Tujina

Obama: V 12 letih bi zmanjšal primanjkljaj za 4000 milijard dolarjev

Washington, 13. 04. 2011 21.38 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Predsednik ZDA je na univerzi George Washington govoril o težavah s proračunskim primanjkljajem in predstavil načrt, s katerim bi v naslednjih 12 letih zmanjšal proračunski primanjkljaj za 4000 milijard dolarjev.

Barack Obama
Barack Obama FOTO: Reuters

Ameriški predsednik Barack Obama je danes na univerzi George Washington v prestolnici ZDA govoril o težavah s proračunskim primanjkljajem in predstavil načrt, s katerim bi v naslednjih 12 letih zmanjšal proračunski primanjkljaj za 4000 milijard dolarjev.

Obamov načrt predvideva znižanje primanjkljaja na ne več kot 2,8 odstotka celotnega BDP do leta 2015 in potem naprej. Primanjkljaj se trenutno giblje okrog 10 odstotkov BDP. Predsednik je s svojim predlogom odgovoril na kritike, da se je poraba v njegovem času razpasla čez vse meje in napadel predlog republikancev za zmanjšanje porabe v naslednjih 10 letih za 5800 milijard dolarjev.

Predlog republikancev je označil za napad na srednji razred in reveže, ki ni resen, saj meče skozi okno tisoče milijard dolarjev za davčne olajšave za bogate. Republikanci nasprotujejo povišanju davkov, Obama pa je v govoru ponovil, da brez tega ne bo uravnoteženega proračuna in zmanjšanja javnega dolga, ki se približuje 100 odstotkom celotnega BDP.

Obamov govor je bil predvsem političen, saj služi, kot podlaga za pogajanja s kongresnimi republikanci o zmanjšanju primanjkljaja in dolga, ki jih je napovedal za maj. Potekala bodo pod vodstvom podpredsednika Josepha Bidna. Težave za visok primanjkljaj in dolg je Obama zvrnil na čase, ko je ZDA vodil republikanec George Bush, ko se je poraba povečevala.

Predsednikov predlog večinoma sledi priporočilom dvostrankarske komisije, ki je decembra priporočila boleče ukrepe za vrnitev fiskalne stabilnosti. Obama je napovedal, da bo s svojim predlogom za vsak dodaten dolar višjih davkov našel tri dolarje znižane porabe. Prav tako želi uvesti sistem avtomatičnih sprožilcev za znižanje porabe, če kongres ne bo sposoben sprejeti ustreznega proračuna. To bi se zgodilo tudi v primeru, če do leta 2014 projekcije dolga do konca desetletja ne bodo pokazale padanja.

V krčenje porabe je tokrat vključen tudi obrambni proračun, saj je Obama prepričan, da imajo s sedanjim sistemom po letu 2025 zagotovljenih le toliko prilivov, da pokrijejo stroške obresti javnega dolga, zdravstva in pokojnin. Za vse drugo pa bodo morali plačati z izposojenim denarjem. Obrambi se tako obeta 400 milijard krčenja porabe v 12 letih.

Republikanci so Obamov predlog nemudoma kritizirali kot nezadostnega in neizvedljivega ter izrazili odločno nasprotovanje višanju davkov. Demokratom pa v predlogu med drugim ni všeč predvsem omejevanje porabe v programu zdravstvenega varstva za upokojence in upočasnjevanje rasti porabe v drugih socialnih programih. V petek so se pogajalci obeh strank uspeli dogovoriti o krčenju porabe v letošnjem proračunu v višini 38 milijard dolarjev, čakajo pa jih še pogajanja o povišanju meje javnega dolga, kar morajo končati do sredine maja, nato pa se bodo začeli pogovori o proračunu za leto 2012.
 

