Reportaže

Objekt 505 – tajno jugoslovansko letališče, simbol genialnosti in neumnosti

Željava, 24. 03. 2019 08.43 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 11 min
Avtor
Daniel Fazlić / Aljoša Kravanja
Komentarji
544

V podnožju gore Plješivica je Jugoslavija v času 50. in 60. let gradila takrat največjo podzemno vojaško bazo v Evropi. Letališče Željava spremljajo številni miti, med drugim naj bi domačini govorili, kako migi poletajo kar iz gore. Objekt 505, kot so ga imenovali, je bil najdražja vojaška baza v zgodovini Jugoslavije – stal je več kot 40 milijard dolarjev (več kot 35 milijard evrov). Danes pa nanj spominjajo zgolj ruševine.

Letališče Željava se nahaja na meji med Hrvaško in Bosno v bližini Plitvičkih jezer. Podzemni objekt je v celoti na ozemlju Hrvaške, medtem ko si vzletno-pristajalne piste delijo z Bosno. Ideja o izgradnji podzemnega vojaškega objekta je nastajala vzporedno z ameriškim Noradom (podzemna vojaška baza v ZDA, ki je nastala kot skupni projekt s Kanado za centralizirani nadzor zračnega prostora Severne Amerike). Konceptualno razmišljanje o vojaškem objektu, ki bi bil dovolj oddaljen od meja in na nedostopnem območju, se je začelo že konec 40. let prejšnjega stoletja in se je konkretiziralo leta 1954, ko so nastali tudi prvi načrti. Leta 1956 se je gradnja podzemne baze tudi začela.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Želja je bila, da bi bile v bazi lahko dve ali tri lovske eskadrilje, avtonomna sposobnost v času vojne in tudi preživetje baze v primeru napada z jedrskim orožjem. Projektanti so izračunali, da bi baza in ljudje v njej preživeli eksplozijo 20-kilotonske bombe, ki bi priletela neposredno na goro Plješivica ali na plato z vzletno-pristajalnimi stezami pred vhodom v objekt. Gradnja je trajala 12 let, končali so leta 1968, stala naj bi med 6–8 milijardami dolarjev, kar je, če upoštevamo inflacijo, med 40 in 50 milijardami današnjih dolarjev, oziroma med 35 in 45 milijard evrov.

Strokovno ekskurzijo v Željavo je organiziralo Društvo prijateljev Parka vojaške zgodovine, ki pogosto organizira izlete in ekskurzije na temo vojaške zgodovine.

Območje pri Bihaću oziroma pod goro Plješivica je bilo izbrano kot idealna lokacija, ki je dovolj oddaljena od meje, da bi radarske postaje lahko zaznale napadalce in bi jih lovci prestregli, in hkrati ne predaleč, da se lahko pokriva kritična severna in zahodna meja v Sloveniji in Hrvaški, pa tudi napadi iz smeri Jadranskega morja. Predvidevali so, da bi Sovjetska zveza napadala ravno iz Madžarske ali preko Avstrije, pa tudi napad zveze Nato iz Italije ni bil izključen. Prav tako je gora Plješivica omogočala, da so letala vzletala v radarski senci planine, tako da bi nasprotnik letala zaznal šele, ko bi dosegla visoko hitrost in višino.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

V sami bazi so bile tri garažne galerije, v katerih je bilo prostora za 58 letal. Skupna dolžina podzemnih tunelov je bila približno 3.500 metrov in vhodna vrata, ki naj bi omejila udar eksplozije, imajo značilni profil, ki ga ima mig 21. To je bil eden od razlogov, zakaj v bazi kasneje niso bili nameščeni novejši migi 29, ki imajo dvojne vertikalne stabilizatorje, saj bi bilo treba preurediti ravno te galerije in vrata. Se je pa govorilo, da bi v bodoče v bazi domovalo letalo nove generacije domače izdelave 'Novi avion', ki pa zaradi razpada Jugoslavije ni nikoli poletel.

