Tujina

Obama: Republikanci, nehajte se igrati z usodo Američanov

Washington, 06. 10. 2011 20.21 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Ameriški predsednik Barack Obama je na novinarski konferenci v Beli hiši pozval republikanske kongresnike, naj podprejo njegov predlog zakona o ustvarjanju novih delovnih mest in "se prenehajo igrati z usodo Američanov".

Obama med današnjo tiskovno konferenco v Beli hiši
Obama med današnjo tiskovno konferenco v Beli hiši FOTO: Reuters

Barack Obama je pred mesecem dni predlagal potrditev 447 milijard dolarjev vrednega zakonskega paketa, ki je namenjen pospešitvi zaposlovanja, saj je stopnja brezposelnosti še vedno višja od devetih odstotkov. Gospodarska rast je bila v prvem letošnjem polletju le 0,9-odstotna in brez proračunske spodbude pospešitve rasti in zaposlovanja po mnenju Obame ne bo.

Predsednik je opozoril, da lahko z zakonom zaščitijo ameriško gospodarstvo v primeru, da bodo dolžniške krize v Evropi ušle izpod nadzora, obenem pa je dejal, da se evropski voditelji zavedajo problema. Izrazil je prepričanje, da bo do novembrskega vrha skupine držav G20 narejen akcijski načrt.

Republikanci: Pozabi na zvišanje davkov

O Obamovem predlogu, ki predvideva znižanje določenih davkov in zvišanje davkov za bogate ter več vlaganj v infrastrukturo in šolstvo, bo senat razpravljal prihodnji teden. Vodja republikanske manjšine v senatu Mitch McConnell je glede predloga dejal, da nima nič opraviti z vzpodbujanjem rasti, dokler predvideva višje davke.

Obama je posvaril, da bi ob nesprejetju zakonskega paketa spodbud gospodarstvu lahko poslabšanje krize v evroobmočju resno zamajalo ameriško ekonomijo.
Obama je posvaril, da bi ob nesprejetju zakonskega paketa spodbud gospodarstvu lahko poslabšanje krize v evroobmočju resno zamajalo ameriško ekonomijo. FOTO: Reuters
Obama je na novinarski konferenci izrazil razočaranje nad republikanci, katerih vodja v senatu je dejal, da je zanj najpomembneje poraziti Obamo na volitvah. Po treh letih popuščanja in kompromisov postaja Obama s približevanjem volitev malce bolj odločen in neposreden.

Na konferenci je opozoril, da zdaj ni čas za ponavljanje igric z blokadami kot poleti, ko je bila meja javnega dolga povišana šele, ko je Obama privolil v zahtevo republikancev o zmanjšanju porabe brez novih davkov. Potem ko je predlagal stimulacijski zakon, se je odpravil po ZDA in Američanom neposredno pojasnjeval probleme.

Obama od republikancev želi, da ga prenehajo blokirati na vsakem koraku, tudi pri zadevah, o katerih se z njim načeloma strinjajo, in naj povedo, kakšen je njihov predlog za spodbujanje rasti in zaposlovanja. Dejal je, da njegov predlog prinaša pospešitev gospodarske rasti za dva odstotka in 1,9 milijona novih delovnih mest.

Obama zaskrbljen nad stiki Pakistana s skrajnimi skupinami

Barack Obama je zrazil tudi zaskrbljenost zaradi stikov Pakistana s skrajnimi skupinami, ob tem pa zatrdil, da bodo ZDA Pakistanu še naprej nudile pomoč. "Ni dvoma, da obstajajo stiki pakistanskih vojaških in obveščevalnih služb z določenimi posamezniki, za katere menimo, da so problematični," je v Beli hiši dejal Obama.

Izjave Obame so le zadnje v vrsti izjav ameriških vladnih predstavnikov, ki so nedavno javno izrazili prepričanje, da pakistanska obveščevalna služba podpira eno od skrajnih skupin Hakani, ki ima sedež v pakistanskih plemenskih območjih in izvaja smrtonosne napade v Afganistanu.

Ameriški predsednik meni, da si Pakistan ščiti hrbet v pričakovanju prihodnjega razvoja dogodkov v Afganistanu, v tem oziru pa vzdržuje stike s skrajnimi skupinami, ki upajo, da bodo ponovno prišle na oblast v Afganistanu po odhodu koalicijskih sil.

