Tujina

VIDEO: G20: Putin predčasno vseeno ni odšel

Brisbane, 15. 11. 2014 14.44 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Avstralski Brisbane gosti voditelje skupine držav G20. Beseda teče o eboli, podnebnih spremembah, krizi v Ukrajini. Na Putina naj bi letele ostre kritike. Merklova je presenetila v baru in posnela nekaj ''selfijev''.

Skupina G20
Skupina G20 FOTO: Reuters

V avstralskem mestu Brisbane se je danes začel dvodnevni vrh skupine držav G20. Prvi dan je zaznamovala predvsem kriza v Ukrajini in srečanja ruskega predsednika Vladimirja Putina z več zahodnimi voditelji na to temo. Ker naj bi nanj izvajali pritisk zaradi dejanj Rusije v krizi, naj bi Putin celo razmišljal o predčasnem odhodu z vrha. Govora je bilo tudi o eboli in podnebnih spremembah.

Izdatne finančne injekcije za ebolo niso obljubili

Glede ebole so se voditelji G20 zavezali, da bodo storili vse, da bi zatrli smrtonosno epidemijo bolezni, ki pustoši po zahodu Afrike. A pri tem niso obljubili izdatne finančne pomoči. Skupno število mrtvih, ki so podlegli eboli, je medtem naraslo na 5177. Med najbolj prizadetimi državami še naprej ostajajo Liberija, Gvineja in Sierra Leone.

"Delili bomo svoje izkušnje uspešnega boja proti eboli s partnerji. Med drugim bomo promovirali varne pogoje za zdravstvene in humanitarne delavce ter njihovo usposabljanje," so sporočili voditelji.

Predsednik Svetovne banke Jim Yong Kim je ta teden sicer pozval k ustanovitvi milijardnega sklada za izredne izdatke, da bi tako zagotovili takojšnjo pomoč ob zdravstvenih grožnjah, kot je na primer ebola. A o tem na vrhu G20 ni bilo govora. Kim je kljub temu pozdravil zavezo voditeljev držav G20.

Obama se hvali z dogovorom s Kitajsko

Dogovor med ZDA in Kitajsko glede zmanjševanja izpustov toplogrednih plinov dokazuje, da je globalen dogovor glede podnebnih sprememb mogoč, je pred začetkom vrha skupine G20 dejal predsednik ZDA Barack Obama. Obama se je namreč s kitajskim kolegom Xi Jinpingom v sredo v Pekingu dogovoril, da bodo ZDA do leta 2025 zmanjšale svoje izpuste za med 26 in 28 odstotki glede na leto 2005, Kitajska pa je pa napovedala, da bodo njeni izpusti vrhunec dosegli leta 2030.

David Cameron in Barack Obama
David Cameron in Barack Obama FOTO: Reuters

Obama je danes napovedal tudi tri milijarde dolarjev vreden prispevek za podnebni sklad ZN in ga označil kot pomembno potezo njegove države pri boju proti globalnemu segrevanju. Sklad naj bi revnejšim državam pomagal pri izgradnji okolju prijazne industrije. Denar naj bi šel tudi za izgradnjo energetsko varčne infrastrukture in opozorilne sisteme pred podnebnimi katastrofami.

Francoska tiskovna agencija AFP medtem celo poroča, da bi voditelji 20 držav, ki predstavljajo dve tretjini svetovnega prebivalstva in tri četrtine svetovne trgovine, lahko v Brisbaneu presenetljivo dosegli pomemben napredek ravno na področju boja proti podnebnim spremembam.

Tako bi lahko predstavili pomembne spremembe na globalnem energetskem trgu in vzpostavili novo agencijo, ki bi bila branik pred tem, da bi se nafta in plin izkoriščala kot orožje za doseganje zunanjepolitičnih ciljev. Energetska varnost je ključna za doseganje ciljev skupine G20, predvsem doseganja gospodarske rasti v višini dveh odstotkov BDP v naslednjih dveh letih, navaja AFP, ki se sklicuje na poročilo, ki je pred voditelji skupine v Brisbaneu.

