Tujina

FOTO: Clinton: Za državo z deljeno blaginjo in odgovornostjo moramo voliti Obamo

Charlotte, 06. 09. 2012 07.12 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Delegati nacionalne konvencije demokratske stranke so oddali glasove za predsedniško kandidaturo Baracka Obame. Udeležence je z govorom navdušil nekdanji predsednik Bill Clinton, ki se je pošalil, da želi Obamo nominirati že zato, ker je bil dovolj pameten, da se je poročil z Michelle.

Delegati nacionalne konvencije demokratske stranke so v Severni Karolini oddali svoje glasove za novo predsedniško kandidaturo Baracka Obame ter podpredsedniško kandidaturo Josepha Bidna. Oba je uradno nominiral nekdanji predsednik ZDA Bill Clinton, kandidaturo pa bosta sprejela v petek zjutraj po srednjeevropskem času.

Clinton je z govorom v podporo Obami navdušil udeležence konvencije. "Zbrali smo se, da nominiramo predsednika, in enega imam v mislih," je dejal in nadaljeval, da želi Obamo nominirati že zato, ker je bil dovolj pameten, da se je poročil z Michelle.

Zatem je povsem resno nadaljeval na svoj način, s katerim je dvakrat osvojil predsedniške volitve. Nanizal je dosežke Obame v prvih štirih letih vladanja ter izrisal jasno razliko z republikanci, kot je rešitev avtomobilske industrije z državno pomočjo, čemur je republikanski predsedniški kandidat Mitt Romney nasprotoval.

Omenil je zdravstveno reformo, ki jo želijo republikanci uničiti, ter dokazoval, kako se njihovi načrti za zmanjšanje dolga in primanjkljaja ne skladajo s pravili matematike. Ob tem je Clinton tudi priznal, da je Obama nasledil gospodarstvo v veliko slabšem stanju kot on leta 1993.

Barack Obama
Barack Obama FOTO: Reuters

"V Tampi je bil republikanski argument proti ponovni izvolitvi predsednika enostaven – pustili smo mu popolno zmešnjavo, ki je še ni počistil, zato ga odpustimo in spet prevzemimo oblast," je dejal Clinton, ki mu je veliko bolj všeč argument za vnovično izvolitev Obame. Uspelo mu je namreč postaviti temelje dolge poti okrevanja v sodobnejše in bolj uravnoteženo gospodarstvo.

Clinton je pred Američane postavil osnovno dilemo, ki je še niso razrešili, kar dokazuje globoka razdeljenost države. "V kakšni družbi želimo živeti? Če želimo družbo, kjer je vsak zase in zmagovalec pobere vse, potem moramo podpreti republikance. Če želimo državo z deljeno blaginjo in odgovornostjo, pa moramo voliti za Baracka Obamo in Josepha Bidna," je dejal Clinton in govor sklenil z optimistično napovedjo, da se bo Amerika spet izvila iz krize, kot se je vedno doslej v 200 letih.

"Če bo izvoljen Romney, se ženskam obeta izguba pravice do splava"

Zaradi njegovega govora je bil drugi dan konvencije bolj gospodarsko obarvan. Clinton namreč Američane spominja na čase razcveta in blaginje, ki so se končali s prihodom na oblast republikanca Georgea Busha mlajšega. Govorniki, kot je kongresnik Steny Hoyer iz Marylanda, so poudarjali, da zasebni sektor že 29 mesecev zapored odpira nova delovna mesta. Za predsednika največje sindikalne organizacije v ZDA AFL-CIO Richarda Trumko pa ni niti najmanjšega dvoma o tem, kdo bi moral zmagati na volitvah v dobro ameriških delavcev in vseh Američanov.

Poleg gospodarstva so na konvenciji izpostavili še druge, za demokrate značilne teme. Minister za šolstvo Arne Duncan je poudaril, da za republikance izobraževanje predstavlja strošek, predsednica Organizacije načrtovano starševstvo Cecile Richards pa je opozorila, da se ženskam v primeru izvolitve Romneyja in še zlasti njegovega podpredsedniškega kandidata Paula Ryana obeta izguba pravice do splava.

Volilna kampanja se nadaljuje in že oktobra bodo na vrsti televizijska soočenja kandidatov, ki bodo morda nagnila tehtnico bolj na eno ali drugo stran, kajti ankete za zdaj kažejo na zelo izenačeno tekmo.

