred temi jenkiji
Misija1
20. 02. 2012 17.41
+3
Ah seveda, res lepo si podkrepil to. Le zakaj so americani prvi napravili jedrsko reakcijo, prvi napravili jedrsko elektrarno, jedrsko bombo, termonuklearno bombo, mikrovalovno pecico, laser, prvi čip in tako dalje ter tako dalje. Že sam čip katerega so prvi razvili americani, je danes pripeljal do sem kjer smo. Prakticno ne obstaja elektronska stvar ki v sebi nima čipa. Ja north.korea, Rusi so pa ocitno res bili prvi povsod....smesko si ;)
Nimivseeno
20. 02. 2012 18.40
-3
Seveda so bili vedno spredaj. Kar kaže tudi na to, katere motorje še vedno uporabljajo za polete? Seveda da ruske. :D. Ameriški so preveč nezanesljivi.
kim llsung
20. 02. 2012 18.50
-3
Nimivseeno
20. 02. 2012 19.47
-4
Misija, res je, da so bili na omenjenih področjih ZDA prvi, torej jedrske bombe, prvi so jo tudi vrgli na civilno prebivalstvo in to celo dvakrat, ampak jaz se s tem nebi hvalil. Glede čipa ja. Ampak prvi računalnik je sestavil Touring iz Velike Britanije v času 2. sv. vojne za pomoč pri enigmi. Najboljše rakete so pa pač imeli Rusi. Kar malo se pozanimaj, katere vrste raket so uporabljali za pošiljanje v vesolje američani. Viri so ti dostopni na netu, če ne najdeš ti jih bom jaz navedel.
RICHard32
20. 02. 2012 20.53
-4
Misija1 Američani se šetajo na račun intelegentnih priseljencev. Ker so pač bili bolj ugodni pogoji za izumitelje, so se tja priseljevali iz celega sveta.
RICHard32
20. 02. 2012 20.54
-2
Kdo pa je prvi naredil delujoč reaktor in rakete V1-V2? Ja nemci valda.
anaheim812
20. 02. 2012 22.12
+2
ameriška vojska je ustvarila 3/4 tehnologije, ki je danes v vsakodnevni uporabi... tko da ne mi o rusih začet...
Abacus
20. 02. 2012 23.01
+6
ruske rakete tudi niso najbolj zanesljive, so imeli precej več padcev štartnih raket kot pri Nasi. Na nemški tehnologiji pa tako bazirata in ameriška kot tudi ruska tehnologija, za tiste prepirljivce da se stvar konča. RICHard: Večina američanov je priseljencev, razlika je edino kdaj so tja prišli leta 1700, 1800, 1900 ali pa 2000. Dejansko Američani ne morejo priti na račun priseljencev, ker ima vsak ameriški potni list. Tudi ta "Američan", ki je tam rojen ni avtohtoni prebivalec Amerike, kot ni recimo Nemec, ki se je tja priselil pred 5imi leti sta pa lahko oba nemškega porekla.
Misija1
21. 02. 2012 15.11
+3
@ RICHard28: Nemci so bili pionirji balisticnih raket, sej nisem nikjer rekel nasprotno. Prvi jedrski reaktor pa je bil Chichago Pile-1, v Ameriki. Cel svet je takrat vedel, da je mozna jedrska reakcija. TO ni bilo nic novega. Vedelo se je tudi, da je verjetno mozno slednje uporabit za orozje. Ampak fantic, ce bi to kar si rekel drzalo, bi Hitler v razvoj jedrske fizike vlozil veliko veliko vec kot pa je. Namrec, jedrski program v Nemciji je bil podhranjen in Nemci so bili se dalec od atomske bombe in delujocega jedrskega reaktorja. Bi pa bilo drugace, ce bi Hitler vlozil v razvoj slednjega vec denarja. Zakaj pa ga ni? Ravno zato, ker niso niti sami vedeli za kaj se pri vsem tem gre. Ali pa mislis, da bi Hitler spustil iz rok moznost jedrske bombe? :) ze to, da Nemcija v razvoj jedrske fizike ni vlagala veliko denarja, je dokaz, da so bili se leta in leta od razvoja jedrske bombe in elektrarn. Ce bi namrec vedeli, bi verjetno ves budget vlozili ravno v to vejo, saj je se otroku jasno, kaksno moc bi takrat Nemcija imela z atomsko bombo. Tako pa je prvi jedrski reaktor in s tem tudi prva jedrska elektrarna, zastartala v Ameriki. Zdaj se bo pa verjetno se nasel kak amerofob ki bo hitro rekel, da so imeli Rusi prvo jedrsko elektrarno - ze v naprej naj bo jasno, da je prva jedrska reakcija na svetu potekala v Chichago Pile-1 v ZDA, izhodni vir pa so bile zarnice, ki so pri jedrski reakciji tudi zasvetile - torej prva jedrska elektrarna.