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (20)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Tonček Balonček
14. 04. 2011 20.37
A zdaj bo pa Obama kopiral oahorjeve govore?
Elias Ehnaton
14. 04. 2011 20.28
@Grim_reaper Amerika bo še slabše kot Mad Max scenarij; bolj, najprej Nazi Fascist Germany scenarij, potem pa "armageddon" scenarij, pa to kar kmalu, ko gre CA "dol" in Yelowstone "gor".
yarrick
14. 04. 2011 18.31
@nikhrast Verjetno sem že kje napisal da mi ni vseeno če pade amerika.V končnem so oni ravno tako ljudje kot mi, ravno tako si zaslužijo isto kot mi(v dobrem in v slabem).Optimisti so lahk, dokler imajo vse na voljo.Oni niso nikoli šli skozi RESNO pomanjkanje, zato so lahko OPTIMISTI. če bi bili v čevljih nemčije, ki je doživela dvakratno povračilo škode, bi se drugače obnašali. pa mogoeč ne bo ravno Mad max scenarij, a verjemi da bo amerika precej boga.in to na dolgi rok. Njih odvisnost od poceni nafte, potratnih avtomobilov in luksuza jih bo udarila po prstih.in potem da vidimo kako so se sposobni prilagajati trenutni situaciji.
Elias Ehnaton
14. 04. 2011 17.36
@nikhrast Amerikanci niso optimisti ampak naivni!
nikhrast
14. 04. 2011 17.01
Seveda ima Amerika probleme, pa saj je ista zgodba po celem svetu, preveč zapufani smo skoraj vsi. Pa ne zdaj pretiravat o neizogibnem potopu Amerike, pobožne želje tistih ki še nikoli niso bili v stiku z Ameriko. Najemi si avto, prepotuj Ameriko, pa boš videl kaj tam folk misli. Amerikanci so optimisti, vedo da jim sistem da šanso da nekaj ustvarijo, individualisti so, sovražijo vsako kontrolo države, zato pa tudi imigranti še vedno silijo v Severno Ameriko.
yarrick
14. 04. 2011 14.46
@dr.Kai_Shaibo 14.04.2011, 09:51 Po moje so že preko 100% minusa BDP-ja.So ja v taki dolžniški krizi, da printajo denar po tekočem traku, samo da bi še "šli skozi mesec" z izdatki.Kaj praviš kaj se bo zgodilo? kitajci so že tako in tako precej jezni na njihovo namerno zniževanje vrednosti dolarja, in lahko se zgodi da bo tudi kitajska NEHAL odkupovati državne obveznice.Kaj pa sledi potem pa bolje da američani sploh ne zvedo.NIKOLI. Pri nas v evropi je prcej *, ampaka amerika...oni se sploh ne zavedajo.Ne zavedajo se, da so že zdavnaj potonili, enkrat bo samo "voda vdrla skozi OKNA in jih zalila v trenutku".Bye bye amerika.nič več svetovna velesila in svetovna policija. ZDA= država trejtjega sveta(pa če se bodo izgonili zimbabve sindromu bodo lahko res res srečni).
yarrick
14. 04. 2011 14.38
@elias ma glej sploh ni potrebe po tem da bi še naprej pisal; saj sami vemo kaj je bilo z Barry-em in njegovimi obljubami.on ni nič drugega kot LUTKA(kar si že sam dejal), ki dela to kar reče gospodar.In da bo še enkrat izvoljen(če ne bo šlo prej vse k vragu) tudi ni dvomiti.Dokler bo delal tako kot hočejo gospodarji, do tedaj bo na vrhu. @igor.gojcic pametni Že zapuščajo ameriko.Do takrat ko bo šlo vse k vragu bo prepozno za kakršno koli bežanje.kdor bo ostal znotraj ZDA ga je *******.Vidim da sta z elias-om precej na tekočem(pa tudi baliencrip spada sem zraven) bi vas nekaj vprašal: koliko časa še? koliko ima še amerika(in posledično tudi evropa) preden bo šlo vse po zlu? to leto? mogoče še začetek drugega? Več kot to bi bilo utopično razmišljati.Sem ravno včerja gledal na youtube geralda celenteja.Ta tip je kot ovčka in me je presenetilo ko se je razjezil in je ves jezen vpil v kamero kaj si misli o ameriških ljudeh in njih mentaliteti(gerald celente,22 march 2011). Vredno ogleda, verjetno pa sami to že tako in tako veste.Mogoče bo pa še kdo drug spoznal zablodo, dokler je še čas.
Ramzess