Gora Plješivica je nastala na kraškem ozemlju, kar je zelo oteževalo izgradnjo podzemnih votlin, saj so pogosto naleteli na 'vodne žile' in kraške jame. Gradnjo podzemnega objekta so pospešili leta 1968 zaradi praške pomladi in intervencije Varšavskega pakta, saj se je takratni jugoslovanski vrh bal, da bo do podobne intervencije prišlo tudi v Jugoslaviji. Že nekaj tednov in dni pred začetkom krize na češkoslovaškem so premestili mige 21 na Željavo, številni, ki so takrat prišli v bazo, so pričevali, da je bilo potrebno še nekaj mesecev, da so se bivalni pogoji izboljšali. Na začetku je voda pronicala v same galerije in tudi vlaga je bila visoka, s pomočjo posebnih barv, ki naj bi jih dobili iz Švedske, se je to v nekaj mesecih odpravilo.

Prvi prihod v objekt 505

Martin Rebolj je v bazi delal kot mehanik in je popravljal in vzdrževal mige. Leto dni po končanem šolanju, nekaj dni pred praško pomladjo, je prišel v Bihać, kamor je bil napoten na delo v bazi. Celoten 117. letalski polk je bil takrat premeščen v novo tajno bazo, ki je veljala za najbolj razvito – kot pravijo drugi, najbolj elitno bazo v takratni Jugoslaviji. Rebolj se tako zelo spominja praške pomladi, kajti kot pravi, "je takrat veljal strah in predpostavka, da bi znala sovjetska zveza s posredovanjem na češkoslovaškem posredovati tudi v Jugoslaviji. Vsa vojska in letalstvo so bili v pripravljenosti in pripravljeni braniti mejo proti Madžarski."

Martin Rebolj je v Željavo prispel malo pred 'češko krizo'.
Martin Rebolj je v Željavo prispel malo pred 'češko krizo'. FOTO: Aljoša Kravanja

Takratnega obdobja visoke pripravljenosti se spominja kot časa visoke napetosti, saj so "mesec dni spali v avtobusu ali nekje ob avtobusu skupaj z vojaki. Čez dan smo bili v objektu, kamor smo pod zemljo skrili vsa letala. Takoj, ko je padla noč, smo letala spravili ven in jih oborožili, kjer so do jutra ostala v visoki pripravljenosti." Vojaki in tudi drugi so morali patruljirati v mrtvih stražah, kar pomeni, da so imeli ukaze, da streljajo na vsakogar, ki bi se preveč približal območju baze.

Tipičen dan v objektu se je začel tako, da so se zjutraj zbrali pred domom Jugoslovanske ljudske armade (JLA) v Bihaću, od koder so jih nato z avtobusi peljali v Željavo. Po prihodu na letališko ploščad pred vhodi v podzemlje so se zglasili pri stražarjih, kjer so jim osebne dokumente menjali za posebna dovoljenja, ki so jim omogočala vstop v sam objekt. Po prevzemu dnevnih nalog so se nato odpravili vsak na svoje delovno mesto, saj so morali letala pripravljati na različne misije, ki so jih opravljali. "Za mladega fanta je bilo grmenje reaktivnih motorjev, ki ga so povzročali reaktivni, zelo zanimivo," še pove in tako sklene svoje spomine na delo v tem tajnem objektu.

Na Željavi so se v naslednjih letih opravljale normalne misije, piloti, ki so obiskali bazi z nami, so govorili, da takšnega strahu, kot je bil v času praške pomladi, ni bilo vse do razpada Jugoslavije. Baza je bila dom za 117. lovski polk, ki je bil opremljen z najmodernejšimi letali, ki sta jih takrat imeli Jugoslavija in tudi 352. izvidniška eskadrilja. Vsi, ki so službovali v Željavi, so čez dan bivali v bazi, zvečer pa so se vračali v svoje domove v Bihać in nekateri v bližnje vasi Željave.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Mirnodobno življenje v objektu 505

Naslednja, a manjša kriza, ki so jo začutili tudi v Željavi, je bila kriza v povezavi z Osimskimi sporazumi leta 1973, ki pa ni trajala dolgo, niti niso bili sprejeti takšni ukrepi kot v času praške pomladi. Vse do leta 1991 je baza veljala za zelo tajno in elitno oporišče, kjer so bili nameščeni najboljši letalski in nadzorni kadri v takratni Jugoslaviji. Nastajali so številni miti, od tega, da letala poletajo iz hriba, kakor tudi, da so streljali na vsakogar, ki se je približal meji baze.

