Tujina

Obama poziva k umiritvi razmer v Fergusonu

Washington, 14. 08. 2014 22.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Nemiri v predmestju St. Louisa zaradi uboja neoboroženega temnopoltega 18-letnika se nadaljujejo. Protestnike je k umiritvi razmer pozval tudi predsednik Barack Obama in obljubil neodvisno preiskavo.

Ameriški predsednik Barack Obama
Ameriški predsednik Barack Obama FOTO: Reuters

Ameriški predsednik Barack Obama je pozval k miru v predmestju St. Louisa Ferguson, kjer je v soboto belopolti policist ustrelil neoboroženega 18-letnega temnopoltega Michaela Browna, nakar so izbruhnili protesti.

Obama je novinarjem v kraju Edgartown v zvezni državi Massachusetts povedal, da je pravosodnemu ministrstvu in zvezni policiji FBI naročil naj opravita neodvisno preiskavo dogodka, pri tem pa je dodal, da ni nobenega opravičila za prekoračitev policijskih pooblastil s prekomerno silo. Predsednik je dejal, da morajo biti oblasti Fergusona bolj odprte in pregledne glede preiskave in načrtov za zaščito skupnosti.

Obama je o dogodkih v Fergusonu govoril tudi z guvernerjem Missourija Jayjem Nixonom, s katerim sta delila zaskrbljenost zaradi nasilja po smrti najstnika. Nixon je zagotovil, da bo ukrepal za spremembo tona v skupnosti. Ferguson je naselje z 21.000 prebivalci, večinoma temnopoltimi, lokalna policija pa premore 53 ljudi, od tega 50 belcev.

Dimna bomba, ki so jo proti protestnikom vrgli policisti.
Dimna bomba, ki so jo proti protestnikom vrgli policisti. FOTO: Reuters

Protestniki in aktivisti, kot je newyorški politik in pridigar Al Sharpton menijo, da policija s svojim odzivom na proteste le slabša položaj. Med drugim so aretirali tudi novinarja Washington Posta in spletnega medija Huffington Post, ker se nista dovolj hitro umaknila z restavracije McDonald's, kjer sta pisala članke. Oba novinarja so izpustili brez obtožnice trdita pa, da so ju policisti pretepli.

Policija je v noči na četrtek uporabila solzivec in aretirala deset ljudi, šef lokalne policije Jon Belmar pa se brani, da so protestniki na policiste metali kamenje in molotovke, slišali pa so se tudi streli. Policija še vedno ni objavila imena policista, ki je ustrelil najstnika, ko je ta že dvignil roke in se vdal. Policija trdi, da je bil policist najprej napaden, kar sicer ne opravičuje streljanja, ko se je domnevni napadalec že predal.

Zaradi protestov kritike letijo tudi na guvernerja Nixona, ki je v četrtek dejal, da ljudje lahko protestirajo, vendar morajo spoštovati pravice drugih. V nedeljo so na primer zažigali trgovine in razbijali avtomobile. Obama je dejal, da se zaveda napetosti čustev, ampak je vse pozval naj se zavedajo, da so člani ene ameriške družine, ki deli skupne vrednote, kamor spada tudi enakost pred zakonom, spoštovanje javnega reda in pravica do mirnega protesta.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

provokatorr
15. 08. 2014 01.22
+6
obama je obljubil neodvisno preiskavo. to torej pomeni, da je brez njegove obljube ne bi bilo??
KlubPravilnoPretepenihŽena
14. 08. 2014 23.34
+0
Obongo vbrizgaj si serum banane pa bo
rogerrabbit
14. 08. 2014 23.02
+11
Naselje z 21.000 dušami... s pretežno temnopoltimi prebivalci... imajo 53 policistov od tega 50 belcev... prej bi pričakoval ravno obratno, že zaradi tega, ker je večina prebivalcev temnopoltih... ampak to je Amerika a ne? vsi enakopravni (a vseeno, eni malo bolj kakor drugi)...