14. 04. 2011 14.12
Nič ne bo iz tega, in ja njegov nadriblan govor kaj drugega kot političen ne more biti, ... to velja za vse politike. Malo še napenje ta 'ameriški ekonom lonec', ki bo prej ali slej počil in to pošteno počil, še prej pa bodo pametni zapustili ZDA. Srednjega rezreda baje nimajo več, zaradi politike, ... vse kar jim je še v ekonomiji (finačnem sistemu) so samo še dolgovi, ... to namreč na koncu ostane, v sistemu, ki temelji na slednjem. BALIENCRIP="rotcshild ne rabijo vracati,lahko si pa natisnejo svez dnar..." Ali pa uporabijo vašega, ki ga imate na banki (ko ga rabijo, ga enostavno vzamejo, ne da bi vi sploh kaj vedeli)... konckoncev gre prav zato, pri bankah, to je vsa poanta, ... zato 'svojega' denarja ne hranite na bankah, ker ne služi vam, ampak oni z njim služijo zase. A sploh veste kako deluje globalni bančni in finančni sistem.
laksi
14. 04. 2011 12.56
ah torej še bodo vojne, ker Amerikanci znajo samo kradit
Elias Ehnaton
14. 04. 2011 10.59
Ha-ha-ha; ta skorumpirani lažnjivec spet obljublja do nezavesti, tako kot je to počel pred prejšnjimi volitvami. Kaj je že obljubil takrat; aja; 1. Takoj ko bo postal predsednik, tisti dan, bo dal ukaz umika vseh vojakov iz Iraka in Afganistana - NI IZPOLNIL; v Iraku še je vedno okoli 100 000 vojakov ("inštruktorjev"), mnogo baz, in nekaj 100 000 korporacijskih plačancev 2. Takoj bo zaprl Guantanamo in prepovedal mučenje (tudi waterboarding) - NI IZPOLNIL; oboje še počnejo 3. "Pretresel" bo Wašhington in v svojo administracijo dal samo nove obraze - NI IZPOLNI; Na položajih so še vedno isti kot prej, v svoji odministracijo pa je dal največji ološ iz prejšnjih vlad, njegov mentor pa je eden največjih ološev na planetu Zbigniew Brzezinski.. 4. Uvedel bo popolno transparentnost vlade - NI IZPOLNIL; ta vlada deluje še bolj prikrito kot prejšnje, samo lani je bilo sprejetih 16 milijonov dokumentov, ki veljajo "top secret" in niso dostopni za javnost, in prvič v zgodovini ZDA je ZDA napadla neko državo (Libijo) brez dovoljenja kongresa. 5. Nobenih bailout-ob več, tako kot Bush, in okrevanje ekonomije - NI IZPOLNIL; takoj ko je postal predsednik je odobril še večji bailout kot Bush, nato še nekaj manjših, krizo pa je še samo poglobil. Pred njegovoim prevzemom vlade je bila ZDA v dolgovih za 12 trilijonov $, zdaj je okoli 25 trilijonov $ in še narašča. Če bi kitajska in Savdska Arabija hoteli vračilo dolgov, bi ZDA morale prodati ne samo ZDA ampak cel sončni sistem, da bi poravnale svoj dolg. Lahko bi še našteval, pa se ne splača, ker ni izpolnil NOBENE izmed svojih stoterih obljub (razen nekaterih nepomembnih, ki jih je pa izpolnil samo delno) Sedaj pa obljublja nekaj za 12 let naprej, čeprav dobro ve da takrat ZDA ne bodo več "obstajale". Ali bi morda bil predsednik še morda naslednjih 12 let; d agovori kaj so njegovi načrti v naslednjih 12 letih?! Obmana lahko obljublja kolikor hoče; saj vemo, da ne bo nič izpolnil. Saj pa ni slučajno, da je "dumbya" Bush, bivši predšednik, njegov daljni bratranec, torej ni nič čudnega, da sta enako sranje. Seveda pa obljublja, da bi nasankal še tistih nekaj bedakov, ki bodo volili zanj, da bi zopet postal predsednik! Zgleda pa, da je "neizpolnjene obljube", laži, prevare, korupcija, postala tradicija vseh današnjih politikov!
AlternativeFacts
14. 04. 2011 09.51
"Obamov načrt predvideva znižanje primanjkljaja na ne več kot 2,8 odstotka celotnega BDP do leta 2015 in potem naprej. Primanjkljaj se trenutno giblje okrog 10 odstotkov BDP.......zmanjšanja javnega dolga, ki se približuje 100 odstotkom celotnega BDP....." - Kaj je sedaj res 10% ali blizu 100%???
