Tujina

FOTO: Obama se je vrnil v Belo hišo. Faber: Odstopil bo še pred koncem mandata

Washington, 08. 11. 2012 09.58 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
N.Š./D.L./STA
Komentarji
28

Dan po ameriških volitvah se je Barack Obama vrnil v Belo hišo, republikanci pa razmišljajo o vzrokih za poraz. Medtem na Floridi še naprej preštevajo glasove, saj zmagovalec volitev v tej zvezni državi še ni znan. Rezultat s Floride sicer ne more spremeniti izida volitev.

Medtem ko Američani in svet že vedo, da je na predsedniških volitvah dosedanji predsednik Barack Obama premagal republikanskega protikandidata Mitta Romneyja, v ameriški zvezni državi Florida še kar preštevajo oddane glasove.

Poroke med istospolnimi pari je na referendumu podprla tudi zvezna država Washington in se je tako pridružila Mainu in Marylandu. To so prve zvezne države, ki so takšne zakone sprejele na referendumih.
Predsedniška bitka je namreč tukaj dala tako tesen rezultat, da zmagovalec morda ne bo razglašen pred začetkom prihodnjega tedna. Po enem od dosedanjih štetij je Obama zbral 49,87 odstotka glasov, Romney pa 49,27 odstotka.

Čeprav rezultati volitev na Floridi zmage Baracku Obami ne morejo odnesti, lahko 29 elektorskih glasov te zvezne države zmanjša razliko med tekmecema. Ta sicer v absolutnem seštevku glasov znaša le slaba dva odstotka in kaže na to, kako zelo so Američani trenutno razdeljeni pri političnih vprašanjih.

Barack in Michelle Obama
Barack in Michelle Obama FOTO: Reuters

Obama se je že vrnil v Belo hišo

Ovse kritiziral ameriške volitve

Organizacijo za varnost in sodelovanje v Evropi (Ovse) so zmotili netransparentno financiranje in neenotni volilni postopki v 50 zveznih državah. Ovse je v sporočilu za javnost zapisal, da je "odločitev vrhovnega sodišča leta 2010 omogočila pogosto negativno vlogo zasebnega financiranja volilnih kampanj" in da so v najdražji kampanji v zgodovini države interesne skupine in zasebna podjetja izkoristila pravne luknje za pospeševanje svoje agende. Ovse je tudi opozoril, da v Teksasu njegovim opazovalcev niso dovolili na volišča. Nepravilnosti na dan volitev, kot so težave z glasovalnimi stroji, pa misija opazovalcev Ovseja ni opazila.
Barack Obama se je z družino medtem iz Chicaga, kjer je pričakal rezultate volitev, že vrnil v Belo hišo. Časa za proslavljanje zmage tokrat nima veliko.

Čakajo ga namreč naporna pogajanja s predstavniškim domom, ki ga obvladujejo republikanci, o fiskalnem paketu, ki predvideva tudi povišanje davkov in krčenje stroškov države na več področjih. Od tega, ali bo dogovor sklenjen ali ne, je namreč odvisno razpoloženje na Wall Streetu, pa tudi okrevanje ameriškega gospodarstva v očeh investitorjev.
Obamo čaka tudi nadaljevanje dela pri zunanji politiki, vključno z vprašanjem iranskega jedrskega programa, umikom sil iz Afganistana in reševanjem vse več odprtih vprašanj s Kitajsko.

Volivci od Obame tudi pričakujejo, da bo svoj drugi mandat izkoristil zato, da bo izpolnil več obljub kot v prvem. Poleg tega je nov mandat dobil v času, ko se država spopada s skoraj osemodstotno brezposelnostjo, zato volivci pričakujejo hitre ukrepe na tem področju.

Marsikaj bo odvisno tudi od tega, ali bo Obami tokrat bolje uspelo sodelovati z republikanci. Mitt Romney je po tem, ko je priznal poraz, sicer dejal, da zdaj ni čas za politične razprtije, ker je država v težavah, in izrazil upanje, da bo Obama uspešen predsednik, a znotraj republikanske stranke je ozračje precej bolj napeto.

