Tujina

'Svet je bil priča zgodovinskemu dogodku'

Washington/Pariz/London/Tel Aviv, 11. 02. 2011 00.11 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
Reuters/STA
Komentarji
28

Ameriški predsednik Barack Obama je po odstopu Mubaraka dejal, da je egiptovski narod izrazil svoje mnenje in se zdaj ne bo zadovoljil z ničemer manj kot s pravo demokracijo. Ob tem je egiptovsko vojsko pozval, naj zagotovi verodostojno politično tranzicijo.

Mubarak z Obamo, Netanjahujem in Abasom
Mubarak z Obamo, Netanjahujem in Abasom FOTO: Reuters

EU je po odstopu Hosnija Mubaraka politične strani v Egiptu pozvala k dialogu za sestavo nove vlade, kjer bodo zastopani vsi. Visoka predstavnica Evropske unije za zunanjo politiko Catherine Ashton je dejala, da spoštuje odločitev Mubaraka, da odstopi, in dodala, da je EU vedno podpirala egiptovsko ljudstvo pri doseganju mirnega prehoda k demokraciji.

Na pomisleke glede nadaljnjih potez vojske, ki sedaj vlada državi, je Ashtonova odgovorila, da ima tamkajšnja vojska "poseben odnos z ljudmi". "Dobili so priložnost, da peljejo državo naprej, in upamo, da bodo to storili," je še dejala in dodala, da bodo naslednje ure in naslednji dnevi "kritični". Ob tem EU egiptovsko vojsko poziva, naj še naprej ravna odgovorno in naj zagotovi, da bodo demokratične spremembe potekale mirno.

Ljudje v Egiptu si po besedah Ashtonove zaslužijo veliko pohvalo, ker so na tako miren in dostojanstven način dosegli, da je bilo njihovo "zelo jasno in glasno sporočilo" slišano. EU je pripravljena pomagati Egiptu pri doseganju trdne demokracije, kolikor bo le lahko, je še poudarila Ashtonova. "Pomagali jim bomo, ne narekovali, kaj naj naredijo," je dodala. Poleg tega je visoka zunanjepolitična predstavnica Unije izrazila upanje, da bo imela kmalu priložnost obiskati Egipt in osebno posredovati vsa ta sporočila. Pomoč pri tranziciji je Egipčanom obljubil tudi britanski premier David Cameron, ki je ponovil tudi besede, da mora vojska čim prej predati oblast civilni, da bo tranzicija dokončna.

Švica je zamrznila vse premoženje Hosnija Mubaraka v Švici, je sporočil tiskovni predstavnik švicarskega zunanjega ministrstva. Ni pa želel povedati, za koliko premoženja naj bi šlo.

Medtem pa Catherine Ashtono ni želela nakazati, ali bo EU zamrznila sredstva Mubaraku, kakor je storila v primeru odstavljenega tunizijskega predsednika, češ da bo o tem še treba razpravljati.

Medtem je nemška kanclerka Angela Merkel odhod komentirala z besedami, da je s tem naredil uslugo Egipčanom. Poudarila je tudi, da mora Egipt še naprej spoštovati sporazume z Izraelom, da ne bi med državama izbruhnilo nasilje. Tudi z Izraela prihaja upanje, da se med državama ne bo nič spremenilo. "Danes je dan velikega veselja. Smo priča zgodovinski spremembi. Delim veselje s prebivalci Egipta, z milijoni, ki se veselijo na ulicah," pa še dodaja Merklova.

Ameriški podpredsednik Joe Biden pa je odhod Mubaraka označil kot 'ključen moment' za Bližnji vzhod in dejal, da mora biti tranzicija v Egiptu neizogibna. “To mora biti začetek poti k demokraciji,” je dejal. Sporočilo o Mubarakovem odhodu si je iz Ovalne pisarne v Beli hiši ogledal tudi ameriški predsednik Barack Obama, ki je pozneje dejal, da Mubarakovo dejanje odraža voljo egiptovskega ljudstva. "Ljudje so spregovorili. Egipčani so oblastem dali jasno vedeti, da ne bodo zadovoljni z ničemer manj kot pristno demokracijo," je dejal Obama. Vojsko v državi je pozval, naj izpelje tranzicijo v državi k pravi demokraciji. Ameriški predsednik še pravi, da se zaveda, da to še ni konec, ampak šele začetek, da narod čaka še veliko težkih trenutkov in da ostaja še veliko neodgovorjenih vprašanj.