Putin se je srečal z zahodnimi kolegi

Vladimir Putin
Vladimir Putin FOTO: Reuters
Putin naj bi nameraval predčasno zapustiti vrh skupine G20. Protestno naj bi izpustil del nedeljskih zasedanj, potem ko je bil tarča močnih kritik zaradi krize v Ukrajini. Na jutranjih zasedanjih je še bil, potem pa je izpustil delovno kosilo in imel novinarsko konferenco precej prej, kot je bilo sprva načrtovano. Če se bodo napovedi uresničile, bodo ogroženi cilji vrha v Brisbaneu. Putinov tiskovni predstavnik Dmitrij Peskov je ugibanja o predsednikovem predčasnem odhodu nemudoma zanikal. "Vrh G20 se bo zaključil v nedeljo. Predsednik pa bo odšel, ko bo vse delo opravljeno," je Peskov povedal za ruske medije.

Ruski predsednik Vladimir Putin se je ob robu vrha G20 srečal z voditelji Velike Britanije, Francije in Italije, je sporočil njegov tiskovni predstavnik Dmitrij Peskov. Glavna tema so bili dvostranski odnosi v luči krize na vzhodu Ukrajine, kjer Zahod Rusiji očita vmešavanje.

Putin se je z britanskim premierjem Davidom Cameronom sestal za zaprtimi vrati, govorila pa sta o tem, kako izboljšati odnose med Rusijo in Zahodom, ki so zaradi ukrajinske krize na najnižji točki od konca hladne vojne. Cameron je sicer pred vrhom G20 Rusijo opozoril, da bi jo lahko doletele nove sankcije, če se ne bo zavezala rešitvi konflikta na vzhodu Ukrajine. Ob tem je ravnanje Rusije v Ukrajini označil za nesprejemljivo.

Na srečanju Putina s francoskim predsednikom Francoisom Hollandom pa sta se oba voditelja po trditvah Peskova strinjala, da zaradi razmer na vzhodu Ukrajine in sankcij Zahoda proti Rusiji dejansko trpijo vse strani. Po pisanju Itar Tassa pa predsednika nista razpravljala o predaji vojaške ladje razreda mistral, ki jo je Francija zgradila za Rusijo. Dostavo ladje je Francija ustavila zaradi skrbi o ruski vlogi v Ukrajini. Ladjo bi po prvotnih načrtih morali Rusiji izročiti v petek.

Putin se je sestal tudi z italijanskim premerom Matteom Renzijem, s katerim sta se prav tako pogovarjala predvsem o napetostih na vzhodu Ukrajine. Putin pa je na sestanku sprejel Renzijevo povabilo na svetovno razstavo Expo, ki bo prihodnje leto v Milanu.

Angela Merkel je posnela tudi nekaj selfijev, ki so seveda preplavili družbena omrežja.
Angela Merkel je posnela tudi nekaj selfijev, ki so seveda preplavili družbena omrežja. FOTO: Reuters

Ruski predsednik naj bi se o robu vrha srečal še z Angelo Merkel, ki je že napovedala, da si od sestanka ne obeta veliko kar se tiče iskanja rešitve za krizo v Ukrajini. Po besedah Merklove EU razmišlja o novih sankcijah proti Rusiji, saj da "trenutna situacija ni zadovoljiva.''

Merklova v bar

No, Merkolova se je sicer najprej, še pred vsemi diplomatskimi opravili, odpravila v bar. Večina voditeljev skupine držav G20 se je po prihodu na vrh v avstralski Brisbane šla spočiti v svoje luksuzne hotele, nemška kanclerka pa se je v petek zvečer raje odpravila v bar. Pred napornimi pogovori se je šla sprostit in pri tem presenetila številne lokalne prebivalce.

Sproščeno je kramljala z obiskovalci barov in pozirala za številne fotografije, ki so že preplavile družbena omrežja. Njen priljuden pristop je navdušil pivce, ki so Merklovo pozdravljali z glasnimi vzkliki.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (189)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