V primeru prvega je šlo za veliko pretiravanja, saj so na območju baze zgradili pet vzletnih oziroma vzletno-pristajalnih stez, letala v hribu niso nikoli zagnala reaktivnih motorjev. Ta so s posebnimi električnimi tovornjaki zvlekli na plato pred vhodom in šele tukaj so letala zagnala motorje in taksirala na dodeljeno vzletno stezo ter nato poletela. V pripravljenosti je bilo več parov letal, tista, ki so bila v najvišji pripravljenosti, so od ukaza za poletanje do uvleke koles potrebovala dve minuti, tista, ki so pa bila v drugi najvišji, pa štiri minute. Prav tako je mit, da so na ljudi streljali, v praksi so stražarji tiste, ki so se preveč približali le odvrnili.

Letališče Željava
Letališče Željava FOTO: Aljoša Kravanja

Vojko Gantar je imel v času, ko je obiskoval letalsko bazo v Željavi, čin majorja oziroma podpolkovnika in je bil pogost obiskovalec. Sicer je bil razporejen v Prištino, ampak je v samo bazo pri Bihaću prihajal zaradi več razlogov, saj so recimo imeli v Željavi simulator za mige in vso opremo in logistične sisteme za letenje z njimi. Prav tako so iz baze poletali na misije, kjer so se urili z bojnim strelivom na ciljih na morju. Zelo pomembna naloga, ki so jo tudi opravljali v tej bazi je bilo sestavljanje letalskih šolanj, oziroma učbenikov, ki so pilotom pomagali pri učenju. "Če bi moral sešteti vse ure in dneve, ki sem jih preživel tukaj, jih je bilo vsaj za kakšnih šest mesecev."

"Željava je bila med letalci nekaj posebnega, saj smo tudi vedeli, koliko se je v to bazo vložilo. Ker sem bil poveljnik eskadrilje v Prištini sem v Željavi vedno dobil 'rdeče' dovoljenje, kar mi je omogočalo gibanje po celotnem kompleksu." Drugi piloti so bolj pogosto dobili rumeno ali belo dovoljenje, ki jim je sicer omogočalo, da obiščejo kompleks, a so imeli omejen dostop do različnih delov v bazi. Opisuje tudi posebne protokole glede varnosti in dovoljenih aktivnosti na območju letališča, saj, kakor pravi, naključja niso bila posebno dovoljena. "Mi piloti smo vedno radi videli, da smo dobili posebne naloge. To letališče je imelo specifične meteorološke lastnosti, kakor tudi druge omejitve, ki so bile za pilote včasih dober preizkus tehnike pilotiranja."

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Razpad Jugoslavije in konec najdražjega objekta v Jugoslaviji

Že konec 80. let je postajalo jasno, da se bodo v Jugoslaviji zadeve spremenile. V JLA so pospešeno nameščali kadre, ki jih je pošiljal Beograd, in tudi v Željavi se je to poznalo. Ravno iz letališča Željava so poletala nekatera letala, ki so zastraševala in raketirala v Sloveniji v času desetdnevne vojne junija in julija 1991. Letala iz Željave so prav tako raketirala številne lokacije na Hrvaškem, vse do leta 1992, ko so bazo, ki se je umikala, tudi uničila. Ta baza je bila takrat znana po tem, da so iz nje z letali pobegnili številni piloti. Vsi štirje uspešni pobegi pilotov na Hrvaško stran so prišli ravno z vojaškega letališča v Željavi.

Skupini, ki je obiskala bazo, se je pridružil tudi Danijel Borović, ki je sicer zaslovel leta 1992 kot drugi pilot, ki je prebegnil na hrvaško stran. Pobeg je izvedel z migom 21, in to prav z baze v Željavi. To je opisal kot najbolj elitno, najdražjo in najmodernejšo v takratni Jugoslaviji. Leta 1982 je bil premeščen v bazo v Željavi, kjer je bil vse do pobega leta 1992. "Ta objekt je takrat veljal za edini tak objekt v Evropi. S štirimi galerijami, ki so lahko imele skrita vsa letala in petimi vzletnimi stezami je bila res posebna stvar, ne samo v nekdanji Jugoslaviji. Piloti, ki so jih izbrali, da so bili razporejeni v to bazo, so bili vrh kar je takratna Jugoslavija imela."

