Tujina

Obdobje tranzicije z novimi umori

Kabul, 18. 07. 2011 07.37 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min
Avtor
Reuters/STA
Komentarji
19

Glavna novica v Afganistanu bi moral biti začetek procesa tranzicije. A to novico je zasenčil umor sodelavca afganistanskega predsednika. Odgovornost za napad so prevzeli talibani.

Afganistanski predsednik Hamid Karzaj nima miru. Potem ko so pred dnevi ubili njegovega polbrata Ahmada Valija Karzaja, je včeraj izgubil še tesnega sodelavca Žana Mohameda Kana. Slednjega so ubili na njegovem domu. Odgovornost za napad so prevzeli talibani, izvedla pa sta ga dva samomorilska napadalca. Samooklicani predstavnik talibanov v Afganistanu Zabihulah Mujahid je po napadu dejal, da je Kan pomagal Američanom in je odgovoren za zločine zoper afganistansko ljudstvo. V včerajšnjem napadu je sicer umrl tudi afganistanski poslanec Hašim Vatanval

Po napadu v Kabulu
Po napadu v Kabulu FOTO: Reuters

Napad je zasenčil novico, ki bi včeraj morala biti novica dneva. Ravno včeraj se je namreč začel proces tranzicije, saj je zveza Nato lokalnim oblastem predala prvo afganistansko provinco.

