Tujina

Izpoved srbskega turista: Zavladal je kaos

Beograd, 18. 01. 2012 06.30 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min

"Človek to doživlja kot nekaj nerealnega, saj ugotovi, da je v nevarnosti in da mu nihče ne pomaga," je bil v pogovoru za 24ur.com kritičen do posadke Ljuba Vujović, ki je bil eden od potnikov v času nesreče ladje Costa Concordia.

Ljuba Vujović, državljan Srbije, je bil z ženo na križarjenju na ladji Costa Concordia. V času, ko je ladja nasedla, sta bila v gledališki dvorani. Tako kot vsak večer je bila tudi takrat predstava. Deset ali petnajst minut po začetku predstave pa so gledalci čutili, kot da bi nekaj udarilo v ladjo, je za 24ur.com povedal Vujović. Kot pravi, ni bilo tako glasno, a čutili so, da se je ladja nagnila. Nekatere stvari so popadale po tleh. "To je trajalo le malo časa, a umetnik je takoj odšel in tudi gledalci so začeli zapuščati prostor. Z ženo nisva takoj razumela, da je stanje res tako nevarno. Še nekaj časa sva ostala v gledališču, da bi videla, če je morda to del kakšne predstave. Po izrazu na obrazih zaposlenih, smo razumeli, da se predstava ne bo nadaljevala. Do takrat se je ladja malo, malo nagnila," je Vujović delil svojo izkušnjo.

Vujović: V nekem trenutku sem stal ob ograji in bil pripravljen, da skočim, če bi se slučajno ladja prevrnila – da me ne bi pokopala.
Vujović: V nekem trenutku sem stal ob ograji in bil pripravljen, da skočim, če bi se slučajno ladja prevrnila – da me ne bi pokopala. FOTO: Reuters

Ko sta z ženo stopila iz gledališča, sta videla, da si ljudje že oblačijo reševalne jopiče. Medtem pa so po zvočniku dvakrat ali trikrat povedali, da so težave zaradi elektrike in naj potniki ne delajo panike, saj bo kmalu vse v redu, je razložil Vujović. Ljudje so se v reševalnih jopičih že spuščali na nižje palube, Vujović in njegova žena pa nista hotela takoj panično reagirati, na zadevo sta najprej gledala optimistično. Nista hitela, čudno pa se jima je zdelo, da so ljudje brez kakršnega koli poziva s strani posadke hiteli proti reševalnim čolnom, ki so bili na četrti palubi. "Najina kabina je bila na deseti palubi, zato sva se povzpela gor, medtem pa so ljudje bežali dol. Ladja se je počasi vse bolj nagibala. Uspela sva priti do sobe in vzela sva dokumente ter dragocenosti, ki sva jih lahko nosila s sabo. Ko sva izstopila iz sobe, sva videla, da se ladja še kar nagiba," je dejal.

Nikogar ni bilo, ki bi pomagal ljudem

Minila je že slaba ura in začel se je kaos. Sirena za evakuacijo se je oglasila, ko so ljudje že sedeli v reševalnih čolnih, je bil Vujović kritičen do ravnanja posadke in nadaljeval, da nikjer ni bilo nobenega člana posadke, ki bi ljudem povedal, kaj naj storijo, kam naj sedejo; nič ni bilo organizirano, nobenega oficirja ni bilo na palubi, ki bi nadzoroval vkrcavanje v reševalne čolne, ki bi rekel: najprej otroci, ženske, starejši. "Nikogar ni bilo, a nekateri ljudje so bili čisto panični, nekateri so se prerivali, starši z otroki so bili histerični. Seveda so nekateri ljudje tudi poskušali pomagati in spuščali pred sabo ženske, otroke, nekateri ljudje pa so gledali samo na to, da sami pridejo v čoln," je pojasnil.

Del tega žalostnega dogodka pa so tudi lepe zgodbe. Zgodbe ljudi, ki so bili pogumni, ki so pomagali, ki so bili konstruktivni, je še povedal Vujović.
Del tega žalostnega dogodka pa so tudi lepe zgodbe. Zgodbe ljudi, ki so bili pogumni, ki so pomagali, ki so bili konstruktivni, je še povedal Vujović. FOTO: Reuters

Ves ta čas se je ladja počasi nagibala. "Z ženo sva bila na tisti strani ladje, ki se je dvigovala v zrak. Na tej strani so čolni, ki niso bili pravočasno spuščeni v morje, obviseli ob trupu ladje. Nekaterih sploh niso spustili. V četrtem ali petem čolnu sem končno našel prostor za ženo in ta čoln je bil uspešno spuščen v morje," je nadaljeval. Nekoliko pozneje je tudi sam našel prostor v enem od čolnov, vendar tega niso mogli spustiti. V tem času se je ladja tako nagnila, da je bila paluba štiri v višini palube šest. Ljudje so morali iz čolna, spustiti so se morali na palubo tri – razdalja je bila približno tri metre. "To so bili starejši ljudje in za njih ni bilo preprosto, ko so morali iz čolna. Tako da je bilo res mučno, ker ni bilo nobene avtoritete, nikogar, ki bi odločal," je bil nad organizacijo evakuacije razočaran Vujović.

