Tujina

Obama: Zdaj je čas za še bolj trdo delo

Washingotn, 14. 10. 2009 08.17 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Finančni odbor ameriškega senata je potrdil predlog zdravstvene reforme. Demokrati so uspeli dobiti celo glas republikanske članice odbora.

Ameriški predsednik Obama.
Ameriški predsednik Obama. FOTO: Reuters

Finančni odbor ameriškega senata je v torek potrdil predlog reforme zdravstvenega sistema, pri čemer so demokrati uspeli dobiti celo glas republikanske članice odbora Olympie Snowe iz države Maine. Pred omenjenim odborom so svoje predloge potrdili že v štirih drugih kongresnih odborih in prava razprava se bo šele začela.

Predsednik ZDA Barack Obama je po glasovanju v senatu posebej pohvalil republikansko senatorko za njen pogum in "resnost namena". Obama je po pričakovanju razglasil zmago, ker je za predlog glasovala tudi republikanka, ki pa bo imela zaradi tega precej težav v svoji stranki. "Zdaj pa ni čas, da bi se trepljali po ramenih. Zdaj je čas za še bolj trdo delo do uspeha," je dejal Obama in uspeh predloga v odboru za finance označil za ključen mejnik na poti do reforme.

Demokrati za uspeh reforme v senatu potrebujejo 60 glasov, kolikor jih tudi imajo skupaj z dvema neodvisnima senatorjema. Vendar je nekaj konzervativnih demokratov, ki omahujejo pred najbolj "radikalnimi" novotarijami, kot je ustanovitev javne zavarovalnice, ki bi omogočila izbiro in prisilila zasebne zavarovalnice v znižanje stroškov za zavarovance. Predlog odbora za finance, ki je bil potrjen s 14 glasovi proti devetim, ne predvideva javne zavarovalnice, ampak neke vrste kooperative, ki verjetno ne bodo preživele do konca procesa usklajevanj.

Vodja demokratske večine v senatu Harry Reid iz Nevade je sporočil, da bo čez dva tedna dal v razpravo naenkrat predlog finančnega odbora in odbora za zdravstvo, ki je svoje delo opravil že pred avgustom in je še manj po volji zavarovalnicam, ki so se v nedeljo uprle tudi predlogu finančnega odbora. Predlog je namreč omilil kazni za tiste, ki se ne bodo zavarovali, in zavarovalnice se bojijo izgube dobička, ker bodo morale v primeru uspeha reforme zavarovati tudi bolne ljudi. V najbogatejši državi na svetu so namreč lahko to doslej zavračale.

Predlog finančnega odbora senata imenovan tudi Baucusov predlog, po predsedniku odbora Maxu Baucusu iz Montane, predvideva le zavarovanje za 94 odstotkov Američanov, vreden pa je 829 milijard dolarjev v desetih letih. Kongresni urad za proračun je izračunal, da bodo z njim v desetih letih proračunski primanjkljaj zmanjšali za okrog 80 milijard dolarjev.

SORODNI ČLANKI

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (11)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