A nekateri menijo, da Afganistan na samostojno pot še ni pripravljen. Nasilje se je v zadnjem letu stopnjevalo, kljub temu da velja, da talibani niso tako močni kot nekoč. Z akcijami v zadnjem času pa so pokazali, da se znajo prilagoditi in da so kljub velikim izgubam v svojih vrstah sposobni izvesti učinkovite napade. Združeni narodi medtem ugotavljajo, da je bila prva polovica leta 2011 najbolj smrtonosna za civiliste od leta 2001.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (19)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Anton Benedik
19. 07. 2011 08.29
Samo tuji "osvobodilni"vojaki naj zapustijo Afganistan pa bo tam zavladal mir tak,kakršnega si oni sami želijo!!!! Vprašanje pa je ali ZDA ki dovoljujejo gojenje maka (opija)s tem ne želijo zastrupiti Evropo?!!
KlubPravilnoPretepenihŽena
18. 07. 2011 20.35
Pa če bi se ućili iz zgodovine bi videli da Kandaharja niso niti iMongoli porazili, Engleži si bodo zavećno zapomnili poraz iz 18stoletja potem je tukaj SSSR ki se je razpadel zaradi poraza v Afganistanu. Nato pakt se je zanašal na tehnologijo in številčnost vojske 42ih držav pa kot vidimo Talibi nepopuščajo in tudi Karzajeva oblast bo padla brez Ameriške pomoči, tukaj ni konca ubijanju dokler se neustanovi šerijatsko pravo, ker Talibi verjamejo da so oni pravi muslimani in zadnji borci za islam.
hot-shot69
18. 07. 2011 20.16
Talibani zgleda nočejo, da tuje sile zapustijo Afganistan. To je povsem logično :)
Slo.pogreb
18. 07. 2011 19.55
Aja misija , ja hvala za razlago zdaj pa si mi res odpr oci in vidim da sm bil v zmoti , tistih 14300 miljard minusa ki so ga pridelali to je najveretneje samo teorija zarote in Obamina izjava da obstaja moznosta da drugi mesec ne bodo mel za penzije ter za place vojakov v Afganistanu pa je najbrz samo taktika kako zmest Talibane .
Misija1
18. 07. 2011 16.35
@ anti.pahor: Aja, samo res, to da ima 100 000 ameriskih vojakov sluzbo pa ne steje nic v prid ZDA? To da ima ne vem koliko privat podjetij iz ZDA dobicke, ne pomeni za ZDA nic? Denar samo krozi, ze res da ZDA za vse boje in ostalo namenijo milijarde letno, ampak to gre v ZEP njim nazaj. Razumes? Kje pa je se ostalo kar dobijo podjetja, obnova je vredna milijarde, enako orozje, metki, bombe, to so take vsote da si niti ne predstavljamo. Torej ja, ZDA imajo ogromen dobicek, drugace v to ne bi sli. Ceprav ti mislis da gre za vojno katero so izgubili, pa ozadja ne poznas. Noben na tem svetu ni dovolj neumen da bi sel v nekaj kar mu bo prineslo samo skodo. Tudi Vietnam je za nasprotnike ZDA bil polomija, za ZDA pa uspeh. Zakaj? Zato ker je spet denar krozil, prodajalo se je orozje, trosli stari metki in bombe. Tistih cca. 50 000 mrtvih vojakov je za ZDA nic, glede na to da letno na cestah umre par 1000 ljudi. Za vojake pa ravno obratno. Ampak ce se pogovarjamo o ZDA, verjemi, niso neumni. Denar krozi in profita je veliko vec kot izgub, drugace bi ze zdavnaj spakirali ven. Tako pa bodo ostali tam kolikor bo le slo, dokler se imajo vsaj malce podpore, da zasluzijo, nato pa se bodo umaknili in sluzili se naprej s prodajo orozja Afganistanu in njihovi vojski. Spet milijarde dolarjev plusa, brez izgub ;)
Slo.pogreb
18. 07. 2011 12.33
ca6e Cues , zdaj pa ti citiraj moj stavek v katerem sm podpiral talibane ali jih hvalil prosim ?! Iznesel sem edino realno mnenje ki se ga velikokrat slisal med drugim tudi o ameriskih predstavnikov . Preziram pa in ZDA in Talibane ter Al-kaido , zal pa mi je ubogih Afganistancev ki se nikakor ne morejo resit vojne . Ti pa si hodoben
Slo.pogreb
18. 07. 2011 12.29
misija Kaj pa je Afganistan drugega kot totalna destrukcija naroda in to v pravem pomenu besede ja dobro si se izazil , ogromno raket je priletelo med civiliste iz ameriskih avionov ogromno . Kar se zasluzka tice tak kot je janez reko sluzi sam 1% raznih privat firm varnostnih oskrbovalnih in podobno na racun izcrpavanja proracuna Zda , cemur pa je prisel konec in se morajo umaknit al ti mislis misija da je sam slucajno da se umikajo glih pred tem ko so blizu bankrota , al bos rekel misija da je stanje v Afganistanu zadovoljivo daj ne bodi smesen ???
janez6b
18. 07. 2011 12.26
CA6e kr preberi si ta ista poročila, ki navajajo da je leta 1999 proizvodnja opija pod talibani znašala 4600 t, ta ista poročila pravijo da je talibanom skupaj z oznovim uradom za droge uspelo zmanjšati to proizvodnjo za 91%, kar velja za najbolj uspešno akcijo proti drogam na svetu. Zakaj si se ustavil pri letu 1999, do tedaj se strinjam s teboj, naprej pa ne boš bral, ker si dobil informacijo ki si jo hotel, pa čeprav je danes situacijo popolnoma drugačna.
janez6b
18. 07. 2011 12.12