nikhrast
14. 04. 2011 07.05
Vidim da mediji v Sloveniji govorijo o 4000 milijardah. V angleščini je million, billion, trillion, quadrillion, quintillion..., kontinentalna Evropa pa million, milliard, billion, billiard, trillion, quadrillion..., mislim da je to prav. Škoda, malo zmešnjave. Leta nazaj je nek finančni minister rekel, "Milijon tu in milijon tam, kar naenkrat pa govorimo o denarju." Zdaj je to drobiž. Kako pa Amerikanci spravljajo skupaj ta budžet pa res ni prijetno gledati.
loznjak
14. 04. 2011 06.36
Ma to je pa kot pri nas,NAJ BI, VERJETNO,TRUDIL SE BOM . . . . . !
BALIENCRIP
14. 04. 2011 01.03
rotcshild ne rabijo vracati,lahko si pa natisnejo svez dnar... To luknjo bodo amerikanjeci zapolnili z vojnami in nikakor drugace.
yarrick
14. 04. 2011 00.00
@temacni poglej bushmana mlajšega, naredil je vemo kaj, pa je bil vseeno dva mandata gor.obama je naredil vemo kaj, pa bo dva mandata gor. Pri njih je ZELO ZELO REDKo, da bi bil kak kandidat gor samo en mandat.Poleg tega pa mislim da bo služil še en mandat kot lutka svojim gospodarjem. Demokratične volitve(sploh v ZDA)? Ma dajte no ne ser.jite ga.Dobro vemo da v maeriki dobi mandat tisti, ki najbolj ugodi največjim megakorporacijam. Kdo pa ima te največje korporacije v rokah(posredno ali neposredno)? kdo ima večinosko oblast na farmacijo, nad vojaško industrijo, nad hrano ? @_dolfi_ ma tega denarja ne bo svet videl nikoli več.niti tistega ki so ga pobrali KRUPPi, ali pa rockefellerji(pa verjetno še kdo izmed miljarderjev zadaj). ti samo upaj, da ne bodo ti idi.oti naredili še kaj hujšega kod pokradli denar.
risk07
13. 04. 2011 23.41
drobiž... =)
_dolfi_
13. 04. 2011 23.23
tisto..kar so Rotschildi ukradli naj vrnejo!!!!!!!!!!!!!!!
yarrick
13. 04. 2011 22.55
"Obrambi se tako obeta 400 milijard krčenja porabe v 12 letih." Emm..tole je pa nekam švoh številka, se vam ne zdi? 33.3 miljarde manj na leto.Nekako 95% slovenskega BDP-ja.za Ameriko to sploh nebi smel biti problem, ko pa so tako jako napredni in gospodarska velsila št.1. če verjaemte božičku seveda.barry sanja preveč, na koncu pa se bo zbudil z prstom v *.Tu nekaj govori o zmanjšanju proračuna v obrambi za 400 miljard v 12 LETIH, dočim pa se extra zadolžuje da folga vojno v afganistanu, iraku(še imajo dol nekaj svoje vojske), kibiji pa verjetno bodo še kje odprli kako fronto. Kaj pa mislite, zakaj je tako hitro potegnil notri v tole nesmiselno pobijanje v libiji NATO? ker sam ne zmore plačevati takih stroškov.Zakaj bi jih, če pa ima "sedi, lezi, tačko" sužnje za sabo? naj drugi plačujejo nejgove grehe... Beda uglavnem, NIKOLI NE BO USPEL SPRAVITI dolga na 2.8%, pa če je še 3X izvoljen. P.S: zgoraj puiše da se primankljaj giblje okoli 10% BDP-ja....če je to res, potem je amerika MEKA za vso gospodarstvo(a hkrati je detroit, ki je včasih bil temelj ameriške industrije le še bleda senca samega sebe in pokopališče avtomobilske industrije).Še slovenija ima večji primankljaj.Le kako je to mogoče, ko ap so kitajcem in saudi arabiji dolžni toliko denarja da človeka glava boli? če je to res, potem nebi bilo problema vračanje kreditov...če bi bilo to res, potem se FED RESERVES nebi zadekle k QU in posledično višanju inflacije.če bi bilo to res, potem nebi bilo vsaj 10%(neuradno 2x toliko) brezposlenih, pa preko 40 mio ljudi na državni podpori. toliko o poštenju POLITIKA :S
srpko
13. 04. 2011 22.31
"Obama: V 12 letih bi zmanjšal primanjkljaj za 4000 milijard dolarjev" Zguba. Same prazne obljube. Luttka na krmilu amerike. Nekdo drugi odloča o vsem.
repadovrha
13. 04. 2011 21.58
a ni malo ironično? vsi dogodki v letu 2012?