Tujina

Obama podpisal zdravstveno reformo

Washington, 23. 03. 2010 16.55 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Ameriški predsednik Barack Obama je podpisal zgodovinsko zdravstveno reformo, ki prinaša zavarovanje za 32 milijonov državljanov ZDA in zavarovalnicam prepoveduje diskriminacijo bolnikov.

Barack Obama in Joe Biden
Barack Obama in Joe Biden FOTO: Reuters

Predsednik ZDA Barack Obama je podpisal zdravstveno reformo in bo veljala, čeprav jo bodo malce spremenili, ko bo senat potrdil spremembe lastnega predloga, kar je v nedeljo že storil predstavniški dom, ki je najprej potrdil senatni predlog. Senat bo zdaj lahko dodal še svoje pripombe, nato pa bosta oba domova kongresa ločeno glasovala o skupnem zakonu.

Obama je ob podpisu dejal, da to počne za ljudi, kot je bila tudi njegova mama, ki se je morala z zavarovalnicami prerekati tudi v v zadnjih dneh njenega življenja, ko se je borila z rakom. Ob slovesnem podpisu v Beli hiši so bili prisotni demokrati iz obeh domov kongresa, ki reformo podpirajo. Ameriški predsednik je še dodal, da je zakon nujen, pri tem pa je pojasnil, da gre za zakon, za katerega so se borile številne ameriške generacije. Za sprejetje tega zakona pa je bilo po njegovih besedah potrebnega veliko poguma. Podpredsednik Joe Biden pa je menil, da gre za zgodovinski dan, ki bo spremenil življenja na desetine milijonov Američanov.

Reforma prinaša zavarovanje za 32 milijonov ljudi, zavarovalnicam prepoveduje diskriminacijo bolnikov in zavračanje stroškov zdravljenja ter med drugim v desetih letih zmanjšuje proračunski primanjkljaj za 140 milijard dolarjev.

Zdravstvena reforma je pri nasprotnikih sprožila čustvene odzive, republikanci pa niso niti najmanj pomagali pri umirjanju čustev, čeprav jih je vodja manjšine v predstavniškem domu John Boehner pozval, naj se obnašajo kot odrasle osebe. Tako so med drugim ploskali osebam, ki so med razpravo na galeriji kričale, da je treba zakon ubiti.

11 zveznih držav s tožbo nad reformo

11 pravosodnih republikanskih pravosodnih ministrov iz zveznih držav je najavilo skupinsko tožbo proti reformi, v najmanj 30 državah pa republikanci pripravljajo zakone proti reformi. Države Alabama, Florida, Michigan, Nebraska, Severna Dakota, Pensilvanija, Južna Karolina, Južna Dakota, Teksas, Utah in Washington so skupinsko tožbo napovedale v ponedeljek. Pravosodni minister Utaha Mark Shurtleff pa je dejal, da bodo tožbo najverjetneje vložili na ameriškem okrajnem sodišču na Floridi.

Tiskovni predstavnik Bele hiše Robert Gibbs je povedal, da je to početje jalovo, s tem pa se strinjajo tudi pravni strokovnjaki. Zvezni zakoni so namreč nad državnimi. Vendar ne gre več niti za logiko niti za pravo. Republikanci upajo, da bodo s podpihovanjem nasprotovanja reformi pobrali politične dividende na kongresnih volitvah, pripadniki gibanja čajank pa se bodo umirili šele, če na volitvah novembra ne bodo dosegli bistvenega uspeha. Omenjeno gibanje je nastalo bolj ali manj spontano, njegove člane pa druži nasprotovanje zvezni oblasti v Washingtonu.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (13)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

piss
24. 03. 2010 11.15
ninja.subversion SE POPOLNOMA STRINJAM Z TEBOJ!!!! kje je kritično razmišljanje....kje je razmišljanje z SVOJIM UMOM...Z SVOJO GLAVO...ne pa da razmišljate o informacijah ki vam PONUJAJO.... wake up people...... NewWorldOrder je tukaj......
Alexus27
24. 03. 2010 11.10
Američani so bili skeptiki, da bo Obami uspelo...Poglej ga zlomka. Super. Nič več denarja multikorporacijam in ljudem, ki si ga ne zaslužijo in živijo od bede drugih.
naivna
24. 03. 2010 05.24
Saj je cas , da nekdo ima pogum in je praste stopil tem zavarovalnicam, ki samo kasirajo, ko pa treba izplacat te pa spricajo. BRAVO BARAK OBAMA!
CRONIMAJOJAJC
24. 03. 2010 00.14
amerika ma razlog za veliko slavje!!
PREKLETO
23. 03. 2010 18.51
mene je strah...
juventus2
23. 03. 2010 18.34
Super zakon za američane pa tudi za nas. Me zanima ker politik si bo zdaj upal ukiniti javno zdravstvo
V_13
23. 03. 2010 18.15
@foreverblue počakaj da tile teaparty people vidijo kako dobro bo na njih vplivala ta reforma. Glenn Beck se že joče (spet).
v1j0lcA
23. 03. 2010 18.01
je bil že čas....
ninja.subversion
23. 03. 2010 17.59
v ozadju so bolj temni načrti z to reformo kod pa skrb za ljudi
skydrol7
23. 03. 2010 17.43
zarek upanja za boljso bodocnost teh32 mil.amer ki so bili brez vsakega zavarovanja.........
brejakuzla
23. 03. 2010 17.37
še en ameriški nateg!
foreverblue
23. 03. 2010 17.36
Tale radikalizacija s tea baggerji mi niti najmanj ni všeč. Upam da se bo res izpelo v kratkem, kot to napovedujejo analitiki...
franceljtancelj
23. 03. 2010 17.15
Končno nekaj dobrega za nekoga.