nikhrast
16. 11. 2014 04.36
-16
Dobro lekcijo so mu dali, vsi ga ignorirajo, verjetno bo prenočil na svoji podmornici. Poglej kaj mu je rekel kanadski premier Harper, "Roko ti bom dal, samo povem ti pa to da moreš iti ven iz Ukrajine."
iGURT
16. 11. 2014 16.52
+3
Kdo ga ignorira ? Vse se vrti okoli njega se ti ne zdi ?
iGURT
16. 11. 2014 17.00
+2
A si videl posnetke in fotografije iz srečanja ? Prej bi rekel da so Osamo ignorirali.... ..... niso nobenega
ONniON
15. 11. 2014 21.51
-1
Avstralija je zelo stabilna država z visoko gospodarsko rastjo in ni imela recesije
IvanZapornik
16. 11. 2014 04.36
+3
JE-BI-GA
16. 11. 2014 14.32
+2
iGURT
16. 11. 2014 16.53
+1
Vpiši v brskalnik "protest in australia" in se čudi zadetkom ....
iGURT
16. 11. 2014 16.56
+2
.... verjetno ne protestirajo zaradi gospodarske rasti in ker niso imeli recesije
cvitko123
15. 11. 2014 20.56
-24
Pa kaj ste vsi proti ZDA pa Evropi, sej živite v zahodnem, ne vzhodnem svetu, zahod mora držat skupaj, me prav zanima, kako bi vam bilo všeč živet v Rusiji, prijateljica je rekla, da je tam skoraj tako kot pri nacizmu- samo pranje možganov, zato pa tudi ima 88%podporo. Saj ne bi imel noč proti njemu, ampak naj se ne vmešava v Evropo. Za tiste pa, ki pravite, da se Amerika vtika v vsako vojno-še dobro, da to govorite v slovenščini, ne v nemščini. Zdaj pa talite minuse, če hočete.
zigasubic
15. 11. 2014 21.24
+21
Nismo proti, smo pa proti politiki lažne propagande in nenehnega ponavljanja neobstoječih dejstev s strani slednjih. Sicer nisem živel v nacizmu, da bi lahko primerjal, kar sem bil v Rusiji ni kaj dosti drugače kot pri nas. Razen, da je morda veliko lažje dobiti zaposlitev.
platon26
15. 11. 2014 21.27
+24
V Slovenščini govorimo zaradi Slovenskih partizanov in pa seveda Rusov kateri so imeli največ žrtev v boju proti nacistični Nemčiji! Seveda če je megla v glavi potem tega ne veš!
totalka
15. 11. 2014 20.44
+7
Slava Rusiji........!!! Da sem jaz na Putinovem mestu bi že zdavnaj zgubo živce in ZDA in EU poslal v prazgodovino !!! Res se čudim Putinu da ima take živce !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
puspan
15. 11. 2014 21.00
-2
Spet eden od tistih, ki je prezivel ze vse vojne......v kinu.
JohannTheTerrible
16. 11. 2014 22.27
nevski
15. 11. 2014 20.26
+19
Hvala Bogu, da ima Putin dobre živce.
puspan
16. 11. 2014 19.19
silly
15. 11. 2014 19.45
-14
iGURT
16. 11. 2014 16.56
+2
YourFriend
15. 11. 2014 19.32
+8
evo točno tele glavce vladaju svetu...najhujš so tiste s črnimi glavami ali tisti ki so poviti :) se vidi da imajo denar in lahko.
batom@pinkponk.com
15. 11. 2014 19.31
+12
kakšen naslov pa je to??? spet vas slovnica daje, popofci... vrstni red besed je povsem zgrešen...
AlternativeFacts
15. 11. 2014 19.18
+9
Bodo Švicarji upeljali zlati standard, potem še Rusi in Kitajci, pa si bomo s temi $ in € samo še presrane ritke lahko obrisali...letna proizvodnja zlata je 2800 ton, kaj to pomeni, če se na trgu znajde še Švica ki bi eventuelno pokupila do 1000t letno, poleg Kitajske in Rusije, ki že danes pokupita blizu 2000t zlata letno, vemo...
AlternativeFacts
15. 11. 2014 19.47
+0
Torej bodo ljudje samo potrdili, in spet se bo varčevalo v frankih...razn če so ljudje tudi tam tako ekonomsko oplajbani kot smo slovenčki....kar pa močno dvomim
nevski
15. 11. 2014 20.40
+2