Takrat so na kraj prišli tudi policijski čolni, a tudi oni niso dajali nobenih navodil, samo krožili so okoli ladje, je povedal Vujović in dodal, da mu je nekdo rekel, naj poskuša še na drugi strani ladje. Ta je bila že zelo nagnjena in "jaz sem kot na nagnjenem Titaniku šel skozi glavno dvorano na drugo stran. Še vedno sem bil na palubi tri, ki pa je bila zdaj že v višini vodne gladine. Tukaj sem našel mesto v čolnu, ki se je vračal, opravil je dve ali tri poti od ladje do obale. Otok je bil namreč zelo blizu, nekaj sto metrov, to je bila sreča. Ko sem bil že v čolnu, se je ladja spet malo nagnila nad nami. Nič kaj lepa izkušnja."

Dogajanje je Vujoviča spominjalo na Titanik.
Dogajanje je Vujoviča spominjalo na Titanik. FOTO: Reuters

"Občutek v taki situaciji je zelo težak, najprej človek ne verjame, da se mu to res dogaja. Ladja je namreč tako velika, da se ti zdi, da se nikoli ne more nič zgoditi. Drugo, sama organizacija, ki je bila sicer v redu, nato pa nobene organizacije več. Organizacija evakuacije je bila zelo slaba, a človek to doživlja kot nekaj nerealnega, doživlja nekaj neresničnega, saj ugotovi, da je v nevarnosti in da mu nihče ne pomaga. Na srečo ni bilo toliko žrtev kot na Titaniku, nismo hodili med trupli, a vse ostalo je zelo spominjalo na Titanik. Zamislite si ladjo, široko 50 metrov, nagnjeno tako, da skozi glavno dvorano ne moreš hoditi, ampak zdrsiš skozi kot po toboganu. Sicer situacija ni bila videti tako tragična, nismo videli mrtvih in težko ranjenih. Občutek zapuščenosti in neorganiziranosti pa je bil zelo velik," je občutke opisal Vujović.

Vujović je pohvalil dobrosrčnost domačinov, ki so brodolomce sprejeli na otoku. Dejal je, da so bili zlati.

To, da je kapitan zapustil ladjo več kot uro pred njim, je Vujović izvedel iz medijev. Ladjo je namreč zapustil med zadnjimi, v čolnu je bil z nekaj pogumnimi ljudmi, ki niso hoteli proti obali, dokler niso pomagali vsem, ki so jih videli. Govorice, da naj bi kapitan zapustil ladjo, je slišal med paničnimi ljudmi že na dan nesreče. Vendar takrat ni vedel, ali je res, saj, kot pravi, ljudje v takih situacijah pokažejo svoj pravi značaj, nekateri so pogumni, nekateri hladni, nekateri gentlemani, nekateri panični in bi naredili vse, da se rešijo. "Zdaj ko vem, da je kapitan res zapustil ladjo, se počutim slabo, najbolj pa mu zamerim, da je postavil v nevarnost ljudi in ladjo zaradi nekih razlogov, ki so res bizarni. Kapitan je ladjo vodil zunaj predpisane poti in to je zelo neodgovorno. Ne čudi me, da človek, ki to stori, med prvimi zapusti ladjo," je sklenil.

 

Spremljajte 24ur.com na Facebooku in Twitterju!

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (45)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