Je pa Obama v znak sodelovanja že poklical dva vplivna republikanca, ko gre za oblikovanje politike stranke – Johna Boehnerja in Mitcha McConnella, pri katerih naj bi iskal soglasje za načrt, po katerem bi srednjemu razredu in malim podjetnikom znižali davke ter ustvarili delovna mesta, davki pa naj bi se povišali za Američane, ki letno zaslužijo več kot 250.000 dolarjev. Z varčevanjem in višjimi davki naj bi državni proračun okrepili z okoli 600 milijardami dolarjev.

Na drugi strani se Obama srečuje z velikim naraščanjem državnega dolga, ki znaša že 16 bilijonov dolarjev, med največjimi upnicami je sicer Kitajska, na drugi strani pa bo moral najti denar, ki ga je obljubil revnejšim slojem za socialne transferje.

Boehner sicer meni, da je dogovor mogoč, pričakuje pa, da bo Obama več naredil glede varčevanja, ne le dvigovanja davkov.

Poraz Mitta Romneyja je presenetil republikance.
Poraz Mitta Romneyja je presenetil republikance. FOTO: Reuters
Republikanci iščejo vzroke za poraz

Medtem ko Obama nadaljuje življenje in delo v Beli hiši, je v taboru republikancev zavladalo veliko nezadovoljstvo.
Na volitve so se namreč odpravili prepričani, da Mittu Romneyju lahko uspe. Sicer mu ni veliko manjkalo, a poraz je poraz. Analitiki pa menijo, da sta zanj krivi predvsem dve napačni republikanski domnevi.

Prva je ta, da ni prav nobene možnosti, da Obama zmaga v tako slabi gospodarski klimi. Statistika pač kaže, da še nihče po predsedniku Franklinu D. Rooseveltu ni zmagal, če je bila brezposelnost višja od sedmih odstotkov, indeks zaupanja potrošnikov pa pod 95 (ameriški je oktobra znašal le 72).

Tudi potem ko je bilo jasno, da Obama v anketah ne izgublja veliko v primerjavi z Romneyjem, so se republikanci še naprej zanašali na ekonomske kazalnike. Očitno so se ušteli pri pomembnem podatku – neka druga raziskava je namreč pokazala, da kar 53 odstotkov volivcev za slabe ekonomske razmere v državi ne krivi Obame, ampak zadnjega republikanskega predsednika Georgea Busha.

Druga napaka je bila, da so bili trdno prepričani, da je navdušenje nad Obamo v primerjavi z letom 2008 toliko splahnelo, da mu ne bo uspelo mobilizirati dovolj velikega volilnega telesa. Predvidevanja so bila napačna, ker država postaja vse bolj raznolika, predvsem na račun latinopriseljencev, ki jim je prav administracija Baracka Obame podelila številne pravice, republikanci pa jih od sebe odvračajo s strogo protipriseljensko retoriko.

Analitiki menijo, da so se republikanci preveč zanašali na navdušene aplavze na lastnih konvencijah, pri tem pa pozabili, da morajo nagovoriti širši krog volivcev – in še najpomembnejše – nezadovoljne s politiko Baracka Obame tudi dejansko spraviti na volišča.

Marc Faber ZDA in zahodnemu svetu napoveduje zaton.
Marc Faber ZDA in zahodnemu svetu napoveduje zaton. FOTO: Reuters

Faber: Obama je katastrofa

Po zmagi Baracka Obame se je oglasil tudi švicarski ekonomist Marc Faber, znan po tem, da je leta 1987 svojim strankam ukazal umik z borze le en teden pred borznim zlomom, pravilno pa je napovedal tudi krizo leta 2007.

Dejal je, da so Američani izbrali narobe, da bi bil boljša izbira Romney, ki bolje razume problem naraščajočega državnega dolga. Okrcal je tudi ideje Obame, da bi bolj reguliral trg dela, zaposlovanje in višal davke. Kot pravi, bo s tem dosegel ravno nasproten učinek. Napovedal je tudi, da bodo finančni trgi zdrsnili še za dobrih 20 odstotkov, čeprav je trenutno težko oceniti realno situacijo, ker je na trgih toliko manipulacije.