Generalni sekretar Združenih narodov Ban Ki Mun je pozval k transparentni in mirni tranziciji v Egiptu. V državi si želi videti svobodne, poštene in kredibilne volitve, ki bodo prinesle čimprejšnjo civilno oblast. Podobnega mnenja je tudi francoski predsednik Nicolas Sarkozy.

Medtem ko se množice na ulicah veselijo, svetovni voditelji pozivajo k mirni tranziciji v državi in prenosu k civilni oblasti.
Medtem ko se množice na ulicah veselijo, svetovni voditelji pozivajo k mirni tranziciji v državi in prenosu k civilni oblasti. FOTO: Reuters

Türk: Treba je podpreti željo Egipčanov po spremembah

Slovenski predsednik Danilo Türk je v odzivu na dogajanje dejal, da upa na mirno tranzicijo, ki ne bo povzročala pretresov, ki bi ogrozili mednarodni mir in varnost. "Na trgu Tahrir smo videli nov obraz Egipta, mlade in izobražene ljudi, ki iščejo novo identiteto Egipta," je dogajanje v Kairu za TV Slovenija ocenil predsednik Türk. Dejal je še, da želja po mirni tranziciji ne sme biti močnejša od želje po demokratični preobrazbi, zato je treba spoštovati in podpreti željo Egipčanov po spremembah.

Tudi slovensko zunanje ministrstvo je pozdravilo odločitev egiptovskega predsednika Hosnija Mubaraka, ki je z odstopom omogočil nadaljnje demokratične korake v tranziciji Egipta. "Odstop je sprostil nevarno energijo ulice in upamo, da bo pripomogel k oblikovanju prehodne vlade in k čimprejšnji izvedbi demokratičnih volitev," so zapisali v sporočilu.

Kot poudarjajo na MZZ, Slovenija podpira prizadevanja egiptovskega ljudstva, ki si želi prehod v nov, demokratičen, pluralistični in svoboden Egipt. V pričakovanju mirnega prenosa oblasti mora demokratična tranzicija v Egiptu vsebovati politične, strukturne in pravne reforme, omogočiti izgradnjo demokratičnih institucij ter ob tem upoštevati glas ljudstva, so še dodali.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (28)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

