Tujina

Obama se je pogovarjal z Berlusconijem

Washington, 08. 11. 2008 09.34 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Obama se je po telefonu pogovarjal z Berlusconijem. Politika naj bi se dobro razumela, kljub opazkam italijanskega premierja o zagorelosti izvoljenega ameriškega predsednika.

Berlusconi meni, da so tisti, ki njegove opazke niso dojeli kot kompliment, bebci.
Berlusconi meni, da so tisti, ki njegove opazke niso dojeli kot kompliment, bebci. FOTO: Reuters

Kot so sporočili iz Rima, je imel Barack Obama "dolg, prijateljski" pogovor z italijanskim premierjem Silviom Berlusconijem, ki je pred kratkim sprožil zaplet, ko je za izvoljenega predsednika ZDA dejal, da je mlad, lep in zagorel. Obama je predsednika italijanske vlade v petek poklical, v pogovoru pa sta potrdila tesne prijateljske vezi in sodelovanje med Italijo in ZDA, so sporočili iz Berlusconijevega urada.

Na petkovi novinarski konferenci ob zaključku izrednega vrha Evropske unije, posvečenega finančni krizi, je moral Berlusconi sicer komentirati svoje opazke glede Obame. Kot je dejal, so bile opazke mišljene kot kompliment, tisti, ki se s tem ne strinjajo, pa so bebci, ki jih je že tako preveč.

Na dodatno vprašanje novinarja, ali bi njegova opazka utegnila škoditi odnosom Rima z Washingtonom, je Berlusconi odvrnil, da bi morali novinarja uvrstiti na seznam bebcev, nato pa je skupaj s svojimi sodelavci hitro zapustil novinarsko konferenco.

Obama se je pogovarjal tudi s poljskim predsednikom Lechom Kaczynskim. Beseda je tekla predvsem o načrtovani postavitvi delov ameriškega protiraktnega ščita v Evropi, natančneje prestreznih raket na Poljskem in radarja na Češkem. Obama naj se ne bi zavezal k nadaljevanju projekta, so sporočili iz Washingtona. Stoji namreč za svojo odločitvijo, da bodo sistem lansirali, ko se bo tehnologija izkazala kot zanesljivo delujoča.

Obama se že pripravlja na prevzem mesta predsednika ZDA.
Obama se že pripravlja na prevzem mesta predsednika ZDA. FOTO: Reuters

Barack Obama se sicer že pripravlja na uraden prevzem oblasti 20. januarja prihodnje leto. Tako se je pogovarjal tudi s poljskim premierjem Donaldom Tuskom, z egiptovskim predsednikom Hosnijem Mubarakom,savdskim kraljem Abdulahom in s španskim premierjem Josejem Luisom Rodriguezom Zapaterom.

Bush in Obama nagovorila Američane

Ameriški predsednik George Bush se je v rednem tedenskem radijskemu nagovoru Američanom zavzel za gladko predajo oblasti nasledniku v Beli hiši.

Naša država se sooča z gospodarskimi izzivi, ki ob predaji oblasti novemu predsedniku ne bodo izginili, je opozoril republikanec Bush. To bo za ZDA v zadnjih štirih desetletjih prva predaja oblasti v vojnem času, glede česar je znova opozoril, da "se borimo proti nasilnim skrajnežem", ki si želijo izkoristiti to obdobje tranzicije in škodovati ameriškemu narodu.

Prvič je imel nagovor preko radijskih valov tudi Obama. V njem je poudaril, da se mora država hitro odzvati na nadaljnje izgube delovnih mest in finančno krizo, ki predstavlja največji izziv ZDA v zadnjih desetletjih. Podobno kot na petkovi novinarski konferenci je Obama spomnil, da je do 20. januarja edini predsednik ZDA Bush, da pa si želi zagotoviti, da bo začela njegova administracija 20. januarja delati s polno paro.

"Ne podcenjujem ogromne naloge, ki je pred nami," je zatrdil Obama, ob tem pa se zavzel za enotnost Američanov v času, ko si prizadevajo za rešitev gospodarske krize. Pozdravil je volivce tako demokratske kot republikanske stranke, ki so oddali glasove na torkovih volitvah, na katerih je premagal republikanskega tekmeca Johna McCaina.

'Razvijanje jedrskega orožja s strani Irana je nesprejemljivo'

Veste, da so priložnosti, ki jih ljudem podeli bog, kratkega veka. Upam, da boste priložnosti svoje službe čim bolje izkoristili in pustili za sabo dobro ime, s tem ko boste dajali resničnim interesom ljudi in pravici prednost pred nenasitnimi zahtevami sebične in nespodobne manjšine. Iranski predsednik Mahmud Ahmadinedžad ob Obamovi izvolitvi

Predsednik iranskega parlamenta in nekdanji glavni jedrski pogajalec Teherana Ali Laridžani je kritiziral besede Obame na petkovi novinarski konferenci, da je razvijanje jedrskega orožja s strani Irana "nesprejemljivo".

