Tujina

FOTO in VIDEO: 'Ne moremo in nočemo si več zatiskati oči'

Oslo, 22. 07. 2012 07.29 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Norvežane je natanko pred letom dni pretresel napad, kakršnemu še niso bili priča. Premier Jens Stoltenberg je s polaganjem venca počastil spomin na žrtve smrtonosnega pohoda 33-letnega Andresa Breivika. Sodbo mu bodo izrekli 24. avgusta.

Poleg polaganja vencev in spominskih slovesnosti na obeh prizoriščih napadov so Norvežani prvo obletnico tragedije obeležili z bogoslužji po vsej državi in večernim koncertom blizu mestne hiše v Oslu.

Na Norveškem so se spomnili tragičnih dogodkov pred natančno enim letom, ko je skrajni desničar Anders Behring Breivik v Oslu in na otoku Utoya ubil 77 ljudi. Premier Jens Stoltenberg je v Oslu položil venec in ob tem zagotovil, da je Breivikov načrt, da bi spodkopal norveške vrednote, spodletel. "Bomba in naboji naj bi spremenili Norveško. Norveško ljudstvo je odgovorilo z obrambo svojih vrednot. Morilcu je spodletelo, ljudje so zmagali," je ob obletnici napadov dejal Stoltenberg.

Polaganja venca v Oslu, kjer je v eksploziji podtaknjene bombe umrlo osem ljudi, se je udeležil tudi norveški kralj Harald V. Preživeli napada na otoku Utoya, kjer je Breivik vzel življenje 69 članom podmladka norveških laburistov, in njihovi svojci pa so se dopoldne zbrali na spominski slovesnosti na otoku. "Četudi nosimo težko breme, še vedno stojimo," je na Utoyi dejal vodja podmladka norveških laburistov Eskil Pedersen, ki je tudi sam pred letom dni za las ušel smrti. "Vzel nam je nekatere od naših najčudovitejših vrtnic, a ni mu uspelo ustaviti pomladi," je še poudaril v nagovoru pred približno tisoč člani podmladka, ki so se zbrali, da bi počastili spomin na mrtve tovariše.

Slovesnost na Utoyi se je začela z minuto molka, s pesmijo pa je nastopilo tudi dekle, ki je videlo, kako je njen fant padel pod Breivikovimi streli. Prišel je tudi premier Stoltenberg. "Celo leto pozneje je težko izmeriti trpljenje in strah, ki sta 22. julija lani zajela Utoyo," je Stoltenberg poudaril na slovesnosti, po kateri se je srečal z družinami Breivikovih žrtev in v spomin nanje položil še en venec.

Na Utoyi je umrlo 69 ljudi.
Na Utoyi je umrlo 69 ljudi. FOTO: Reuters

'Ne moremo in nočemo si več zatiskati oči'

Posebej je v govoru na Utoyi opozoril na nevarnost sovražnega govora na spletu, na katerem je veliko časa pred napadoma preživel tudi Breivik. "Splet je preplavljen s šikanoznimi napadi. Predolgo smo te izraze sovraštva spregledovali. Ne moremo in nočemo si več zatiskati oči," je poudaril norveški premier.

Obletnice se je spomnila tudi Clintonova

Obletnice tragičnih dogodkov na Norveškem se je danes spomnila tudi ameriška zunanja ministrica Hillary Clinton, ki je Norvežanom poslala izraze sočutja.

Breivik čaka na izrek sodbe

Breivik, ki se je policiji predal na dan napadov, medtem čaka na izrek sodbe. Predvidoma bo sodišče to storilo 24. avgusta, sodniki pa bodo morali odločiti, ali je bil med dejanjem prišteven, in ga poslati v zapor, ali pa bodo zanj odredili psihiatrično oskrbo.

Breivik na deset tednov trajajočem sojenju ni kazal čustev in je ves čas vztrajal, da so bili njegovi napadi nujni v boju proti multikulturalizmu in "muslimanski invaziji" na Evropo.

Breiviku bodo sodbo izrekli 24. avgusta.
Breiviku bodo sodbo izrekli 24. avgusta. FOTO: Reuters

Kaj se je dogajalo 22. julija 2011?

Za Norvežane 22. julij predstavlja nacionalno travmo, Stoltenberg pa ga je označil za najhujšo katastrofo v državi po drugi svetovni vojni. Kljub temu je kmalu po napadih zagotovil, da bo odgovor Norveške na Breivikova dejanja ne manj, temveč več odprtosti in več demokracije, kar je v svetu, nevajenem tovrstne naravnanosti, močno odmevalo, na Norveškem pa najbrž preprečilo izbruhe sovraštva.

Pred vladno četrtjo v Oslu je 22. julija ob 15.26 razneslo skoraj tono težko bombo, skrito v dostavnem vozilu, le malo zatem pa so državo pretresla poročila o streljanju na tabor podmladka vladajočih laburistov na 40 kilometrov oddaljenem počitniškem otočku Utoya. V Oslu je umrlo osem ljudi, na Utoyi 69.

Po eksploziji v Oslu, prvem tovrstnem napadu na Norveškem, so strokovnjaki za terorizem sprva domnevali, da gre za dejanje islamistov, povezanih s teroristično mrežo Al Kaida. A že zvečer je bilo povsem jasno, da za eksplozijo in streljanjem stoji domači terorist.

