Tujina

Obama – človek, ki je premagal Clintonovo, vojnega veterana in zdaj še bogatega poslovneža

Washington, 07. 11. 2012 05.43 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Američani so drugič zapored za predsednika izbrali Baracka Obamo. Tokrat ni zmagal s tako prepričljivo prednostjo kot pred štirimi leti. Je to zato, ker ni izpolnil vseh obljub, ki jih je dal? Mu je zmago prinesla usmrtitev Osame bin Ladna?

Obama je letos dopolnil 51 let.
Obama je letos dopolnil 51 let. FOTO: Reuters
Barack Obama je po zmagi leta 2008 postal prvi ameriški temnopolti predsednik ZDA, v torek pa mu je uspelo podvig nadgraditi s tem, da je postal tudi prvi temnopolti predsednik z dvema mandatoma. Po zmagi nad republikanskim izzivalcem Mittom Romneyjem ga zdaj čaka še večja odgovornost za pospešitev gospodarskega okrevanja.

Barack Hussein Obama se je rodil 4. avgusta 1961 na Havajih, kjer sta se spoznala njegova starša, Anna Dunham iz Wichite v Kansasu in kenijski študent Barack Hussein Obama st. Starša sta se že po dveh letih razšla in pozneje ločila. Mama se je nato poročila z Indonezijcem in družina se je leta 1967 preselila v Indonezijo.

Očeta je Obama po ločitvi staršev videl le še enkrat, preden je ta leta 1982 umrl v prometni nesreči. Obama se je leta 1971 iz Indonezije vrnil v Honolulu na Havajih, kjer so zanj skrbeli materini starši. Mama je živela med Indonezijo in ZDA, leta 1995 pa je umrla za rakom na jajčnikih. Po očetu ima Obama v Afriki šest še živečih polbratov in polsester, več stika pa je ohranil s polsestro Mayo Soetoro Ng.

Obama se je dve leti šolal v Los Angelesu, nato na newyorški univerzi Columbia, kjer je leta 1983 diplomiral iz mednarodnih odnosov. Po šolanju se je preselil v Chicago, kjer je delal kot organizator v skupnosti. To mu je dalo podlago za eno najučinkoviteje organiziranih predsedniških kampanj v ameriški zgodovini.

Leta 1988 je prvič potoval v Evropo in Afriko ter se vpisal na pravno šolo Harvarda, kjer je postal prvi temnopolti na čelu revije "Harvard Law Review". Istega leta je bil tudi krščen, in sicer v cerkvi črnske skupnosti "Trinity United Church of Christ".

Leta 1991 je diplomiral z odliko, leto pozneje pa se je poročil z Michelle Robinson, ki jo je spoznal leta 1989. Čeprav je sprva zavračala ponudbe za zmenke, je vztrajal in uspelo mu je. Z Michelle imata dve hčerki, 14-letno Malio in 11-letno Sasho.

Senator že leta 1996

Na politični položaj je bil prvič izvoljen leta 1996; postal je državni senator Illinoisa, kar mu je uspelo še dvakrat. Leta 2000 je doživel do zdaj edini politični poraz – na primarnih volitvah demokratov za sedež v zveznem predstavniškem domu. Leta 2004 pa mu je uspelo na volitvah v zvezni senat, kjer je bil šele peti temnopolti senator v zgodovini ZDA.

Demokratski predsedniški kandidat John Kerry mu je leta 2000 ponudil življenjsko priložnost glavnega govornika na demokratski nacionalni konvenciji v Bostonu. To je Obama dobro izkoristil z govorom proti delitvam v ZDA, po katerem so mu številni politični analitiki napovedali svetlo politično prihodnost.

V senatu si je mednarodne izkušnje pridobival z vodenjem pododbora za evropske zadeve v odboru za mednarodne odnose, ki ga je vodil njegov podpredsedniški kandidat Joseph Biden. Po le dveh letih senatne kariere je naznanil predsedniško kandidaturo.

Na prvih volitvah moral premagati Clintonovo, nato še vojnega veterana

Obama in McCain pred štirimi leti
Obama in McCain pred štirimi leti FOTO: Reuters

Sprva mu analitiki niso pripisovali velike možnosti za zmago med demokrati, ker so bile vse oči uprte v favorizirano protikandidatko Hillary Clinton. A ljudje so izbrali Obamo, ki je navduševal z govori ter že sam po sebi pomenil spremembo in prelom s preteklostjo. Na splošnih volitvah je premagal republikanca, vojnega heroja iz Vietnama in dolgoletnega senatorja Johna McCaina.