Kitajska centralna banka naj bi neuradno imela preko 10 tisoč ton zlata, uradno pa naj bi ga imeli nekaj čez tisoč ton, pa še ta podatek je star že nekaj let. Ko bo Kitajska objavila svojo dejansko zalogo zlatih rezerv, bo to šok za cel svet, ker bo ta podatek potrjeval, da ZDA nimajo več zlata, ker so Kitajci vsega pokupili. Kitajska bo tako uvedla zlato podlago za juan, dolar pa bo strmoglavil proti zlatu in s tem posledično tudi proti juanu in rublu.
+2
@nevski - Ekonomija ravno ni tvoja svetla točka... Kitajska lahko strmoglavi Ameriko kadar hoče ampak a jim je to v interesu? A jim je v interesu uničit trg od katerega živijo? Kam bodo pa potem izvažali svojo kramo? Večina proizvodov gre na ameriški trg in zato Kitajska kupuje brezvredne ameriške obveznice... Ne morejo pustiti da Amerika bankrotira, ker bi izgubili velik del trga...
nevski
16. 11. 2014 20.35
Nekateri pač živijo v svetu Zahodnih iluzij. Kitajska ne rabi Amerike in jo bo uničila, ko ji bo to ustrezalo. Najprej finančno, nato pa še vojaško.
Borut Novak 1
15. 11. 2014 18.49
-21
Če bo Putin še malo provociral, bo tistih svojih nakradenih 200 milijard dolarjev, moral hranit v Rusiji!
Die einemaister
15. 11. 2014 18.59
+10
Die einemaister
15. 11. 2014 19.01
+3
sej jih bu tec kaj misliš d jih u zahodnih bankah ki se bojo usak cajt sesule
LLLEPI
15. 11. 2014 19.07
+0
Saj v tem pa je vsa stvar zahod rabi Ruske dnarje svojega ma premalo
LLLEPI
15. 11. 2014 19.10
+3
EU bo tako ali tako sama sebe unicila,vse drzave katere so stopile v to zdruzbo se jim je stanje poslabsalo.To pa zato ker politiki porabijo ogromne kolicine denarja samo zase
puspan
15. 11. 2014 21.05
+5
Srpkladvo, a imas informacijo o bankah iz prve roke, Mencingerja ?
Borut Novak 1
15. 11. 2014 18.48
-5
@Anaheim; brihtna punca, ni kaj!
tutankamon86
15. 11. 2014 18.08
+17
EU mi je bila zakon... v bistvu mi je še vedno super ta misel o EU, ampak sem zadnje čase opazil, da smo še bolj pod vplivom ZDA, kakor sem sprva mislil (ali tako rekoč ''pod oblastjo''). Vse to samo škoduje EU, namesto da bi reševali pomankljivosti v EU politiki in zastavljali smernice za prihodnost ter izboljševali odnose z državami izven EU.
tutankamon86
15. 11. 2014 18.13
+23
Če pri tem procesu sankcij je bilo precej očitno, da se EU ravna po ameriških načelih...pardon, navodilih!
platon26
15. 11. 2014 18.41
+7
Kaj ti je tako zakon pri EU??? To da ne voliš voditelja? To da ti EU diktira kaj lahko in kaj ne sme početi Slovenija?? A to ti je zakon? No ja to mi pove da si navaden mentalni hlapec!
tutankamon86
15. 11. 2014 18.53
+3
Platon26, ko sem rekel, da bi morali reševati pomankljivosti v EU politiki, sem mislil ravno na to...Glede skupne ekonomije, integracije, odprte meje, skupna valuta, prosta trgovina, sociala,... veliko stvari je dobrih, ampak je še precej za postoriti.
LLLEPI
15. 11. 2014 19.12
+4
EU je bila ustanovljena z strani ZDA da ima lazje pod kontrolo celo Evropo
IvanZapornik
15. 11. 2014 18.03
+4
ŽIVEL JOSIP BROZ TITO!!! ŽIVELA TINA MAZE!!!
IvanZapornik
15. 11. 2014 18.05
-3
P:S: Tito je omenjen izključno zaradi več pluskov .....
ZakoniZdravja
15. 11. 2014 18.02
+2
Ljudem predstavijo demokracijo kot nekaj lepega in potem ljudje protestirajo in hocejo demokracijo...zacne jim it na slabse in nato hocejo se vec demokracije....noben ne razume da je ravno to demokracija kaj imamo.
Krta?a 21
15. 11. 2014 18.14
+2
LLLEPI
15. 11. 2014 19.14
+1
Demokracija se na tej strani te zbrisejo ce napises resnico
IvanZapornik
15. 11. 2014 18.01
-2
Če naute tih, vam bom kr eno drono spustu u bajto!!!
Krta?a 21
15. 11. 2014 18.36