bkaval
13. 02. 2011 19.37
Husein ne mešaj se v te zadeve.
istria2love
12. 02. 2011 09.44
Ma daj Barak sej si do zadnjega podpiral Mubaraka sedaj pa moraliziras , in palamudis o demokraciji ! Ma dddajjjj ! Zahodna blokovska diktatura je najgnjusnejsa diktatura !
1kaktus
12. 02. 2011 08.18
Kolk so tile pred nam!!!i le kdaj se bo pri nas kaj takeg zgodilo ?? pri nas jih je veliko več godnih za sstp!!
?rnogled
12. 02. 2011 08.03
In sedaj je na vrsti Obama,izvoziti je treba ameriški model demokracije,pohopsati vse kar je v Egiptu vrednega in popiti kavico s podrepniki ,ki jih verjetno ne manjka(tipa borat) in ljudstvo bo naprej srečno v svoji bedi.Zamenjale se bojo samo kur-be,bordel bo ostal isti.
cirenij
12. 02. 2011 07.20
Vseeno nam je, kdo nam vlada. Pahor, Janša, Obama, Hrvat, Srb, Albanec... Le, da bi tehn ekaj let preživeli kot LJUDJE. Ampak vsi se grebejo za svoje koristi. Ne briga jih zalastni narod, le za svojo r..it.
Celtia
12. 02. 2011 03.00
dol z usemi predsedniki, podpresedniki in tajkuni! use treba u hipu zamenjat in noben se nebi smel med sabo poznat! čim se poznajo so to veza med samo in službe za katere nimajo ne šole niti politike! za politiko je treba 30 letna šola plus 20 letna praksa! ! ! ! ! ! ! ! ! ! ! ! ! ! !
wise
11. 02. 2011 23.05
BALIENCRIP in ALIENWARE, Čestitam za pogum in resnico, se popolnoma strinjam z vama, upam, da nas bo takih vedno več....to bi pripomoglo k spremembam in seveda unconditional love. Tudi tiste zgoraj,...ki niso tu..se da uničit, a ne z nasiljem in negativnimi čustvi....................
tv1
11. 02. 2011 22.58
vsa komunikacija je v smislu da se podreja vodji tropa .-))) tudi šepetalec psov ne bo uspešen ko se pes postavi, ima le svoj nagon, ker drugega ne pozna, isto je s celinami , močnješi obvlada šibkega, le kje so sta še dve celini .-)))će vemo da ima celina 7 kontinentov .-)))
dreiiic
11. 02. 2011 20.43
pohvala je predvsem ironična, ker se ljudje ne zavedajo kdo bo sedaj manipuliral z njimi. podobno kot ko je slovenija prišla v EU
gamekiss
11. 02. 2011 20.31
zdaj bo al quaida postavila svojega voditelja za protiuslugo pri pomoči pri demonstracijah
luka77777778
11. 02. 2011 20.03
Naenkrat je odstopil?...
gepl
11. 02. 2011 19.34
treba je postaviti enakega psa, da bo lajal po Ameriško komando ;) Ameriko je pač strah verskih voditeljev ;)
Cannabis1
11. 02. 2011 19.28
Kdor je ujet v spone, ki jih predstavlja sistem lahko to mirno spregleda! Če povem v prispodobi, Satan rules the world! Satanizm se je začel s prihodom Annunakov. Mi smo v enakem odnosu z njimi, kot so domače živali za nas. Zavirajo našo duhovno rast, da jih ne razkrinkamo. Rabijo našo življenjsko energijo. Hranijo se z našim strahom...Elita so njihova roka! Čutite ljubezen, saj jih to čisto čustvo preganja. Lp
lustracija
11. 02. 2011 19.20
Egipčane zdaj čeka lustracija, če je ne bo, bodo tako kot Slovenija,isti komunisti ostali na oblasti.
pkorosec
11. 02. 2011 13.36
ZDA so ga postavle, ZDA so ga podpirale, sedaj pa se kot ponavadi LEPE delajo, dejansko pa pripravljajo teren za naslednjo lutko. Videno že stokrat.
Katy Makovec
11. 02. 2011 13.01
Ne razumm. Kater človek bi bil sploh še rad predsednik,ko ga vsi sovražijo?! Mubarak mora bit zlo močan za to delo, in da se sploh pogaja z Barackom Obamo O.o loooool
BALIENCRIP
11. 02. 2011 11.13
Ljudje kdaj boste dojeli kaj se dogaja s tem svetom, ni pravice ni nicesar kar je vam prestavljeno da obstaja in da velja OZN je cela zmesnjava najvecji vic v zgodovini, imate samo privilegije,ki jih lahko koristite malo casa, ste samo stevilka, niti nasi voditelji se ne zmenijo za vas, zbudite se ! ! ! Spomnite se in vedeti morate da je nekdo tudi nad naso vlado hocem reci da se elita boji povedati da je tudi nekdo nad njimi dobesedno mislim na nezemljane,pa kaj vi mislite !
_i_love_you_
11. 02. 2011 10.08
aaaaa, zdej mi je jasno, kaj je pahor tam delal, očitno se je hotu osama z njim poment o egitpu....
jamajaka
11. 02. 2011 08.57
na še enega da boste brisali
m_t_h
11. 02. 2011 08.37
Ajde froci ka vam ni jasn A se spomnete kake ste meli ko sta bli korei u sporu? ZDJ PA ZDA PA BO 3WW OJA 3 WW PRIJE Ajde uthinte pa si kupte lajf. Drugo kot drugo pa mislim da bi blo treba vseposod uvest diktaturo ne pa demokracije. Čene so sami protesti pa tako sranje. Mubarak MORA ostat, pahor pa lahka gre Sploh pa, če muslimani pridejo na oblast bojo prekinli mir s izraelom pol bo pa sraje. DOL Z EGIPTOM