Tujina

Obama v zameno za ameriškega vojaka izpustil pet zapornikov iz Guantanama

Washington, 01. 06. 2014 08.13 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Ameriškega vojaka Bowa Bergdahla so v Afganistanu leta 2009 ujeli teroristi. Pogajanja za njegovo izpustitev so bila dolgotrajna, na koncu pa je Obama pristal, da bo v zameno za svobodo ameriškega vojaka iz Guantanama izpustil pet zapornikov.

28-letnega ameriškega vojaka Bowa Bergdahla so 30. junija leta 2009 v Afganistanu ujeli pripadniki teroristične mreže Hakani, ki je povezana s talibani. Posredna pogajanja za izpustitev ameriškega vojaka iz države Idaho so potekala preko Katarja, ameriški predsednik Barack Obama pa je zdaj sporočil, da je v zameno za vojakovo svobodo odobril izpustitev petih vodilnih talibanov iz taborišča za osumljene teroriste Guantanamo na Kubi.

Obama je novico javnosti sporočil na posebej sklicani novinarski konferenci, ki sta se je udeležila tudi vojakova starša Bob in Jani Bergdahl. "Čeprav ga ni bilo med nami, nismo pozabili nanj. ZDA nikoli ne pustijo na cedilu naših mož in žena v uniformah," je dejal Obama.

Bob Bergdahl pa je sinu poslal sporočilo v paštunskem jeziku in povedal, da ima Bowe po tolikih letih ujetništva sedaj težave z angleščino. Večino časa naj bi bil zaprt nekje v Pakistanu, vendar pa je pakistanska vlada zatrdila, da o tem nič ne ve, prav tako pa ni bila obveščena o pogajanjih za zamenjavo zapornikov. Starša sta kasneje tudi povedala, da z njim še nista govorila in dodala, da potrebuje nekaj časa za dekompresijo.

Obama z vojakovimi starši.
Obama z vojakovimi starši. FOTO: Reuters

Po Bergdahla je v soboto na mejno območje s Pakistanom v Afganistanu poletelo več helikopterjev s pripadniki posebnih enot. Ameriški mediji poročajo, da je Bergdahl po vstopu v helikopter na list papirja napisal PE? (Posebne Enote) in vojaki so mu pritrdili ter povedali, da ga iščejo že dolgo časa. Bergdahl naj bi se potem zjokal.

Najprej so ga odpeljali v ameriško oporišče Bagram v Afganistanu, nato pa v oporišče Landstuhl v Nemčiji. Od tam bo prepeljan v bolnišnico v San Antoniu v Teksasu, kjer se bo prvič po dolgih letih videl s starši.

Vojaka Bergdahla lahko po vrnitvi v ZDA čakajo dodatne težave, saj ni povsem jasno, ali ni v času, ko so ga ujeli teroristi, dezertiral. V tem primeru mu v najslabšem primeru grozi do pet let zapora. Revija Rolling Stone je leta 2012 objavila dopisovanje vojaka s starši, v katerem vodnik Bergdahl izraža razočaranje nad ameriško misijo v Afganistanu in razmišlja o samovoljnem odhodu iz vojske.

Bowe Bergdahl
Bowe Bergdahl FOTO: Reuters

Ko so imeli Američani v rokah Bergdahla, so se na Kubi vkrcali na letalo talibani iz Guantanama in poleteli v Katar. Dogovor predvideva, da te države ne bodo smeli zapustiti najmanj leto dni. Sosledje je pomembno zaradi pravnih težav, ki morda čakajo Obamo, če mu bodo republikanci delali težave.

Obama je lani podpisal zakon, ki določa, da mora v primeru selitve zapornikov iz Guantanama o tem kongres obvestiti 30 dni prej. K podpisu zakona pa je dodal podpisano izjavo, ki pravi, da zahteva neustavno posega v njegova pooblastila vrhovnega poveljnika oboroženih sil in jo lahko zanemari, kar pomeni, da je že takrat vedel, da bo moral trgovati za Bergdahl.

Uradniki administracije ameriškim medijem priznavajo, da je šel Obama mimo zakona, vendar pa to opravičujejo z izrednimi okoliščinami. Tehnično so zato najprej menda dobili Bergdahla in šele potem so izpustili peterico talibanov.

Republikanski senator iz Arizone John McCain je povedal, da gre za okorele teroriste, ki imajo na rokah kri ameriških vojakov in neštetih Afganistancev. Izpuščeni so bili nekdanji notranji minister talibanov Kairula Kairkva, nekdanji namestnik ministra za obveščevalne dejavnosti Abdul Hak Vasik, poveljnik talibanov v Mazar e Šarifu Mula Morula Nori, šef varnosti v Kalatu Mohamed Nabi in osumljenec za pokol šiitov Mohamed Fazl.

Vodstvo talibanov je sporočilo, da so izjemno veseli izpustitve bratov, ki jih bodo v Katarju pričakali predstavniki njihovega tamkajšnjega političnega urada. Ta urad bi sicer moral biti zaprt, ker je tako zahteval afganistanski predsednik Hamid Karzaj, ki mu ni bilo všeč, da talibani v tuji državi dobivajo uradno predstavništvo.

Bowe Bergdahl leta 2009, ko so ga ugrabili teroristi.
Bowe Bergdahl leta 2009, ko so ga ugrabili teroristi. FOTO: Reuters

Težave za Obamo

Obamova odločitev je povzročila ostre odzive republikancev, ki Obamo obtožujejo, da je prekršil zakon in hkrati prelomil načelno stališče, da se ZDA s teroristi ne pogajajo. Predsednik odbora za obveščevalne dejavnosti v predstavniškem domu kongresa republikanec Mike Rogers iz Michigana je ogorčeno dejal, da je Obama naredil korenito spremembo v zunanji politiki s tem, da se je pogajal s teroristi. ZDA so sicer v primeru potrebe to počele vedno, tako kot tudi druge države, vendar pa javno tega niso priznavale.

Predsednik odbora za oborožene sile v predstavniškem domu Buck McKeon je skupaj z vodilnim republikancem sorodnega odbora senata Jamesom Inhofom iz Oklahome objavil ostro sporočilo za javnost z obtožbo, da je Obama prekršil zakon.

"Zamenjava petih talibanskih voditeljev za Bergdahla ima lahko posledice za naše vojake in državljane. Teroristični sovražniki imajo sedaj močno vzpodbudo, da lovijo Američane in naše sile so sedaj izpostavljene še večjemu tveganju," sta sporočila kongresnik in senator.

Talibani veseli izpustitve svojih kolegov

Odzval se je tudi vrhovni talibanski voditelj mula Mohamed Omar, ki je izpustitev talibanskih veljakov označil za veliko zmago. "Iz srca čestitam celotnemu afganistanskemu narodu, vsem mudžahedinom ter družinam in svojcem zapornikov za to veliko zmago ob izpustitvi iz zapora v Guantanamu," je zapisal v redkem sporočilu. "Zahvaljujem se vladi Katarja, še posebej emirju, šejku Tamimu bin Hamadu, ki si je iskreno prizadeval za izpustitev voditeljev, za njihovo posredovanje in gostoljubje," je dodal.

Mula Omar je bil afganistanski voditelj med talibansko vladavino v letih 1996-2001, voditelj talibanov pa je ostal tudi, ko so jih ZDA strmoglavile z oblasti. Kje se trenutno nahaja, ni znano, nekateri poznavalci pa menijo, da se skriva v Pakistanu.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (91)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

totalka
02. 06. 2014 12.55
+5
Dejstvo je da je samo amer ki ga nosijo z nogami naprej dober amer...
marjanka99
02. 06. 2014 11.53
+4
Super. Izgleda, da so se spopadi v Ukrajini zaključili. Očitno so se končno začeli pogovarjati. Sklepam tako, ker se o temu nič ne piše...
bozicki
02. 06. 2014 10.49
+2
Afganistanski predsednik zahteva, da se izpuščene, pravzaprav premeščene v Katar, takoj izpusti na svobodo in se jim omogoči prosto gibanje.
Heretik1
02. 06. 2014 06.47
-6
11. september 2001 je bil najbolj srečen dan za vso človeštvo! Upam, da se bodo dogodki kdaj ponovili!
TRUTH 1
02. 06. 2014 08.49
+9
Kaj je z vami?!?!? Da svoj narod pobije svoje nedolzne ljudi in na krivca pokaze teroriste je zate srecen dan... Eni res nimaste dosti v glavi
ONniON
01. 06. 2014 19.24
+19
ne podpiram Slovenije v natu , podpiram nevtralnost
KlubPravilnoPretepenihŽena
01. 06. 2014 18.27
+6
Glede Mula Omarja so lani poročali, da je glavni inštruktor vojne v Maliju in da so ga Francoski vojaki ubili z F16 hehehe ,vedno prikažejo eno njegovo sliko, saj druge nimajo, jaz mislim, da je on že dolgo mrtev, saj je sodeloval v sovjetski vojni, afganistanski državljanski vojni in vojni za terorizem in še vedno je po besedah amerosov, ključni faktor nestabilnosti pa čeprav ga v medijih ni bilo 20 LET!! Drugače ena močnejših Omarjevih pesmi :"The host of Americans are a worse enemy than Americans.”
Heretik1
01. 06. 2014 16.58
-3
Tistega Američana bi morali Afganistanci javno obesiti in vse skupaj objaviti na CNN!
mišekmali
01. 06. 2014 16.48
+6
amerika se ne pogaja, tokrat so naredili izjemo, da bodo pripeljali američana v ZDA, da ga bodo obsodili na smrtno kazen. Podobno kot so to storili pri Bostonskemu atentatorju, najprej so ga pozdravili, da so mu kasneje lahko sodili in ga obsodili na smrtno kazen. Kruha in iger po ameriško! Najhujši sovražnik je pa notranji sovražnik.
Sabina Marovt
01. 06. 2014 15.57
+4
Mene to zelo spominja na TV serijo Homeland če kdo gleda :)
24uric
01. 06. 2014 16.54
+2
ne ...zakaj se gre v seriji prosim razloži :)
petrazl
02. 06. 2014 11.49
+1
Najboljša serija, kar sem jih gledala do sedaj, pa sem jih že veliko :)
Heretik1
01. 06. 2014 14.33
+34
Končno so se teroristi začeli pogajati z Afganistanci!
Sokrat.
01. 06. 2014 13.52
+17
Zamenjali so 5 borcev za svobodo za 1 terorista!
DAEMONIUM
01. 06. 2014 16.00
-4
No tvoji borci za svobodo so zahrbtno poizkusali ubiti 14 letno dekle samo za to ker zeli da v solo hodijo tudi punce in da se naucijo pisati in brati. In tem divjakom ti pravis "borci za svobodo"? A si jansist ali pa ostanek starega lds, da si tako kratke pameti ali kaj?
mišekmali
01. 06. 2014 16.50
+17
amerika je z brezpilotnimi letali ubila na tisoče otrok in se vec njih naredila invalide
Heretik1
01. 06. 2014 16.54
+5
@švarce A so Afganistanci napadli Ameriko ali Američani Afganistan? Kdo se v tem primeru bori proti okupatorju? In kdo je okupator?
Heretik1
01. 06. 2014 16.55
+7
@mišek Pa polivanje visoko strupenih pesticidov po Vietnamu!
LockheedMartin
01. 06. 2014 18.26
+0
Antikrist se vidi, da nisi glih na tekočem... Američani niso napadli Afganistana, saj se borijo skupaj z afganistansko vojsko proti Talibanom.... mišekmali tole "na tisoče otrok" je pa kar na tvojem zelniku zraslo, št. se giblje okrog 200-500 otrok... ponavadi so za te žrtve krivi kar Talibani, ker se skrivajo za živim ščitom.... ne zagovarjam sicer takih pobojev, ampak pretiravat in zmišljevat si podatke pa res ni treba....
Samson80
01. 06. 2014 19.11
+2
smithwesson - verjetno živiš v ZDA da imaš tako oprano glavo- 50,000 otrok je mrtvih v Iraku in 15,000 v Afganistanu - 5 milijonov je sirot . Skupno število mrtvih v Iraku in Afganistanu je 1 milijon ljudi. da ne govorim o dron napadih ko so pobili tudi po 2000 ljudi naenkrat.
LockheedMartin
01. 06. 2014 19.17
-2
samson80 zgleda, da sem med vsemi najmanj opran, vsaj podatke preverim, preden kaj napišem... btw. govorim o žrtvah brezpilotnih letal...
Samson80
01. 06. 2014 19.30
+1
smithwesson- tudi jaz sem jih preveril, samo ne kot ti na vladni strani. - da ne govorim o tem kako so bombardirali šole in bolnice - in še tu je umrlo veliko otrok. Samo v Pakistanu je bilo ubitih najmanj 200 otrok z dron napadi. Počakaj še malo da američanov nekajo pustit tiskat 2000 milijard na mesec denarja - pa kljub temu imajo 220 milijard $ mesečnega primankljaja in kaj bo potem ??? Amerika je v bankrotu vsak mesec, rešuje jih to da samo tiskajo denar - kaj bo pa ko bo tega enkrat konec ???
LockheedMartin
01. 06. 2014 21.34
-1
pa kaj ma tu veze bankrot amerike? spet nekaj bluziš na pamet... napisal sem samo, da število otrok, ki so žrtve brezpilotnih letal ni "na tisoče", kot si je mišek izmislil, ampak dosti dosti manj... to je isto kot bi jaz izjavil, da slovenske ceste vsako leto zahtevajo na tisoče življenj, čeprav vsi vemo, da jih ni ponavadi niti 200... in še enkrat napišem, če si slučajno spregledal, ne podpiram zračnih napadov brezpilotnih letal, ker je preveč kolateralne škode..
Samson80
01. 06. 2014 22.29
+3
smithwesson - govorim ti o tem, da kaj bo potem ko ne bodo več imeli denarja - 600 milijard$ na leto ali koliko že dajo, sedaj verjetno že 800 milijard ?? kako bodo potem finacirali vojne da lahko njihovi sorodniki služijo milijarde z vojno - če imajo že sedaj težave,ko ni denarja da veliko vojakov nima niti zdrav. zavarovanja
TRUTH 1
02. 06. 2014 08.51
+3
Amerika se bori za svobodo ja hahahaha siri demokracijo tako da pobija miljone ljudi .. res ste pametni
Yaponchik
01. 06. 2014 13.52
+8
Pahor bi se takoj ob prihodu slikal z njim.
ochi
01. 06. 2014 13.18
+18
vseh pet so pred izpustitvijo okužili s kakšnim prijetnim virusom.
dreko123
01. 06. 2014 12.59
+6
zanimivo-načelo ameriške politike: s teroriste ne pogajamo! - razen hmm aja saj res.. amerika so teroristi hehe
tapunkljast
01. 06. 2014 11.49
+6
te bo rode spsil če mu daš keš hhhhhhhhhaaaaa
DAEMONIUM
01. 06. 2014 11.38
+3
Amerika svojih vojakov ne pozabi kar pa ne bi mpgli reci zw nase salabajzarje ki so v avganistanu mirno pustili kar celi kontigent vojakov ker niso imeli denarja da jih pripeljejo domov?? In kaj se mi gremo? Delamo sramoto ostalim vojskam in nic drugega! Ne mores imeti malo vojske, vojsko imas ali pa je nimas ne pa mi ko se kar neki gremo, v realnosti pa smo manj od nule!
TRUTH 1
01. 06. 2014 12.54
+7
Hahahaha vic stoletja.. koliko jih je umrlo v siriji, afganistanu,libiji...... Kako amerika ozvaja depopulacijo: fluor v vodi razni 11 septembri,... Res jih briga za svoje ljudi ja res si spran
ora007
01. 06. 2014 13.17
+4
DAEMONIUM
01. 06. 2014 15.31
-4
Pa kdo govori o umrlih?? Tu je govora o ujetnikih in odnosu drzave do ujetih ne pa o padlih in tvojem moraliziranju zakaj so padli, ce bi ze padli!
DAEMONIUM
01. 06. 2014 15.37
-4
Vsekakor pa amerika da vec na svojega drzavljana pa neglede a je vojak ali civil v tuji drzavi kot pa ta salabajzerija od slovenije! Si ze sploh srecal kaksnega amerikanca v EU, sploh ves kako se mora amerikanec obnasati v tujini, da mu je to prav naroceno da ne sme umazati imena aamerike s svojimi dejanji. Eno so filmi druga pa je realnost!
Izrael je še vedno zakon ... razmerje 1000:1, pa to ... Ave ... naj se vidi kolk je kdo vreden ...
GlavniModerator
01. 06. 2014 11.27
+6
Spominja na unga iz homelanda....
Majkl Najt
01. 06. 2014 11.15
+1
BRAVO AMERIKA ! Zaceli ste se pogajati s teroristi
torkov
01. 06. 2014 11.18
+39
Fora je v tem, da oni smatrajo za teroriste več kot pol sveta. "Če si z nami, te toleriramo. Če razmišlaš drugače, si terorist in boš ubit," je njihovo razmišljanje zadnjih 30 let.
TRUTH 1
01. 06. 2014 12.54
+14
ora007
01. 06. 2014 13.16
+9
proofreader
01. 06. 2014 10.59
+16
V Guantanamu je še 149 zapornikov. Torej je potrebno za izpustitev vseh ujeti 30 ameriških vojakov.
STURJ20
01. 06. 2014 11.11
-10