+1
Saj te razumem - to je pac normalen in ustaljen proces ameriske demokracije....
HellWolf
15. 11. 2014 18.00
+11
Demokracija... ja no, ne rečem da je ideja slaba sam speljana je bol defektno. Če bi lavfala tko ko nam oči malajo bi bil svet res raj, ne pa ta greznica. Če bi demokracija obrnla svet za malega človeka na bolš bi bla prepovedana, isto ko velja za volitve če bi kej spremenile bi ble prepovedane. Ni važno al volimo leve al pa desne (kar za nas male narode še posebej velja) vedno vodjo isti ljudje iz ozadja. Ja, tok ko poslušamo da smo demokracija, del EU se enostavno Anglež, Nemc al pa Francoz podelajo na nas mi pa lahko sam hvaležno gledamo. Kdo bi nas sploh resno jemal. Ampak počakte da se bo začela uveljavljat EU ko federacija, bo še slabš. Pa še to... 'svobodo'' se izvaža pod celofanom demokracije, vojne vsepovsod, raznorazne ''velike'' demokracije'' kot so ZDA in Rusija se igračkajo monopoli za oblast (kratko potegne nič kriv narod), likvidiralo se je nelojalne diktatorje in vzpostavil kaos, tam pa dandans vladajo bedaki s orožjem in blodnjami. Ne vidim nobene razlike med ''moderno'' demokracijo in starim komunizmom. Likvidira se nasprotnike, kratko potegne narod in zmer gre za željo po dnarju in oblasti peščici ljudi (za kere sploh ne vemo).
AlternativeFacts
15. 11. 2014 17.57
+21
Tik pred izbruhom ukrajinske krize so bili že skoraj končani pogovori o prostotrgovinski coni, ki bi se raztezala od Lizbone do Vladivostoka, pa pridejo ameri, sproducirajo krizo in fentajo EU....mi jim pa ploskamo . Smo en mal čudni mi evropejci...no bomo pa dobili TIPP po katerem nam bodo ameri prodajal njihove smeti in če jih ne bomo jedli, nas bodo pa še tožili...res "čisti biser" je ta EU ki je v bistvu ameriška 52 zvezdica..
Krta?a 21
15. 11. 2014 18.02
+3
Mb128
15. 11. 2014 17.54
+9
Hehehehe, dajte no nekaj bolj veselega, da se bomo lahko nasmejali! Na News Republick sem prebral nekaj zelo, zelo smešnega če že ne kar bizarnega. Medij se sklicuje na Afp in tam je Erdogan izjavil da ni Kolumb prvi odkril Amerike pač pa so to naredili Muslimani že v 12. stoletju. Hm, na Vikinge pa je pozabil?! Ja, ja, zgleda da smo v zelo, zelo zanimivem obdobju. Že skoraj vsak bi rad bil One and only!
Krta?a 21
15. 11. 2014 18.00
+1
Piri reis map - goglaj! Kolumb nikdar ni bil prvi.
HellWolf
15. 11. 2014 18.01
+4
mb128, da ne bojo enkrat islamisti to izkoristl in rekli da so bli oni tam prvi...
Klimova
15. 11. 2014 18.05
+2
Vikingi so bili prvi naseljenci Amerike- pripluli so preko Beringa
Klimova
15. 11. 2014 18.45
+5
priseljenci, prvi so bili seveda indijanci
flojdi
16. 11. 2014 15.03
IvanZapornik
15. 11. 2014 17.53
+16
Kje pa je kej zdej tisti plačanc Kličko? Sranje naredil v Ukrajini in zgasnil nazaj na zahod ....... prirejat naprej cirkušče boksarske predstave za ovce .....
Na Slovenskem
15. 11. 2014 17.51
+3
Začenbja se obdobje ,ko zacenjajo Rusijo zahodni ukrepi močno boleti ze zdaj izgubljajo tuje investicije in zahod se že spet poslužuje metod kot so rušenja cen nafte .... In posledično zaradi tega so gospodarke napovedi Rusiji v prihodnje precej slabe ..... Rusija se bori v ekonosmi vojni katere nemora in je nebo zmagala kakor koli že mislite ,da ima Rusija nevem kako moč je dejstvo ,da proti zahodu je še zmeraj nula edino kar jo rešuje ,da ima kakršno koli besedo je njen močan vojaški in ekonomsko politični vpliv ,ki ga še zmeraj drži v državah bivše Sovjetske zveze ...
Krta?a 21