Desničarskega skrajneža Behringa, ki ga številni Norvežani danes dojemajo kot utelešenje zla, je policija prijela okoli 18.30. Sam je pred tem po telefonu policiji dvakrat predlagal svojo predajo, tik pred sprožitvijo bombe v Oslu pa je po svetovnem spletu na kakih 1000 naslovov poslal 1500 strani dolg manifest, v katerem je predstavil svojo protimuslimansko ideologijo.

Na dan napadov je med varnostnimi silami očitno vladala zmeda, saj so policisti na Utoyo, kjer je napadalec malo po 17. uri začel krvav lov na kakih 600 tam zbranih mladih, prispeli zelo pozno. To še vedno velja za hudo napako.

Žrtev napadov bi bilo lahko še mnogo več, če bi Breiviku bombo v Oslu uspelo sprožiti prej, a mu je to preprečil prometni zamašek. Ko je bomba odjeknila, je veliko uslužbencev, ker je bil petek, že zapustilo vladna poslopja, in tudi premierja Jensa Stoltenberga takrat ni bil v pisarni.

Zaostritev protiteroristične zakonodaje

Kakih 4,5 milijona Norvežanov je po napadih v veliki meri ohranilo svoj način življenja, so se pa bili primorani soočiti z nekaj manjšimi spremembami, kot je na primer okrepljeno varovanje visokih predstavnikov države.

A pojavili so se tudi dvomi v širino odprtosti norveške družbe, na kar so po mnenju nekaterih komentatorjev opozorili nedavni napadi z zažigalnimi telesi na romsko naselje blizu Osla in razgreta debata o bivanju kakih 200 vzhodnoevropskih Romov v prestolnici.

Poleg tega je Stoltenbergova vlada pred dnevi v parlament poslala predlog za zaostritev protiteroristične zakonodaje, o katerem bo v prihodnjih mesecih tekla obširna razprava. Kot je nedavno poudaril premier, noben narod česa tako zlega in tragičnega ne more prebroditi brez sprememb.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (100)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