Na letošnje volitve se je odpravil z manjšo podporo kot pred štirimi leti in ankete so napovedovale zelo tesen izid. Po demokratski nacionalni konvenciji v začetku septembra je bil Obama sicer v jasnem vodstvu, a ga je izgubil po prvem televizijskem soočenju z republikanskim protikandidatom Mittom Romneyjem.

Republikanec je namreč odmevno opozoril na pomanjkanje napredka pri zaposlovanju in gospodarski rasti. Zato so bili dosežki Obame v prvem mandatu bolj ali manj v ozadju, vključno s sicer polovično zdravstveno reformo, ki jo je letos potrdilo tudi vrhovno sodišče ZDA.

Obama je skoraj vse zakonodajne dosežke uresničil v prvih dveh letih, ko so imeli demokrati večino v kongresu. Volivci so za slabo delo leta 2010 na kongresnih volitvah kaznovali le demokrate in z republikanskim prevzemom večine v predstavniškem domu se je začela blokada odločanja.

V prvem mandatu dobil tudi Nobelovo nagrado za mir

Prvi zakon, ki ga je Obama podpisal leta 2009, je bilo izenačenje plač žensk za enako opravljeno delo z moškimi. Najprej se je posvetil ekonomiji in isto leto podpisal 787 milijard dolarjev vreden zakon o stimulacijski porabi, ki ni pripeljal do bistvenega okrevanja, naj bi pa po trditvah demokratov ekonomijo obvaroval še hujšega zastoja oziroma nove recesije.

Obama z Nobelovo nagrado za mir
Obama z Nobelovo nagrado za mir FOTO: Reuters

Že leta 2009 je dobil Nobelovo nagrado za mir, kar je bilo po mnenju neodvisnih opazovalcev prehitro, isto leto pa je odpravil prepoved financiranja organizacij, ki v tujini pomagajo pri splavu. Odpravil je omejitve na financiranje raziskav izvornih celic človeških zarodkov, razširil zdravstveno zavarovanje za revne otroke, ženskam pa se je prikupil tudi z imenovanjem dveh vrhovnih sodnic.

Leta 2011 je končal prepoved odkritega služenja homoseksualcev v oboroženih silah, letos pa je postal prvi predsednik ZDA, ki je javno podprl homoseksualne poroke. Olajšal je dostop do zaupnih informacij vlade, podpisal zakon o reformah regulacij finančne industrije ter večji zaščiti potrošnikov, marca 2009 pa je zagotovil zvezna sredstva za rešitev ameriške avtomobilske industrije, ki danes spet posluje z dobički in vrača posojeni denar.

Guantanama ni zaprl

Na zunanjepolitičnem področju je znova zagnal odnose z Rusijo in z Moskvo podpisal nov sporazum Start o zmanjšanju strateške jedrske oborožitve. Mednarodno javnost je razočaral, ker zaradi nasprotovanja senata ni zaprl taborišča za osumljene teroriste Guantanamo na Kubi, uspelo pa mu je končati vojno v Iraku in obljubiti, da bo do konca leta 2014 storil isto z vojno v Afganistanu.

Najbolj je odmeval njegov ukaz za napad na vodjo teroristične mreže Al Kaida Osamo bin Ladna, a le za kratek čas. Vsi dosežki namreč ostajajo v senci počasnega gospodarskega okrevanja in visokih proračunskih primanjkljajev ZDA, ki so ves čas, odkar je na oblasti, presegali 1000 milijard dolarjev.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (118)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