"To nakazuje nadaljevanje enake zmotne politike kot v preteklosti," je na vprašanje, kako komentira Obamove petkove izjave, odgovoril Laridžani in prihodnjega predsednika opozoril, da bi morale ZDA, če želijo spremeniti svoj položaj v regiji, "pošiljati dobre signale". "Obama razume, da sprememba ni zgolj sprememba barve in površinske razlike, sprememba mora imeti tudi strateške temelje," je še dejal.

Ponovil je, da so iranski voditelji pri svoji odločitvi, da vztrajajo pri razvoju jedrskega programa, upoštevali tudi vsa tveganja in so se dobro zavedali, da bodo postali tarča mednarodnega pritiska. "Ampak to je bilo nujno za prihodnost Irana," je poudaril in dodal, da Teheran kljub resolucijam in sankcijam Varnostnega sveta ZN nima nikakršnega namena ustaviti svoje jedrske dejavnosti.

Obama je namreč pozval k "mednarodnemu prizadevanju", s katerim bi Iranu preprečili razvoj jedrskega orožja. "Naj ponovim, kar sem povedal že med kampanjo. Razvijanje jedrskega orožja s strani Irana je po mojem mnenju nesprejemljivo," je poudaril in dodal, da je za preprečitev tega potrebno mednarodno prizadevanje. Opozoril je še, da mora Iran prenehati podpirati teroristične organizacije.

SORODNI ČLANKI

KOMENTARJI (12)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Ariella
15. 11. 2008 20.56
joj ka se vsi neki delate pametne pa kao vse veste blablabla....dej zrelaksirajte se mal no...hm get a life?
Myhajlo Todurov
09. 11. 2008 13.25
@Roxabell: Verjem, da vem dost stvari ... te vaše teorije se mi pa zdijo mal preveč \"neumne\". Govoriš na podlagi filma Zeitgeist, ki je pa eno in isto kot novoletna smreka. Za krizo pa te stvari se ve že več let. Preprosto so nataknl to teorijo na to zgodbo in folk kr verjame. Verjem, da bi lahko dal še 50 drugih teorij pa bi blo še zmer logično. Podobno kot novoletna smreka - okrasiš jo lahko po želji da bo izgledala drugače, še zmer bo pa ista osnova. Točno to se je zgodilo v tem primeru. Pa tud nelogično je s temi Bilderbergi - če koncentriraš denar na istem mestu (lahko tudi družina , skupina, itd...), ta počasi začne izgubljati na svoji vrednosti in če bi blo to z Bilderbergi res bi bli oni v tem času na taki točki, da s tem ko bi dobili 1miljardo (npr.) bi si pravzaprav ustvarilii za več miljard izgube itd. Ni vse kar je logično res. Če maš osnovo, jo je zelo lahko okrasiti na tak način, da je bolj zanimiva, čeprov izgubi svoj prvotni namen. Podobne stvari lahko srečaš tudi v skoraj vsakmu mediju. Tudi novice se preurejajo na tak način, da so bolj zanimive.... ;)
Rok Pirc 1
09. 11. 2008 12.58
@kren88: pubec, ti še marsičesa ne veš ;)
MILEVOLLIDISCO
09. 11. 2008 11.00
chicago-bears, AHA!!! Denar je sveta vladar, in tisti ki so mu ga dali jim ni v interesu da se svet reši.Tako da bo mogo delat kakor mu bodo oni dihtiral,če ne ,potem veš kaj se zna zgodit,in tega se jaz najbolj bojim.žal to je Amerika.
chicago-bears
09. 11. 2008 08.19
obama bo resil svet vi pa pisite kar hocete
kriss714@amis.net
08. 11. 2008 21.46
Pa neee, on se bolj zavzema za banane..
pipilongstock
08. 11. 2008 18.21
super, da se ne zavzema za tist brezvezn ščit.
kriss714@amis.net
08. 11. 2008 17.23
No, Roxabell, to je pa bistvo. Biderbergi. Vse ostalo je pa megla in prav vseeno je, koga določijo za marioneto.
Myhajlo Todurov
08. 11. 2008 16.17
ma dj .... na živce mi greate s temi bolanimi teorijami zarote ... nehte filme gledat pa kakšno knjigo preberte ...... al pa še bolj .... pejte se napit Se mi sam zdi al je folk vse bolj \"prizadet\"? .....
julij13
08. 11. 2008 15.26
Roxabel, ja izgleda da bo tudi Obama le lutka, če je res to kar praviš..
Rok Pirc 1
08. 11. 2008 13.00
Vse skupaj nima nobene veze... vseeno kdo bi zmagal Obama, Hillary, Pallin itd... Vsi ti trije so bili letos na srečanju Bildererg group, tak da so vsi iz iste moke. Nič ne more tega spremeniti, kajti ta skupina Bilderberg ima vse rdeče niti v rokah in ne predsedniki ZDA, oni so le lutke in izvršujejo ukaze od zgoraj. Tak da ljudje, spreglejte že enkrat da nima veze kdo je predsednik neke države, važno je kdo jih usmerja in ameriške predsednike vsekakor usmerja skrajno tajna Bilderberg group.
kikikaka
08. 11. 2008 10.06
Tako se je pogovarjal pogovarjal tudi... uhh ta tiskarski škrat :)