Tujina

Demokrati verjamejo, analitiki pa dvomijo

Washington, 21. 03. 2010 12.27 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
STA, Reuters
Komentarji
13

Pred ključnim glasovanjem o reformi zdravstvenega sistema ameriški predsednik Barack Obama in njegovi strankarski zavezniki prepričujejo kongresnike, da podprejo nov zakon.

Ameriški predsednik je v zadnjih dneh vodil zelo široko kampanjo, v katero je za zagotovitev zadostne podpore zdravstveni reformi bil med drugim vključen tudi nekdanji predsednik Bill Clinton.
Ameriški predsednik je v zadnjih dneh vodil zelo široko kampanjo, v katero je za zagotovitev zadostne podpore zdravstveni reformi bil med drugim vključen tudi nekdanji predsednik Bill Clinton. FOTO: Reuters

Danes zvečer bo v predstavniškem domu ameriškega kongresa potekalo glasovanje o zdravstveni reformi. Pri tem je predsednik Barack Obama predstavnike pozval, naj jo podprejo. Da bi bila reforma sprejeta, jo mora podpreti 216 predstavnikov in po besedah vodje demokratov v predstavniškem domu Stenyja Hoyerja naj bi to podporo tudi imeli. Vodja demokratske večine v senatu Harry Reid je prav tako prepričan, da bo zakon podprlo zadostno število predstavnikov.

Analitiki pa niso povsem prepričani, da imajo demokrati zagotovljenih dovolj glasov za potrditev zakonov, ki je povzročil nemalo razprav in razburjenja v ZDA. Če bo zakon sprejet, bo dobilo pravico do obveznega zavarovanja okoli 32 milijonov Američanov, ki doslej tega privilegija niso uživali.

Ostro nasprotovanje republikancev

Ne naredite tega zame ali za demokratsko stranko, naredite to za Američane. Oni so tisti, ki čakajo na dejanja Barack Obama

Republikanci reformi zdravstvenega sistema, ki bo administracijo stala kar 875 milijard dolarjev, ostro nasprotujejo. Prepričani so, da si tega država ne more privoščiti, hkrati pa trdijo, da s tem zakonom vlada prevzema nadzor nad velikim delom gospodarstva. Republikanski predstavnik John Boehner je v radijskem nagovoru kritiziral zakon, da se z njim povečuje davke in v nekaterih primerih zmanjšuje pravice. "To ni reforma," je še dodal.

Obama, ki je v prestolnici nagovoril demokrate, je menil, da je to najpomembnejši korak za zdravstveno oskrbo v državi, potem ko je bil pred 40 leti sprejet program Medicare, ki upokojencem zagotavlja pomoč. "Ne naredite tega zame ali za demokratsko stranko, naredite to za Američane. Oni so tisti, ki čakajo na dejanja," je v nagovoru izpostavil ameriški predsednik. Za zdaj tudi še ni povsem jasno, koliko glasov podpore bi zakon lahko dobil. Nekateri predstavniki so pozivali k bolj preciznim zagotovilom, da iz naslova tega zakona ne bo porabljen denar za splave.

S posebnim manevrom mimo republikancev

Ker pa imajo demokrati težave z zagotovitvijo zadostnih glasov, so se odločili za poseben postopek. Predstavniški dom kongresa in senat sta lani sprejela predlog reforme. Začela so se pogajanja o uskladitvi obeh predlogov, usklajeni predlog pa bi moral na novo glasovanje v oba domova. A so demokrati vmes v senatu izgubili 60. glas, saj je sedež pokojnega Edwarda Kennedyja iz Massachusettsa osvojil republikanec Scott Brown.

Pogled na Washington
Pogled na Washington FOTO: Reuters
Demokrati so zato naredili načrt, da bodo republikance, ki niso pokazali nobenega zanimanja za resno sodelovanje pri reformi, povsem obšli. Obamov načrt je postal okvir za končni izdelek, do katerega nameravajo demokrati priti po posebnem postopku, ki v 100-članskem senatu zahteva le navadno večino in ne več 60 glasov, ki jih demokrati nimajo. Načrt je bil tak, da predstavniški dom potrdi senatni predlog, nato pa oba domova potrdita kompromisnega, pri čemer v senatu le z navadno večino. Vendar je nastal problem v predstavniškem domu, kjer levi demokrati ne podpirajo omejenega senatnega predloga, konservativni demokrati pa se bojijo, da omogoča zvezno financiranje splava.

Predsednica predstavniškega doma Nancy Pelosi je prišla na dan sedaj z novim manevrom, pri čemer bi demokrati potrdili pravilo, po katerem je senatni predlog potrjen brez glasovanja. To bi oklevajočim demokratom omogočilo, da se ne opredelijo glede senatnega predloga in bi ostala le še potrditev kompromisnega, za kar pa Pelosijeva potrebuje 216 od 235 demokratov v predstavniškem domu.

Protestniki proti zdravstveni reformi
Protestniki proti zdravstveni reformi FOTO: Reuters

Predlog ne daje denarja za splav

Voditeljice 60 nunskih redov so v pismu, ki ga je objavila lobistična organizacija "Mreža, lobi za nacionalno katoliško socialno pravičnost" zapisale, da kljub lažnim trditvam senatni predlog ne daje denarja za financiranje splava. Izvršna direktorica Mreže sestra Simone Campbell je dejala, da gre za politiziranje in da nune vsak dan delajo z bolniki, ki nimajo zavarovanja in je zanje reforma odgovor na človeško potrebo na osnovi vere.