Nekdanji načelnik štaba združenih poveljstev oboroženih sil ZDA, upokojeni general Eric Shinseki, je govoril o tem, da je Obama 800.000 veteranom omogočil dostop do zdravstva, izvršna direktorica katoliške organizacije za socialno pravičnost "Network", nuna Simone Campbell, pa je opozorila, da se je tudi škofovska konferenca Katoliške cerkve v ZDA opredelila proti Ryanovemu proračunskemu predlogu, ki ga je Romney podprl. "Škofovska konferenca je sporočila, da ta proračun pade na temeljnem moralnem testu, ker bo škodil revnim družinam," je dejala.

Spodrsljaj s platformo

Drugi dan konvencije je minil tudi v znamenju odločitve vodstva demokratske stranke, ki je popustilo pod pritiski in v politično platformo, ki je bila sprejeta v torek, dodalo omembo vere v Boga ter potrditev Jeruzalema kot prestolnice Izraela. V preteklih platformah je bilo oboje omenjeno, tokrat pa ne.

Demokrati so se za spremembo odločili po ostrih kritikah republikancev, na čelu z Romneyjem, ki je v sredo ponavljal, da so demokrati s črtanjem omembe vere v Boga iz platforme še enkrat pokazali, da nimajo stika z večino Američanov. Romney je že pred tem kritiziral Obamo, češ da je največjega zaveznika ZDA Izrael "porinil pred avtobus".

Kritike so se prijele, vendar so demokrati ukrepali z veliko mero nerodnosti. Predsednik konvencije, župan Los Angelesa Antonio Villaraigosa, je dal oba amandmaja na glasovanje delegatom in dejal, da je za potrditev potrebna dvotretjinska večina. Od delegatov je nato zahteval, naj z vzklikom "da" ali "ne" po hitrem postopku potrdijo spremembe.

Vprašanje je moral zastaviti kar trikrat in še vedno ni bilo slišati jasne večine za spremembo, nakar se je samovoljno ob protestih iz dvorane odločil, da sta bila amandmaja sprejeta. Najbolj glasno so sicer protestirali delegati arabskega porekla. Villaraigosa je delegate nato obvestil, da Obama osebno verjame, da je Jeruzalem prestolnica Izraela in tako bo tudi v platformi.

Podpredsedniški kandidat Joseph Biden in Michelle Obama.
Podpredsedniški kandidat Joseph Biden in Michelle Obama. FOTO: Reuters

"Če zmagamo na Floridi, zmagamo na volitvah"

Obama je v Charlotte prispel šele v sredo. Kljub spodrsljajem, kot je bil ta s platformo, tesnim anketam in morda prevelikim poudarjanjem pravice do splava ter homoseksualcev do poroke v času, ko volivce zanima le gospodarstvo, pa so delegati prepričani, da jim ne primanjkuje navdušenja tudi v državah, ki veljajo za odločilne.

Floridski delegat Paul Weiss je dejal, da ga pred volitvami najbolj zanimajo veteranska vprašanja, o katerih republikanci niso govorili. Delegat iz Nove Smirne pri Daytona Beachu pa je zagotovil, da navdušenje nad Obamo narašča, potekajo registracije novih volivcev in novačenje prostovoljcev. "Prepričan sem, da bomo zmagali na Floridi, in če zmagamo na Floridi, zmagamo na volitvah."

Delegatka iz Nove Mehike Priscila Chavez je najprej zatrdila, da je njena država povsem demokratska, in zavrnila možnost, da bi Romney odvzel kaj glasov volivcev latinoameriškega izvora. Po njenem prepričanju na volitvah 6. novembra kljub slabemu gospodarskemu stanju v ZDA ne bo presenečenj. Ponovila je prevladujoče prepričanje, da je treba rast graditi na srednjem razredu, ne pa od bogatih navzdol, kot predlagajo republikanci.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (38)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