rok18488
15. 10. 2009 12.36
leteca si si ogledala dokukentarec The Obama deception? ker a če si si ga, obveva, da je o teh podrobnostih med republikanci in demokrati nesmiselno govoriti, ker so sodeč po filmu vsi predsedniki "lutke" že od leta 1913. če pa bi že razlgabljali o republikancih in demokratih, mi pa moraš marsikaj razložiti in dokazati. vsi gledajo lutki vendar pa nobeden osebo, ki lutki drži
islampizde
15. 10. 2009 03.52
rok18488 da zacnemo z resnico, ki jo ljudje poznamo tukaj, morda ze ves al na ampak ZDA je razdeljena na dva kampa, Dempkratski in Republikanski, vecini je ze jasno da so demokrati bolj liberalni in da so republikanci bolj konzervativni, eni drugim mecejo polena pod noge, tudi v filmski industriji, veliko teh dokumentarcov je imelo prepoved javnega predvajanja (banned), ker so dobesedno pljuvali po ljudeh brez kakrsnegakoli dokaza, zasebne ali javne narave.. Michael Moore je primer neodvisnega reziserja in scenarista, in ce ga gledas skupaj z Zeitgeistom bo morda tudi tebi potegnilo da se nekje resnica lomi. Vsi v ZDA politiki lazejo in so skoruptirani, venda je treba dati na vago kaj je bolj pomembo, zastonj zdravstvo in vecje davke ali privatno monopolno zdravstvo in nizji davki - npr. Tako je Obama dobil veliko podpore revnih republikancev ali nizjeslojnih delavcev, ki so v casu recesije ostali brez vsega, McCain jim ni obljubljal kej dosti, kar bi bilo njim v prav. Tako je Obama dobival tudi tiste drzave, katere so prej vedno volile Republikance.. Zal ti ne morem dati primerjave na slovenski politicni sceni, ker je prevec "zmesana". Je pa zelo pomembno za povprecnega amerikanca da je demokrat na vrhu. Upam da bo v Sloveniji zacela delovati tudi kaksna prava demokraticna stranka..
rok18488
15. 10. 2009 03.11
leteca teb bi pa priporoču ogled dokumentarcov: zeitgeist 1 in 2, endgame, terrorstorm, sicko, THE 9/11 chronicles, America-freedom to fascism, seveda poleg podrobnega ogleda dokumentarca The Obama deception. pa ZELO me zanima, kašna je ta vaša resnica, ki jo ljudje v ZDA poznate in upam da mi celo lahko pojasneš par stvari, ki me zelo begajo glede ameriške politike. seveda nočem živeti v zanikanju ali nevednosti, hočem vedeti le resnico. P.S. si bom ogledal dokumentarce "Hilary the Movie", "yes We Can" in "The Obama Effect"
islampizde
14. 10. 2009 16.47
MR.TRLJA, no, vsaj en, ki malo bolj pozna amerisko politiko, ker v Sloveniji samo fantazirajo kar slisijo po tv... rok18488 The Obama Deception je sammo eden od nestetih filmov, ki ga nosijo Republikanci v rokavu, poglej si potem se "Hilary the Movie", "yes We Can", "The Obama Effect".. itd.. to so filmi rezisirani s strani tezkih republikancev, tudi Obama Deception ni izjema (Jones je radijski voditelj na Krscanskem radiju, CBN), seveda da bodo prikazali najslabse kar se le da, saj namen tega je da revne republikance se bolj prepricajo da Obama ni pravi predsednik... bolj razgledani ljudje v ZDA poznamo resnico in ne rabimo nobenih "brainwashing" filmov.. FYI
rok18488
14. 10. 2009 14.26
MR.TRLJA vidm da velik veš sam ti pa predlagam dokumentarc The Obama deception. poleg še nekaterih dokumentarcev, pokaže stvari, o Obami, pa o nekaj predsednikih pred njim. to kar oni niso hoteli, da ljudje vedo. ogled priporočam vsem
remember
14. 10. 2009 12.49
Obama nima nobenih gospodarskuh izkušenj oziroma so na stopnji 6 letnega otroka. Njegovi šolski dokumenti niso javni. On je communnity organizer - človek, ki hodi okoli in govori, kaj je potrebno napraviti. Navaden aktivist. Njegov način vladanja je, da postavlja carja za posamezna področja (poverjenike, pooblaščence) in ni potrebno, da jih potrdi kongres. Kot otrok dela kar se zmisli. sedaj imajo že cca 40. V Evropi je tako deloval diktator a.h., ki je tako imenoval "gaulajterje. Povzeto po Borutu Prahu.
theta
14. 10. 2009 09.51
Oznanjajoč svojo odločitev, da v torek prelomi s svojo stranko, je senatorka Snow izjavila "Ko zgodovina kliče, zgodovina kliče" Kakorkoli, zmerna republikanka je rekla, da to ne pomeni nujno, da bo podprla kasnejše različice zakona. "Mnogo, mnogo milj je še pri tem zakonodajnem potovanju" je rekla. "Moj glas danes je moj glas danes. To ne predvideva, kaj bo jutri." (BBC NEWS) ---- Kakorkoli, v Ameriki ni tolikšne strankarske discipline, kot v Sloveniji. Razlika je v tem, da so tam kandidati izvoljeni v določenem okrožju in tistemu okrožju odgovarjajo. Če v tistem okrožju volilci nekaj želijo, se bodo senatorji temu prilagodili, ne glede na stranko. V Sloveniji pa moraš biti na vrhu pri prednostni listi stranke in potem si pač, glas stranke...
Uporabnik113189
14. 10. 2009 09.41
Glej glej, tudi američani so dobili svojega Pucka. Le kaj bodo sedaj z njim. Se bodo ravnali po zgledu slovencev?
mupet
14. 10. 2009 09.30
Ja očitno je res čas za trdno delo, ampak smo pa tudi v času trdih voditeljev...težka bo.
MR.TRLJA
14. 10. 2009 08.53
Kolk so po eni strani smešni američani. Zakaj? Bush je porabil za vojno v Iraku cca 1000 milijard dolarjev, da ne govorimo koliko si je družina Bush pridelala na račun nafte. V Državni blagajni ZDA zeva več milijardna luknja. Sedaj pa, ko Obama rešuje gospodarstvo, finančno krizo, in še kaj, ga pa ortodoksna stran republikancev (tisti ki imajo koristi od kaosa, nafte, orožja) mečejo polena pod noge in ga na lažeh diskreditirajo. Smežno kaj? Američani se ne zgražajo več nad tem kar je počel Bush, Cheeney, Romsvelt, ampak bolj nad tem kako se piše predsednik, kaj je počela njegova mama pred dvajsetimi leti, ...itn. Fox pa je gnezdo laži, ki jih republikanci preko Roberta Murdocka plasirajo v javnost preko medijev. Še malo pa lahko ponovno pričakujemo kakšnega odtrganega odvetnika tipa Starr ki bo napadel predsednika ZDA Obamo, da je pred tridesetimi leti spal z prostitutko. Seveda bomo vsi vedeli, da to ni res, da je to debela laž, ampak jo bodo republikanci in mediji ponavljali v nedogled, da odvrnejo pozornosti od dejanskih lopovščin družine Bush in mreženja okoli njih. Ja verjetno je res najbolj važno v državi, kdo s kom spi, kot pa kam je poniknilo tisoč milijard dolarjev, a ne? LP
MR.TRLJA
14. 10. 2009 08.44
Bravo Obama, You are my men! n.n.