Tujina

FOTO: Obletnica smrti poljskega političnega vrha

Varšava, 10. 04. 2011 07.27 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Pred letom dni se je poljski predsednik Kaczynski z ženo in 94 drugimi vidnimi političnimi predstavniki odpravil na slovesnost v Katinski gozd, vendar je na poti tja letalo strmoglavilo. Tragedija je Poljake najprej poenotila, nato pa še bolj razdvojila.

Na Poljskem so tudi danes potekale slovesnosti ob prvi obletnici letalske nesreče pri Smolensku, v kateri sta na poti na slovesnost v spomin na žrtve pokola v Katinskem gozdu umrla predsednik države Lech Kaczynski in velik del poljske elite. Slovesnosti potekajo v senci notranjepolitičnih sporov in napetosti z Rusijo.

V katedrali v Varšavi so se ob 8.41, točno na obletnico nesreče, z minuto molka spomnili 96 smrtnih žrtev. Dogodka sta se udeležila tudi predsednik države Bronislaw Komorowski in premier Donald Tusk, ni pa bilo brata pokojnega predsednika Jaroslawa Kaczynskega.

Ta se je odločil za bojkot vseh uradnih slovesnosti, je pa pred predsedniško palačo, pred katero se je zbrala množica ljudi, položil venec. Kaczynski je kritičen do Tuskove vlade, ker je Rusiji dovolila vodenje preiskave nesreče.

V Varšavi se spominjajo pokojnega predsednika.
V Varšavi se spominjajo pokojnega predsednika. FOTO: Reuters

Ruski preiskovalci so ugotovili, da se je nesreča zgodila, ker je pilot poljskega letala vztrajal pri pristanku v Smolensku, čeprav ga je tamkajšnja kontrola letenja opozorila, da razmere za pristanek niso primerne. Pilota naj bi k pristanku v nemogočih razmerah nagovarjal poveljnik poljskega letalstva, ki je spremljal predsednika.

V Varšavi je bilo danes še več drugih uradnih slovesnosti, opozicija pa je organizirala štiri javna zborovanja.

Potem ko je sprva kazalo, da bo nesreča prispevala k izboljšanju poljsko-ruskih odnosov, pa so se ti zaradi ugotovitev ruskih preiskovalcev spet ohladili. Olja na ogenj pa je tik pred obletnico prilila odločitev o zamenjavi spominske table na letališču v Smolensku.

Oblasti v Smolensku so namreč odstranile poljsko tablo, na kateri je pisalo, da so bile žrtve namenjene na slovesnost ob obletnici pokola v Katinu, ter postavile novo, na kateri Katin ni omenjen. Ruska stran trdi, da poljska tabla ni bila usklajena z lokalnimi oblastmi, poleg tega je bila samo v poljščini. Na Poljskem so dejanje razumeli kot izzivanje.

Poljski predsednik Komorowski bo v ponedeljek skupaj z ruskim kolegom Dmitrijem Medvedjevom v Smolensku in v Katinskem gozdu izkazal svoje spoštovanje umrlim.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (6)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

bnam 2707
11. 04. 2011 01.17
Tonček Balonček 10.04.2011, 14:47 2 A se kdo spomni Džemala Bijedića, bivšega predsednika vlade Jugoslavije. Preden je avion strmoglavil, so bile v skrinjici zabeležene zadnje besede, njegove: "Daj meni malo da vozim!". To je bil samo vic in ni resnica!
franceljtancelj
10. 04. 2011 21.17
Ja,ja, sem imel priliko videt kako ŽAL je bilo Poljakom. in to v Bad Reichenhallu. Pa še Rusi, Belorusi in moja malenkost je bila zraven. Pa pustimo malenkosti, ki se se dogajale dva dni "ŽALOVANJA" jaz od silne "ŽALOSTI" nisem prišel k sebi 2 dni. Imeli smo še to čast, da so nas nadzorovali DBP.
Tonček Balonček
10. 04. 2011 14.47
A se kdo spomni Džemala Bijedića, bivšega predsednika vlade Jugoslavije. Preden je avion strmoglavil, so bile v skrinjici zabeležene zadnje besede, njegove: "Daj meni malo da vozim!".
Xxdproxx
10. 04. 2011 09.14
kaj pa naši politiki? Pa falcon? In morje? Stroški za falcona?
Gašper Blaži? 1
10. 04. 2011 08.22
nekdo je uporabil Polish remover
Alojz Železnik 1
10. 04. 2011 07.50
Berem: "odgovornost za strmoglavljenje pripisala tedanjemu poveljniku poljskega letalstva Andrzeju Blasiku. Ta je namreč med poletom vstopil v pilotsko kabino in zahteval, da pilot kljub gosti megli in opozorilom kontrolorjev letenja pristane v Smolensku." To je problem vseh "nedotakljivih". Mislijo, da lahko poveljujejo celo naravi.