Danijel Borović je bil drugi pilot z letališča v Željavi, ki je uspešno prebegnil na Hrvaško stran.
Danijel Borović je bil drugi pilot z letališča v Željavi, ki je uspešno prebegnil na Hrvaško stran. FOTO: Aljoša Kravanja

Država je začela razpadati in že z slovensko osamosvojitveno vojno je bilo jasno, da sam v tem ni želel sodelovati, večina Hrvatov je imela tudi prepovedi letenja. "Razloge za moj pobeg leta 1992 je zelo težko opisati v nekaj besedah. Jaz kot Hrvat se nisem mogel strinjati z napadi na Hrvaško in JLA kot skupna vojska vseh narodov v Jugoslaviji ni več funkcionirala. Preko nekaterih ljudi sem prišel do ideje, da moramo nekaj glede tega ukreniti in jaz sem se za prelet začel pripravljati." Prvi je pobegnil Rudolf Perešin, ki je 25. oktobra 1991 prav iz baze v Željavi s svojim migom tudi prebegnil na avstrijsko stran in pristal v Celovcu. Rudolf Perešin je bil sestreljen leta 1995 med operacijo Blisk.

Borović je bil, tako kot drugi štirje Hrvati v bazi, pod dodatnim nadzorom, po prebegu Perešina pa se je prepoved letenja ponovno uvedla, povečal se je tudi nadzor. "Jaz sem bil v stiku z osebo iz Zagreba in skupaj smo se pripravljali in strinjali, da se pobeg izvede če bo možnost. Te priprave so nato trajale še nekaj mesecev. Pobeg je bilo treba izvesti skupaj z mojo družino, ki je morala biti z menoj vse do zadnjega, saj so bili tudi oni pod nadzorom." 4. februarja 1992 je do te priložnosti končno prišlo in Borović je uspešno pristal na letališču v Pulju, a brez težav tudi tam ni šlo.

Dakota C-47 je edino letalo, ki je še ostalo na letališču in klavrno propada na vstopu v letalsko bazo.
Dakota C-47 je edino letalo, ki je še ostalo na letališču in klavrno propada na vstopu v letalsko bazo. FOTO: Aljoša Kravanja

"Let je bil nočni, saj sem samo takrat letel na enosedežni varianti miga. Imeli smo vajo v nočnem letu, obrnil sem proti Pulju, kjer sem uspel pristati brez osvetlitve piste, v megli, in brez kakršnih koli pomoči s strani letališča. Nekoliko tovornjakov je 'osvetljevalo' pisto in na koncu je bil tudi en golf, ki je z žarometi omogočal, da sem videl malo več v globino. To je bilo pristajanje na črno ploskev v migu 21 pri 300 kilometrov na uro." V pomoč so mu bili izkušnje, smer, hitrost in štoparica. Nad Kvarerskim zalivom je zaradi slabih razmer razmišljal o katapultiranju, saj se vreme nad Puljem ni nič izboljšalo, pa tudi goriva je že primanjkovalo.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

JLA se leta 1992 umaknila z letališča in ga predala vojski samooklicane Republike Srbske Krajine (RSK). JLA je z več kot 50 ton eksploziva leta 1992 uničila vzletno-pristajalne steze, galerije in del opreme. Radarsko postajo na Plešivici in območje je prepustila upravljanju RSK, ki je bila aktivna vse do leta 1995 z zaključkom vojaških operacij na Hrvaškem z operacijo Nevihta. Danes je območje okrog baze minirano, sam objekt zaradi premajhne količine eksplozivov ni bil porušen, postal le neuporaben. Galerije so ostale cele, z izjemo nekaterih vrat. Prihodnost same baze je negotova, saj bi bilo za delno obnovo potrebno ogromno denarja, prav tako bližina meje povzroča dodatne težave. Objekt 505 tako ostaja simbol človeške genialnosti in tudi največje neumnosti, saj sta bili tako cena izgradnje kot njena uporabnost vprašljivi.

Območje okrog letališča je nevarno in minirano, gibanje na zelenih površinah je strogo prepovedano.
Območje okrog letališča je nevarno in minirano, gibanje na zelenih površinah je strogo prepovedano. FOTO: Aljoša Kravanja

 

 

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (544)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