ca6e po podatki OZn, pa tudi v enciklopediji si lahko marsikaj prebereš, samo ti si slep za te stvari: Dežele proizvajalke Največje pridelovalke opija v svetu. V svetovnem merilo so glavne pridelovalke opija Afganistan, Mjanmar in Laos. V Afganistanu je bila pod Talibani leta 2000 pridelava opija prepovedana, kar je zmanjšalo proizvodnjo za 94 %, s prihodom Američanov, leta 2001 in strmoglavljenjem talibanske oblasti pa je ponovno v razcvetu. V letu 2004 je Afganistan pridelal že 76 % svetovnega opija. leto 2009: Kljub temu da Oddelek ZN za droge in kriminal (UNODC) svečano sporoča o zmanjšani pridelavi opija, Afganistan še vedno proizvede okrog 90 odstotkov vse svetovne zaloge opija. Talibani so v letu 2000 za 91% zmanjšali proizvodnjo opija, kar pa seveda ni dišalo Wallstreetu, ki iz tega naslova letno opere 700 milijard dolarjev letno ( vir; gospodarji Senc, Daniel Estulin)
janez6b
18. 07. 2011 11.58
Ca6e kako že plačaš dolg, če za vsak natisnjen dolar plačaš obresti, se vidi iz letala da nimaš pojma o nobeni zadevi,najprej bi se lahko pozanimal kaj je FED oz najpomembnejše je v čigavi lasti je?:) zasebnikov, wtf:) se pravi dobijo obresti za vsak natisnjen dolar, in če hočeš odplačati dolg, moraš natisniti noved dolarje, kar pomeni nove obresti i n posledično več dolga- začaran krog,razumeš:)? Pa pozanimaj se koliko Ima Kitajska v lasti ameriških obveznic:) za cca 1200 milijard,kdo potem komu pomaga:) PA ca6e poglej si podatke OZn o pridelavi opija, pod talibani je bila skoraj nična, kaj je sedaj, ko imamo v afganistanu že 10 let američane:)? proizvodnja je leta 2007 znašala kar 9000 t. Kaj porečeš na podatke OZN-a?:)
Ca6e
18. 07. 2011 11.45
janez6b18.07.2011, 11:240 al je misija zate zmaga vsako leto znova rekordna pridelava opija oz čedalje večje število smrtnih žrtev med civilisti:)? Mi navedeš vir kje pobiraš te podatke, ker sam razpolagam tako z podatki mednarodne agencije za boj proti drogu, kot tudi s podatki Iranske obveščevalne agencije VEVAK, kjer dobro opišejo s čim talibani prijhajajo do denarja za orožje, in kako se makova polja krčijo tm kjer je koalicija zavzela ozemlje iz rok Talibanov! Največja predelava opija v afganistanu je pa bila med letom 95-99 ko so afganistanu vladali Talibani ki so leta 95 prišli na oblast z državnim udarom! Ne vem če imaš drugačne podatke mi navedi vir, da ga pregledam in spremenim svoje mnenje!
Ca6e
18. 07. 2011 11.35
anti.pahor18.07.2011, 08:18 Zate so NATO okupatorji, potem sklepam da so talibani avtohtoni prebivalci Afganistana in ne Afganistanci. Sklepam da si talibane podpiral tudi leta 94-95 ko so izvedli državni udar izgnali vlado, pobili več kot miljon ljudi in prav toliko jih izgnali. Dobro se je prvo podučiti zakaj se bojujejo v afganistanu in kdo ima pravico do svoje države po moje jo imajo Afganistanci in ne talibani ki niso nič drugega kot pa mudžahedini ki so se borili proti sovjetski zvezi leta 79, ker pa drugega kot streljat ne znajo so se pa potem spravili na afganistan! Po tvoji logiki smo tudi slovenci okupatorji slovenskega ozemlja! janez6b seveda temu dolgu lahko predpišeš tudi pomoč ostalim državam po svetu ki je s strani amerike večja kot pa vse ostale države po svetu namenijo obubožanim državam! Me prav zanima koliko kitajci pomagajo ostalim, do sedaj še nisem zasledil da bi namenili kakšno pomoč, niti humanitarne! 14 tisoč miljard američani prej lahko vrnejo kot pa slovenci 3 miljarde, ker pač imajo največji gospodarski donos na svetu!
janez6b
18. 07. 2011 11.24
al je misija zate zmaga vsako leto znova rekordna pridelava opija oz čedalje večje število smrtnih žrtev med civilisti:)?
major1
18. 07. 2011 11.01
Čiščenje vedno zahteva tudi radikalno poseganje med lastnike kapitala.
janez6b
18. 07. 2011 10.37
ja misija pridobile, ti človek veš koliko znaša trenutno zunanji dolg zda? 14 tisoč milijard, kaj so potem pridobili američani:)? Ja podjetja in njihovi lastniki so zaslužili ogromno, to je pa 1% ljudi, američani oz raja so pa veliko izgubili.
Misija1
18. 07. 2011 10.21
@ anti.pahor: Realno gledano nisi izgubili. Ravno nasprotno. Kar se tice financnih zadev je bila zanje vojna cisti dobicek, kot vedno. Vse vecje ameriske firme so in se sluzijo ogromne denarje zaradi vojne. Tudi po umiku bodo se sluzili. Vojasko pa je splosno znano da je zmaga nad nekim narodom brez res vecinske podpore NEMOGOCA. Razen s totalno destrukcijo naroda, kar pa je dandanes neizvedljivo. Torej realno gledano so ZDA z vojno samo in res samo pridobile, kar se tice izgubljenih zivljenj pa jim je prakticno malo mar - na zalost.
jerox
18. 07. 2011 08.41
ne morete jim nič tako da hojte spat domov :)
Slo.pogreb
18. 07. 2011 08.21
Ko pa se bodo cist umaknili pa je sam vprasanje casa kdaj se bodo Talibani vrnili na oblast , Talibani in A -Kaida so se vedno zelo mocni , kar si lahko razlagamo kot neuspeh oziroma poraz NATA saj niso dokoncali tistega cesar so se lotili
Slo.pogreb
18. 07. 2011 08.18
Realno gledano a je kdo pricakoval kaj drugega , a je pricakoval kdo da bo 10-letna okupacija drzave z strani Nata prinesla kak napredek ? Upam da ne , Zda odhajajo sklonjenih glav zato ker jim je zmanjkalo denarja in so prisiljeni varcevat . Ko pa se bodo cist umaknili pa je sam v Edino kar lahk komentiram je ZALOST