Tujina

Binder: Slovenija še ni dosegla dna

Washington, 07. 08. 2011 09.07 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Vse, kar se dogaja v Ameriki, slej kot prej pride tudi v Evropo. Torej v Sloveniji še nismo dočakali dna zaradi prve recesije, in recesija, ki se napoveduje v Ameriki, bo še dodatno poslabšala razmere v slovenskem gospodarstvu, napoveduje Binder.

Svetovalec ameriškega predsednika za ekonomijo Gene Sperling je sinoči okrcal bonitetno hišo Standard & Poor's, ker je ZDA prvič v zgodovini znižala bonitetno oceno za eno stopnjo. Predvsem se je spravil na to, da je pri kalkulacijah naredila za dva bilijona dolarjev veliko napako, kar je po njegovem mnenju "dih jemajoča napaka".

Predsednik Barack Obama
Predsednik Barack Obama FOTO: Reuters

Sicer je že včeraj S&P sporočil, da je po opozorilu ameriškega finančnega ministrstva na to napako, upošteval tudi tista dva bilijona dolarjev, vendar to ni spremenilo njihove odločitve o znižanju bonitetne ocene. Analitiki namreč menijo, da administracija Baracka Obame vlada ohromljeno, kar se je pokazalo tudi pri zadnjem glasovanju o povečanju meje za zadolževanje, kar je bilo zaradi nasprotovanja republikancev sprejeto v zadnjem hipu.

Potem ko je nekaj republikanskih predsedniških kandidatov zaradi znižanja kreditne ocene ZDA zahtevalo odstop finančnega ministra ZDA Timothyja Geithnerja, je ta zavrnil ugibanja, da namerava odstopiti. Predsednik ZDA Barack Obama je pozdravil to odločitev.

Še pred Sperlingovo izjavo pa se je oglasil predstavnik Bele hiše Jay Carney. Znižanja bonitetne ocene se sploh ni dotaknil, dejal je le, da se morajo bolj potruditi ter poiskati voljo in pokazati predanost pri soočanju z glavnimi fiskalnimi in ekonomskimi težavami. Znižanje ocene sicer gotovo še dodatno pritiska na kongresno komisijo, ki niti še ni oblikovana, v proračunu pa naj bi iskala stroške, ki bi jih bilo mogoče oklestiti in tako dodatno privarčevati.

Pomočniki ministrov G20 na telefonu

Danes zjutraj so se po telefonu zaradi poteze S&P pogovarjali tudi namestniki finančnih ministrov skupine G20. Namestnik južnokorejskega ministra Choi Jong Ku je dejal, da kar se tiče Južne Koreje, se stvari v kratkem ne bodo bistveno spremenile. Še naprej bodo trgovali z zakladnimi obveznicami. Teh ima Južna Koreja za kar 300 milijard dolarjev v tujih rezervah. "No, nobene alternative, ki bi prinašala tako stabilnost in likvidnost," je dodal.

Dolarji
Dolarji FOTO: Reuters

Avstralija, ki je tudi ena izmed članic G20, meni, da se bo finančna negotovost v svetu še nadaljevala. Avstralski finančni minister Wayne Swan je pri tem navedel, da bo reševanje zadolževanja v ZDA in Evropi dolga in boleča naloga, svoje državljane pa je potolažil, da je avstralsko gospodarstvo dokaj stabilno, pri čemer je izpostavil nizko raven dolgov, nizko brezposelnost in veliko izpostavljenost kitajskemu gospodarstvu.

Francija bo imela še naprej najvišjo oceno AAA

Po telefonu sta se pogovarjala tudi francoski predsednik Nicolas Sarkozy in britanski premier David Cameron. Po besedah Cameronovega predstavnika sta se strinjala, da bosta obe državi skrbno spremljali situacijo in da bosta nenehno v stiku.

Glavni ekonomist pri S&P za Evropo Jean-Michel Six pa je dejal, da francoska bonitetna ocena, ki je trenutno najvišja, ni ogrožena. Pojasnil je, da sta politično vodstvo in dobro vodenje glavna faktorja pri ocenjevanju držav.

Slovenija še ni dosegla dna?

Vse, kar se dogaja v Ameriki, slej kot prej pride tudi v Evropo. Torej v Sloveniji še nismo dočakali dna zaradi prve recesije, in recesija, ki se napoveduje v Ameriki, bo še dodatno poslabšala razmere v slovenskem gospodarstvu, pa je v oddaji 24UR napovedal Stojan Binder, nekdanji predsednik Gospodarske zbornice Slovenije.

Po njegovem mnenju denar ne bo več poceni – niti danes niti jutri, še manj ga bo. "Nekaj teh težav smo prenesli iz Evrope, za nekatere pa smo krivi sami. In to je sistem privatizacije, izčrpavanje podjetij, sistem financiranja raznih prevzemov s strani bank, tako da v prihodnje v Sloveniji lahko pričakujemo še velike težave,“ pravi.