15. 11. 2014 17.56
+3
Ce kitajska ta moment zahteva poplacilo vseh dolgov od amerike, se amerika v momentu sesuje v kaos in drzavljansko vojno. Dolar ni vec petrodolar, ker drzave zacenjajo poslovati v lastnih valutah brez posrednistva dolarja. Tako da imam obcutek da bosta amerika in evropa zelo osamljeni.
Krta?a 21
15. 11. 2014 17.57
+0
Ne vem ce zdajle sploh kogarkoli amerika drzi za j.......
anaheim812
15. 11. 2014 18.04
+6
krtača.. vez med Ameriko in Kitajsko je močnejša kot se ti zdi. dvomim, da bi tvegali sesutje Evrope in ZDA (njihov daleč največji trg) zaradi ene "majhne" Rusije.
Na Slovenskem
15. 11. 2014 18.08
+5
JoJ kje si pa zdej to potegnil iz katerega filma teorije zarote ali podobnih bedarji .... Ti zdaj jst povem še eno dejstvo prvo zakaj to Kitajska kar nestori ,če pa je že tako močna .... Ameriški dolg Kitajski je okoli 9 % drugo od česa pa .... Kitajska živi od zraka al kaj ali od Zahodnega denarja .... Tretje če gre zahod v bankrot gre z njim cel svet .... In posledica tega bi bile vojne in na miljone mrtvih ... Samo poglej si statistike najkbogatejših držav in kje se največ denarja ubrne pa ti bo vse jasno ..... Kitajska more imeti še dolgo časa 8 % rast ,če si želi ,da bo sploh kdaj dosegla zahod ...
Na Slovenskem
15. 11. 2014 18.14
+2
Samo statistko poglej ... Pa ne samo ene ampak večih pa boš prišel do realne slike ... Največji sovražnik zahoda je trenutno prevelika imgracija tujcev ,ki bo kmalu pomnila to ,da bomo kot kultura bili odstranjeni na srečo tega še ni v Sloveniji vendar lahko kmalu postane zelo velik problem ....
Krta?a 21
15. 11. 2014 18.20
-1
Hehehe ti pa si slika Na slovenskem. Marsikateri kitajc te ze nese po standardu. Pocasi se zgodba obraca ves. Od kod toliko kitajskih turistov tule, pa kitajske trgovine? Pocasi a potiho kupujejo nepremicnine ker vejo da denarja ameri nimajo vec - niso neumni. Ko bo cas zrel (in ni dalec) bojo samo se preprogo potegnil izpod se ve koga... Potem seveda sledi vojna. Pa ne zaradi kitajske, ampak zaradi amerike.
Na Slovenskem
15. 11. 2014 18.32
+4
No ja bi rad videl povprečnega kitajca pa povprečnega Slovenca kokr vem smo po HDI-ju na 21 mestu Kitajska je na 91 poleg tega jih pa po BDP-ju na prebivalca krepko nesemo .... Ne glej priviligiranih Kitajcev raje glej povprečnega Kitajca kot si ti dal mene kot povprečnega Slovenca kot primer ....
Na Slovenskem
15. 11. 2014 18.37
+2
Še enkrat ti povem če pade Zahod se bo sprožil domino efekt kateri bo peljal cel svet v bankrot kdo bo kupoval dobrine iz Kitajske če nebo denarja kdo bo kupoval Ruski plin in nafto če nebo denarja raje se vprašaj te stvari .... Posledice Svetovnega bankrota bi pa bile za medčloveške odnose katastrofalne ....
AlternativeFacts
15. 11. 2014 18.38
+2
Na Slovenskem@ Kitajci že lep čas ne rabijo ZDA, kitajski trg je skoraj 2 milijarden, torej je praktično samozadosten....edino kar kitajcem fali so energenti, te pa nima niti EU niti ZDA, imajo jih pa Rusi....
AlternativeFacts
15. 11. 2014 18.41
-1
Na Slovenskem@ Na kitajskem je tako kot v EU razlika v povprečni plači, nekot je povprečna kitajska plača 1800€, drugje pa 300€ pač odvisno od razvitosti province.....enako je v EU - odvisno od države članice. Torej, o kateri povprečni plači bomo sedaj govorili?
Na Slovenskem
15. 11. 2014 18.42
+3