boer
23. 07. 2012 06.10
še vseeno ne razumem kakšen smisel naj bi ti komentarji imeli
WikiX
23. 07. 2012 07.29
+1
boer, na glas preberi naslednje besede in pomisli na Boga; "La ilaha illa Allah, Muhammadur rasoolu Allah!"
WikiX
23. 07. 2012 05.20
+3
Včasih je bil cel svet multi kulti, ker so ga upravljali različni bogovi, vsak s svojo kulturo in navadami. Človek je menda nastal v Afriki, prva razvita evropska kultura so bili stari Egipčani, kjer so se pojavila tudi prva monoteistična verovanja, iz katerih se je razvilo krščanstvo. Iz tega časa se je ohranila judovska Tora in gospeli, iz katerih sta nastala Biblija in Koran, s pomembno razliko. Islam se je prenašal ustno, saj verjamejo, da so tora in gospel narobe preprisani in razumljeni, edino pravo verzijo je Bog razkril preroku Mohamedu, ki so jo v 7.stoletju, po njegovemnareku v arabščini zapisali njegovi sabahi, zato se lahko pravi Koran še vedno bere le v tem jeziku, medtem ko se razne krščanske sekte, vsaka z verzijo v svojem jeziku v roki, po celem svetu še vedno kregajo okoli posameznih besed. Ampak to ne pojasni, kako nastal Islam, kot že omenjeno, v nekaj so arabci morali že prej verjeti. Kot je opisano tudi v Bibliji, v Genezi, so arabci potomci Abramovega sina Ismaela, ki mu ga je rodila Egipčanska dekla njegove hebrejske žene Sare, ko je bil star 86 let. Sara je čakala njegovega drugega sina Izaka, zato je dekla prevzela vlogo matere, otrok pa je po tedanjih običajih ostal gospodarju hiše. Abram je bil čuden stric, star 99 let je bil zveličan, iz Abrama se je preimenoval v Abrahama, za pokoro pa je sebi in vsem dečkom v njegovi hiši obrezal kožico na penisu, tudi 13 letnemu Ismaelu. Naslednje leto sta se nekaj pretepala z bratcem, zato je Sara popenila ter nagnala njega in njegovo mati, Egipčansko deklo, ki naj bi bila faraonova hčer v puščavo, itak je bil Izak pravi otrok, ki bo nadaljeval Abrahamovo življensko drevo. Arabski arabci naj bi bili torej Ismaelovi potomci, čeprav jih v resnici sestavljajo barbarska plemena različnih kultur in verovanj. Niti ni jasno, če je bil Mohamed res njegov naslednik, potomec Ismaela in njegove žene Aishe ali je bil morda Izakov naslednik, kot je bil tudi Jezus, ker potem so najbrž pravi krvni bratje z židi. Zakaj se potem tepejo, ni jasno, najbrž jih je take vzgojil deda Abram ali Ibrahim, kot jim danes ponekod pravijo. V glavnem, Ismael in njegova mati dekla, Egipčanska princeza Sara sta se zatekla v Meko, kjer jima je Bog ustvaril vodnjak poln vode Zamzan, ker je deklina zaman iskala vodo po sedmih kamnitih hribih naokoli, kjer še danes tekajo za njo med romanjem okoli Haaba, ki ga je dal postaviti Abraham, ko se jima je oglasil na obisku, čeprav naj bi ga že pred tem postavil tam sam Adam, ko ga je Bog brcnil iz raja.
WikiX
23. 07. 2012 05.21
+1
Ob tem velja omeniti dogodek ob nastanku časa samega, torej z začetkom našega koledarja. Krščani so takrat hodili po svetu z gospeli v roki in širili Jezusova učenja, preganjali so jih tako Rimljani kot tudi židi, Hebrejski judi so se Rimu uprli, zato je leta 70 cesar Titus poslal nad Jeruzalem vojsko in uničil Salomonov tempelj, kot je napovedal že Jezus v Mateju 24, na tistem mestu pa so muslimani postavili mošejo na kamnu, ki je še danes njihovo drugo največje svetišče na svetu. Nihče pa ni mogel uničiti krščanov, ki so raje umirali kot odgovarjali na nasilje in si med sedmimi hribi gorovja Vatikanus ustvarili svoje svetišče, kip boga Jupitra so preimenovali v Svetega Petra, skulpturo Venere v Devico Marijo, s sedežem na kraju nekdanjega templja boga Janusa, na ozemlju posvečenemu boginji kači, kjer je še danes Sveti sedež. V tistem času so imeli vse tri svetovne kulture svoje svetišče, krščani so si ustvarili svojo Pornuvijo sredi Rima, židi so molili na Zidu solz v Jeruzalemu, arabci pa so metali svoje dragocenosti v vodnjak Zanzan, medtem so jih pokristnjanjevali kazoliški župniki, dokler ga ni zasul pesek in je izginil. V sanjah se je prikazoval le Mohamedovemu dedi Adb Al-Muttalibu, ki ga je našel, izkopal zaklade in postal junak Meke. Zgodba je bila všeč katolišlemu jezuitu Avguštinu Bea ali Avguštinu Čebeli, kot bi lahko njegov priimek prevedli po naše, ki je hotel združiti arabce pod njihovim mesijo in prerokom. Po smrti Al-Mutalliba zaradi bolezni, so se njegovi sinovi zatekli pred epidemijo v gore, k beduinom, ki so jih vzgajali in pripravili na življenje. Umrla sta tudi Mohamedova oče Abdulah in mati Amina, zanj je skrbel stric, na poti v Sirijo sta srečala krščanskega meniha Bahira, katerega učenja so impresionirala mladega Mohameda. Ko je Čebela zvedel za tega otroka, potomca plemenite krvi pradede Abrama, ga je poiskal in prepričal strica iz ozadja, naj ga odpelje nazaj v svojo deželo in varuje pred židi, saj prisega pri Bogu, da ga bodo hoteli ubiti, če bodo izvedeli o njem kar naj bi vedel on. Vojne je že zdavnaj konec, Palestinci pa se še kar naprej borijo, ker jim je to svetovala Sveta Čebela, saj so se katoliki hoteli z zaroto znebiti tako židov kot ostalih krščanskih in arabskih sekt, ki niso hoteli sprejeti njihovo edino pravo vero.