Če torej ne na borzi – kako naj vlagatelji drugače zaščitijo svoje premoženje? Na to vprašanje Faber v svojem slogu odgovarja, naj si kupijo brzostrelko. Pravzaprav bo še boljša ideja tank. "Šalo na stran. Težava, ki jo imamo danes, so zmanipulirani trgi. Mislim, da je bil Obama znova izvoljen po zaslugi tiskanja denarja, ki koristi tako imenovanim 0,25 odstotka. Seveda demokrati javno napadajo velike živine Wall Streeta, imenujejo jih dobičkarji sistema, a ne pozabimo, da je gospod Bernanke tisti, ki tiska denar in omogoča manipulacijo. Pravzaprav dvomim, da bo zaradi škandalov, ki še prihajajo, Obama sploh ostal predsednik še prihodnja štiri leta, a to je že druga zgodba," meni Faber.

Eksplozivna izjava, zaradi katere so mediji od Faberja seveda zahtevali dodatna pojasnila. "Veliko dima je in mislim, da je torej nekje tudi ogenj. V resnici sicer ne vemo, kakšen bo svet v naslednjih petih letih, mislim pa, da bodo centralne banke še naprej tiskale denar, življenjski standard v zahodnem svetu, ne le ZDA, pa bo še naprej padal, ker bodo stroški življenja vse bolj presegali prihodke. Stroški življenja so vse višji tudi zaradi vse višjih davkov. Strategija je napačna. Na eni strani so vse slabše ekonomske razmere, na drugi pa še kar tiskamo denar," meni Faber.

Čeprav je torej nekoliko kritičen do Obame, meni, da je za svet vseeno bolje, da je zmagal on. Optimalna rešitev bi bil sicer po njegovem mnenju tretji scenarij. "Škoda, da ne moreta oba izgubiti volitev!"

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (28)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