KisloZelje333
08. 11. 2012 21.19
+0
ja usi ste veseli...tud sam raje vidim obamo kot romneya ampak oba2 sta sponzorirana od istih ljudi, kok ste smešni eni, za vas so še vedno vse teorije zarote, ste res tako nesposobi, da ne znate vtipkat v briskalnik vtipkat we are change slovenia, si po zdravi pameti prebrat par člankov in sami izluščit ven resnico, pogledaš še pod drugimi viri in če ti recimo povedo resnico ljudje iz vrha Nata, cie, farmacije, a ni bolj verjetno, da bo to res, kot pa recimo kar vam prodajajo mediji, ki so v lasti spet teh istih ljudi ali tu infadel recimo, ki je goreč zagovornik zda in izraela.
kopalisce
08. 11. 2012 08.59
+2
najbolj me pa moti da se IZRAEL nekaj na Iran spravlja. ko pa je bila WW2 pa so bili vsi bogi pa nevem kaj.
zassa
08. 11. 2012 01.48
mimic
07. 11. 2012 18.31
-10
nimam besed , spet je bil pajac izvoljen!!!!!!!!!!!!
kopalisce
08. 11. 2012 08.57
+3
romney ki je bila njegova prva želja IRAN pa je legenda ha?
ljx
07. 11. 2012 11.04
+4
Če ste mislili da bo CIA izpustila stolček svojega priljubljenega kandidata.ste se pošteno zmotil! Še noben predsednik ni spravu v zakon nekaj kot je NDAA,pol vas pa itak nima pojma kaj to sploh je. ZDA so banana republika,suženjska tvorevina v kateri imajo državljani iz dneva v dan manj pravic in več iluzije o svobodi.
nasha71
07. 11. 2012 21.45
+2
528Hz
07. 11. 2012 11.01
+0
Vsi na volitve in prečrtat volilni listek kajti le tako lahko pokažemo svojo nezadovoljstvo.
kopalisce
08. 11. 2012 08.57
-1
rissp
07. 11. 2012 10.45
+1
Čeprav bi bilo še slabše če bi zmagal Romney (ali pa tudi ne, saj sta oba samo 2 strani istega kovanca), sem prepričan da bo Obama ta mandat še slabši "vladar", saj se mu ni treba več bati za izvolitev na naslednjih volitvah. Nobelovo nagrado pa je verjetno dobil za genocide (ter uničenje držav), ki jih je naročil v Libiji, Siriji, itd....ter za podporo vladnih pokolov v Bahrainu,itd....
528Hz
07. 11. 2012 10.39
+3
Da so ubili Bin Ladna ne vrjamem kajti prej so bili družinski prijatelji z Bušovo familijo in financirali so njegove projekte. Zakaj le???
kopalisce
08. 11. 2012 08.58
kaj ima veze? zaradi denarja se še v družini pobijajo pobič :)
Prophet
07. 11. 2012 10.39
+4
hehe mu je zmaga prinesla usmrtitev Osame bin ladna?Morda res..vendar Osame bin ladna sploh ni bilo ,skreirala ga je CIA za ovce.Obama je imel pogum da zgodbo konča in lika bin ladna odstrani,ali je morda kdo videl posnetek usmrtitve??Potopili so ga v morje..čudno a ne.Iran ima na pladnju pa vendarle se ne odloči za napad čeprav Izrael kar sili...menim da bodo Osamo odstranili bogati žideki iz ZDA ki so povezani z Izraelom in tako dobili zeleno luč za napad na Iran dve muhi na en mah....živi bili in videli.
AntonLulek
07. 11. 2012 10.24
+10
Sedaj vam bom demonstriral kako si izbrisan od strani POP TV-ja, brez, da uporabljaš grde besede, žališ ali imaš sovražen govor. Čisto nedolžno bom vprašal: " A ste sinoči gledali soočanje predsedniških kandidatov na TV SLOVENIJA? Kako se vam je zdela voditeljica? Jaz mislim, da ima POP TV veliko konkurenco v TV SLOVENIJA, kaj pa mislite vi? Tunek iz haloz!!! - press
AntonLulek
07. 11. 2012 10.55
+4
Glejt glejte, sedaj pa me POP TV ne briše, za enkrat. Kaj jih je morda sram ker sem vprašanje drugače formuliral? Tunek iz haloz!!! - press
AntonLulek
07. 11. 2012 10.13
-3
Barack Obama = Borut Pahor Saj vam svoje povedo? Brez ugovorov! Tunek iz haloz!!! - press
AntonLulek
07. 11. 2012 10.56
+2
Reko sem, brez ugovorov!!! Tunek iz haloz!!! - press
Prudi
07. 11. 2012 10.13
+2
Clintonovo ni premagal, ampak njej bol paše , da špila teto iz ozadja, ne pa, da kot lutka hodi gor in dol kot medijska zvezda.
