Tujina

Obeta se enotno cestninjenje po celi EU

Bruselj, 06. 10. 2009 18.43 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Evropska komisija je danes prižgala zeleno luč enotnemu cestninjenju po celotni EU. V avtu bo tako dovolj le ena naprava za cestninjenje z enotno pogodbo z enotnim ponudnikom storitve za vse ceste v EU.

Bo vinjetam v EU povsem odklenkalo?
Bo vinjetam v EU povsem odklenkalo? FOTO: POP TV

Evropska komisija je danes sprejela sklop odločitev glede tehničnih specifikacij in zahtev, potrebnih za izvajanje evropskega elektronskega cestninjenja (EETS). Z EETS bodo uporabniki evropskih cest veliko lažje plačevali cestnine po celotni EU. EETS namreč predvideva enega pogodbenega izvajalca cestninjenja, enega ponudnika storitve in eno napravico za avto, poroča spletni portal Eumonitor.net.

Uporaba sistema EETS bo omogočena na vseh cestah, predorih in mostovih, kjer je možno cestnino plačati z napravo v avtu, podobno nekdanji tablici ABC. S tem naj bi se sčasoma zmanjšalo plačevanje cestnine z gotovino na cestninskih postajah, s tem pa tudi zastoji na avtocestah.

Po besedah evropskega komisarja za promet Antonia Tajanija gre za najpomembnejši ukrep za voznike po ukinitve mejnih kontrol. ''EETS bo uporabnikom cest omogočil enostavno plačevanje cestnin po vsej EU, zahvaljujoč enemu izvajalcu, enemu ponudniku in eni napravici v avtu,'' je dejal Tajani.

Nov sistem bo za vsa vozila na voljo v petih letih.
Nov sistem bo za vsa vozila na voljo v petih letih. FOTO: POP TV

V več evropskih državah so elektronsko cestninjenje uvedli že v začetku 90. let. Večina sistemov deluje s pomočjo ene napravice v avtu, ki sporoča podatke izvajalcu, ki določi, koliko znaša cestnina. Vendar pa so ti sistemi med seboj v veliki večini nekompatibilni in lahko komunicirajo samo s svojimi napravicami. Tako bi, na primer, zdaj za pot iz Portugalske na Dansko v primeru elektronskega cestninjenja potrebovali kar pet različnih napravic v vsakem avtu, vsaka pa bi bila povezana s svojim ponudnikom in izvajalcem.

V današnji odločitvi komisije pa so zabeležene tudi pravice in dolžnosti ponudnikov, izvajalcev in uporabnikov. Uporabniki bodo lahko izbirali ponudnika. Izvajalci cestninjenja bodo ponudnikom posredovali podatke o uporabi cest, ti pa bodo nato uporabnikom zaračunali cestnino. Cestnina pa ne bo smela biti višja od nacionalne ali lokalne.

EETS naj bi bil na voljo v treh letih za vsa vozila težja od 3,5 tone in vozila za več kot devet potnikov vključno z voznikom. Za vsa druga vozila pa bo na voljo v petih letih.
 

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (83)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

pale11
30. 10. 2009 14.29
Satelitski sistem cestninjenja za osebna vozila ne prinaša ugodnosti ( nekateri očitno mislijo, da se bodo vozili celo leto za 20 eur, ker ne uporabljajo veliko avtoceste ), je enako pravičen kot sedanji sitem ( saj vsak posamičen sistem daje vsem kupcem enake možnosti - pravila so enaka za vse ) in dopušča možnost povečevanja nadzora nad posameznikom ( legalno ali ilegalno nadziranje - ko imamo sistem imamo tudi možnost zlorabe sistema ). Znano mi je, da so Slovenci škrti. Osebno se mi zdi 100 eur za letno vinjeto drobiž. Tisti ki mislite, da je to preveč, ker avtoceste ne uporabljate veliko pa pojdite po magistrali. Avtocesta Slovenije se gradi v prvi vrsti za prebivalce Slovenije, ki to avtocesto želijo uporabljati in tudi jo uporabljajo. Zato ne razumem zakaj se bunijo ljudje, ki je ne uporabljajo veliko. Pa naj gredo po stari cesti še takrat, če se že tako ali tako ne vozijo pa avtocesti. Nihče vas ne sili v nakup vinjete. Oziroma pametnjakoviči se zapeljite do Benetk in nazaj, da boste videli koliko znaša za tako kratko relacijo ( Trst-Benetke-Trst ) cestnina v Italiji. Poskusite Zagreb-Split... me zanima koliko se boste za 100 eur vozili po ustaski avtocesti. Potem, pa dalje parlamentirajte o pravičnosti. Isto kot, da bi nekdo rekel, da pri T-2 ni pravično obračunan internet, ker sosed prenese 10x več kot vi, paket ( hitrost prenosa ) pa imata obadva isti. Nakup letne vinjete daje vsem kupcem enake možnosti. Kupci pa se sami odločijo v kolikšni meri bodo zakupljene možnosti izkoristili. Upam, da se ne izgovarjate na nepravičnost igre zaradi prepiha po tem, ko vas nekdo usuje v šahu. Tipično je, da takoj ko se pojavi neka dobra stvar na našem prostoru se simultano pojavijo še cepci ki jo bojkotirajo. Požrite onih 100 eurov ali pa pojdite za ta denar na koncert Damjana Murka in se ga pošteno napijte... to je vaša mentaliteta in tega denarja vam sigurno ne bo žal.
pale11
30. 10. 2009 14.24
Nakup letne vinjete daje vsem kupcem enake možnosti. Kupci pa se sami odločijo v kolikšni meri bodo zakupljene možnosti izkoristili. Upam, da se ne izgovarjate na nepravičnost igre zaradi prepiha po tem, ko vas nekdo usuje v šahu. Tipično je, da takoj ko se pojavi neka dobra stvar na našem prostoru se simultano pojavijo še cepci ki jo bojkotirajo. Požrite onih 100 eurov ali pa pojdite za ta denar na koncert Damjana Murka in se ga pošteno napijte... to je vaša mentaliteta in tega denarja vam sigurno ne bo žal.
pale11
30. 10. 2009 14.23
.... Pa naj gredo po stari cesti še takrat, če se že tako ali tako ne vozijo pa avtocesti. Nihče vas ne sili v nakup vinjete. Oziroma pametnjakoviči se peljite do Benetk in nazaj, da boste videli koliko znaša za tako kratko relacijo cestnina v Italiji. Poskusite Zagreb - Split... me zanima koliko se boste za sto eur vozili po hrvaški avtocesti. Potem, pa dalje parlamentirajte o pravičnosti. Isto kot, da bi nekdo rekel, da ni pravično obračunan internet, ker sosed prenese desetkrat več kot vi, paket ( hitrost prenosa ) pa imata obadva isti.
pale11
30. 10. 2009 14.18
Satelitski sistem cestninjenja za osebna vozila ne prinaša ugodnosti ( nekateri očitno mislijo, da se bodo vozili celo leto za 20 eur, ker ne uporabljajo veliko avtoceste ), je enako pravičen kot sedanji sitem ( saj vsak posamičen sistem daje vsem kupcem enake možnosti - pravila so enaka za vse ) in dopušča možnost povečevanja nadzora nad posameznikom ( legalno ali ilegalno nadziranje - ko imamo sistem imamo tudi možnost zlorabe sistema ). Znano mi je, da so Slovenci škrti. Osebno se mi zdi 100 eur za letno vinjeto drobiž. Tisti ki mislite, da je to preveč, ker avtoceste ne uporabljate veliko pa pojdite po magistrali. Avtocesta Slovenije se gradi v prvi vrsti za prebivalce Slovenije, ki to avtocesto želijo uporabljati in tudi jo uporabljajo. Zato ne razumem zakaj se bunijo ljudje, ki je ne uporabljajo veliko.
simon@stegel.net
09. 10. 2009 09.08
tega ne bo se vsaj 5 let. Galileo zamuja zaradi recesije, ostalo pa stagnira zaradi tega :)
bnam 2707
08. 10. 2009 12.01
Edino pravilno.
Ca6e
07. 10. 2009 12.54
Arogantnež, zgleda da ne veš kaj pomeni GPS ali kako deluje, namreč GPS je kratica za Global Positioning Settelite, tako da ja računalnik, ki ima 3GHz preračuna 3 miljarde operacij v sekundi, računalnik GPS ve skoraj za nanometre natančno kje si seveda z majhnim odstopanjem. Ja in vejo, vejo točno kje se nahajaš, pa še policija vsaj v tujini, pri sumu da si storil kaznivo dejanje lahko pogleda tvojo pot oz. ti sledi. Vsak GPS odajnik ima svojo serijsko številke, ker pa se te odajnike lahko kupi samo pri pooblaščenih prodajalcihse točno ve kdo vozi.
arogantnez
07. 10. 2009 11.34
Tole bo izkoriščeno kot še en izgovor več za to, da se pri nas satelitski sistem cestninjenja še ni uvedel. Tega je potrebno uvesti, ker je najpravičneši, ne najcenejši. Teoretniki zarot, ki vam po glavi hodijo sledilne naprave in ne vem kaj še vse, pa ste lahko tukaj mirni. Sistem od nas odda zgolj informacijo o prevoženem odseku, ne naše natančne pozicije. Zakaj je kakršnokoli oddajanje potrebno? Da lahko vsak zase na svojem računu v obliki postavk vidi, kje se je vozil in kaj mu je bilo zaračunano. Dvomim, da je za to potrebna kakšna talna infratruktura (tako kot je nekdo omenil, da je v Avstriji), samo GPS sprejemnikm, da škatlica ve kje je, in nekakšen oddajnik za oddajanje prevoženih odsekov. Tako si vsaj jaz to predstavljam. Toliko o tem, da so vinjete zgolj prehodni ukrep. Bodo zgleda še kar nekaj let prisotne.
hotchilipoper
07. 10. 2009 10.28
pupika17@hotmail.com
07. 10. 2009 10.02
to bojo na DARS-u jezni ko jim bo EU biznis speljala. prav je tk... DARS itak preveč kasira za te vinjete...za tak denar bi mogle bit ceste zlate in posute z diamanti, ne pa take kot jih imamo zdaj. u Avstriji sm vido makadam ceste z manj luknjami kot pri nas na avtocesti.
m12
07. 10. 2009 09.43
hmmm, meni tale evropska nadvlada ni nič kaj všeč. vsak dan se več suverenosti odločanja prenaša nanjo. še malo, pa bo s kruhom enako kot z bananami-ko imamo za celotno EU samo 1 uvoznika.
.::.
07. 10. 2009 09.38
fejst podpirajte tele napravice, da boste čez 10 let šklepetali z zobmi, medtem ko bo vaš šef gledal vsak kilometer, ki ga prevozite na dopustu. danes se bomo elektronsko cestnili, čez pet let nam na tehničnih k tem napravicam dajo sledilne naprave, čez 10 let pa bo v te podatke imel vpogled vsak, ki je malo bolj iznajdljiv. previdno postopajte s takšnimi predlogi ...
dajs
07. 10. 2009 09.33
ah ja. spet se bomo gužvali na stari cesti...
Mawsyy
07. 10. 2009 09.31
Zakaj pa spet tablice?! Da bomo spet polnili in delali zastoje? Zakaj ne dajo enotne vinjete za celo EU z razlicnimi vrednostmi? A ni ceneje izdelovati nalepke kot plasticne napravice?!
Uporabnik443692
07. 10. 2009 09.26
po moje morajo še definirat kako bojo cestninili...ma že leta je govora da po galileo(staelitski sistem) rešitev za to.....verjetno bojo vspostavili po celem območju EU enoten satelitski cestninski sistem in pač čip za odčitavanje. Verjetno bo podobno kot imajo v Avstriji za buse in tovornjake....tukaj pa ni drag čip ampak postavitev mreže čitalcev ob AC, ki vsake nekaj kilometrov odčitajo pozicijo in ti odbijajo denar na računu (čipu). Je pa tak sistem bolj pravičen, tisti ki se dosti vzi več plača.....ma po moje to ne bo tako kmalu....v času recesije, ko se ukvarjajo z mnogimi brezposelnimi in propadom podjetij ne bojo šli investirat miljone eur v poenoteno satelitsko cestninjenje.....komisija je sprejela LE sklep da bi moglo bit v celi EU enotno.....tako da bomo še kr nekaj let kupovali vinjete.... mislite da se hrvati jezijo zaradi slo.vinjet!? ma vi ne veste kake škandale delajo tržačani zaradi vinjet!...to jim je glavni problem.....in šeEU komisa Tijani je italijan ki ima frende v trstu in oni so mu napolnili glavo da te vinjete od trsta(škofij) do hrvaške meje bi morali biti ukinjene, zaradi prostega pretoka na podlagi osimskega sporazuma.... se mi zdi da vsak ki ima 5 minut časa se loti zafrkavat slovenijo....
Cukercek Sladki
07. 10. 2009 08.59
skok za 10 let nazaj ! Spet bodo zastoji . Zaradi poljnjenja kartic in preverjanja stanja na kartici. Globalizacija se ni obnesla v gospodarstvu pa se tudi v cestnjinjenju ne bo, kar se pa tiče enega ponudnika in proizvajalca bomo čez par let poslušali o kakšni aferi čista cestnina stavim ,da bo ponudnik in proizvajalec kakšen sorodnik od visokega komisarja v EU Kje je pa predlog o satelitskem cestninjenju, ki bi bil zares pravičen...?
matekolovrate
07. 10. 2009 08.47
Da te ja kontrilirajo po celi evropi... Saj to je njihov namen
debian
07. 10. 2009 08.09
pika_poka_jezek daj ne pisi taksnih bedarij. ker si izpadel kot en bebcek z takimi izjavami. lp
kikinda
07. 10. 2009 07.57
A ne morjo podražit cestnino PRI REGISTRACIJI in potem naprej brezplačno uporabo vseh cest .Sedaj se vsaj z pavšalnim plačilom veliko vozmo po avtocestah v prihodnje bomo pa spet navadne ceste zasipalI.KAKŠNI NORCI .
marinec
07. 10. 2009 07.49
pa bo spet nekdo mastno zaslužil :)