bmoto
09. 11. 2012 08.41
+0
pa kaj nas "gušite" z temi Amerikanci? pa res ne najdete nič drugega?
User792410
08. 11. 2012 21.14
Še dobro,da floridski elektorji zopet ne odločajo o ameriškem predsedniku,kajti njihova malverzacija in prevara z glasovi Ala Gora na volitvah l.2000 in posledično zmago Georga W. Busha mlajšega,je svet pripeljala v situacijo v kakršni smo danes !!!
lolipoly
08. 11. 2012 18.08
-1
Nic vas naj ne skrbi za ZDA , one se bodo pomogle cim prej bodo republikanci se umirili in zaceli skupen cilj. Do sedaj so samo delali, kako naj Obamo vrzejo iz polozaja ali vsaj , da ne dobi ponovni mandat... Sedaj tega vec nebo, ker tretjega mandata ni....Oboji so obljubili , da bodo skupno delali, drugace bo cez 2 leti novi senat demokratski.
revolucija1
08. 11. 2012 18.17
+1
joj kok si ti naivna me prov zanima ko se bo vse razsulo kaj bos pa pol pomoje najvecjo paniko delala naivna zenska!
lolipoly
08. 11. 2012 18.51
+0
Naivni ste vi , ki prav vse verjamete, ce kdo kaj pove in je na YouTube.
revolucija1
08. 11. 2012 19.39
+1
yarrick
08. 11. 2012 20.39
+0
@lolipoly Glede na dolg, ki ga imajo ZDA do lastnih ljudi (pred kitajsko!), glede na to, da tam multinacionalke krojijo politiko in ne obratno, glede na to, da beny bernanke obljublja vsakomesečen odkup toksičnih obveznic v nedogled z IZ NIČ natiskanega denarja, glede na to, da je realna brezposlenost skoraj 3x VIŠJA kot jo prikazujejo, glede na to, da nimajo jasne gospodarske politike (razen uvažanja poceni kitajske robe in najemanje poceni delavne sile v aziji in mehiki), glede na ... Resno dvomim, da se lahko ameriak izmaže iz tele krize, ne da bi doživela ekonomski in socialni poraz.še večja možnost pa je, da pride do kake državljanske vojne, kot se je že dogajalo v preteklosti..
GSMG
08. 11. 2012 14.21
Pa kaj je narobe s to Florido, na vsakih volitvah še 1 teden štejejo!!!
antikomunisti?ni borec
08. 11. 2012 13.00
-16
ku klux klan je zatjil na celi črti...obama bi mogu bit na kakšni plantaži bombaža preddelovc...vsak dan tepen pa lačen it spat, ne pa da paca po beli hiši....
Rise of the Gunners
08. 11. 2012 19.35
+4
Hh ti ubožec, a smo mal zakompleksani :))
bora_bora
08. 11. 2012 12.04
+6
Razlogi za krizo so dejansko v življenju velike večine državljanov zahodnih držav (žal je tudi veliko ljudi, ki živijo na robu družbe), na previsokem standardu na račun "podpihovanja" visoke potrošnje, mačehovskim odnosom do dobrin in na račun nerazvitih držav. Vsi smo vedeli, da se bo pesmica prej ali slej odpela in sedaj je prišel čas za plačilo, žal račun izstavljajo ljudem, ki niso ne pili in jedli na pojedini
kapitalc
08. 11. 2012 12.34
+1
Perun55
08. 11. 2012 13.12
+1
Jaz pa ne ravno. Tezava je v pocasnem razvoju social-ekonomskega sistema, ki mocno zaostaja za tehnoloskim razvojem, predvsem avtomatizacijo. Ce primerjas 50. in 60. leta z situacijo 2012, hitro vidis da je ekonomski sistem relativno podoben, medtem ko je tehnolosko mocno napredoval. Kar se pa tice izkoriscanja drzav tretjega sveta ter kitajse in indije, pa je tako, da so prisiljeni v status quo. V primeru da se spuntajo in zahtevajo vec, bi lahko Evropa ter ZDA v razvoj avtomatizacije vlozla se dodatne miljarde, kar bi pomenilo ekonomski zlom Kitajske in Indije, ki bi bili propravljeni za drobiz prodajati surove dobrine, ali pa se ekonomsko zapreti, in upati na najboljse. Preprosta rocna dela (sivanje, cevljarstvo) bi se dalo avtomatizirati v nekaj letih, ce bi bil interes (in predvsem denar).
yarrick
08. 11. 2012 20.41
lahko bi če bi ;). Poleg tega pa kitajska drži ZDA ( pa verjetno tudi delno evropo) v svojih šapah z dolgom, ter z valutnimi rezervami.da kitajci sprostijo svoje $ rezerve v obtok gre ZDa in zahodni ekonomski sistem pa pa v par tednih...
kapitalc
08. 11. 2012 11.44
+2
Tist,ki je že bil kdaj na Faberjevem predavanju(v Lj je bil že nekajkrat) ve,da njegove besede niso iz trte izvite...kar pove ima smiselno podlago in se ponavadi v večini uresniči...kar je moteče...zna povedat na zelo populističen način
krtaca15
08. 11. 2012 15.16
Faber je ze pred volitvami povedal da je prakticno vseeno kdo na volitvah zmaga. Je pac za kancek slabse ker je obama, drugace pa....ekonomija gre dol to je dokazano. Kar se ne ve pa je kdaj tocno.
Martian
08. 11. 2012 11.34
+2
ful so hitr na Floridi
rissp
08. 11. 2012 11.23
+2
Dvopartijska diktatura...
Principat
08. 11. 2012 11.21
+1
nastop informacijskega sistema in dostopnost slehernemu človeku omogoča za vsakega posameznika uveljavljanje svojih pogledov in svojega " prav" tu se je zrušilo in vsakega posameznika tudi dojemanje demokracije to pelje v pogubo človeka , čeprav teorija strokovnjakov je obratna, žal
Prudi
08. 11. 2012 10.54
+4
Posle jeb..... nema kajanja