Tujina

Obamo zmerjali z morilcem otrok

Indianapolis, 18. 05. 2009 17.33 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Med predavanjem ameriškega predsednika na krščanski univerzi Notre Dame so se v dvorano prebili nasprotniki splava in Obamo zmerjali z morilcem otrok.

Ameriški predsednik Barack Obama je v nedeljo navdušenim diplomantom slavne ameriške katoliške univerze Notre Dame predaval o strpnosti in dialogu med zagovorniki in nasprotniki pravice do splava. Govor je na kratko prekinilo nekaj protestnikov. Nasprotniki splava, ki se jim je uspelo prebiti v dvorano, so predsednika izžvižgali in ga ozmerjali z morilcem otrok. Policisti so 40 protestnikov aretirali, Obama pa je vse navzoče pozval k strpnosti.

Obama je pozval k strpnosti.
Obama je pozval k strpnosti. FOTO: Reuters

Obamov doslej prvi javni nastop, ki so ga spremljali tudi glasni protesti ob kraju samem in v ameriških medijih ter v delu Katoliške cerkve, je minil ob navdušenju 12.000 študentov in učiteljev, večinoma katoliških duhovnikov, ki so se strinjali s predsednikom, da je pomembneje kot napadati tiste, ki mislijo drugače, iskati skupni imenovalec pri reševanju problemov.

Vseh študentov v dvorani ni bilo, ker se je manjšina odločila za posebno zborovanje in mašo pod vodstvom škofa Fort Wayna in South Benda, kjer je univerza Notre Dame, Johna D'Arcyja, ki je prisotne označil za junake. Med protestniki je bila tudi slavna Norma McCorvey, bolj znana kot Jane Roe iz primera vrhovnega sodišča Roe proti Wade, ki je leta 1973 uzakonil pravico do splava. McCorveyjeva je pozneje postala odločna aktivistka proti splavu

Obamo je na univerzo od slovesni podelitvi diplom uradno povabil njen predsednik, duhovnik John Jenkins, ki je pri tem naletel na glasno nasprotovanje četrtine ameriških škofov. Tri četrtine škofov se v spor ni vmešalo, prav tako pa tudi tri četrtine ameriških katolikov ni nasprotovalo Obamovemu govoru pred študenti in sprejemom častnega doktorata univerze. Pred njim je častni doktorat prejelo devet ameriških predsednikov, šest pa jih je imelo govor ob podelitvi diplom.

Jenkins je kljub pritiskom, ker ameriški predsednik podpira pravico do splava, vztrajal pri povabilu Obami. Teden dni pred Obamovim prihodom so na univerzi potekali mirni protesti nasprotnikov pravice do splava in molitve, v nedeljo pa je bilo aretiranih 40 protestnikov, ki so poskušali priti na ozemlje univerze. Znotraj dvorane so Obamov govor poskušali prekiniti trije fantje, ki so klicali, naj neha pobijati njihove otroke, vendar je množica študentov odgovorila z vzklikanjem Obamovega predvolilnega gesla.

Navdušeni študenti arhitekture univerze Notre Dame so med predavanjem Baracka Obame na glavah nosili kape z maketami stavb.
Navdušeni študenti arhitekture univerze Notre Dame so med predavanjem Baracka Obame na glavah nosili kape z maketami stavb. FOTO: Reuters

Jenkins je uvodoma dejal, da predsednik Obama ni človek, ki bi se prenehal pogovarjati s tistimi, ki se ne strinjajo z njim. Poudaril je tudi Obamovo politično filozofijo, ki se sklada z nauki Katoliške cerkve, kot sta boj za socialno pravičnost in boj proti revščini. Predsednik je študente pohvalil za zrelost in odgovornost ter priznal, da ni mogoče zanikati dejstva, da so razlike glede splava na določenih ravneh ogromne.

Zadnja Gallupova raziskava javnega mnenja kaže, da se mnenje Američanov glede splava spreminja. 51 odstotkov se jih je izreklo proti, 42 pa za pravico žensk za splav. Lani je bilo razmerje 50 proti 44 v korist pravice žensk do splava. Obama pravi, da splava osebno ne zagovarja, vendar je proti prepovedi in s tem siljenju žensk v nevarne ilegalne posege.

Glede svoje odločitve za obnovo zveznega financiranja raziskav izvornih celic človeških zarodkov je Obama dejal, da razume tiste, ki nasprotujejo uporabi zarodkov v raziskovalne namene, a razume tudi starše otroka z neozdravljivo boleznijo, ki lahko upajo na odkritje zdravila. Študente je pozval k odprti glavi in srcu ter dialogu.

Poudaril je, da se morata obe strani strinjati, da odločitev ženske za splav ni enostavna zadeva, ter pozval k sodelovanju za zmanjšanje števila splavov z izboljšanjem dostopa do posvojitev, do zdravstvene nege za nosečnice in podpori ženskam, ki se odločijo za rojstvo.

