Tujina

Obe sondi uspešno vstopili v Lunino orbito

Washington, 02. 01. 2012 08.54 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

V Lunino orbito je uspešno vstopila še druga ameriška sonda-dvojčica Grail. Sondi bosta preučevali lastnosti Zemljinega satelita in s tem tudi zgodovino Zemlje same, okoli Lune pa bosta krožili v tandemu.

Sondi Grail na poti na Mesec
Sondi Grail na poti na Mesec FOTO: Reuters

Iz Nase so sporočili, da je drugi "gravitacijski laboratorij" (Grail B) v Lunino orbito vstopil v nedeljo ob 23.43 po srednjeevropskem času. Prva sonda, Grail A, se je v orbito utirila že v soboto. "Nasa v novo leto vstopa z novo raziskovalno misijo," je uspešen začetek delovanja obeh sond pospremil vodja Nase Charles Bolden.

Projekt je vreden dobre pol milijarde ameriških dolarjev, obe vesoljski plovili pa sta proti Zemljinemu naravnemu satelitu poleteli 10. septembra. Njuna naloga bo izmeriti neenakomerno Lunino težnostno polje vse do njenega jedra.

Sondi bosta okoli Lune krožili v tandemu, druga od druge pa bosta oddaljeni kakih 100 kilometrov. Gre za izjemno zapleten manever, ki ga znanstveniki doslej niso preizkusili, so poudarili pri Nasi. Meritve naj bi potekale 82 dni.

Znanstveniki upajo, da bodo s pomočjo tandema Grail lahko prišli do pomembnih odkritij o notranji strukturi Zemljinega satelita in morda razsvetlili zgodovino Lune. Njen nastanek namreč še vedno buri duhove v znanstveni srenji.

Po eni od teorij je namreč imela Zemlja dva satelita, ki pa sta se nato združila. Po prevladujoči teoriji pa je Luna nastala, ko je v Zemljo trčilo veliko, skoraj planetu podobno telo. Trčenje je v zrak izvrglo ogromno materiala, iz tega pa je nato nastal Zemljin edini naravni satelit.

Kako se je Luna segrela in ustvarila ocean magme, ki se je nato ohladil, pa ostaja skrivnost, kljub 109 raziskovalnim misijam od leta 1959 in dejstvu, da se je po njenem površju sprehodilo 12 ljudi.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (6)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Ramzess
02. 01. 2012 12.56
-2
Vprašanje kaj je pravzaprav pravi namen izstrelitve para satelitov v Lunino orbito, ...če je to nadaljevanje, sodeč po indicih, in zgodbah, tistega ti. raztreljevanja površja, in naivnega dokazovanja vode na Lune, ...čeprav so v resnici izstrelili raketo v njeno notranjost, da so posneli sestavo le te, in zgradbo baz v notranjosti, ... Ne vemo s čim sta opremljena ta satelita, ampak naslednji korak je uničenje teh baz, ...bodobno kot na Zemlji, že poznamo take primere, denimo bombandiranje nekega atola z jederskimi bombami, kar je imelo namen uniči nezemeljsko bazo pod njim, ...ja, videli so bežeče nezemljane takrat, ... Če bodo poskušali uničiti baze, zna biti, da bo uničen tudi del ali vsa Luna. Dejstvo je, da NASI ne gre verjeti na prvo roko, ...počakati je treba na drugotne vire informacij, ...pri NASI človek nikoli ne ve kaj je kdaj res in kaj ne.
gregb
02. 01. 2012 13.53
+2
kere ti pokaš model....ti pa maš domišlijo...
haaaahahahaha
02. 01. 2012 10.12
-4
Potrdil bojo , kar je Sitchin že pred 40 leti razbral iz ploščic Nibiru + Tiamat = Zamlja + Luna
Ramzess
02. 01. 2012 12.50
-5
Na začetku, ...in če je ta Luna danes umetna (za kar obstaja dovolj dokazov), kaj je bilo z originalom, ...današnja umetna Luna služi za kontrolni center nad planetom Zemljo, med drugim skrbi, da je Zemlja, oz. naš svet odrezan, ločen od vesolja, da smo ljudje ločeni od galaktične družine, ...
Winja
02. 01. 2012 12.54
-2
kje so kakšni dokazi? Bi si rad kaj prebral o tem, ker me zanima...sicer ne vem zakaj bi bli ločeni od galaktične družine ampak me res zanimajo dejstva da je luna umetna.
European22
02. 01. 2012 14.12
+1
podgurc008,dokazov ni, če boš pa vsak dan hodil luno gledat imaš pa možnost tako kot gojčič da te ugrabijo nezemljani in ti vnesejo vse znanje k si ga želiš!