Tujina

Obletnica Arafatove smrti

Ramala, 11. 11. 2005 07.17 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Več tisoč Palestincev se je udeležilo žalne slovesnosti za pred letom dni umrlim legendarnim voditeljem Arafatom.

Palestinski predstavniki ob obletnici Arafatove smrti
Palestinski predstavniki ob obletnici Arafatove smrti FOTO: Reuters
Skupaj moramo nadaljevati ta pohod in se držati načel, zaradi katerih je Abu Amar (Arafatovo vojno ime) postal mučenik. Abu Amar ni sanjal o palači v Palestini, temveč o grobu v Jeruzalemu in z božjo pomočjo bo pokopan v Jeruzalemu. Palestinski predsednik Mahmud Abas o Arafatu

Njegov naslednik, palestinski predsednik Mahmud Abas, je Jaserja Arafata na slovesnosti označil kot enega najpomembnejših voditeljev v sodobni zgodovini. Ob tem je obljubil, da bo nadaljeval Arafatovo pot proti ustanovitvi neodvisne palestinske države z Jeruzalemom kot prestolnico.

Arafat, njegov "izjemen partner", je po Abasovih besedah živel kot "predsednik brez države, voditelj brez svobode in državljan z zelo malo zemlje, a vendar je bil njegov odhod osupljiv". Abas je tudi pozval Izrael, naj ne nadaljuje enostranskih korakov, temveč obnovi mirovna pogajanja.

Na slovesnosti ob obletnici Arafatove smrti ni bilo visokih tujih predstavnikov. Palestinski predsednik je skupaj s premierom Ahmedom Kurejem in predsednikom parlamenta Rauhijem Fatuhom pred začetkom slovesnosti danes položil temeljni kamen za mavzolej in muzej, ki ga bodo zgradili na kraju Arafatovega groba.

Arafatove sanje se (še) niso uresničile

Izrael se z Arafatom ni želel pogovarjati, upanje za obnovitev mirovnega procesa pa se tudi leto dni po njegovi smrti ni uresničilo. Izraelski premier Ariel Šaron namreč zahteva, da mora Abas najprej razbiti in razorožiti oborožene skupine. Glavni palestinski pogajalec Sajeb Erekat se je ob tem vprašal, kako se lahko ta problem nadaljuje, če je bil problem Arafat, ki je umrl pred letom dni. "Pravi problem je okupacija," je izjavil.

Polaganje temeljnega kamna za mavzolej
Polaganje temeljnega kamna za mavzolej FOTO: Reuters

Jaser Arafat je umrl 11. novembra v starosti 75 let v vojaški bolnišnici pri Parizu. Obdukcije zaradi odklonitve Arafatove žene Suhe niso nikoli opravili, tako da vzrok njegove smrti ostaja uganka, ob tem pa med Palestinci še vedno obstajajo sumi, da so ga zastrupili izraelski agenti. Slednje Izrael vztrajno zavrača.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja