Tujina

Čez sedem let obe z manj jedrskega orožja

Moskva, 06. 07. 2009 12.47 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Obama se očitno z Rusi bolje razume kot njegov predhodnik Bush. ZDA in Rusija sta se dogovorili, da bosta zmanjšali jedrsko oborožitev, hkrati pa bodo Američani v Afganistan leteli prek Rusije.

Ruski in ameriški predsednik Dmitrij Medvedjev in Barack Obama sta danes v Moskvi podpisala predhodni dogovor o pričakovanem zmanjšanju zalog strateškega orožja. V okviru poskusov razrešitve spora glede ameriškega protiraketnega ščita sta se tudi dogovorila o skupini strokovnjakov, ki bo preučila trenutne grožnje raketnega napada.

Obama in Medvedjev
Obama in Medvedjev FOTO: Reuters

V skladu z dogovorom bosta državi v sedmih letih zmanjšali število bojnih konic in nosilnih raket – prvih naj bi v sedmih letih imeli le še med 1500 in 1675, drugih pa med 500 in 1100. Doslej sta lahko državi v skladu z dogovorom imeli po največ 2200 bojnih konic, so sporočili iz Bele hiše.

Na podlagi tega dogovora bodo ameriški in ruski pogajalci nadaljevali s pogovori, ki naj bi pripeljali do novega sporazuma o jedrski razorožitvi. Ta bo nadomestil sporazum START, katerega veljavnost se bo iztekla 5. decembra. ZDA in Rusija imata skupaj v lasti 95 odstotkov vsega jedrskega orožja na svetu.

ZDA bodo po novem lahko prek Rusije letele v Afganistan, s tem dogovorom med državama, ki sta bili nekdaj v hladni vojni, pa bodo ZDA prihranile 133 milijonov dolarjev letno.

"Upamo, da bomo zaprli niz težkih strani v zgodovini rusko-ameriških odnosov in odprli nove," je pred začetkom pogovora z Obamo dejal Medvedjev. Kot je dodal, imajo "vse možnosti sprejeti pomembne in nujne odločitve".

Obama je v Rusijo prispel skupaj z družino.
Obama je v Rusijo prispel skupaj z družino. FOTO: Reuters

"Če bomo v dneh, ki prihajajo, trdo delali, lahko dosežemo izjemen napredek, ki bo koristil ljudem obeh držav," je ruskemu predsedniku odgovoril Obama. Poudaril je, da imata ZDA in Rusija na več področjih, med drugim pri varnosti, gospodarstvu, energetiki in okolju, "več skupnega kot razlik".

Obama uspešnejši od Busha?

Obama je na prvi obisk v Rusijo prispel, potem ko je že od začetka svojega mandata poudarjal, da je čas za prenovo odnosov z Rusijo, ki so se v času nekdanjega predsednika Georgea Busha ohladili, še posebej po lanski vojni med Rusijo in Gruzijo.

Busheva administracija tudi ni skrivala želje po širitvi zveze Nato na Vzhod, čemur Moskva ostro nasprotuje, za Obamo pa trenutno to ni več prioriteta. Medvedjev pa je v soboto že izrazil pričakovanje, da bo srečanje z ameriškim kolegom prineslo novo upanje v odnosih med ZDA in Rusijo.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (12)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

komodora
07. 07. 2009 09.02
....hja pa razlika od teh dveh držav da bosta vrgla bojno konico je manj verjetna kakor ena S.koreja ki je pod strogim režimom komunizma v katerem vsak dan umre ne vem koliko ljudi v lastni državi zaradi diktature !...se ti ne zdi ?!....kakor da bi dal sadamu 3 bojne glave ...?!
Bolivar
07. 07. 2009 02.52
pkorosec /"prvih naj bi v sedmih letih imeli le še med 1500 in 1675, drugih pa med 500 in 1100. Doslej sta lahko državi v skladu z dogovorom imeli po največ 2200 bojnih konic, so sporočili iz Bele hiše." Pa s koga se norca delajo? Edini napredek bi bil, ce bi obe drzavi obdzali le po eno bojno konico, toliko da se držita drug drugo v šahu, ne pa 1100. Pol se pa spravljajo na Severno Korejo, ki hoče 1./ Medsebojno bi se že držali v šahu ,samo ti pozabljaš še na VB ,Francijo ,Izrael ,KItajsko ,Indijo ,Pakistan in S.Korejo! Potem bi moralo veljati za vse samo ena! Praviš: "Pol se pa spravljajo na Severno Korejo, ki hoče 1." aja ,ha pa saj S.Koreja že ima jedrsko oborožitev in ne eno bombo ampak 7! 2 poskusni. Seveda so ambicije ,da se št. slednjih poveča!
pkorosec
06. 07. 2009 21.58
"prvih naj bi v sedmih letih imeli le še med 1500 in 1675, drugih pa med 500 in 1100. Doslej sta lahko državi v skladu z dogovorom imeli po največ 2200 bojnih konic, so sporočili iz Bele hiše." Pa s koga se norca delajo? Edini napredek bi bil, ce bi obe drzavi obdzali le po eno bojno konico, toliko da se držita drug drugo v šahu, ne pa 1100. Pol se pa spravljajo na Severno Korejo, ki hoče 1.
Damir Zor?i?
06. 07. 2009 14.42
pardon *...takim dogovorom...
Damir Zor?i?
06. 07. 2009 14.41
upam, da me ne bi kdo preveč resno vzel, ker je bila to zelo cinična pripomba z moje strani. Bolj fantazijsko sem povedal, da takim odgovorom prav nič ne verjamem.
cohiba.cubana
06. 07. 2009 14.31
zda in eurofasisti so na psu ! sedaj pa tudi v sovraznikih vidijo zaveznike ! hahaha
Damir Zor?i?
06. 07. 2009 14.21
*....ameriških poskusov....* - modrozoba tipkovnica s praznimi baterijami se opravičujem
Damir Zor?i?
06. 07. 2009 14.20
Verjetno sta se dogovorila na kateri konec planeta bosta odvrgla tiste stare zaloge, ki se jim prašijo po skladiščih. Ali pa se so celo dogovorili komu bodo rusi prodali svoje "izgubljene" konice, da bodo potem kupce ameri preventivno popekli na svojih ostankih debelih dečkov. Glede na to, kaj človek vidi na google-earth v zloglasni "coni 51 - area 51", saj zadeva zgleda bolj luknjasta od švicarskega sira, praktično spominja na lunino površino, polna kraterjev s to razliko, da so ti na zemlji od mariških poskusov... Po vsem tem je zelo verjetno, da se oboji resnično lahko znebijo svojega jedrska orožja. Mogoče res, kam ga bodo pa dali? Z raketami izven zemjline orbite? Potem moramo (do)čakati "armageddon". Skratka, kdaj lako gremo gledat novo ZF uspešnico, ki se prenaša kar v novicah?
Feels_good_man
06. 07. 2009 13.43
upam da se bosta zmenila tudi glede tistega protiraketnega ščita ki ga je zakuhal bush
vzhod
06. 07. 2009 13.40
Audy dobro su napiso hehe
Audy
06. 07. 2009 13.08
Še vedno bodo obdržali toliko konic, da večkratno uničijo svet. Samo namesto da ga uničijo 15 krat, ga lahko 5 krat.
frako
06. 07. 2009 13.00
pa kaj on dela v rusiji on bi že zdaunej mogu bit za mizo sz sanaderjem in reševat mejni spor sej zato je pa odstopu sanader k obama sam oblubla lol