iChi
07. 09. 2012 09.28
papaaa!
06. 09. 2012 19.56
-1
prva slika zmaga: obiralec bombaža in monica lewinsky, skupaj.....
mimic
06. 09. 2012 19.08
+0
opet če biti vojna. oprani ameri do kraja
upornik_007
06. 09. 2012 18.09
-1
80% americanov je zabi... arogantnežov!
KisloZelje333
06. 09. 2012 17.39
+2
hahahhah clinton, dej povej raje kako si postal predsednik, kaj si že obljubil rockefellerju? Baraba zagamana!!!!
lolipoly
06. 09. 2012 19.51
-2
Clintonu , niti ne dosezes, da bi bu zadnjico obrisal, kaj sele kaj drugega.
Katja Kranjc 1
06. 09. 2012 19.52
-1
Elias47
06. 09. 2012 17.16
+1
en večji lažnivec in lopov od druzga... še slabše kot pri naših politikih
Elias47
06. 09. 2012 17.23
+0
naši politiki zaenkrat vsaj še nimajo na vesti na stotisoče življenj nedolžnih žensk in otrok....
mimic
06. 09. 2012 19.09
-1
kmalu jih bodo mel, ker bodo pomrl zarad lakote -
Geronemo
06. 09. 2012 14.53
-1
Zakaj pa vi velemodri POP portal ne napišete koliko šolskih avtobusov polnih šolarjev iz različnih držav so potrebovali da so navozili 70.000 folka v ta stadion samo da imajo ljudje občutek kakšno podporo uživa Obama...???? LAŽLJIVCI STE VSI, posebaj p atisti ki podpirate to farso globalnih pravičnežev itd... raje glejte Info Wars, se boste več naučili in spoznali resnično resnico... Naprimer izjava: "da zasebni sektor že 29 mesecev zapored odpira nova delovna mesta" Povejte še da so to zasebne varnostne službe ki rekrutirajo agente TSA in podobnih organizacij da kontrolirajo ameriško prebivalstvo na letališčih, avtobusnih postajališčih itd... Povejte zakaj civilne službe v ameriki potrebujejo 2mrd nabojev streliva (votle konice) ki so nasploh prepovedane po ZN konvenciji???? Aja.. za varovanje američanov... sem pozabil... Ko bodo volitve končane (ni važno kdo bo predsednik ker sta oba del istega korita) bodo ZDA uvedle splošno obsedno stanje... Morda zaradi nekih napadov oz. pandemičnega izbruha nečesa... In NWO je v celoti prevzela oblast nad ZDA..
kim llsung
06. 09. 2012 15.48
-2
preko 100mio americanov dobiva socialno podporo,skratka 230mio americanov je revnih to so dejstva!!!!
Elias47
06. 09. 2012 17.20
+0
Ja, žalostna resnica, "vernostne službe" so pred tedni res nabavile toliko visikiprebojnega streliva, da imajo za vsakega američana vsaj 3-5 metkov!! Sicer bo pa izpolnil obljube glede "zaposlitve", jeseni bo Obamster poslal vse američane na fronto ali pa v kamp FEMA....
Elias47
06. 09. 2012 17.21
-1
Američanom se slabo piše zaradi njihove demonske vlade, nam pa zaradi naše...
Elias47
06. 09. 2012 17.24
-1
sicer pa se itak ve, da so ZDA Četrti Reich, naslednji za Hitlerjevo Nemčijo...
lolipoly
06. 09. 2012 17.30
+1
Geronemo , zakaj pa ti ne gres v ZDA in se sam prepricas o zivljenju tam, ne da nasedas vsaki zaroti.Teh solskih avtobosom me je pa res smesno, a si sploh videl kaksnega tam izpod 20let starega? Tolazba , da ljudje v ameriki niso nic na boljsem kot pa v Sloveniji .
KisloZelje333
06. 09. 2012 17.49
-3
aja spet lolipoly, ona je bila v siriji v zda, skratka ona je povsod, si v izraelu in vatikanu tudi bila? Skratka elita nam želi le dobro kajne, zato še danes tankamo nafto in bencin, zato še danes ni zdravil za raka, aids, daj vtipkaj we are change slovenia in z zdravim razumom preberi nekaj člankov in se sama odloči kateri "resnici" boš verjela, pravi ali tisti, ki ti jo prikaže pop tv, cnn in podobni pokupljeni, propagandni mediji..
Elias47
06. 09. 2012 17.53
-1