droljax
19. 01. 2012 19.40
+1
Gremo vsi skupaj, sLOVEnija, sLOVEnija !!!!!!!!!!!!!!!!!!
jamajaka
19. 01. 2012 09.34
+0
lepa slika ko ti ladja tone na boku 20m
droljax
19. 01. 2012 17.53
+1
Ej Branko lej (zakaj nisi zravn dodal se morilske crepinje in piknik vlozek z morskimi psi muhahahahahaha), ko se zacne ladja potapljat in to vsi vedo, pocakas minuto pa si na njoki visini ! Lahko skocis na glavo, lastovko ali pa na iglo meris prazn prostor med kovcki v vodi, lahko celo veckrat skocis in splezas nazaj gor, mislm kaj je tuki problem samo pazt mors da ne skocs prehitr in s prevelke visine zarad vetra ! Tko da visinske zgodbice prodaji sv.i.ji prostaski pod mano, on je zaljubljen v ladijskie vijake in smrtonosne vrtince, jst mam pa raj domaci priobalni motiv in resevalno ekipo 50 metrov stran !
droljax
18. 01. 2012 16.21
-11
Igor Gojcic igor.gojcic 18.01.2012 15:24:42 A zato, ker se je en stari deda iz Srbije razpistolu za en tm kurir (k je v Srbiji tko k pr ns v Sloveniji Lady al pa kaj jst vem) kako je spuscu otroke pa zenske naprej (a je bil edini na krovu, a lahko kdo potrdi njegovo zgodbo, ker drugace bi pa kaj, skupi z zeno preskocila zascitno ograjo pa odplavala na obalo..) .. LoL
camuri
19. 01. 2012 16.03
+2
Ne, to pa verjetno najboljse ti ves- fuzinar. ;-)
droljax
19. 01. 2012 21.05
+1
Oprosti camuri, sem pozabil da ti pac nisi fuzinar in ti je sel zadnji stavek "skupaj z (njegovo) zeno" * nekoliko v nos, no pohvalno ! Si me pozitivno presenetil in se ti opravicujem ! LP !
Rolo956
18. 01. 2012 15.42
-9
kaj sem samo jas al je se kdo drug ki misli da so ludi ki primerjajo to s titanikom malo butasti? tu ni primerjave s titanikom tu je 11-35 mrtvih in 4000 preživelih tam je blo 1500 mrtvih in 750 preživelih (da nebi kdo mislu da komurkoli privoščim smrt ker mu je ne) tu ladja gleda ven iz vode že več dni tam so meli okoli 2 uri da so se spokali v rešilni čoln. tu majo reševalce tam so bli čisto sami. TAK DA PROSIM NE PRIMERJAT TEGA DOGODKA S TITANIKOM KER JE BLO TAM DOSTI HUJE.
Eastman
18. 01. 2012 16.06
+10
Predvidevam da si pobček star okrog 20 let in še nisi prestal nobene podobne izkušnje. Rad bi tebe videl v podobni situaciji, med paničnimi ljudmi, ko bi imel na skrbi še kakšnega svojega otroka... me zanima kaj bi potem tukaj pisal....
arjana
19. 01. 2012 12.04
+2
sredi noči niso vedl da so tok blizu obale
Ramzess
18. 01. 2012 15.24
+3
Dobra kritika, čeprav bi se lahko zavedal, da del napora za rešitev sebe in svojih mora vsak vložiti tudi sam, ne samo čakati na druge, ali bog ne daj, na ustno dovoljenje, ... Res je, lep zaključek kritike in članka, človek šele v takih situacijah pokaže svoj pravi obraz, in lepo se potem vidi kdo je kdo.
Ramzess
18. 01. 2012 15.26
+2
Moteče kako brezkompromisno ljudje pozabljajo, da mora posadka reševati tudi sebe, ravno tako so lahko žrtve in poškodovani, in kod taki ne morejo veliko narediti.
arjana
19. 01. 2012 12.05
+1
tali72
18. 01. 2012 14.16
-2
še dober da se to v sloveniji ni nardil, ker potem bi mogl svojci njemu plačat, zaradi povzročanja psihičnih motenj.
nono1
18. 01. 2012 12.42
+3
Ne razumem, da se kljub današnji tehniki in opremi ladje dogajajo takšne stvari. Pa ja menda ni kapetan ali kdorkoli skozi za krmilom, opazuje morje in upravlja ladjo? Sasj pa ja mora biti več varnostnih sistemov, ki vse opozarjajo na plitvino, čeri in podobno.
jurjur
19. 01. 2012 11.14
Kljub prometnim predpisom in znakom nekateri ljudje na cesti vozijo kot norci in povzročajo nesreče. Vsaka podobnost z nasedlo ladjo je ... namerna.
domen9993
18. 01. 2012 12.36
-16
kg 83 Ali misliš da boš umrl pokončno .Saj smo vsi isto vredni če bi jas umiral verjemi da nebi pomagal neki,mamici z otrokom ki se utaplja v ledeni vodi.Saj imam sebe rajši kod druge.Če pa ti sebe nimaš rad potem pa kar pojdi v AFGANISTAN ALI IRAK Pomagaj Ameriki.hehehehehzhee
kg83
18. 01. 2012 14.30
+15