ki?ibleko
07. 11. 2012 10.06
-1
OBAMA WOWWOWOWOWOWOOO
odprio?i
07. 11. 2012 10.03
+2
Obama je imel čez mandat najižjo podporo v zgodovini prav tako kongres.
odprio?i
07. 11. 2012 10.01
+2
Višek neumnosti je da delaš eno in isto in pričakuješ drugačen rezultat. Volitve niso v nikoli nič spremenile, vedno vam dajo na izbiro levo ali desno roko iste glave. A res ni noben opazil da nivažno katera lutka je gor se politika ne spremeni status quo
Gogibyte
07. 11. 2012 09.39
+5
PREDSEDNIK v USA = PREDSEDNIK, v SLO = številka za mesečno plačo :)
janez6bb
07. 11. 2012 09.42
+13
alien8potnik
07. 11. 2012 09.37
-26
dajmo, predsednik turk, na drugi mandat!
hotchilipoper
07. 11. 2012 09.54
+6
alien8potnik
07. 11. 2012 09.36
-4
bravo! vsaj ena dobra novica v tej sivini, ki je zajela slovenijo.
janez6bb
07. 11. 2012 09.37
+10
ubog naiven narod, ki verjame da lahko volitve kaj spremenijo:)
mamica55***
07. 11. 2012 09.42
-7
janez če v nič ne verjameš, se nič ne spremeni !
janez6bb
07. 11. 2012 09.46
+12
hehe milijoni verjamete, in kaj se je v zadnjih 20 letih recimo sprememnilo, na bolje za ljudi, no da te vidimo junaka, to da so oropal države, to je za vas delo za ljudi, katerikoli politik, vsi so isti, postavljeni so s strani kapitala, in potem tudi delajo za njega, samo še njavečji niavci verjamete v politiko.
mamica55***
07. 11. 2012 09.48
-3
janez6bb
07. 11. 2012 09.57
+2
janez6bb
07. 11. 2012 09.58
+2
mammi ozn tut obstajaj da preprečuje vojne a ne:) ja obstajaj že 100 let, vojn je pa vsak dan več:) ubog narod, ki v 55 letih svojega življenja ne dojame da znajo politiki skrbet le za svoje interese:)
No.onealive
07. 11. 2012 10.01
+6
tako kot je rekel janez6bb.., volitve ne spremenijo nič razen nekaj lopovov še bol obgati.., in kaj se je spremenilo po letu 1991 mami55.., nič samo oblast.., politiki pa so še vedno isti.., država je še bol v kiti kot je bila.., pokradlo se je 6miljarad ( obe politični opciji skupaj).., in sedaj hočejo da bomo mi navadni državljani vračali ta ukraden denar.., in ti praviš da volitve kaj spremenijo..,
janez6bb
07. 11. 2012 10.03
+3
hvala no one:) pa to ni samo od leta 1991, to traja že več kot nekaj stoletji, si peščica lasti cleoten planet, smao suženjstvo so zavil v drug celofan.
janez6bb
07. 11. 2012 10.05
+3
mami vsa tvoja naivnost se lepo pokaže malo nižje, Obmam naj razžene bankirje, hehe brez njih ti nikoli ne bi slišala za obamo, ali kdo mu je že financiral kampanije.
No.onealive
07. 11. 2012 10.09
+4
mami55 ti si res naivna, če bi Obama karkoli rekel proti bankam sploh nebi bil predsednik ali pa bi končal kot lincoln in kenedy.., prav ta dva sta hotela povedati resnico kdo vodi ZDA in kako se nateguje folk pa vsi vemo kaj se je zgodilo :)
janez6bb
07. 11. 2012 10.10
+3
mami poglej si kenedyev govor: Predsednik ki je povedal resnico:)
janez6bb
07. 11. 2012 10.27
+3
mamica55***
07. 11. 2012 10.57
-2
No.,janez neverjetno sam jok in stok vaju je !
janez6bb
07. 11. 2012 11.07
+4
aja to je vse kar premoremo dodat na dejstva:) hehe uboga mami:) še enkrat vprašam, kdaj so volitve kaj spremenile:)?????
usi-glih
07. 11. 2012 09.23
+5
Tudi v Sloveniji bi morale biti volitve v torek ali sredo da ne bi skorumpirani župniki nagovarjali svojih ovčic kako naj glasujejo !
odprio?i
07. 11. 2012 10.01
+6
Ksenofont
07. 11. 2012 11.38
+1
Tago
07. 11. 2012 09.22
-17
Čestitke Obama,sedaj pa Turkovi zmagi naproti,gremo!
usi-glih
07. 11. 2012 09.23
-7
+++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
hotchilipoper
07. 11. 2012 09.56
+4
hansola
07. 11. 2012 10.05
+8
Turk? Ma niste resni, kaj je pa nardil? Nič, zapravil pa bogastvo.