Tujina

Obama s podpisom ukinil zakon 'ne sprašuj, ne govori'

Washigton, 22. 12. 2010 17.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Predsednik ZDA Obama je podpisal zakon, ki ukinja politiko ne sprašuj, ne govori v ameriški vojski, kar pomeni, da bodo lahko istospolno usmerjeni pripadniki ameriške vojske svobodno govorili o svoji spolni usmerjenosti.

Obama pri podpisu zakona , ki ukinja politiko 'ne govori, ne sprašuj
Obama pri podpisu zakona , ki ukinja politiko 'ne govori, ne sprašuj FOTO: Reuters
Ameriški predsednik Barack Obama je podpisal zakon, ki istospolno usmerjenim ljudem dovoljuje, da v ameriški vojski odprto govorijo o svoji spolni usmerjenosti. Pri tem je povedal, da z novim zakonom več deset tisoč Američanom ne bo treba več živeti v laži. Zakon, ki istospolno usmerjenim ni dovoljeval odprto govoriti o svoji spolni usmerjenosti, je bil sprejet leta 1993, torej v času, ko je bil predsednik demokrat Bill Clinton.

Zaradi tega zakona je bilo od leta 1993 iz ameriške vojske odpuščenih več kot 13.000 njenih pripadnikov. Nasprotniki novega zakona pa trdijo, da bo sprememba zniževala moralo tistih, ki se bodo znašli v vojni. A študija, ki jo je v začetku tega meseca objavil Pentagon, kaže, da novi zakon ne bo bistveno vplival na pripadnike ameriških vojakov, ki so nameščeni v Afganistanu in Iraku.

Senat in predstavniški dom sta novi zakon potrdila pretekli teden, pri sprejemu pa so sodelovali tudi zmernejši republikanci, ki so se tako pridružili demokratom. Ker se je podpisa novega zakona želelo udeležiti veliko pripadnikov različnih aktivističnih gibanj, so morali za ta dogodek rezervirati večjo dvorano.

"To je zelo dober dan," je dejal Obama, ki so mu med podpisom ob strani stali tudi višji pripadniki vojske. "Ponosen sem, da bom lahko danes zjutraj podpisal zakon, ki bo končal politiko ne sprašuj, ne govori. Na deset tisoče Američanov ne bomo več silili, da živijo v laži, da bi lahko služili domovini, ki jo ljubijo," je povedal. Hkrati je še dodal, da bo zakon dober za oborožene sile, saj bo okrepil nacionalno varnost.

"Naša država ne bo več zavračala na tisoče patriotskih Američanov, ki so bili prisiljeni zapustiti vojsko, ne glede na njihove vrline, ne glede na njihov pogum ali vnemo in ne glede na njihov zgleden učinek, samo zato ker so istospolno usmerjeni," je še dodal.

 

Veselje ob podpisu zakona
Veselje ob podpisu zakona FOTO: Reuters

Je veselje prenagljeno?

A analitiki menijo, da so napovedana praznovanja istospolno usmerjenih aktivistov še prenagljena. Pred tem bo treba namreč še določiti, kako bo novi zakon vpeljan v prakso, na primer, kako bodo uredili spalne prostore v kasarnah. Te smernice bodo morali določiti predsednik Obama, obrambni minister Robert Gates in poveljnik generalštaba admiral Mike Mullen. Pa tudi, ko bo to urejeno, bo moralo preteči še 60 dni, preden bo zakon veljaven. Do takrat pa bo še veljal dosedanji zakon. A Obama je zatrdil, da pri sprejemanju teh določil ne bo nikakršnega zavlačevanja.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (16)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