Ok povej mi zdej ,če je to res kaka je potem kupna moč povprečnega Kitajca in povprečnega Evropejca ali Američana .... Razliek so tako veliek ,da tudi če je Kitajcev več imamo mi bistveno več denarja noben trg v kapitalizmu ni samozadosten to je dejstvo ... In če misliš ,da imajo Kitajci komunizem se motiš to je le neka izperjena mešanica Kumnizma in Kapitalizma pri katerem je Komunistična le ideja .... Kitajci pa itq nočejo biti energetsko odvisni od Rusije zato kopujejo svoj plin iz Turkmenistana ....
Na Slovenskem
15. 11. 2014 18.45
-1
Me zanima kej si ta podatek dubil že spet BDP na prebivalca ti pove skoraj vse .... Samo vzemi kalkulator in začni računat prebivalvce EU-ja in Amerike ja in povprečni doprinos slednjih .... Potem pa vzemi doprinos povprečnega Kitajca in vola .... Prišel boš do izračuna realnega in samo vse kar moraš narediti je gledat realne statistike ....
AlternativeFacts
15. 11. 2014 18.47
+0
Pa saj ti pravim, odvisno kateri konec...recimo v Pekingu in Šanghaju, povprečni kitajec na leto prišpara 6000$, si ti zmožen tega? Če pa greš v bolj ruralne predele pa je povprečna plača 300€, tam pa prišparajo kakšnega stotaka....pa kje si ti spet komunizem najdu? In kitajci so odvisni od Rusije, še zadnji sporazum o dobavi plina ti to pove....
AlternativeFacts
15. 11. 2014 18.48
+0
bdp na prebivalca ti ne pove ničesar...kolikšen pa je bdp EU? In kaj to pomeni za romunske sirote?
Na Slovenskem
15. 11. 2014 18.55
+2
Vse se da dat na povprečje jaz verjamem ,da si lahko bogati privoščijo več kakor si tudi prinas .... In v Pekingu so take plače če zato ker majo šefi tako velike in zvišuejo povprečje ... Navad človek pa si lahk sam pod nsom obriše drugače si pa pogelj glavni vir dobave plina Kitajske ,ker si že spet navedel napačen podatek sporazum se je že prej pisal med Kitasjo in Rusjio saj plinovod iz Turkmenistana poteka čez slednjo Turkmenistan pa že dolgo velja za zapleteno državo ,ki ni ne na strani zahoda in ne vzhoda .... Kar se pa tiče Komunizma na Kitajskem sem pa itq povedal ,da obstaja le še njegova ideja .... Se je pa definitivno povečal standard Kitajca glede nato na čim je bil včasih samo ,da bodo dosegli nas je pot do tja še zelo dolga ....
AlternativeFacts
15. 11. 2014 19.14
-1
V skladu z dogovorom, ki sta ga na rusko-kitajskem vrhu v Šanghaju podpisala ruski predsednik Vladimir Putin in njegov kitajski kolega Ši Džinping, bo Rusija vsako leto Kitajski dobavila 38 milijard kubičnih metrov zemeljskega plina(s tem da rusi gradijo nov plinovod do kitajske)........V letu 2010 bo dobavljenih 13 milijard kubičnih metrov plina iz Turkmenistana na Kitajsko....jap res se lahko Turkmenistan primerja z Rusko dobavo plina...
Petra Škafar
15. 11. 2014 20.16
+0
In kaj se zgodi s Kitajsko če zahteva takojšnje poplačilo in ko dolar pade na vrednost 0?...no pravgotovo crkne tidi Kitajska...torej?
nevski
15. 11. 2014 20.48
+5
Rusija ne prodaja več plina in nafte v dolarjih, temveč v rubljih in juanih in ne več na zahodnih borzah, temveč v Sankt Peterburgu in v Šanghaju. Plačila pa potekajo preko BRICS bank in HongKonga. S tem bo postopoma povsem izničila zahodne manipulacije s cenami, zlate rezerve pa bojo osnova zlati podlagi rublju. Čas je na strani Rusije in igra bo odločena nekje leta 2018. Takrat ZDA ne bojo več svetovna velesila, njeno mesto bosta prevzela Rusija in Kitajska.
nevski
15. 11. 2014 20.51
+1
Kitajski cilj je sesuti ZDA in EU. Kitajske propad ZDA in EU ne bo tako grozno prizadel, saj notranji trg držav BRICS predstavlja tri milijarde ljudi z več kot dovolj bogastva, da nadomesti izpad zapufane Amerike in Evrope.