User1832247
06. 08. 2022 10.55
v času predpotopne tehnike je bil tak objekt še nekako šprejemljiv.v današnjem času bi bil pa to anahronizem oz. popolna izguba pameti!
za resnico
24. 04. 2022 12.13
-2
gre za genialen objekt cel svet se danes zapravlja denar za podobne objekte jansari je mel celo v nacrtu kopat tunel od vlade do cankarjevega doma
32635554
27. 11. 2019 20.07
-2
..zdaj vsaj vem, zakaj sem v Yugi imel 400 eur plače, sedaj pa 500 penzije...ni važno da nimamo kruha, ni važno, da nimamo mleka samo, da imamo 40 milijard vredno vojaško bazo Željava, 20 milijard vreden Titov bunker v Konjicu, 30 milijard vredno pomorsko bazo v Splitu...itd, itd, itd,..
za resnico
24. 04. 2022 12.16
+2
ja se do danes niso uspeli pokrast miljardne dediscine iz bivse juge ce bi sla ju dediscina iz ju v penzije bi meli vsi 1000e a so jo tvoji raj pokradli in unicili keri tvoji demos
setisfekšn
01. 09. 2019 21.14
+1
Ja zal sloveniji kraljuje verska katoliska sekta za svoj miljardni zep!!!!
za resnico
24. 04. 2022 12.18
+0
se danes tako kot ze vec kot leto in pol sekta sds placuje zupnikom komunisticno pogruntavscino utp 700e plus prispevki zato da so prej ljudi silili v cepljenje sedaj da jih volijo
Zagor-te -nej
19. 08. 2022 18.21
+1
RKC je umorila- pobila največ človeštva za časa inkvizicije, ampak tega ne priznajo, bi se opravičili za poboje indijancev ,pri njih je vse zlagano ,od kod jim bogatstvo ,so ga zaslužili z delom ,?
buda78
25. 08. 2019 09.50
+7
Danes, par km proge nismo sposobni narediti. Smejali se nam zaradi Yuga, gor ali dol. BZ! Danes se nam lahko smejijo. Nismo sposobni na novo narediti prakricno nic kar zadeva infrastructure. V nasi Slo manjka trde roke in to je Juga imela. Pa se zastavo smo imeli in vsi od Kitajske do Amerike so jo poznali. Ne pa danes, svet nas niti na karti ne najde. Haha.
za resnico
24. 04. 2022 12.18
+1
ja par metrov proge lj brezovca delajo ze leto dni noro
nikhrast
21. 08. 2019 11.05
-8
Kako so nas dobro poznali po svetu, povsod so se nam smejali, se spomnite Yugo vice, pa rekorderji smo bili pri inflaciji. Zahod je pa izkoriščal Tita ker je bil v peti Sovjetski zvezi, samo po letu 1980 se je vse sesulo, sesul se je komunizem.
setisfekšn
10. 08. 2019 21.10
+12
Svetovna drzavna moc je bil predsednik SFRJ in zal smo sedaj lupinarji nepomembni lupinarji privesek evrope sluznicad ki mora biti tiho gospodarju ce ne bos kaznovan!!
setisfekšn
04. 08. 2019 20.14
+20
Josip BrozTito se je zelo dobr spomnil neuvrscene! S tem se je brez jedrskega orozja zascitil pred obema paktoma !in bili smo izjemno pomembni za obe strani ha ha !in Josip Broz je imel tako moc da je ustvaril edinstvene neuvrscene!
setisfekšn
26. 07. 2019 19.00
+25
Juguslavija je bila močna država ki jo je poznal in spoštoval skoraj ves svet!bila je zakon!!
setisfekšn
26. 07. 2019 17.36
+25
Če bi sovjetska zveza po praški pomladi hotela posredovati v jugoslaviji bi Josipu brozu in jugoslaviji v bran stopile zda če bi bilo treba tudi z jedrskim orožjem ker je bila takrat sz izredno vojaško močna!to je bilo v arhivih cie!
plotter123
24. 07. 2019 10.10
+8
Tukej bi bil dobr rave party
tapravKamncan
23. 07. 2019 09.32
-25
Tale Objekt 505 me pa spominja na nacistične podzemne bunkerje, ki so jih gradili prisilni delavci..... No saj v Jugi ni bilo nič drugače.
plotter123
24. 07. 2019 10.10
+17
malinovček ne ve kaj je to prijateljstvo med različnimi narodi ....dobro ti je SDS scvrl še tisto malo mozga kar je ostalo za pranjem v cerkvi.
setisfekšn