Seveda, če si pa brez morale. Jaz se imam rad, a imam tudi visoko razvit čut za kaj je prav in kaj ne. Pravi dec v takšnih težkih trenutkih ve kaj narediti (kot tisti, ki je dal svoji ženi rešilni jopič), a takih je vedno manj, sami Biberji in Murkoti so še na svetu...
Eastman
18. 01. 2012 16.11
+6
@domen9993 Jaz kot moški v srednjih 30 letih bi v takem primeru zlahkoto pomagal mamici z otrokom, sploh če veš da si blizu obale... Upam da kdaj ne boš v podobni situaciji, okrog tebe pa bo polno tvojih somišljenikov, ki bodo gledali samo na svojo rit.
bb38150
18. 01. 2012 17.41
+5
@domen9993 Če že razmišljaš egoistično in nespametno,vsaj tega ne deli javno. Sram te je lahko!Kakšno srce imaš Ko vidiš,da se otrok utaplja mu nebi pomagal ,ampak bi reševal svojo rit.Ne morem verjet,da obstajajo takšni ljudje kot si ti.
zojaz
19. 01. 2012 13.45
+1
Ta izjava pa veliko pove...Ali smo res tako daleč?
domen9993
18. 01. 2012 12.03
-4
ŠEEE LADJE V 21 STOLETJU NE ZNAJO UPRAVLJATI SRAMOTNOO!!!
kg83
18. 01. 2012 12.22
+7
Še pisat v 21. stoletju ne znaš. Sramotno!
Marko Novak 1
18. 01. 2012 12.25
+4
labradori
18. 01. 2012 12.30
+0
domen9993
18. 01. 2012 12.32
-8
Tako je maro7 .Večji kot 2 telebana ki komentirata moj komentar.
rhett
18. 01. 2012 11.34
+9
Dober prispevek! Le preveden iz Srbščine?
JezekTekaTeka26
18. 01. 2012 11.24
-25
Ladja se strese nagne stvari popadajo dol ... to je del predstave ... jaoooooo ...
JezekTekaTeka26
18. 01. 2012 11.43
-15
Če bi se potopili na dno morja, bi pa verjetno mislil da gleda IMAX deep sea 3D ...
JezekTekaTeka26
18. 01. 2012 12.00
-15
A so Titanic gledališko predstavo gledal ... potem bi razumel ...
mateck3
19. 01. 2012 11.22
+2
ej ti ježektekateka26 dj mau se umiri z temi tvojimi komentarji nekateri so imeli svoje bližnje na tej ladji!! vsako stvar skretiziraš kot, da se tebi ne mora nič narediti!
TheDarkFurie
18. 01. 2012 10.35
+62
Dokler sam nisi v situaciji, ko se boriš ža življenje ali smrt, žal ne moreš vedeti ali boš ohranil trezno glavo ali pa popolnoma odpovedal. Nam je lahko iz kavča komentirati in pametovat kaj bi storili, vendar to ni hollywood, to je resnično življenje! Vsa čast tistim, ki so zmožni toliko poguma in nesebičnosti, da ne gledajo samo nase.
graf
18. 01. 2012 10.03
+62
Odličen prispevek , ko to bereš imaš občutek da si v središču dogajanja ....
aojz
18. 01. 2012 10.25
+81
Obnašanje Srba in Italiana. Že nacionalnost veliko pove. Srbom je logično,da gredo najprej otroci in ženske. Italijani pa le svojo rit rešujejo čeprav so plačani tudi za varnost drugih.
julij13
18. 01. 2012 10.33
+30
Končno nekaj kar ti opiše resnično dogajanje in občutke...
byteME
18. 01. 2012 09.33
+3
se strinjam z betonom... paničarji vam bodo film posnel kaka groza je bla na ladji.... in zaradi takšnih imate super novice pa še kaos ti taki nardijo v primeru nesreče...
kg83
18. 01. 2012 11.46
+8
Bodi dec, zresni se in ne peljati histerijo, samo to rabiš vedeti v takšnih situacijah, če že moraš umreti pojdi pokončno, če bo pa zaradi tvoje panike, histerije, prerivanja za rešilnimi jopiči in čolni moral umreti kakšen otrok ali ženska pa tako ali tako nimaš pravice živeti kot človek.
beton
18. 01. 2012 09.05
+2
lahko je tukaj pametovati,kar pa se je v resnici dogajalo, pa je bil splet okoliščin in tole ocenjevaje je skrajno neresno
roten
18. 01. 2012 09.00
+11
alije kaka razlika med našimi politiki je ni samo nase gledajo
strasekalojz
18. 01. 2012 10.25
+9
danes je na svetu vse manj postenih ljudi..
Ramzess
18. 01. 2012 15.27
V življenju je tako da štejeta vsak plus in minus, ki vplivajo na končnem izpitu življenja.
gulmor
18. 01. 2012 07.14
+146
Pač tipično za Italijane. Ko pride nevarnost, rečejo mama mia in pobegnejo, namesto, da bi pomagali.
šala bajzer
18. 01. 2012 07.34
+26
mamilko01
18. 01. 2012 07.58
+19
upornik22
18. 01. 2012 09.12
+24
Klampfman
18. 01. 2012 13.41
+6
Važno, da ste vsi komentatorji na 24ur "pravi dedci" :)