Kot je novinarjem še dejal Obama, so ZDA skušale Pakistan prepričati, da je stabilen Afganistan v njegovem interesu in da ni razloga, da se zaradi stabilnega in neodvisnega Afganistana počuti ogroženega. Delno je to mogoče pripisati strahu Islamabada, da se bo Afganistan povezal z Indijo, sicer smrtno sovražnico Pakistana.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (10)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

CrusaderKnight
07. 10. 2011 15.44
Kje je pa to pisalo RT televiziji?!? Nikjer ni izjavila da ne bo nastopila na kandituri, ampak da bo sporočila v pravem času!
Elias47
07. 10. 2011 14.22
@CrusaderKnight A ni ravno včeraj pisalo, da Palinova sploh ne bo kandidirala?! Drugače pa; Obmana je zadnji, ki igra ameriškega predsednika ...
CrusaderKnight
07. 10. 2011 13.59
Upajte da zmaga Obama, če bo palinova, bo v afriki in BV še večja lakota, kitajci bodo začeli jamrat, in še kaj! Drugače je pa vsaka država ki nima suženjskega dela v pufih! kmalu bodo prenehali pošiljati denar ostalim državam po svetu, imeli bodo takoj polovico pufa pokritega! Lahko pa mirno tudi krivimo kitajsko ki s suženjstvom prie do poceni nekvalitetnih izdelkov, da ne govorimo o BV kjer navadni delavci iz nepala, butana, zaslužijo bogih 200$ na mesec. A arabci se vozijo v ferarijih, bogatijih in v podobnih zverinah. Seveda sami imajo ker imajo monopol nad nafto oz. OPEC in ko rabijo več denarja zaprejo pipico ali pa povečajo ceno! Hm zakaj pa jih mi nebi dodatno obdavčl pri nas, in glej ga cela kitajska na nogah se repenč!
Elias47
07. 10. 2011 12.36
Ha-ha-ha, "zamajalo ameriško ekonomijo", ZDA že več kot deset let živijo na pufih, v dolgovih so za 15 oz. 56 trilijonov dolarjev, 56 milijonov američanov je na bonih, brezposelnost nonstop raste, ta biser pa govori o "zamajanju" ameriške ekonomije .... stari... Amerika bi morala prodati cel sončni sistem, da bi lahko prišla na zeleno vejo ... Dokler še imajo dovolj mašin, da lahko sproti iz niča tiskajo dovolj denarja, še bo šlo, potem pa .... konec luštnga. Sam počakajmo, da jim Kitajska in Savdska Arabija nehata posojati, potem bomo pa videli kaj je to bankrot ... To bodo pa potem spet reševali s kakšno vojna, verjetno Svetovno ... tako kot to vedno so. "Če si komu kaj dolžan, ga odstrani, pa dolg "izgine" ...
Elias47
07. 10. 2011 12.28
Obmana spet krivi druge za svojo nesposobnost; tako kot je še pred dnevi krivil EU za gospodarsko krizo, čeprav se še ves svet spomni, da je prišla iz ZDA!
Nimivseeno
07. 10. 2011 12.04
bobcat: 15 triljonov, veliko bolj je zapufana kot Grčija po glavi in FED CEO pri tem izjavi: Mi lahko naprintamo ves denar, ki ga dolgujemo!
m_t_h
06. 10. 2011 22.45
Martian
06. 10. 2011 22.10
ta je že pred enim mesecem govoril da je treba ta njegov zakon takoj sprejeti.....obravnavali ga bodo pa šele naslednji teden..hahaha ta Obama bo tako močno izgubil volitve,kot pri nas Pahor..
bobocat
06. 10. 2011 22.00
amerika ma skoraj 15 biljonov dolga ter notranjega okoli 45 bilijonov najbolj močna država na zemlji se je začela majati in bo začela pokati in pregovor se glasi da,KAR SEJEŠ, TO ŽANJEŠ !! Tisti, ki so zakuhal krizo, sedaj narodu pamet solijo
KONEC VAŠEGA SVETA POHLEPA
06. 10. 2011 21.31
IN KAJ MATI ZEMLJA NAPOVEDUJE OBAMI PRISEL JE MOJ CAS DA ZDRUZIM VSE LJUDI PLANETA V LJUBEZEN IN V ENO.NO TUKAJ PA ODGOVOR MATERE ZEMLJE IZ PRVE ROKE NJEMU KI SE IMA ZA KRALJA.LEP POZDRAV