Tujina

Oblasti odkrile ugrabitelje

Kairo/Kartum, 23. 09. 2008 16.51 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
Reuters/STA
Komentarji
0

Egipt si še vedno prizadeva za izpustitev enajstih, v ponedeljek ugrabljenih evropskih turistov, čeprav so pred tem že poročali, da naj bi jih skupaj z osmimi Egipčani že izpustili.

Sudansko zunanje ministrstvo je sporočilo, da so oblasti prišle do informacije o tem, kje se nahajajo ugrabitelji, ki so zasegli 19 talcev v egiptovski puščavi.

Lokacija, kjer so ugrabitelji zajeli turiste.
Lokacija, kjer so ugrabitelji zajeli turiste. FOTO: Reuters

Zamaskirani ugrabitelji so talce — pet Italijanov, pet Nemcev, Romuna in osem Egipčanov — ugrabili na safariju v bližini južne meje med Sudanom in Libijo in jih odpeljali iz Egipta.

Ugrabitev tujih turistov je bilo prvo takšnih v Egiptu, kar varnostne organe postavlja pred nov izziv, saj gre za državo, ki je močno odvisna od turizma.

Egipčanski uradnik z močnimi vezmi v varnostni organizaciji je — anonimno — povedal, da so ugrabitelji zagrozili z umori talcev, če jih bodo oblasti iskale z letali, kar pa je minister za turizem že zanikal. ''Lokacija ugrabiteljev smo točno določili. Gre za nikogaršnjo zemljo med sudansko-libijsko-egiptovsko mejo,'' je povedal podsekretar za zunanje zadeve Mutrif Siddig in dodal, da ''ne bomo izvedli nobene operacije, ki bi ogrozila talce.''

Egipt si še vedno prizadeva za izpustitev ugrabljenih evropskih turistov, čeprav so pred tem že poročali, da naj bi jih skupaj z osmimi Egipčani že izpustili.

"Prizadevanja Egipta za izpustitev ugrabljenih turistov se nadaljujejo," je danes poročala egiptovska tiskovna agencija Mena, ki se sklicuje na neimenovani vir, potem ko je v New Yorku egiptovski zunanji minister Ahmed Abul Gejt dejal, da je vseh 19 talcev "na varnem".

Tiskovni predstavnik egiptovskega zunanjega ministrstva je kasneje pojasnil, da so bile Gejtove besede netočne, s čimer je razblinil upanje za hitro rešitev krize. Egiptovske varnostne sile tako v puščavi še naprej iščejo sledi za skupino talcev, ki naj bi jih ugrabitelji odpeljali v Sudan.

Egipt se neposredno ne pogaja z ugrabitelji, je pa egiptovski minister za turizem Zuhair Garana dejal, da ugrabitelji želijo več milijonov dolarjev odkupnine, in sicer med osem in 15 milijoni dolarjev. Egiptovsko ministrstvo za turizem je še pojasnilo, da gre pri tem za dejanje razbojništva in ne terorizma.

Kot je še sporočil Garana, so talci nepoškodovani in dobrega zdravja. "Imamo zelo zanesljive informacije, da so vsi dobro, dobrega zdravja ter da imajo dovolj hrane in vode," je povedal in dodal, da z njimi niso slabo ravnali.

SORODNI ČLANKI

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.