Tujina

Obama ni upošteval protesta Kitajcev

Washington/Peking, 16. 07. 2011 09.41 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Kitajska je od ZDA zahtevala, da odpovejo predvideno srečanje z dalajlamo in spomnila, da ZDA priznavajo suverenost Kitajske na območju Tibeta. A Obama se je z dalajlamo vseeno srečal.

Dalajlama v Beli hiši februarja letos
Dalajlama v Beli hiši februarja letos FOTO: Reuters

Bela hiša je v petek zvečer sporočila, da se bo ameriški predsednik Barack Obama sešel s tibetanskim duhovnim voditeljem dalajlamo. Kitajska je v ostrem odzivu pozvala ZDA, naj se ne vmešavajo v kitajske notranje zadeve ter naj ne storijo ničesar, kar bi lahko škodilo kitajsko-ameriškim odnosom, poročajo tuji mediji.

Kitajska je zahtevala, da ZDA odpovejo predvideno srečanje z dalajlamo, Peking je Washington spomnil, da ZDA priznavajo suverenost Kitajske na območju Tibeta.

Obamo ta protest očitno ni ganil, saj se je z dalajlamo vseeno srečal. Bela hiša je sicer že pred srečanjem sporočila, da tokratno srečanje kaže, da ameriški predsednik podpira prizadevanja za ohranitev tibetanske verske, kulturne in jezikovne identitete ter spoštovanje človekovih pravic Tibetancev.

Obama je sicer na srečanju poudaril, da ZDA ne podpirajo neodvisnosti Tibeta in dodal, da je izredno pomembno graditi dober odnos med ZDA in Kitajsko. "Predsednik je poudaril, da podpira neposredni dialog, ki bi privedel do rešitev dolgoletnih nesoglasij. Take rešitve bi morale biti pozitivne tako za Kitajsko kot za Tibet," so po srečanju Obama–dalajlama sporočili iz Bele hiše.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (64)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

minnaema@yahoo.com
17. 07. 2011 15.17
Tibet ima pravico po merilih samoodločbe postati NEODVISEN. Delailama je pa miroljubna osebnost in išče vsepovsod soglasja in dogovarjanja NA miren in spodoben način !
Turgensis
17. 07. 2011 12.33
@Grim_reaper ne govorim o dvigu plače za 10% (2€) govorim o tem, ko bodo morali dati delavcu 300€ plače! Ko bo delavec zahteval normalno življenje bo konec z njo, saj večina njenega gospodarstva temelji na industriji! Ja, so cenejše države od kitajske, npr Indija, Bangladeš,... sploh nima veze ali je co2 resnica ali ne, dejstvo je, da se kitajska nima kaj vmešavati v zadeve EU! o tem lasko debatirajo članice EU ne pa kitjaska! co2 je glavni vzrok za segrevanje ozračja, kar je zapisano tudi v kamninah za milijone let nazaj. ko se dvigne % co2 se temperature višajo, koliko co2 pa dejansko prispevamo mi in koliko narava pa tako nihče ne ve!
tekavcminka56
17. 07. 2011 09.59
billie_jean to je bilo ampak dons so pa prov oni največje zlo (ZDA) js sam srčno upam da jim zarad kitajcev in unih dol ne bo uspel izpeljat NWOja, sam k bojo spravl ljudi na 10% jim to ne bo več tok težko...mi bi se mogl zdej usi zbunit pa protestirat, ne takrat ko bo prepozno...
redinmir
17. 07. 2011 08.35
Tibetu takoj svobodo in če to ne bo šlo prek dejanja kitajske bodo zadevo uredili naravni zakoni. Tibet bo svoboden in takrat bo tudi za človeštvo nastopil boljši čas.
mes
17. 07. 2011 07.25
Dalajlama promovira mir enako kot Američani?
zf11815
17. 07. 2011 07.10
Kako bo kogarkoli upošteval, če se ima za boga (in batino).
cucjetina
17. 07. 2011 06.09
kakšni komentarji grrrrrr kdo pa danes ni za mir razen američanov saj oni zanetijo vojno vse povsod
jack12344
17. 07. 2011 04.53
Pozabimo Tibet za moment in razmislimo kako zelo narobe je, da Kitajska misli, da lahko nadzoruje z kom se sreča Ameriški predsednik :s Drugače pa Dalajlama je eden redkih verskih voditeljev kateri promovira samo mir,sočutje,ljubezen itd...
vesolec1
17. 07. 2011 01.58
kdo je vsaj enkrat videl govor dalajlame na tv al pa drugac mu je lahk vse jasno,njemu se gre za mir in ljubezen na katero bo se clovek malo maoral pocakat edino ce nebojo visje zavesne sile posredovale,ker tricetrt prtebivalstva zal samo o denarju razmislja kar je seveda cilj vseh svetovnih vlad,zato pa blokirajo dalajlamo...zakaj nekoga blokirat ki siri ljubezen....ljudje niso normalni al pa jaz ne razumem tega sistema...
yarrick
17. 07. 2011 01.42
@shinybling88 17.07.2011, 00:37 odvisno kako gledaš na zadevo; če se gre zato da onemogočiš državo da bi nadaljevala vojno, potem je ZADEVA rešena. Ni pa to rešitev, ker bi s tako akcijo DOBESEDNO pobil na miljone ljudi, ki bi pomrli od lakote in žeje zaradi pomanjkanja elektrike. Me zanima kako bi odreagirali slovenci, če bi jim za en teden odklopili vso elektriko.... @fox12 17.07.2011, 01:29 KATERE CENEJŠE?! pokaži mi deželo ki je cenejša kot kitajska ! četudi dvignejo plače za 100% bo še VEDNO CENEJŠJA kot vse ostale.kaj misliš, da so šle korporacijetja dol na lepe oči? oni dobro vedo, da četudi se dvigne plača za 10 ali več odstotkov da bodo še vedno na boljšem napram domači državi.Sploh pa Co2 davek je NATEG STOLETJA in njegovega "idejnega očeta" bi morali obsoditi na dosmrtno ječo zaradi globalnega laganja in zavajanja. pa POVEJ koga bodo co2 davki najbolj vdarili? tiste ki se gospodarsko širijo.Se pravi države, ki tehnološko še niso na vrhuncu in rabijo za prebolj med ELITO zastarelo tehnologijo, saj druge nimajo na voljo !Misliš da bo co2 davek udaril po ameriki vsaj toliko kot bo po kitajski,braziliji ali indiji?!
Turgensis
17. 07. 2011 01.29
edino pravilno, da se je srečal. kitajska si preveč domišlja! prejšni mesec so kitajskim letalskim družbam prepovedali sklepanje poslov z airbusom, ker namerava eu zračunavati davek na co2 letalskim družbam, sedaj se vmešavajo v zda,... naj raje poskrbijo, da bo njihov narod živel v svobodni državi in se da se bo dvignil njihov standard! lahko si močen, če imaš zastonj delavce! ko bo pa prišel dan, ko bodo zahtevali večje plače kot 20€ bo pa kitajsko gospodarstvo padlo, saj bodo evropska in ameriška podjetja proizvodnjo selila v cenejše države!
anaheim812
17. 07. 2011 00.37
@Grim_reaper sej verjamem, da bi vse onesposobilo, ampak ne verjamem, da bi bla s tem "zadeva rešena" ..raje dvakrat preberi poste, preden pišeš take bedarije.
yarrick
16. 07. 2011 23.38
@shinybling88 16.07.2011, 22:23 PAR 30-50Mt nuklearnih bom nekje med 250-400km nad ameriškim kontinentom Bi onesposobilo 90% vse električne in leketronske opreme v ameriki, to so SAMI potrdili.daj poglej kdaj kaj preden pišeš take bedarije. me pa zanima KDo in ZAKAJ bi to naredil? uporaba jedrskega orožja na tak ali drugačen način je še VEDNO uporaba jedrskega orožja in kazni za tak "unprovoked" napad bi bile izjemno hude - verjetno iste kot če bi zmetal nukice direktno na washington D.C. Pa ko že govoriš TEHNOLOŠKO; sem ti mal prej povedal, da bi z uporabo EMP orožja onesposobili večino njene vojske, ki je stacionorana na domačih tleh. Pa kje sem pisal da je KITAJSKA ta, ki ima tehnologijo, s katero bi električno onesposobila ZDA?! Tehnološko JE kitajska za ZDA, problem pa se pojavi, ko bi morala amerika poslati Kopensko vojsko na kitajsko ozemlje.V tem primeru pa bi američani tenko piskali, tehnološko nadmočni ali ne.isto bi se zgodilo, če bi probali osvojitib VSEH 17 miljonov kvadratnih kilometrov rusije...ena stvar je če ti z blitzkrieg taktiko sesuješ vse pred sabo, ko prideš na trdna tla se šele začno težave.To so si američani dokazali NIČKOLIKOKRAT v zgodovini(od njihve državljanske vojne naprej, druge svetovne, vietnama, iraka, afganistana(kjer že DESETLETJE lovijo nekih 1000 talibanov LOL),verjetno še libije pa tudi sirija in pakistan jim zelo diši)in prevečkrat so se morali umakniti oz zapustiti bojno polje v kaopsu, še večjem kot je bil preden so prišli tja. pa če te moti To, da mi ni všeč fašistična politika zahoda(amerike in evrope), to še NE POMENI da moram sedaj iti pa tja na kitajsko ! se pravi če tebi ne paše tu v sloveniji, pa se spokaj ven(lahko tut v tebi tako ljubo ameriko, date vsakič ko boš letel prelučkajo z skenrji da se ti razvije rak in da te spolno zlorabijo vsakič ko boš stopil na letališče ali kako javno upravno zgradbo !) KJE PIŠE DA MORA BITI SLOVENIJA PODOBNA FAŠISTIČNI AMERIKI? KJE PIŠE DA MORA BITI TAKA EVROPA?! @billie_jean mogoče sem se napačno izrazil, ampak poglej amerika je isto naredila z nativnimi američani(indijanci), kjer so jih strpali v različne rezervate in jih pustili tam da preživijo ali ne.ravno tako je tik pred tem, da njihova kultura,jezik in znanje izgineta iz tega sveta. Američani niso veliko drugačni od kitajcev ali avstralcev ali kjerkoli imajo še nativne domorodce ali neke manjšine.Danes je vsepovsod enako, vsepovsod vlad svetu kapital in za jbne % dobička je folk pripravljen prodati sebe, lastno mati ter še koga. @polifem škoda d se trudiš, kajti do danes ŠE VEDNO niso spregledali da je EU politično ekonomski TRETJI RAJH in da je to tisto za kar se je trudil hitler med ww2.
billie_jean
16. 07. 2011 22.35
Polifem: Tovrstno pretiravanje ti povsem zbija kredibilnost. Danes smo svobodni, da lahko uporabljamo svoj jezik, vsak lahko izbira svojo vero, se poklicno udejstvuje, smo samostojen narod s svojo državo. Hitler bi nas pa nemara po taboriščih posortiral, ali pa v kakšnih novodobnih rezervatih. Samo zato, ker si ti morda proti združeni Evropi, še ne pomeni, da lahko trosiš takšne... takšna pretiravanja!!
anaheim812
16. 07. 2011 22.23
@Grim_reaper vidim, da komaj čakaš, da Amerika propade, pa še Evropa vred z njo ..zakaj pol ne greš na Kitajsko živet? ne upaš reskirat ane? "par večjih nukic nad atmosfero, pa je zadeva rešena" haha! če bi blo to res, bi se že zgodilo - z ene ali druge strani. drugače pa se Kitajska lahko skrije pred ZDA, kar se tiče vojaške tehnologije. aja pa ne pozabimo na zgodovino ...če ne bi blo Amerike, bi zdaj bili ničvreden slovanski narod v velikem nacističnem imperiju ..približno na takšnem nivoju, kot so danes tibetanci
billie_jean
16. 07. 2011 22.06
Grim_reaper: Veš kaj, tega pa spet ne moremo primerjati - grožnja z povišanjem davkov ter zatiranje nekega naroda glede uporabe lastnega jezika, vere, ciljno redčenje avtohtonega prebivalstva na domačem terenu... Sicer pa, Kdo pa kot protiutež Kitajski vidi le ZDA? A je samo črna in bela barva na svetu? Jaz vidim cel barvni spekter vmes, ki je boljši in prijetnejši kot oba ekstrema. Nisem ekonomist in ne razumem, kako je mogoče, da ima Kitajska menda tako velikanske zaloge ne vem kakšnih zlatih rezerv, ampak upam si trditi, da je srednji sloj na Kitajskem izginil že zdavnaj, če ga že omenjaš.
Ofca1A
16. 07. 2011 22.06
Dragi moji sploh neveste kaj je Tibet :) Kitajci ga bi že zdavnej lahko pohodl če ga bi LAHKO. :)
povemvsem
16. 07. 2011 22.02
tudi meni ni čist jasno,zakaj naj bi ZDa bile "zaščitnica sveta"?Prej bi rekel "zaščitnica interesov svojih bogatašev"!
NavihanNavihan?ek
16. 07. 2011 21.50
yarrick
16. 07. 2011 21.42
Jan Krapovic 16.07.2011, 20:23 ZDA? ahh daj no.ZDa bosdo kmalu POKUPILI kitajci.bodo dobili najboljše posesti ZASTONJ, postavili gor svoje fabrike, pol bodo pa Imeričani delali po teh fabrikah za kitajce hahaha.Takrat se bo pa zgodba obrnila v drugo stran in bo imeriško ljudstvo tisto, ki bo delalo tlako, tako kot danes kitajci.Drugače pa je ZDA brez svoje super duper tehnologije NULA! in to tehnološko prednost se da kajhitro premagati, par večjih nukic tik nad atmosfero pa je zadeva rešena.no more tech advatage.Pa da vidimo njihova fly by wire letala, če bodo delovala brez elektronike....