WikiX
23. 07. 2012 05.21
+0
Sveti Avgušt je družil pokrščanjene arabce, ki so kontrolirali na tisoče arabskih plemen, katoliške cerkvice je spremenil v bazne tabore, od koder je poročal Rimu in ob enem uničeval stare krščanske spise, svojo novo sveto vojsko pa pripravljal, da bi osvojila Jeruzalem za Papeža. Bogati katoliški vdovi Khadijah, ki je vso svoje bogastvo podarila vatikanu in se zatekla v samostan so naročili, naj poišče Ismaelovega neizkušenega in naivnega naslednika Mohameda, ki bo postal arabski prerok. Kadija je postala Mohamedova 15 let starejša žena, njen bratranec in vzoren rimokatolik Waraqah ibn Nawfal je tako postal eden najtesnejših Mohamedovih svetovalcev, Sveta čebela Avguštin ga je vodil, Vatikan pa je širil glas o novemu mesiji, božjemu izbrancu, po severni Afriki. Sveta čebela gor ali dol, med leti 610 in njegovim vnebovzetjem 8. junija 632, ko se začne tudi muslimanski koledar, se je Mohamedu ali čaščenja vrednemu, kar pomeni njegovo ime, prikazoval Koran, ki so ga zvesto beležili Waraquah in ostali serifi, pri čemer jih je vodil nadangel Gabrijel iz nebes in pika. Sem omenil, da je Mohamed najprej hotel storiti samomor, ko so se mu začela prikazovati božja videnja? Po duhovni meditaciji s psihosocialno pomočjo, se je Mohamed zmagovito vrnil v Medijo in očistil Kaabo v Meki lažnih idolov, da lahko zdaj vsako leto krožijo okoli tistega črnega monolita čisti muslimani, čeprav so pred tem verjeli v Boginjo Meseca, ki se je omožila z Bogom Socem in mu rodila tri Alahove hčerke, dokler se ni pojavil še nesojeni sin, prerok Muhamed. Tudi sam je komentiral svoje zveličanje, vendar njegove spise hranijo v svojih privatnih zbirkah nedotakljivi muslimanski župniki ajatolahi, na svojih dosmrtnih položajih med različnimi arabskimi plemeni. Papež namreč ne more biti konkurenca njihovemu edinemu preroku. Nekatera pokrščanjena muslimanska plemena so kolonizirala Španijo in Portugalsko, ostale pa je financiral Vatikan, da so osvojili Severno Afriko in Turčijo, za kar je postavil le tri kreditne pogoje; - eliminirajte žide in prave krščanske vernike ali infidele - zaščitite Avguštinske menihe in rimokatolike - osvojite Jeruzalem za njegovo papeško visočanstvo.
WikiX
23. 07. 2012 05.21
-1
Tako se je tudi zgodilo, vendar ko bi moral papež prevzeti upravo nad Jeruzalemom, so se sultanski generali lažnemu preroku uprli. V Koran je Waraquah namreč, najbrž po nareku Mohameda zapisal, da je Abraham ponudil Bogu za žrtev svojega sina Ismaela, ne Izaka, božje darilo naj bi bil nesojeni Egipčanski princ, zato so muslimani na svetem mestu postavili Mošejo na kamnu zanj, na mestu kjer so Rimljani zrušili Izakovo. Še huje, v imenu Alaha so se namenili osvojiti celo Zahodno Evropo in so infidela Papeža celo prosili za dovoljenje, da za edinega pravega Boga očistijo svet, vendar jim je ta namesto kreditov tokrat poslal raje križarje, s katerimi je že sam lepo upravljal skozi novo Evropsko cesarstvo barbarskih germanskih plemen, ki so zrušila stari Konstantinov Rim. Konstantin je namreč v 3.stoletju uvedel kot uradno krščansko vero in odtranil poganske bogove za svojega novega sončnega preroka, s katerim je združil cesarstvo, ki se je razprostiralo od Turčije čez celo Evropo in Severno Afriko ter se tako uprl invaziji germanov. Še pred križarskimi vojnami, je namreč srce starega Rima Vatikan dovolil muslimanom, da so okupirali Turčijo v krščanskem svetu, katolikom pa, da so okupirali Libanon v Arabskem svetu, ob enem so se dogovorili, da lahko v obeh svetovih zidajo svoje mošeje in cerkve, eno ob drugih, da se lahko do danes prerekajo skozi line. Ismael ali Izrael? Izak ali Islam? Kdo je dal leta 1910 na socialističnem Portugalskem, v obližnji oštariji kraja Fatima, poimenovabnega po Mohamedovi hčerki, kjer se je leta 1917 pojavila Devica Marija in so zadušili socialistično revolucijo, zaradi česar je Rusija vstopila v svetovno vojno, za eno pivo, jogurt in burek? Saj ni važno, v Evropi Marija, v Severni Afriki Fatima, vse je od Boga. Ne le Einstain, Nikola Tesla ali Marx, pravi čudež se je zgodil, ko se je komunistom prikazala Marija, zato je Papež Pius XII pozval katolike naj pomagajo nacistom zrušiti rdečo pravoslavno Rusijo.
WikiX
23. 07. 2012 05.21
-1