KOMENTARJI (185)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

vetlan
09. 08. 2011 10.23
Dolar ima monopolni položaj v svetu in ZDA to zelo dobro izkorišča. Tudi sedaj, če bo dolar devalviral, se bo to močno poznalo na svetovnem gospodarstvu, ZDA pa bodo pridobili boljše izvozne pogoje ter premagali konkurenco, predvsem Kitajce. Igra ZDA se nadaljuje, židje so pač židje. EU pa je s svojim evro že zdavnaj izgubil, samo še vprašanje časa. Recesija, na katero se močno izgovarjajo v Sloveniji, ni vzrok našega padca, ker je Slovenija za to premajhna, tukaj so vzrok tajkuni in masovna kraja, nič drugega. Če tega ne bi bilo, bi recesija le malo oplazila Slovenijo.
vetlan
09. 08. 2011 09.41
Tajkuni in politiki (sicer je to isto) ga niso dosegli, pošteni državljani pa so ga že zdavnaj.
prašek
09. 08. 2011 09.23
Dno bomo dosegli in ga še celo prebili, ko (če) Janša prevzame krmilo !!!
Tomaž Škof
09. 08. 2011 08.25
amerikanci ne folgajo delat dolarjev za svoje bogataše na drugi strani pa revščina !!! afrika
Tomaž Škof
09. 08. 2011 08.22
amerikanci nas samo strašijo !pa v bedo spravljajo!
Tomaž Škof
09. 08. 2011 08.16
ČE bi slovenija bila toliko zadolžena kotZDA BI BILA SLO cela zlata
kim llsung
09. 08. 2011 08.14
ni nivo otroka ampak klike lahk sam take pisejo
kim llsung
09. 08. 2011 08.12
bonitetni komunisti hahahaha za to sr.anj.e so krivi kapitalisti ne komunisti smeh glede takih smesnih komentarjev ker je nivo otroka da take pise
HLAPCI.HLAPCI
08. 08. 2011 22.55
Rha07.08.2011, 23:00 9 Kriza je še daleč od vrhunca.. kaj šele da bi splavali iz nje... Mi, vsa Evropa, Amerika... Iz dneva v dan....
upornik007
08. 08. 2011 20.57
svet drvi drvi strmo navzdol vsi tisti argonantno beboti pa ze enkrat odprite oci in ne verjamite politikom k sam lazejo!!
dusar
08. 08. 2011 20.22
Bodi srecen v svici pa korito pozdravi, nimam casa za rdeckarje. LEP pozdrav
Jimi1
08. 08. 2011 20.00
Sicer pa Gasparij je še nedolgo nazaj izjavljal "da so naši menedžerji naše največje bogastvo"... Se strinjam, da se tem nesposobnežem pobere nakradeno in vloži v lajšanje dolžniške krize podjetij v državi in v razvoj na račun neizvajanja katerega so sredstva kradli in vlagali v vozni park, vile, vikende pa seveda jahte !
Jimi1
08. 08. 2011 19.46
dusar 08.08.2011, 15:05.... Že 2 leti delam na tem. Ta država, si pravilno pogruntal je žal ZAVOŽENA. Ko bo začelo ropotati bodo kapitalisti in politiki, nekdanji tovariši danes gospodje odšli v tujino za kapitalom, ki ga vsaj že 20 let kradejo in tam deponirajo za dan, ko bo narod prišel k zdravi pameti. Poštenemu delu populacije bo nato preostalo le, da jih bomo v tujini lovili in ugrabljali ter vodili pred sodišča kot Izraelci pobegle Nadciste.
kim llsung
08. 08. 2011 19.39
mi smo ze cez dno pogledali
jerryz
08. 08. 2011 18.58
Nismo še dosegli dna, se pa naši politiki močno trudijo, da ga bomo dosegli čimprej.
User300173
08. 08. 2011 16.12
Ta bonitetna hiša, ki je ocenila Ameriko z AA , je nas dala v isti rang z Saudijsko arabijo AA-. Ta svet je res nor.
User300173
08. 08. 2011 16.02
Sovražim vse skorumpirane in nesposobne politike, gospodarstvenike, zdravnike, pravnike, sindikaliste, bančnike. Kar je še ostalo neskorumpiranega in lopovskega je itak revnega in se ga ne izplača sovražiti, ker se že itak sami sebe.
rudra
08. 08. 2011 15.11
Samo ''krompir' naš še reši!
dusar
08. 08. 2011 15.05
Dno se ni dosezeno , Vsaka mu cast res se ni, ampak ko bo dosezeno bo tako tudi ostalo. Beda Balkanski scenarij se je zacel . Lakota, revscina, kriminal, socialni zlom ....vsega bo na pretek. Narod ostaja sam z SABO in svojo revscino tisti BONITETNI komunisti bodo le pomahali in odsli..... zacnite se aktivno uciti italjansko in nemsko ....da boste sploh preziveli.... Beser tot als rot better dead then red
dusar
08. 08. 2011 14.58
V ljubljani parlamentu sedi vasa BONITETA