posebnez
06. 01. 2011 20.52
Chilly_Willy- jas sem gej tud pa sem bil tudi v vojski, tudi v jugo vojski, pa ni bilo tezav, ne z moje strani ne kakorkoli drugace. V VSEH TEH VASIH RAZMISLJANJIH SE VIDI KAKO BOLNI PACIENTI STE, A TI KOT HETEROSEKSUALEC NASKOCIS VSAKO PUNCO NA CESTI ,KI JO VIDIS??? Verjetno ne, potem pa nas ne obsojaj, kot da se geji dajemo vsepoprek z vsakim dol, ce to ze vi pocnete kot ta pravi tipi, da cisto vsako polozite, se ne pomeni da smo ostali enaki.
ljx
24. 12. 2010 01.27
Sprint,po moje bom ta naj večji dezerter,za hrbtom imam pa vedno svojo drago.
T_one
23. 12. 2010 08.33
Brez skrbi da ta zakon niso sprejeli v korist istospolno usmerjenih ljudi. Vedno ko vlade, predvsem Ameriška, predvsem v zadnjih časih, sprejme kakšen zakon, za katerega navzunaj predstavljajo kot da je v korist ljudi, se kasneje vedno izkaže, da je to samo naslednji korak k popolnemu zasužnjenju človeštva - Fašističnem Novem Svetovnem Redu.
sprint
23. 12. 2010 07.24
ljx 22.12.2010, 23:58 V primeru vojne oz., da se na kakršenkoli način znajdeš v njej, boš postal vojak. Milom ili silom. In potem boš tudi ti kanonfuter. Po možnosti s homičem za hrbtom. BEMTI ISTOSPOLNE, ZA DAVKE IN DELO POSKRBITE.
ljx
22. 12. 2010 23.58
Enkrat ko se odločjo bit KANONFUTR,itak več ni važno kakšne spolne usmerjenosti so,ker ko bojo stopil na IED,jim bo odneslo vse kar imajo od nog in med njimi,potem pa ne bojo nobeni sexualci več,ampak samo trupla.
HLAPCI.HLAPCI
22. 12. 2010 23.45
Istospolno usmerjeni so bili in bodo v vojski, vedno, pa naj bo zakon takšen ali drugačen. Mislim da jih je veliko, med vojaki, že od nekdaj. Narava poklica je že takšna.
JezekModaFoka02
22. 12. 2010 22.52
ja, pa za barvo kože tudi ne bi smel spraševat ... ker če že vidiš da je en črn brez veze da to še sprašuješ ...
hcaine2
22. 12. 2010 20.24
mladi_cetnik Iz tvojega vidika je pa res tako prav! Z boleznimi na plano, da se jih ozdravi.
hcaine2
22. 12. 2010 20.21
Zakon "ne sprašuj, ne govori" je imel samo eno veliko napako: veljal je samo v vojski! To bi moralo veljati povsod!
erikon
22. 12. 2010 19.54
Ker jim kronično primanjkuje kadra so začeli sprejemati tudi drugačne...bogi ljudje,zraven vsega kar jim američani delajo jih bo pekla tudi ritka !!!
jankoinmetka1
22. 12. 2010 19.18
Naslednje je pa na vrsti marihuana. Legalizirajte marihuano, ker je zdravilo proti raku.
upornik18
22. 12. 2010 18.53
bodo tudi napša vojska sprejela zakon ne sprašuje ne govori?:P
Chilly_Willy
22. 12. 2010 18.44
Ne bi rad da bi mi kakšen tak hrbet čuval na fronti ...
jurimuri1
22. 12. 2010 18.14
zdaj bo možno vpeljati nove terapevtske prijeme za vojake pod stresom, grupni pod podstvom psihiatrov
mladi_cetnik
22. 12. 2010 17.53
sej prov tok, o bolezni se treba pogovarjat, ne jo skrivat....predvsem o duševnih boleznih....
QueerAsYou
22. 12. 2010 17.38
Pred tem bo treba namreč še določiti, kako bo novi zakon vpeljan v prakso, naprimer kako bodo uredili spalne prostore v kasarnah. Saj to je vojska, ne štrik plac! Zdej bodo pa poštudiral, da morajo biti spalni prostori ločeni za hetero moške, geje, hetero, ženske in lezbijke ali kaj!?