Ko so izgubili 2.svetovno vojno, je ta isti Papež v Fatimi zaplesal sončni ples, pred očmi svetovne javnosti, ki so takrat prvič videle televizijo, na kateri še niso mogli videti rumenega sončnega boga, s katerim se je pred svojo novo modro vojsko gledalcev zavrtel Pijus. Dogodek je spremenil tudi 350 milijonov muslimanov, saj je Mohamed po smrti svoje hčeri Fatime zapisal, da je bila največja svetnica ob devici Mariji. Marija v Mohamedovih spisih namreč sumljivo asocira na Waraquahovo sestrično, vdovo in svetnico Kadijo, ki je Mohameda spravila k življenju. Podobice Svete Fatime se zdaj pojavljajo med muslimani v Afriki, Indiji ter drugod po muslimanskem svetu, podobice Device Marije pa po Rusiji Kitajski in Ameriki, Kadija te toži, Kadija ti sodi, vsi katoliki jih imajo radi. Pripravite se, čez par tednov bomo po Breivikovi sodbi, v imenu človeštva, brali zgodbice o prvem germanskem kraljestvu barbarskega plemena Frankov, ki so prišli iz Toxandrije oziroma današnje Nizozemske in Belgije ter zavladali Evropi po padcu starega krščanskega, Konstantinovega Rima. Zgodbo o svetem rodu boga morja Kralja Marovicha, njegovem potumcu Childericku, ki je s preostankom rimske vojske branil Galijo oziroma današnjo Francijo in severno Evropo ter njegovemu sinu Clovisu, ki se je oženil s katoliško ženo Clotildo in je naposled premagal Rim ter ustaril prvo moderno cesarstvo na svetu, pod vladavino iluminatijev Marovingijeve dinastije. Pogan Clovis je namreč izzval svojo ženo, da se bo spreobrnil v njeno krščansko vero pod dvema pogojema, ko mu bo njen Bog pomagal do zmage, če se bo znašel v hudi stiski in ko bo ustvaril čudež, ki mu nihče ne bo mogel oporekati. Iz vzhoda, kjer je današnja Nemčija so pritisnili Alamani, v stiski so Clovisa zapustili poganski bogovi, zato se je obrnil še na Boga svoje ljubljene Clotilde in čudežno zmagal. Po bitki je združil predstavnike vseh Frankovskih plemen, množica pa je čudežno vzklikala, "želimo se pokristjaniti!", s čimer so postali prvi multi kulturni hibrid med poganskimi barbari in katoliškim Rimom. Prestolnica Frankov je postala Pariz, nekoč so na skrajnem robu Rimskega cesarstva branili meje pred vdori severnih barbarskih plemen, tudi iz ozemelj današnje Norveške, Švedske in Finske, Clovis je premagal Vizigote, ki so živeli na ozemlju današnje Španije in Portugalske, zmagal v državljanski vojni ter ustvaril Zahodno Evropo, ki jo je po njegovi smrti prevzela druga dinastija Frankovskih iluminatijev Charlamaine in v 7.stoletju ustvarila prvo Evropsko unijo, ki je povezala Francijo, Nemčijo In Anglijo. Iz perelega trupla starega Rima so vzeli hrbtenico in iz nje ustvarili okostje moderne Evrope, o čem trabunja Breivik in ostali infideli, pa pojma nimam.
zalijanc
23. 07. 2012 09.14
-2
ma si se razpisal...in spregledal...človek je nepredvidljiv in hudoben. Človek je ustvaril boga za dosego cilja v peskovniku Matere Narave, ne glede na količino besed so tudi bogovi del mrtvih zapisov, ki tonejo v pozabo.Čas je tisti, ki ruši vse mite in pregrade.
fakinshit
23. 07. 2012 09.57
+0
Lukadomobranec
24. 07. 2012 06.32
+3
Se pravi WikiX je v rangu Breivika, samo na nasprotni strani, ali Bog vedi kje. Meni ni nič jasno
Strelja?ko
22. 07. 2012 19.22
+4
EuropeanLEFT... multikultura=cenena delovna sila???? Hmmm, Jugo smo že imel, pa ni bla nič kaj prida... Multikultura je "komaj delovala..."
lnterReflections
22. 07. 2012 20.39
-5
Delovala je dokler niso na oblast prišli nacionalisti srbski = Četniki hrvaški = Ustaši slovenski = Domobranci
boer
22. 07. 2012 21.22
+1
in kako je delovala ? v vojski se 3 pripadniki iste nacije niso smeli družiti. vsiljena kontrola in kakšno kontrolo izvajajo sedaj? nobeno brezmejna svoboda.....na papirju
WikiX
22. 07. 2012 22.43
-2
V JLA so se družili edino med sabo le Albanci, tudi nihče drug ni znal njihovega jezika. Niso namreč vedeli, če bi ostali v jugi in počakali na kakšnega majerja ali bi se vrnili med albanske karpate, k svoji plemenski zvezi. Imeli so srečo, da so potrebovali stare puške iz 1.svetovne vojne, glej ga zlomka, prav takšne kot smo jih morali po koncu vojaških vaj vrniti veterani teritorialne obrambe in smo jim dovolili kar tu organizirati svoje pleme.
BananaPoslanec
22. 07. 2012 16.57
-1
Prevsem so zmagali tisti ki so umrli...Padli počivajte v miru...Tale poslanec pa se naj malo vzame v roke kake bedarije kvasi....
crisisActors
22. 07. 2012 15.59
+4
Vsak tak množični masaker spodbudi oblasti k sprejemanju novih zakonov, ki bolj omejujejo svobodo posameznika. Napisal bi kaj več, pa ne bom.
luckyss
22. 07. 2012 17.00
+7
Bom pa jaz:) Taki in podobni napadi so pogosto vzpodbujeni s strani (ali v celoti delo) tajnih služb...
Jerchek
22. 07. 2012 15.57
+6
Še vedno pa trdim, da so tudi starši, ki svoje mladoletne otroke pošiljajo na 'kongrese strank', veliki kriminalci ...
robiko777
22. 07. 2012 15.40
-2
Mah kakšno sojenje dej noooo???' Sam šus v glavo, pa čisto nič druzga. Najmanj stroškov za davkoplačevalce.
curlie
22. 07. 2012 15.46
-3
človek si zasluži kazen. če ga ustrelijo, potem je to nagrada za njega
hrast66
22. 07. 2012 16.20
-1
Na kolac bi rekli Turki. Za vzgled potencialnim morilcem.
boer
22. 07. 2012 15.22
+6