10. 08. 2019 21.12
+3
Gotov v cerku hods!!oni te tam filajo s tem!!!
buda78
25. 08. 2019 09.52
-1
SDS cvre mozag in hukjska v cerkvi koga volit. Cakte, morm it bruhat
setisfekšn
08. 06. 2019 18.32
+43
A si predstavljatae!takrat so zgradili tak superiorni objekt vreden zdajšnjih 50 milj evrov v 12 letih!!!!!!!primerjajte vse to z drugim tirom dolgim 35km ki ga ne morejo začeti zaradi provizij !!! Sej te takoj kap sune!in zdej tile desnuhi tako pljuvajo čez prejšnjo ureditev!pri tistih 50 milj je bilo presneto malo provizij če so sploh bile!takrat je bilo veliko več poštenja in spoštovanja med ljudmi!pa še pogovarjal smo se med sabo!!!
plotter123
24. 07. 2019 10.11
+14
ali karavanškega predora kjer se SDS-ovi skorumpiranci pritožujejo na razpis
el capitano
08. 06. 2019 18.27
+13
Ja z Jugoslavijo se ni nihče zajebavsl..Razni Orbancki in podobni veseljaki so z Travnati hodili v Istro ,sedaj se pa ki tvojo..
Bolfenk2
08. 06. 2019 13.57
+54
Nekoč smo bili država, danes smo pa banana republika- evropski in Nato hlapci.
Frane Šajn
08. 06. 2019 13.17
+28
Ja lahko bi se mu reklo tako simbol genialnosti, zakaj pa ne ?kar pa na žalost za današnjo obrambno stanje v Sloveniji ne moremo trditi , lahko rečemo samo simbol neumnosti.
plotter123
24. 07. 2019 10.12
+7
in ogromne porabe denarja kot da bi vreče z evri metal v potočko zijalko.....
borec91
04. 08. 2019 15.55
+6
dandanes ga mecemo se veliko bol stran Patrije in se in se
Victorinox
04. 05. 2019 17.14
-16
Uh smo dobro živeli ko se je denar zapravljal za razne vojaške projekte in bunkerje za komunistično vodstvo.
Stratus007
04. 05. 2019 21.56
+45
Je vsaj bil denar. Danes imamo davek na davek pa smo še kar v pi*di...
Frane Šajn
08. 06. 2019 13.31
+42
Ja živeli smo dobro in kdor trdi drugače ali je zakrknjen lažnjivi desničar ali malce omejen. Na žalost nas je tu več kot dovolj živih prič kako smo živeli. Vse preveč je ostalo bivalnih objektov, šol univerz , počitniških domov Če ti to kaj pove. Najraje bi se zopet prebudil tam v sedemdesetih letih, in verjemi , da bi me še enkrat v odcepitev teško prepričali pa neglede na sedanje ponovne apetite Italije in Madžarske kot tudi Hrvatov. Kar ni zanemarljivo in za ignorirati. Sedaj smo namreč sami brez enega samega obrata , ki bi izdeloval vsaj strelivo. pa pustimo. To nas šele doleti. Bi bil pa v takratni jugi malo bolj zahteven in kritičen. Življenje samo , pa neminovno je bilo boljše!. V smislu zaposlitve sociale , varnega bivanja šolstva in zdravstva . Let, ki sem jih preživel v stari Yugi od otroka do osamoosmoditva se bom večno spominjal z lepimi toplimi občutki! (kljub kavi prašku in kavbojkam iz Italija) Denarja smo za vse to imeli napretek in deviz.To ti kot zlajnano koščico vržejo najprej ven nepismeni zaslepljeni desnjaki.
el capitano
08. 06. 2019 18.28
+27
Mi smo živeli dobro..Pozimi smučanje na Voglu, poleti jadranje po Jadranu..
funi
16. 08. 2019 09.48
-4
Ne nakladaj in ne laži mladi populaciji. Dobro ste živali samo komunisti z privilegiji.
setisfekšn
01. 09. 2019 20.47
+4
setisfekšn
01. 09. 2019 20.48
+1
Zal ti far nikoli ni nic dal pa si jezen na druge!!!
bema1201
04. 05. 2019 12.49
-26
Komunistični veljaki ki so se bali sami sebe in težko prigarani denar in kredite metali v jamo brez dna. Nič čudnega saj so državo vodili ljudje ki niso nikoli delali, sami postopači in lopovi.
Komendator
04. 05. 2019 15.27
+7
Zaplenili so vile pravim lastnikom, se vanje vselili in živeli v kraljevskem razkošju brez, da bi sploh potrebovali denarnico.
