Tujina

Obama v Afganistanu na obletnico bin Ladnove smrti

Kabul, 01. 05. 2012 21.50 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Ameriški predsednik Obama je prispel na nenapovedan obisk v Afganistan prav na dan prve obletnice smrti terorističnega voditelja Osame bin Ladna. Uradno naj bi prišel zato, da bo podpisal sporazum o strateškem partnerstvu med ZDA in Afganistanom.

Ameriški predsednik Barack Obama je v ameriško vojaško oporišče Bagram pri Kabulu prispel ob izjemno strogih varnostnih ukrepih in v zavetju noči. Na afganistanskih tleh naj bi se mudil okoli sedem ur.

Barack Obama
Barack Obama FOTO: Reuters

Njegova pot v Afganistan nosi izjemen simboličen pomen, še posebej za Obamo, ki je že krepko sredi volilne kampanje za nov predsedniški mandat. V deželo pod Hindukušem je prišel ravno leto dni potem, ko so ameriški vojaški specialci v pakistanskem Abotabadu nedaleč od Islamabada ubili Osamo bin Ladna, glavnega načrtovalca terorističnih napadov na ZDA 11. septembra 2001.

V Kabulu bo Obama z afganistanskim predsednikom Hamidom Karzajem podpisal sporazum, ki bo omogočil nadaljnjo ameriško prisotnost v Afganistanu tudi po zaključku bojnih operacij in umiku zavezniških sil. To je predvideno do konca leta 2014, 13 let po začetku mednarodne intervencije v tej srednjeazijski državi.

Obama naj bi med svojim obiskom tudi nagovoril javnost. Američanom in Afganistancem naj bi sporočil, kako napredujejo vojna prizadevanja v deželi pod Hindukušem eno leto po bin Ladnovi smrti. Sporočil naj bi, da se vojna končuje, a da se ameriška podpora Afganistanu ne.

Ameriško-afganistanski odnosi so bili sicer zadnje čase precej napeti, še posebej po incidentu, ko je ameriški vojak v morilskem pohodu po jugu države ubil 17 civilistov, med njimi tudi več otrok, in po zažiganju koranov v zaporu v Bagramu. To je še dodatno okrepilo napade talibanov na ameriške vojake, pa tudi napade afganistanskih vojakov na njihove zahodne mentorje, predvsem ameriške vojake.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Shisui
02. 05. 2012 13.58
+2
Haha, izbrisati so morali... 50 komentov? Hja ja, tako je to, ko je treba braniti mafijski kartel.
shupak
01. 05. 2012 23.32
+2
Ok, ne morem da ne bi malo zasmetil pod članek. Pa vendar, če si je kdo ogledal pol ure skečev od Kimla al kaj je bil tist letos, ga je kr orng tega mulata "prizemljil"... pa tudi občinstvo... Ker je dejstvo, ne more taka simbolna avtoriteta pa špilat komika... Pa kakor so lani grdo Trumpa ponižali, pa še branit se ni smel... Bo prišlo okrog ja... Mater bo grmelo. Drugega mandata pa nebo dobil.. to je dejstvo.