Prophet
20. 02. 2012 15.21
-4
Koga to sploh briga Rusi so bili prvi.Prvi so poslali živo bitje,človeka,žensko,satelit. To je vredno obletnice,drugi gre v pozabo.
Miki777-
20. 02. 2012 15.21
-8
Ameriška (Zionistična) obveščevalna agencija (v katero spada tudi NASA) parazitira nad Ruskim vesoljskim programom in jim kvari načrte; to se je pokazalo pred nedavno "sestrelitvijo" oziroma okvaro Ruske misije na Phobos...
Nimivseeno
20. 02. 2012 15.08
-3
Če sklepam po posnetkih, ki so nam bili dani kot original posnetkov luninega površja sklepam, da nikoli nismo bili na luni.
Nimivseeno
20. 02. 2012 15.21
-3
Tisti, ki dvomi, naj si pogleda sevanje Van allen radiation belt in njegov vpliv na astronavte. Nihče od astronavtov ni dobil nobene radiacije. Radiacija bi bila usodna že nekajurna izpostavljenost glede na debelino zaščitne kapsule.
ochi
20. 02. 2012 14.49
-6
NASA sploh ni resen vesoljski projekt. Nasa je medijska hiša.
beton
20. 02. 2012 14.07
+14
Ostali bomo za vedno na zemlji,ali pa še vsaj par tisoč let,potem tudi zemljanov ne bo več! Zato si je tukaj potrebno narediti lepše in bolj pravično življenje za vse ljudi,hudobce pa transportirat v vesolje...
LovecNaKomuniste
20. 02. 2012 13.38
+0
No pa so le zgubili dolgoročno vesoljsko bitko....
Misija1
20. 02. 2012 15.18
+6
Izgubili? Glede na to da so ravno zaradi razvoja novega vesoljsega plovila ukinili program Space Shuttla, se tezko rece da so izgubili. Boeing X-37 je tisti, ki bo nadomestil velike in okorne Shuttle, zmozen letenja brez posadke, cenejsih letov itd. itd..To kar si napisal je dejansko smesno in s tem le pokazes svoj srd do americanov, ne pa tudi dejstev. Dejstvo je, da americani prav nic ne zaostajajo za Rusi, kvecjemu nasprotno. Boma pa lahko kaksno rekla cez par let, ko bo Boeing X-37 operativen (sedaj se v fazi testiranja), pa me zanima kaj bos takrat rekel na vse skupaj. Ze gola logika bi ti morala narekovati, da se velesila kot je amerika, ne bo brez pametnega razloga odpovedala necemu tako pomembnemu. Po drugi strani pa je taksnim kot si ti, to tezko sprejet ;)
postino
20. 02. 2012 16.32
-8
dej ne klanfaj neumnosti rusi so imeli svojo postajo v vesolju že davnaj preden se je amerikanerjem sploh sanjalu o tem .pa tud iss ne bi bla nikoli postavljena če ne bi blo rusov še zmeraj dost zaostajajo. edino kar im uspeva je da zelo dobro manipulirajo z bedaki
Misija1
20. 02. 2012 17.37
+6
Klamfas ravno ti. Sej vem da so imeli Sovjeti prvo postajo v vesolju, prvi satelit itd,..Se vedno pa so ravno glih z americani, tako da ne vem kaj bi rad povedal? Rusija ni vec sovjetska zveza, kjer so za vojsko zapravljali enormne vsote denarja, narod pa razen v velikih mestih (Moskva recimo) trpel. Rusija ni vec Sovjetska zveza, kjer je cas hladne vojne povzrocil dodatno vojasko krepitev. Kakorkoli, tehnologijo krojijo americani, ti dragi postino, pa jo pridno uporabljas prav vsaki dan. Lahko pa se vedno odpoves racunalniku kot celoti, operacijskemu sistemu, miski in tipkovnici, internetu, mikrovalovni itd. itd..Vse to so namrec razvili americani. Probaj preklopit na rusko razlicico operacijskega sistema na racunalniku. Ne gre? Ne se cudit, namrec, ga ni ;) ce zelis pa ti se kr dalje nastejem moderne izume americanov, katere pridno izkoriscas.
mototurist
20. 02. 2012 19.06
+0
postino ti si car ti vse veš.le kdaj te bodo odkrili
Abacus
20. 02. 2012 23.09
+4
ISS postaja nebi mogla obstajati brez SPACESHUTTLOV zato ker drugo transportno sredstvo ne omogoča dostavo velikih modulov za dograditev, pozanimaj se POSTINO.