Obama je študente tudi pozival, naj bodo na svoji življenjski poti bolj občutljivi do stiske soljudi, in kritiziral pohlep ter kratkoročno mišljenje, ki je bilo pred sedanjo krizo nagrajevano na račun poštenega dela. Obama je podobno govoril tudi pred dvema dnevoma študentom v Arizoni, vendar je bil v ospredju pozornosti zanimanja ameriških medijev boj manjšine katolikov in republikancev proti Obamovemu govoru in doktoratu.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (28)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Damir Zor?i?
19. 05. 2009 11.26
bostjan - gelj zeitgeist 1 in 2 boš hitro videl kaj vse se skriva v njihovih gestikulacijah. Pa kak dokumentarec o tajnih ložah poišči, Obama je član ene izmed njih ;)
bostjan@kocevje.com
19. 05. 2009 11.19
zakaj pa pozdravlja z nacističnim pozdravom???
Ferdo Crni
19. 05. 2009 11.17
Ta članek je tempiran kot še en ukrep naše vlade proti krizi. Ljudi je potrebno zaposliti s priročnimi in vročimi debatami o splavu, osemenjevanju samskih žensk, homoseksualnimi porokami, napisi raznim morilcem po hribih in posledično reinstalirati igrice "partizani in domobranci". Trošarince, davki pa gor, sodniške in odvetniške tarife v plafon, tajkunom omogočiti okradljinjenje, zmanjšati socialne pravice... itd. Kdo je kriv? Ja Janez Janša seveda. Ker ima grde obrvi, plešo in prelepo punco.
robinud@volja.net
19. 05. 2009 09.22
Ha ha, dobra fotka ! :-D
Damir Zor?i?
19. 05. 2009 09.20
glede na to, da je pred kratkim preživel nekaj mesecev donošen otrok(cca. 3 mesece) je zgornja meja za splav res vprašljiva. Ampak v primeru ko otroka dobi Fritzlova hči ali neka 12-letnica in ga ne more imet pa si želi narest splav je to bolje kot rodit še eno siroto, ki bo potem lačna hirala do konca svojega mizernega življenja. Smrt, ko se je niti ne zavedaš je odrešitev pred mukami življenja v totalni bedi in revščini.
4evercvicek
19. 05. 2009 09.19
-1
capek "Splav=umor" ali pa odrešitev pred hudimi mukami živečega bitja
capek
19. 05. 2009 09.13
+1
4evercvicek
19. 05. 2009 08.12
-1
cerkev je proti splavu, a koliko otrok dnevno pristane v raznih zavetiščih jih ne zanima...
JanZiska
19. 05. 2009 07.47
+1
Splav je pravica žensk, drži. Vendarle bi bilo vseeno lepo, da bi tudi nekaj odgovornosti prevzele in požrle tisto tabletko, nataknile dedu kondom, se sterilizirale ...ipd. Saj nismo več v srednjem veku, metod preprečevanja nosečnosti je ogromno in še tko bedasti babi se to da dopovedati.
orangensaft
19. 05. 2009 07.19
-1
Nekatere novice zbrskate ekspresno hitro.
Bolivar
19. 05. 2009 01.47
+1
Drugače pa ne vem zakaj se nekateri tako sekirate zaradi cerkve itd. Saj jih skoraj noben ne jemlje resno! Mogoče 1% ljudi. Kar pa ne moremo reči za nekatere druge!
Bolivar
19. 05. 2009 01.45
-1
jaegermajster /Če je splav umor, je potem masturbacija genocid?/ :)))) SUPER KOMENTAR ,Čestitam! 100x ,pa še nasmejalo me je :)
Bolivar
19. 05. 2009 01.43
Ampak na prvi sliki je pa kot mesija!
kjhjk
18. 05. 2009 23.34
-1
vsak se naj se po svoje odloči, dam Obami prav. ne pa da silimo imeti otroke ki si jih niti ne želimo in jih nato zanemarjamo, zlorabljamo itd. ... raje vidim da "otrok"/zarodek umre ko ne čuti ničesar, kot pa da umre zanemarjen in nesrečen. (govorim na splošno in ne trdim da se z vsakim primerom dogaja isto)
jaegermajster
18. 05. 2009 20.46
Če je splav umor, je potem masturbacija genocid?
Nastja77
18. 05. 2009 20.41
Vem ,da boste vsi planili po meni za te izjave ampak otrok v materinem telesu ima tudi svoje pravice,ki so mu na najokrutnejši način odvzete.Človek je od spočetja naprej ne pa ličinka kakor sem prebrala v neki izjavi,in se ga ne zavrže kot staro igračo.To je dete ,ki mu je vzeto na nasilen način življenje žal je tako pa obračajte kakor hočete.
The1WhoBeliebes
18. 05. 2009 19.08
kokr keri paše... je pa res, da bi vsaka, ki hoče to naredit,i mogla imeti razlog...
CantLuvCantHurt
18. 05. 2009 19.00
Splav bi moral biti osnovna pravica vsake ženske, vendar vsi predobro vemo da se vedno najdejo ljudje, ki zlorabljajo to pravico.
doctorg
18. 05. 2009 18.56
eni američani kr negi gobcajo k pol pa oni morijo otroke
juventus2
18. 05. 2009 18.47
@izaknovak Ti to resno? Če je to res naredil je za mene navaden morilec. Tak otrok bi se lahko normalno rodil in preživel že prej, oni pa splave delajo. KATASTROFA!!!