Množično iztrebljanje neuporabnih jedcev: Shade razkriva načrt Kimberly Paxton 19. Avgust 2012 Če bi nekdo želel vašo smrt, bi želeli biti opozorjeni? In če bi postali soudeleženec v tem načrtu po lastni volji, kaj bi storili? Shade – The Motion Picture JE to opozorilo. Film očrta v živo, dobro dokumentiran načrt svetovne elite za zmanjšanje svetovnega prebivalstva navzdol do 1 milijarde ljudi. Če ne poznate svetovno demografijo to pomeni zmanjšanje svetovne populacije za približno 90%. Depopulacijski postopki v polnem zamahu so bili uvedeni medtem, ko zmanjševanje prebivalstva, geoinženiring, prisvajanje ozemelj in kriminalne bančne prevare vladajo med ljudstvom. Vse človeške aktivnosti bodo kmalu pod nadzorom in preostalo svetovno prebivalstvo velikosti 1 milijarde bo živelo v mega mestih, ki bodo kontrolirana s strani oligarhistov, ki bodo sledili z RFID čipirani populaciji – ''neuporabnim jedcem'' kot jih je poimenovala elita. Prihodnost človeštva bo svet v katerem bodo oligarhisti odločali kdo živi in kdo umre. Zveni kot plan za resnično nor znanstveno fantastični film, toda žal ni tako. Je še kako resnično! To je podčrtan in citiran načrt zmanjšanja prebivalstva in evgenikov. Lopovščina je imenovana s polnimi imeni. Njihovi obrazi so pokazani. Posnetki teh ''pokvarjenih fantov'' so strupene besede, ki jih izrekajo v javnosti in se oglašajo ter najavljajo njihove načrte. Zasedba pokvarjencev vsebuje člane Rockefeller Legacy, Billionaires for Eugenics, Bill Gates, Ted Turner, Henry Kissinger in mnogo mnogo več. Sto let je elitna skupina oligarhistov vladala svetu, ki ga je gnala dediščina spolnosti, denarja, moči in pohlepa… … v zadnjih 60 letih pa je njihova moč postala bolj utrjena, ker so postali bolj organizirani. Njihovi lastni beli papirji in drugi dokumenti kažejo vražje načrte, ki jih imajo na zalogi za zmanjšanje prebivalstva. To je film, katerega nočejo da vidite. Vsebuje dokumentacijo množičnega zmanjšanja prebivalstva, ki bo pustil za seboj 9 od 10 ljudi mrtvih! Vsebuje posnetke iz ne častne Bilderberg konference v letu 2012 v Chantilly, Virginia. Oriše načrt za ''množično iztrebljanje neuporabnih jedcev''. Shade prinaša ta načrt iz zatemnjenih sob ne častnih srečanj skupine Bilderberg na luč sveta: rak, cepljenja, FEMA koncentracijska taborišča, zastrupljanje naše hrane in vode. SHADE the Motion Picture 'Official Trailer 1' Smatrajte to kot opozorilo. Svetovni elita/oligarhi VAS želijo mrtve. Shade je poziv k dejanjem. ''Obstaja čas za bitko: TA ČAS JE SEDAJ.''
KisloZelje333
06. 09. 2012 18.02
+0
ta čas je sedaj, normalno, ampak kaj ko je na svetu preveč infadelov_no1, lolipoly in podobnih ljudi, brez možganov, brez možnosti kritičnega razmišljanja....zato me malce skrbi kako bo vse skupaj potekalo...
nikhrast
06. 09. 2012 18.37
+2
Porka flek, nekateri pa res klamfate o Ameriki, tu gledam Detroit na kanadsko-ameriški meji, pa več veste o Ameriki kot jaz.
lolipoly
06. 09. 2012 19.48
+0
@Jabolko222 in podobni, ce bi se vi tako skrbeli za Slovenijo in slovenske politike , kot se za ameriske , nebi bili tu kot ste. Jaz ne gledam Youtube in podobnih,,,,Jaz gledam okrog sebe .
KisloZelje333
06. 09. 2012 20.55
-2
lolipoly ena velika revca si, nimaš kaj drugega za napisat, ko veš da govorim resnico, kaj nimaš poguma we are change slovenia vtipkat v google in se na lastne oči prepričat? Maš dokaze zraven veš...? Lolipoly ona ne gleda youtube, bere raje 24ur in cnn kot infadel, kakšne cvetke ste to, neverjetno!
KisloZelje333
06. 09. 2012 23.55
+0