ogromno ljudi govori o multikulturi ko jih pa vprašaš pa ti nihče ne zna nič konkretnega o njej povedat oz sploh točno ne ve za kaj podpira to. ne vedo št. prebivalcev evropskih mest, ne vedo delež tujcev v vropskih mestih, ne vedo koliko prebivelcev ima norveška, ne vedo katera so največja mesta na norveškem, kakšen procent tujcev predstavljajo v le teh. ne vedo povedati društev organizacij priseljenskih skupin. ne vedo poevdati območja četrtne skupnosti kjer živijo emigranti, ne vedo kakšen procent jih cu.za socialo, ne vedo koliko otrok imajo določene etnične skupine, ne vedo povedati večjih konfliktov med določenimi etničnimi skupnosti v določenih mestih določenih držav. ne vedo povedati števila posameznih etničnih skupin v londonu v katerih predelih londona in katere etnične skupine tam bivajo skupaj. ne vedo povedati števila religij ki sestavljajo multikulturno mesto in kakšen procent ljudi predstavlja določeno religijo. ne vedo povedati kdaj se je multikultura v mestih zaćela ne vedo povedati od kje so predstavniki multikulture prišli, ne vedo povedati zgodovino multikulture posameznih mest v posameznih državah. ne vedo koliko šol je v določenem mestu in kakšen procent predstavljajo določene etničnosti. nevedo povedati kolik kriminala je v posamezni multikulturnih mestih in povedati v katerih mul. mestih ga je več ne vedo povedati koliko zapornikov je v mul. državah in ne vedo poveddati kakšen delež predstavljajo določene etničnosti............ ker ljudje ne znajo nijč konkretnega povedati, ti odgovorijo da imajo pač radi kitajsko hrano. in na koncu ugotoviš da ima slovenija 15 kitajskih restavracij pa se s kitajci sploh ne gremo multikulturo
pufic
22. 07. 2012 15.16
Kaj mu pa bodo nardil???Do smrtno jeco in to je pa vse.Ampak ljudi ni vec.
Iniesta
22. 07. 2012 15.02
+1
Soditi bi mu morali svojci ubitih!
645468
22. 07. 2012 15.57
ne,...to je naloga sodišča. sodili bi pa lahko tudi tistim ki so mu dali puške v roke!
boer
22. 07. 2012 15.02
+2
nitislučajnone bos v zapor z 1 zvezdico niti slučajno ne bo dobil dosmrtno.. to je družba tolerancee in naj sedaj uživajo v toleranci
lnterReflections
22. 07. 2012 15.05
-3
Res je! Tam nimajo v parlamentu netolerantnega Majerja!
boer
22. 07. 2012 16.06
+0
european daj mi prosim povej kaj sploh je toleranca in kaj ni. ti očitno razumeš to zato mi prosim globoko razloži.
lnterReflections
22. 07. 2012 16.15
-2
Toleranca pomeni, da če pač tvoj sosed ljubi Đamijo in Alaha, da ga toleriraš in ga ni treba izgnati v Saudsko Arabijo! Pri nas pa niso samo ljubitelji Alaha, temveč tudi "uni z dol" in teh Majer ne mara!
boer
22. 07. 2012 16.58
+3
saj to mene skrbi... ker si uporabil besedo *pač* če se ne bi šla norveška multikulture bi nek *musliman* *pač* bil na norveškem ampak se norveška GRE multikulturo zato nek musliman ni *pač* na norveškem ampak je z namenom na norveškem--v imenu multikulture in v oslu 6 procentov muslimanov ni PAČ tam ampak ima nekdo načrt da so muslimani pakistanci somalijci tam imenujejo se EUROPEAN LEFT in se gredo multikulturo in takšni ljudje PODPIRAJo multikuturo in zato je zelo absurdno da ti uporabljaš besedo pač so Italijani irci angleži nemci prišli v ameriko in se naselili pač so španci zmagali v košarki-po naključju po zakonih kaosa emigranti pa na norveškem niso PAČ tam norvežan nima pač muslimana za soseda ampak ga ima zato ker se ljudje GREDO multikulturo norvežan ima nekega muslimana z NAMENOM za soseda-ta namen spodbuja vlada spodbuja JEns stolberg spodbujaš ti. kako sam sebe niti ne razumeš kaže dejstvo da ti dojemaš multikulturo kot PAČ in kot dejstvo ki ga PODPIRAŠ TI
Schulz-14
22. 07. 2012 17.22
+3
Lahko mu rečeš multikulturalizem, lahko mu rečeš raznolikost, lahko mu rečeš toleranca, lahko mu rečeš kakor koli želiš. Toda, v resnici je načrtni genocid evropejcev!
lnterReflections
22. 07. 2012 17.40
-3
boer, si opazil, da so najbolj uspešne držav ravno tiste, ki podpirajo multikulturo!? - Kanada - Avstralija - ZDA - Švica - Skandinavija - Benelux Tam, kjer pa tujce preganjajo, pa je standard nižji - Savdska Arabija - Irak - Iran - Rusija - Srbija
boer
22. 07. 2012 18.17
+3
seveda..sedaj pademo na *uspešnost* jaz imam deloma fotografski spomin zat o si lahko zapomnim veliko infrmacij, ti si domnevam razmišljal 20 min kaj mi boš *podal*
boer
22. 07. 2012 18.17
+3
3 najbolj uspešne *multikulturne* države švica-a to je ona švica kjer glavno *multikulturo* predstavljajo 3 etnične skupine- nemci francozi, italijani.nemci se dobro razumejo s francozi ker je večina francozov iz alzacije, ki *VEŠ* da je večinsko nemškaa-in zato nekih kulturnih razlik ni. nemci imajo basel zurich bern za kulturna središča, francozi prevladujejo v ženevi laussani, če nemška kultura pride navzkrižno z italijansko je to minimalno saj italijani predstavljajo etnično večino na jugu od 20 % tujcev jih 60% prihaja iz EU ostali prihajajo iz balkana kjer so razlike kvečjemu o mentaliteti ne religiji. iz držav kultur ki so najbolj konflikte-azija afrika jih prihaja zgolj 160 000 kar je dobra " PROCENTA-na norveškem jjih je večina iz azije in afrike kanada- a to je tista canada kjer ponosni predstavljajo da je vancouver prvo azijsko mesto v kanadi, kjer so kanadčani z držvljanstvom v manšini?kanada je zadnja uspešna multikulturna džava, ki bo počasi počla. tenzije so vse večje avstralija- a to je tista avstralija kjer je multikultura zopet zgrajena na evropskih priseljencih? ostali ki sledijo so NEKONFLIKTI in DELOVNI kitajci vietnamci filipinci ostali predstavljajo manj kot 5% države kar se tiče zda ti niti slučajno ne bom komentiral, ker državo kjer se niti ne ve ali imajo 300 milijonov al 310 milijonv državljanov ne bi sploh smeli imenovati *država* benelux? nizozemska država je prva država v evropi ki je opustila multikulturo- maš na internetu vse v amsterdamu rotterdamu so nizozemci z državljnatvsem ponosno postali manjšina. od 100 000 maročanov v amsterdamu jih polovica najstnikov ima kartoteko, 60 % maročanov starih med 40-60 let je na sociali--