bema1201
04. 05. 2019 17.40
-1
Frane Šajn
08. 06. 2019 13.40
+14
Jo, jo ste vidli veliko rit pa majhno glavo, kaj so delali "kamunistični veljaki" in kaj so pa delali "belagardisztični veljaki" se kje kaj vidi je kje kakšen samcat objekt razen zrajhanih farovžov pa še tile po osamoosmoditvi. Ja reveži na duho samo izdaja je to kar lahko pokažete in laži, sedaj kot vidimo odziv SĐS-a na apetite Orbana in Salvinija in Plenkoviča boste lahko zopet zaprisegli svojim gospodarjem. Bojim se ,da bodo zopet jokale mame na vseh straneh. Zakaj pa ne če nam je že namenjeno. Samo upam da tokrat zadnjič "pa kud puklo da puklo!"
borec91
04. 08. 2019 15.59
+4
kako bi se dandanes en tak iz prejsnih casov ,ki je mladino teral pes v jajce zapravljal in kradel ce bi mel tako moc kot so meli eni takrat ce jih primerjamo z danasnjimi so bili vsi po vrsti revezi Dolanc se je kao vozil z vojaskim helikopterjem v bedno koco danes bi se z svojim v grad in se kam
setisfekšn
01. 09. 2019 20.50
+2
A ja lopovi so zaceli krasti z osamosvojitvijo in ve se kateri so bili prvi vsi tisti ki so jo nacrtovali!!!!!
setisfekšn
01. 09. 2019 20.52
+2
Desnuhi z prvo vlado in vojaskim ministrom!!!
Bolfenk2
04. 05. 2019 10.54
+37
Tako se je branila država, ko so nam vladali pravi levičarji. Danes, ko nam vladajo salonski samozvavani pomehkuženi levičarji, pa še spodobne ograje na mejo ne znajo postaviti.
Komendator
04. 05. 2019 15.24
-11
Res smo se dobro branili. Potrošili smo za takšno nepotrebno inrastrukturo vsaj 100 ali celo 200 milijard USD in pripeljali državo v stanje, da nismo mogli več plačevati niti obresti za tistih relativno skromnih 20 milijard kredita!
Bolfenk2
04. 05. 2019 17.35
+46
Smo pa zato živeli v varni državi. Varnost pač stane. Danes pa se nevarni migranti potikajo okoli hiš, pa nas država ne zna zaščititi.
setisfekšn
08. 06. 2019 19.12
-2
setisfekšn
08. 06. 2019 19.13
+4
setisfekšn
01. 09. 2019 20.54
+0
setisfekšn
04. 05. 2019 10.11
+54
Morate se zavedat zakaj danes nekako raja lahko zivi!v prejsni skupni drzavi so si ljudje zgradili hise sicer tezko ampak je slo, lljudje so imeli skoraj zastonj stanovanja, zzdravstvo,zgradili smo veliko uspesnih podjetij, kkatera so posamezniki ssedaj v svojo korist razprodali ljudje so po jazbinskovem zakonu dobila sta novanja zastonj tista katera je zgradilo ljudsvo v jugoslaviji!v jugoslaviji so ljudje zgradili hise za katere v sloveniji se za vzdrzevanje ni denarja!in baje je v tujini za 70miljard eur premozenja,ki bi moralo biti v sloveniji!
Komendator
04. 05. 2019 11.57
-1
Velika večina podjetij je bila nacionalizirana, SFRJ pa je realtivno dobro živela zaradi pomoči zahodnih državv obliki reparacij, ogromno milijard pomoči ZDA pouporu Stalinu in še zahodnih kreditov. Ko so se te finančni prilivi zaustavili je SFRJ bankrotirala in v začetku 80-tih smo dobili hiperinflacijo in vsesplošno pomanjkanje osnovnih dobrin.
Komendator
04. 05. 2019 11.57
+8
setisfekšn
08. 06. 2019 18.36
+6
Dej ne bluzi desni ne bluzi!ti bi najraj vidu da bi se druga drgac obrnila!!!
setisfekšn
08. 06. 2019 18.37
+1
setisfekšn
03. 08. 2019 10.52
+5
A lirostroj pa recimo crvena zastava pa gorenje pa krka pa lek pa železarne itd...so bile nacionalizirane? Sam vprašam!
setisfekšn
01. 09. 2019 21.05
+0
A ja bil je nepovratni kredit zaradi koristi tistega ki ga je dal!!! A ni to dober zadluzek za drzavo!kaj imas za pripomnit mislm kaj je pa s tabo????vsak plus za drzavo je dober!!pridobi ti kredit za sebe bred pogojev!!!