pa cakaj, nimas tok poguma prebrat al kaj? Pametnejši odneha to je res, daj prvo razčistiva si ti moški ali ženska? Tako nizke inteligence na tem portalu že dolgo časa nisem videl, oprosti, ne mi zamerit, spadaš v isti koš kot infadel, če ti je we are change preveč alternativna zadeva, poiskusi z beforeitsnews.com ali advance.hr, mislim nevem pa tudi na we are change imaš dokaze za večino zadev, zakaj govoriš kar nekaj brez smisla, ko nimaš kaj več pametnega za povedat? Torej globoko v sebi priznaš zmoto, veš da se motiš? Potem okej, si na pravi poti, kar tako naprej...če pa ne, si pa res ena uboga revca, ki ji ni prav nič jasno, kako potekajo stvari na tem planetu, 24ur in cnn sta zate kredebilna medija? Čeprav sta v rokah stričkov, ki ti vsak dan režirajo scenarije, povedo kaj se sme objaviti, kaj ne, 13 pa predvidevam da tudi nisi stara, da bi bila morda zaradi tega tako naivna? Preprosto te človek ne razume, pa ne zamerit, ne želim se kregat, prerekat, dokaze imaš tudi v rap glasbenikih, cause of death si vpiši v youtube, poslušaj komad in se potem opraviči za zgornje komentarje, kaj misliš, da majo ljudje enostavno preveč časa, da se gredo neke teorije zarote, daj se zbudi lolipoly no, ampak če se po več letih nisi, si očitno brezupen primer, zakaj sploh izgubljam čas s tabo? Lahko noč
Gojcic
07. 09. 2012 01.55
lolipoly
07. 09. 2012 02.16
@Jabolko222, spol ni vazen, zmeraj omenjas Infadela , da spadava v isti kos , morda imas prav , ker midva z Infadelom uziva " American Dream ", zato ne potrebujeva Youtube zarote , veva kaj je res in kaj ni,,,, 24 ur zdavnaj niso realna, vse kar je je prepisano iz drugih portalov. v glavnem "gossip"
rissp
06. 09. 2012 14.02
+2
Novičkarska stran RT je že cel dan nedosegljiva v EU,ZDA ter nekaterih drugih koncih sveta. Z nekaterimi anonimnimi brskalniki je še vedno dosegljiva.
demogil
06. 09. 2012 17.17
Jp dela samo RT TV res sumljivo, gledam tudi komentarje na Ameriških straneh vsi se strinjajo da je verjetno maslo Am. vlade oz. nekoga blizu
bus303
06. 09. 2012 11.35
+4
A LAHKO PROSIM NEHATE TEŽIT Z GLASBENIMI REKLAMAMI ZA POP NON STOP! HVALA!!!!
Gojcic
07. 09. 2012 01.56
hellbastard666
06. 09. 2012 11.14
ehhhh vsi so isti al bo črn bel al pa rumen noben ni pošten
Ucideteri
06. 09. 2012 13.23
+1
vzhod
06. 09. 2012 09.11
+2
lepo ma pentagram nad glavo hehe ko zanalasc ampak ljudje tega ne spregledajo
CKKPJ_Milko
06. 09. 2012 10.07
-1
Raje pentagram nad glavo kot rdeči pentagram v glavi....
Ksenofont
06. 09. 2012 11.12
+2
CKKPJ_Milko, Me prav zanima kakšne zvezdice imaš ti v glavi.
USS_Enterprise
06. 09. 2012 12.19
-1
vzhod če namiguješ na sataniste, oni majo pentagram kontra obrnjen in (ponavadi) dvojno obkrožen... ali pa namiguješ na zioniste, katerih simbol je heksagram? ...res ne vem, kaj smo spregledali mi ostali, ki še nismo podlegli lažem zeitgeista.
KisloZelje333
06. 09. 2012 17.43
-1
lažeh zeitgeista...seveda, če so ga oni dali ven, pa michael moore je tudi njihov...USS_enterprise daj si na we are change slovenia preberi par člankov, isto kot infadel_no1, najbolje da kar najnovejšega, ti bo dalo misliti kako so ti sprali glavo, pa kaj misliš da ti bodo na cnnu in tu povedali resnico? Če jih plačujejo ti ljudje, daj malo razmišljaj no, a te preveč prosim?!
lolipoly
06. 09. 2012 23.33
+1
Michael Moore zivi od tega, da dokumentira in pruducira svoje teorije .
USS_Enterprise
07. 09. 2012 00.28
aja pa še komentar ti morajo prek maila odobrit, če kaj narobe napišeš, ga sploh ne objavijo... to je za moje pojme cenzura! ja, tista stvar, zaradi katere imate ti in tvoji pajdaši tukaj vsakodnevne izpade!