Tujina

Obama vedel za ruske vohune

Washington, 30. 06. 2010 08.48 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Obama naj bi že med srečanjem z ruskim kolegom Medvedjevom vedel za skorajšnje aretacije ruskih vohunov, a o tem ni spregovoril. Putin pa je Clintona v Moskvi zbadal, da ameriška policija zapira ljudi.

Minuli četrtek, ko se je ameriški predsednik Barack Obama v Beli hiši pogovarjal z ruskim kolegom Dmitrijem Medvedjevom, pogovori niso nanesli na temo o ruskih vohunih, čeprav je ameriški predsednik vedel tako zanje kot za njihove skorajšnje aretacije. Tako je včeraj vsaj zatrdil tiskovni predstavnik Bele hiše Robert Gibbs.

Ameriški FBI je aretiral ruske vohune (simbolična slika).
Ameriški FBI je aretiral ruske vohune (simbolična slika). FOTO: Reuters

Škandal z ruskimi vohuni pa se medtem spreminja v 'komedijo', ki bi jo v državi najraje hitro pozabili. Včeraj je namreč ruski premier Vladimir Putin v Moskvi gostil nekdanjega ameriškega predsednika Billa Clintona ter ga zbadal, da policija v ZDA zapira ljudi. Putin je ob tem izrazil tudi upanje, da to ne bo škodovalo pozitivnemu trendu razvoja odnosov med državama.

Odnosi med državama se ne bodo ohladili

Moskva se je sicer na zaplet sprva odzvala v smislu, češ da so Američani storili nekaj narobe, kmalu pa spremenila ton, ko so v Kremlju ugotovili, da se nekdo iz tajne službe še vedno gre hladno vojno. Pomočnik ameriške države sekretarke za evropske zadeve Philip Gordon je po drugi strani zagotavljal, da zaradi tega ne gre kvariti odnosov med državama.

Pojavile so se tudi teorije zarote, predvsem v Rusiji. Aretacije naj bi tako organizirale 'stare sile' v ZDA, ki jim ne odgovarja izboljšanje odnosov med Washingtonom in Moskvo v zadnjih 18 mesecih, odkar je na oblasti v ZDA Barack Obama. In ob vsem tem bo ameriški senat težje prepričati v ratifikacijo pogodbe o zmanjšanju nameščene strateške oborožitve, ki sta jo spomladi podpisala Obama in Medvedjev.

Obama zapleta še ne želi komentirati, Gibbs pa je dejal, da gre za pravosodno zadevo. Ruskih vohunov sicer niso obtožili vohunjenja, ampak le, da so delovali kot agenti tuje vlade, za kar je najvišja zagrožena kazen petih let zapora. Večina je prav tako obtožena pranja denarja, kar je hujša zadeva in jim v najslabšem primeru grozi 20 let zapora.

Aretacije vohunov

Obama je bil z aretacijami seznanjen.
Obama je bil z aretacijami seznanjen. FOTO: Reuters

Kot je znano, so v ZDA v nedeljo aretirali deset ljudi, v torek na Cipru pa še enega osumljenca. Po trditvah ameriške zveznega preiskovalnega urada FBI so bile aretacije nujne, ker je eden od osumljencev nameraval zapustiti ZDA. Gre za majav argument glede na to, da preiskava traja že od 90. let prejšnjega stoletja. Večini so namreč prisluškovali, jim prestregli podatke z računalnikov, agent FBI pa se je eni od osumljenk tudi lažno predstavil kot njen upravnik iz Moskve.

Nekdanji visoki uradnik nekdanje tajne službe KGB Oleg Gordievski, ki je leta 1985 prebegnil na Zahod, je povedal, da imajo Rusi v ZDA danes verjetno še okoli 50 takšnih vohunskih parov, ki živijo običajno življenje, v resnici pa so 'krti', ki čakajo na priložnost, da pridejo do uporabnih informacij. Vendar so po njegovih besedah ti vohuni povsem neuporabni.

Nekdanji agent ameriške obveščevalne agencije Cia Robert Baer pa medtem v reviji Time piše, da bi se Rusom bolj izplačalo, če bi odprli uredniško stran časopisa Wall Street Journal in tam izvedeli za skrivnosti politike ZDA do Irana. To bi bilo zanesljivo ceneje, kot porabiti milijone dolarjev za urjenje takšnih 'tajnih agentov', kot je aretirana enajsterica.

Informacije, do katerih bi lahko prišli aretirani ruski agenti, so namreč povsem dostopne bodisi v časopisih, revijah, na internetu, v think tankih bodisi na univerzah in v vladnih dokumentih.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (12)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

naivna
01. 07. 2010 06.50
Mene pa zanima, kaj ima Slovenija, da bi amerikance zanimalo?Ko sploh ne vejo kje je . To , da je Dimitrej Rupel bil par let zaposlen na univerzi v Clevalandu ne pomeni da je americane ucil, ampak Slovence tam,zato ne pisat nekaj kar si mislite , ker nekateri vejamejo.
Heinke
30. 06. 2010 16.13
Izbrisani5, to je itak dejstvo,.... slovenci še prdnit ne upajo, če se rusi s tem ne strinjajo.
Izbrisani5
30. 06. 2010 15.41
Pri nas so ruski vohuni na najvišjih položajih in vodijo državo!
erikon
30. 06. 2010 14.39
Čakam na odgovor Ruske strani,,,,,,
Feels_good_man
30. 06. 2010 14.29
matr ste pametni, najboljš da pred ruskim predsednikom v zadnjem momentu razkrinka tajno operacijo.
Jure Kacicnik
30. 06. 2010 13.46
zDEJ mi je jasn zakaj jih talibani tako sekajo - itak lahko vse informacije o akcijah dobijo, že na spletu prek njihovih časopisov - ma k so kmetija teli ameri
RobinHood
30. 06. 2010 13.11
Rupelj dela za njih da. In ob ruplu se vedno spomnim - 'Vilinške izjave'
Svobodni
30. 06. 2010 13.11
ne daj se Rusija
carpathian
30. 06. 2010 12.59
ninja.subversion, je zraven tudi naša katarina?
ninja.subversion
30. 06. 2010 12.22
proofreader, tvoj komentar zna biti na mestu, ker pred časom sem na internetni strani master mason našel spisek ICQ kontaktov različnih masonov, med drugimi je bil na listu tudi Dimitrij Rupel Slo/ Ita kod član AMERIŠKE prostozidarske lože. prosttozidarstvo in obveščevalna dejavnost pa itak hodita skupaj z roko v roki...
proofreader
30. 06. 2010 12.15
Tudi pri nas so ameriški vohuni visoko v politiki. Dimitrij Rupel, naprimer.
J3biW3t3r
30. 06. 2010 09.34
bravo Nieti. se vid da k ste bli nahorsani ste vidl v prihodnost. Ruski vohun? Čaka me? Čaka, čaka...