Tujina

Obama - Timeova osebnost leta

New York, 17. 12. 2008 17.47 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Kljub rasnim preprekam, smešnemu imenu in močnim tekmecem je postal ameriški predsednik, so svoj izbor utemeljili pri uglednem ameriškem tedniku.

Ameriška revija Time je izbrala osebnost leta 2008. Presenečenja ni bilo, laskavi naslov so podelili novoizvoljenemu predsedniku ZDA Baracku Obami. "V enih najbolj norih volitev v ameriški zgodovini je premagal pomanjkanje izkušenj, smešno ime, dva kandidata, ki sta pravi politični instituciji, in rasne razlike ter postal 44. predsednik Združenih držav,” so zapisali v obrazložitvi odločitve.

Ostali finalisti so bili ameriški finančni minister Henry Paulson, francoski predsednik Nicolas Sarkozy, republikanska kandidatka za ameriško podpredsednico Sarah Palin in kitajski režiser Džang Jimou.

Novi, stari, grdi

Osebnost leta po izboru ameriškega tednika Time
Osebnost leta po izboru ameriškega tednika Time FOTO:

Barack Obama bo ob vselitvi v Belo hišo podedoval vrsto problemov – nekaj novih, nekaj starih, vse pa grde – so zapisali v Timeu in dodali, da ga čaka najtežje prvo leto predsedovanja po Franklinu Rooseveltu. Finančna kriza je zahtevala svoje, brezposelnost je v ZDA največja v zadnjih 30 letih. Tudi če naredimo celo vrsto pravih korakov, se lahko zgodi, da si gospodarstvo v dveh letih še ne bo popolnoma opomoglo, se težav zaveda Obama. Poleg tega bo moral sprejeti vrsto pomembnih odločitev glede Iraka, Afganistana, pa tudi Pakistana, sive lase mu dela vprašanje (ne)širjenja jedrskega orožja. Zadnja stvar, s katero se zaokroži moj ‘srečni seznam’, pa so klimatske spremembe. Vse kaže na to, da se dogajajo hitreje, kot so še nekaj let nazaj napovedovali najbolj pesimistični znanstveniki, je v pogovoru za Time zaključil Obama.

Vendar pa ga pri ugledni reviji za osebnost leta niso izbrali zaradi tega. Izbrali so ga, ker je v samo dveh letih iz relativno slabo poznanega politika postal tema številka ena, ker je na poti do najbolj pomembnega političnega položaja na svetu premagal rasne, pa tudi družbene ovire in ker je, kot so zapisali, dokazal, da najbolj opevan ameriški mit, tisti o deželi neskončnih možnostih, še vedno velja.

Izbor z dolgo brado

Izbor Timeove osebnosti leta ima burno zgodovino. Odmeval je, na primer, tisti iz leta 2001. Po terorističnih napadih v ZDA so laskavi naziv podelili županu New Yorka Rudolphu Giulianiju, čeprav so tudi znotraj uredništva tednika številni menili, da bi si ga bolj zaslužil voditelj mednarodne teroristične mreže Al Kaida Osama Bin Laden. Giulianiju sta med drugimi sledila še ameriški vojak (2003) in ameriški predsednik George Bush (2004). Leto za Bushem so zaradi njihove dobrodelnosti z laskavim naslovom okitili pevca skupine U2 Bona Voxa in zakonca Melindo in Billa Gatesa, leta 2006 pa si bil za osebnost leta izbran 'ti' oziroma milijoni neznanih uporabnikov spletnih dnevnikov, t.i. blogov. Lanski zmagovalec je bil ruski premier Vladimir Putin, med osebnostmi leta pa so že bili Adolf Hitler, Stalin in celo računalnik.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (6)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Presskiller
18. 12. 2008 10.52
TO JE SAM ZATO KR JE ČRN
london_calling
17. 12. 2008 22.26
ta Time je butast...Hitler za osebnost leta? res ej bravo Hitlerju k mu je uspel ubit tok miljonov ljudi *clap*clap* pa enkt je osebnost leta \"you\" (ti) oz. bralec ... butast..
Denis Vogrinec
17. 12. 2008 21.32
obama je črn!!!!ma kaka osebnost leta! saj pa še ni nič naredu!
Ryan_S_Line
17. 12. 2008 20.45
tu ti mislš k še rasteš
urskaa3
17. 12. 2008 19.17
obama je faca ^^
iztok-ateist
17. 12. 2008 18.57
neboš dolgo-slava ti