Tujina

Obletnica upora temnopoltih

Johannesburg, 16. 06. 2006 19.22 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

V Južni Afriki so s pohodom po predmestju Johanesburga obeležili 30. obletnico začetka konca apartheida.

Južnoarfičani obeležujejo 30. obletnico začetka konca apartheida
Južnoarfičani obeležujejo 30. obletnico začetka konca apartheida FOTO: Reuters

Južnoafriška republika (JAR) obeležuje 30. obletnico upora v Sowetu, predmestju Johannesburga, kjer se je 16. junija 1976 začel upor, ki je vodil v vstajo temnopoltih prebivalcev in postal simbol boja proti apartheidu. Pohod po Sowetu ob obletnici začetka konca apartheida je vodil predsednik JAR Thabo Mbeki, med drugimi pa se mu je pridružila nekdanja žena nekdanjega predsednika Nelsona Mandele, Winnie Mandela.

"Ta dan je trenutek zahvale, posvečene mladim ljudem naše države, za njihov prispevek k osvoboditvi JAR izpod tiranije apartheida," je Mbeki dejal več kot 50.000 zbranim po pohodu na spominski slovesnosti v Sowetu.

"Spominjamo se mladine iz leta 1976, ker so nas podučili, da se mladi lahko spopadejo s svojimi težavami," je dejal predsednik in dodal, da si želi, da bi tudi današnja mladina sledila njihovem zgledu pri spopadanju s sodobnimi težavami, med drugimi revščino, nezaposlenostjo, alkoholom, mamili, aidsom, nepismenostjo in zlorabami otrok in žensk.


Govor južnoafriškega predsednika Thaba Mbekija
Govor južnoafriškega predsednika Thaba Mbekija FOTO: Reuters

16. junija 1976 so se temnopolti prebivalci Soweta uprli prisilnem poučevanju v jeziku svetlopoltih prebivalcev afrikaans. Oblast v JAR, ki je bila v rokah belcev, je na upor odgovorila brutalno. Po uradnih številkah takratnih policijskih oblasti je bilo ta dan ubitih okoli 23 ljudi, vstaja pa se je hitro razširila po vsej državi. Do februarja 1977 je bilo ubitih najmanj 575 ljudi, kot pravijo uradne policijske številke iz tistega časa, domnevno pa še veliko več.

Svet se je ob takratnih dogodkih zgrozil nad brutalnostjo režima apartheida v JAR, upor v Sowetu pa je postal simbol boja proti apartheidu. Mnogi udeleženci upora leta 1976 so po vstaji odšli v izgnanstvo v tujino, da bi se pridružili takrat prepovedanem Afriškem narodnem kongresu (ANC) nekdanjega južnoafriškega predsednika Nelsona Mandele in pomagali pomladiti gibanje, ki je svoj višek doživelo z ukinitvijo apartheida leta 1994.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.