boer
22. 07. 2012 18.27
+4
švedska država s 500 posilstvi na leto, država kjer se JUDJE izseljujejo ker jih tolerantni podmlaki muslimanov preganjajo držva kjer želijo takšni kot si TI prepovedati državno himno ker žali emigrante kot *uspešne* države očitno naštevaš tiste ki imajo visok standard? a južna koreja ni uspešna država? a japonska s 3 največjim gospodarstvim ni uspešna država? a finska ni uspešna država? naštel sem ti prav toliko nemultikuturnih uspešnih držav kolikor si jih ti---ampak vem, saj ni bistvo v uspešnosti bistvo je da imaš ti vedno prav srbija je v imenu tolerance sosedskih odnosov izgubila kosovo na kosovu tudi preganjajo srbe- pa so NAJMLJAŠA MULTIKULTURNA DRŽAVA
boer
22. 07. 2012 18.30
+2
EUROPEAN a si opazil da izbiraš točno takšne države ki so tebi pogodu? sicer se pa vidi da se ti gre samo za ekonomski standard in zato naštevap ekonomsko uspešne države sem mislil da si ti za MULTIKULTURO in podpiraš kulturno uspešne države. kdo bi te razumel a? saj še sam sebe ne razumeš
lnterReflections
22. 07. 2012 19.02
-4
boer, brez multikulture Slovenija, Nemčija in Avstrija ne bi imele nobene ceste narejene! Dobi mi Slovenca, ki bo za 584EU minimalca prijel za kramp in lopato. Za to imajo Bošnjake in Albance! Dobi mi Avstrijca, ki bo prijel za kramp in lopato? Za to imajo Albance in Bošnjake Dobi mi Nemca, ki bo prijel za kramp in lopato. Za to imajo Turke. Da ne govorim, koliko tujcev dela v proizvodnji. V slovenski proizvodnji je na polno Albancev, v nemški pa polno Turkom. Sedaj veš, zakaj multikultura? Multikultura = poceni delovna sila
boer
22. 07. 2012 19.17
+3
ne european left nemčij avstrija brez DELAVCEV ne bi imele narejen nobene ceste in kakšen absurden je ta multikultura ki jo ti predstavljaš pokaže dejstvo da je nizozemska v 1970ih letih rabila delovno silo ampak se je 90 % te pocene delovne sile po nekaj letih vrniklo v maroko. 90% teh maročanov na nizoemskem ni tam zaradi delovne sile, ampk zaradi lastnij ekonomskih odločitev. imaš na internetu študijo če so poceni delavna sila na nizozemskem maročani zakaj jih je 60 % na sociali.? no daj mi enkrat povej kaj ti potem podpiraš, multikulzuto ali ekonomijo? če podpiraš ekonomijo je multikultura gnusen izgovor za prisotnost emigrantov. pojasni mi ti ali norveška res rabi 650 000 emigrantov da se jim gredi ceste? ne norveška rabi 50 000 emigrantov podpiraš multikulturo podpiraš toleranco a vendar vse bolj govoriš o ekonomiji. nisi sposoben replike na noben odgovor načenjaš nove teme . zaradi pomanjkanja infromacij in absraktnega mikšljenja se posložuješ vse bolj izgovorov najprej je da se spošutujemo razumemo potem da se spoznavamo ko to pade pride toleranca, ko ta ne more pognati pride za izgovor ekonomija ko je ekonomija v recesiji in brezposelnost absurdna potem pa *spizdneš* če bi ti gradil dejstva na potrebi migrantov bi razumel, ampak ti gradiš dejstva na multikulturi enakosti.... en velik kaos nepoznavanja in izgovorv si. kdo pa gradi japoncem ceste? ali japonci sploh nimajo ceste?
lnterReflections
22. 07. 2012 20.42
-4
Multikultura poleg poceni delovne sile pomeni tudi to, da ima Cerkev konkurenco, da ne more imeti absolutne prevlade nad prebivalstvom, temveč si mora to prevlado deliti z Islamom in Ateizmom. To sploh ni tako slabo, da ima Cerkev konkurenco!
boer
22. 07. 2012 21.30
+2
200 tisoč pakistancev somalijcev na norveškem širi ateizem? 200 000 tisoč palestincev je prepričalo breivika da je postal atheist. prav zaradi njih je postal krščanski fundamentalist in konservatist .
boer
22. 07. 2012 21.32
+2
estonci čehi nimajo multikultre pa so najmanj verni španci avstrijci irci jjo imajo pa so zelo verni ampak ti si boš narisal zemljevid tako kot ti odgovarja ker te nobeden ne bo zato zmerjall še popularen boš
WikiX
22. 07. 2012 21.36
-2