Na njihovi strani je tudi združenje katoliških bolnišnic, ki jih je v ZDA okoli 600. Združenje je sporočilo, da je senatni predlog dovolj dober, da prepreči zvezno financiranje splava. V bistvu pa gre za iskanje dlake v jajcu. Predlog predstavniškega doma narekuje ženskam, da za splav kupijo posebno polico, predlog senata pa, da znotraj obstoječe police posebej plačajo premijo za splav, če to želijo.

Clinton zbijal šale, a verjame v zdravstveno reformo

Nekdanji predsednik ZDA Bill Clinton je sicer v soboto na večerji novinarskega kluba Gridiron napovedal, da bo zdravstvena reforma zagotovo sprejeta do velike noči. Pošalil pa se je na svoj račun in na račun nekdanjega podpredsednika ZDA Dicka Cheneyja, saj zaradi svojega slabega zdravja reforme verjetno ne bosta dočakala.

Clinton, ki se je v mladosti preobjedel nezdrave prehrane, je dejal, da je njegova najbolj priljubljena pijača te dni "lipitor" (zdravilo za holesterol) z ledom. Clinton ni prizanesel niti občinstvu, ki ga tvorijo ugledna novinarska imena, kar pomeni, da gre za starejše gospode. "Sicer reforma tudi vam ne more več pomagati," jim je dejal Clinton.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (13)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

islampizde
22. 03. 2010 04.38
Obama je ta prav dec ! Se trudi za svoje ljudi. Konzervativci pa tudi pri nas bremzajo liberalce, kot vedno
naivna
22. 03. 2010 03.48
Se vedno vidim , da res verjamete v propagande republikancev in kar namerno strasijo ljudstvo koliko bo to vse stalo, kar je ravno obratno. Revni si zelijo zdravstvenega zavarovanja, takega ki ga bodo zmozni vzdrzavat. Upajmo, da jim bo uspelo ze enkrat to urediti, saj se stem ze bojujejo desetletja.
alu_pocen
21. 03. 2010 19.52
Smrekar ma deloma prav. Največji nasprotniki reforme so revni slabo izobraženi konzervativci, ki predstavljajo velik del trenutno nezavarovane mase (ljubkovalno white trash). S to maso lahko konzervativna elita manipulara zelo preprosto. Tko da so najbolj proti ravno tisti, ki bi največ pridobili.
ishtmail
21. 03. 2010 17.52
Smrekar1: ti si ignorant in lažnivec. 'Prostovoljno' zavračanje zdravstvenega zavarovanja je v resnici iz strani zdravstvenih zavarovalnic, ki določene populacije nočejo zavarovati (ali pa je nočejo zavarovati pod enakimi pogoji), saj ima ta populacija tako nizke življenske standarde, da to posledično pomeni več iskanja zdravstvene oskrbe (torej več odlivov za zavarovalnico oziroma manj dobička). Američani plačujejo za zdravstveno zavarovanje okrog 500 dolarjev. To pa si marsikdo ne more privoščiti. Tako da nehaj z republikansko propagando v Sloveniji (kar je itak neumnost, saj nismo v Ameriki, ne glede na to, kako si to želi Janša).
Smrekar1
21. 03. 2010 17.33
@naivna: Če greš gledat strukturo volivcev in strukturo donacij boš opazila, da imaš zelo pravo ime. Resnica je namreč točno obratna, demokrati imajo v svojih vrstah večinoma premožne ljudi. Tudi njihovi sponzorji so večinoma korporacije in ne posamezniki. Zanimivo, kaj? Glede tega predloga pa takole - zadovoljil ne bo prav veliko ljudi. Dobršen del od teh 32 (in ne 45) milijonov nezavarovanih amerov namreč prostovoljno zavrača zdravstveno zavarovanje, zdaj si ga bodo pa morali hočeš nočeš kupiti. Morda bodo s tem sicer res na boljšem, ampak najbrž tega nočejo, ker bi ga sicer že imeli. Tale zdravstvena reforma bo za Obamo bržkone poraz, ne glede na to kaj se bo zdaj zgodilo.
skydrol7
21. 03. 2010 17.15
zaden cas da 45 mill.nezavarovanih amerikancev pride do osnovnega zdravstvenega plana , se pa gre tudi za politicni uspeh / neuspeh Obamine administracije....
Jure Kacicnik
21. 03. 2010 17.15
groza in to naj bi bila demokracija al kja že?
naivna
21. 03. 2010 17.03
Tu se ne gre , ce verjamejo v zdravsteveno reformo ali ne, tu se gre, samo zato da republikanci hocejo neuspeh za Obamo. To je samo politika in nic drugo, republikanci se ne brigajo za svoje ljudstvo, saj 90% jih je bogatih in zmorejo drago zavarovanje, za revne jim ni mar.
Abacus
21. 03. 2010 16.37
vsi kolebajo...ni interesa
bostjan@kocevje.com
21. 03. 2010 15.35
hehe, to bo obamov konec....komi čakam...
stomater
21. 03. 2010 14.48
v riti so...sam ne priznajo pa tut ne..
piss
21. 03. 2010 14.32
če jim to uspe...smo vsi skurjeni...!!
PREKLETO
21. 03. 2010 13.25
najbolje da obama zaposli Miklavčiča