boer enostavno ne razume, da so Nemci zveza barbarskih germanskih plemen, zato tam še danes vsaka pokrajina in ljudje zgledajo drugače, pa če se še tisočkrat pojavi kak Hitler, ki bo gojil "rasno čiste" drkače. Evropa je tudi muslimanska, odkar obstaja ta svet, prav zato so tudi vse kolonije belega človeka multi kulturalne, saj so jih kolonizirale različne kulture belcev, ampak ni panike, to je edini naravni način sobivanja ljudi. Problem nastane, kadar hoče ena skupina fanatikov prevladati nad vsemi ostalimi, takrat si oni razdelijo vso bogastvo, se enako oblačijo in uredijo, vsi ostali pa postanejo zanemarjeni "južnjaki", ki ne najdejo niti tople vode in mila, da bi se lahko umili. To je zato, da jih lahko ločijo od svojih, kot tudi vse ostale socialne razlike, ker vsaj kar se lenobe tiče smo si vsi enaki. Pustimo rodonosne krave, s kompulzivno željo po rojevanju otrok, to je duševna bolezen, recimo da zanje kompenzirajo vsi tretjerazredni državljani, ki jih totalitarne diktature držijo v izolaciji, da ne morejo ogrožati njihov obstoj. Najhujši so seveda taki, ki bi radi postali del elite, pa to očitno nikakor ne morejo biti, sicer bi že bili in se ne bi sekirali za komentarje na forumih, saj preveč zaslužijo na račun drugih ljudi, na primer nesojeni mason Breivik, ki je postal kvečjemu rasa zase, saj bo težko našel še kaj podobnega njemu, otrok pa tudi ni zaplodil, omožil se bo lahko kvečjemu s kakim sojetnikom.
boer
22. 07. 2012 22.18
+2
nemci zveza od leta 1871 sem mislil da je islam nastal na arabskm polotoku 650 očitno je v evropi ampak očitno nič ne vem
WikiX
22. 07. 2012 22.29
-2
Brez zamere boer, nisem vedel, da govoriš o kulturi multi krščanskih sekt, ampak tudi potem so južnjaki najbrž dobrodošli, razen mogoče janičarjev. Lepo, da poznaš zgodovino Velike Nemčije, potem najbrž vep tudi, da Norvežani ali Finci niso bili nikoli v germanski zvezi, razen med okupacijami, so le severjaki, ki so se valili na jug, kot vsa bivša barbarksa plemena nad reko Rhen. Kako in kje je nastal islam... boljše vprašanje je, v kaj so ti narodi verjeli pa pred letom 650, da je vse svet na oklepu ogromne želve in da zvezde na nebu izdiha nek čuden stric, medtem ko spi?
boer
22. 07. 2012 22.41
+2
da barbari ki so se selili na jg in zahod tudi jugovzhod po ruskih rekah....ustavili so se tudi v angliji in celo imeli ozemlja v magrebu in na siciliji
WikiX
23. 07. 2012 05.20
boer, navdušen sem nad tvojim poznavanjem zgodovine, religije in kulture, zato sem celi dobro organizirani združbi zgoraj posvetil poseben komentar.
lnterReflections
22. 07. 2012 15.00
-3
Pri nas je Majer tisti, ki ne podpira multikulture. Me zanima, kaj on meni o teh zadevah;)!?
Lukadomobranec
24. 07. 2012 06.37
+2
Ja, res je, v Ljubljani-Studenec so mi priznali, da si jim pobegnil. Rekli so, da se ti prikazuje nek Mayer
PomarAnc
22. 07. 2012 14.59
+0
Vsak, ki je sposoben moriti (če izvzamemo samoobrambo) je psihično moten. Vprašanje pa je, koliko si jih zasluži v umobolnico, koliko (večina, bi rekla) pa v zapor. Če nekdo pobije toliko ljudi me briga, kako moten je. Taka "žival" ni bi smela več nikoli nikoli nikoli nazaj med ljudi. Žalostno, da je treba o tem sploh razpravljat... V ZAPOR, pa ne tak, kot jih imamo danes pri nas (hoteli s 5 zvezdicami)!!! DOSMRTNO!
Lukadomobranec
24. 07. 2012 06.39
+1
Ne, sem desničar in nacionalist, a kdor to stori lastnemu Norveškemu narodu, si zasluži ismrtno njekcijo in konec debate.
Alexey-x
22. 07. 2012 14.43
+6
NE VEM KAK MU JE SPODLETELO,KOLIKO JIH JE POBIL??? NASLOVI ZA BRUHAT!!!!!!!
kkkkkkkyfgfdhfsdgd
22. 07. 2012 14.57
+1
przelmuding
22. 07. 2012 14.26
+11
Morilcu je spodletelo, ljudje so zmagali' Ta naslov je pa za anale. Še kako je zmagal, kar je hotel je naredil zdaj pa lepo ima še medijsko pozornost, ki jo je hotel.
WikiX
22. 07. 2012 13.03
+3
Hipotetično vprašanje, kako bi se odzval arabski svet, če bi nek Savdijec skušal vreči v zrak palačo Savsdkega princa in bi ročno postrelil skoraj 100 otrok, na enemu od umetnih otokov palme v Dubaju, kot razlog pa bi navedel toleranco muslimanskih dežel do Izraelskih in Evropskih priseljencev?
Iniesta
22. 07. 2012 15.05
-1
Sodili bi mu v skladu s seriatskim pravom in doletela bi ga zauzena kazen! Tam imajo to brezskrbi bolje postimano kot pri nas ...
Redžepi
22. 07. 2012 13.03
+13
Morilcu je spodletelo, ljudje so zmagali, kako zavajajoč naslov, nič mu ni spodletelo ampak mu je ful se vse poklopilo;
645468
22. 07. 2012 13.36
+3
sam res. ljudje pa tudi niso zmagal, ampak izgubili sodržavljane, zmagala je pa samo stranka, ki je pobrala še dodatne neodločene glasove.
hondica
22. 07. 2012 13.46
+2
To je spet eno tistih značilnih levičarskih leporečenj, ko ne veš ali mislijo resno, ali je to spet treniranje sarkazma.
pinocio
22. 07. 2012 13.03
pa imajo izgovor kot američani začelo se bo pri osnovah več varnostnikov potem pa norveški gvantanamo
schmexxx
22. 07. 2012 12.51
+12
21 let zapora če ni psihišno prizadet če je pa zdravljenje v psihiatrični bolnici da faq?? 21 let?????? dosmrtna ječa z 1 uro sonca na dan maximum pa še to je preveč!!
WikiX
22. 07. 2012 12.42
Dejansko bi Breivik bolj spremenil Norveško, če bi namesto da je idejo uresničil, o svoji zgodbi posnel le igrani film. Ljudje si bolj zapomnijo razne ekscentrike, če se jim smejijo, ker pa se ga zdaj resnično bojijo, je tudi njegovo sporočilo dobilo povsem drug pomen.