Tujina

Napadalec v Baton Rougu se je imel za duhovnega svetovalca, napad je izvedel na svoj rojstni dan

Washington, 18. 07. 2016 07.02 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

V Baton Rougeu je temnopolti 29-letnik, nekdanji marinec, streljal na policiste in tri ubil, med njimi tudi temnopoltega policista Montrella Jacksona. Ta je le nekaj dni pred tem na Facebooku zapisal: "Rad imam to mesto, a se sprašujem, če ima to mesto rado mene ... To so težki časi. Prosim, ne dovolite, da sovraštvo zastrupi vaša srca."

Zračni posnetki Baton Rouga, kjer se je zgodil napad.
Zračni posnetki Baton Rouga, kjer se je zgodil napad. FOTO: AP

V ameriškem Baton Rougeu, prestolnici ameriške zvezne države Louisiana, so v streljanju umrli trije policisti, trije pa so bili ranjeni. Nanje je streljal 29-letni temnopolti nekdanji marinec Gavin Long.

Policija je okoli devetih zjutraj po lokalnem času prejela klic, da se ob avtocesti v bližini policijske postaje sprehaja "sumljiva oseba s puško". Ko so prispeli na kraj, je moški začel streljati nanje.

Priče so povedale, da so videle strelca s črno masko čez obraz in oblečenega v vojaška oblačila. V izmenjavi strelov, ki je trajala več kot 15 minut, so umrli trije policisti ter strelec, trije policisti pa so ranjeni, eden je v kritičnem stanju.

Long je bil nekdanji marinec, ki je bil po petih letih častno razrešen, dobil je tudi več odlikovanj, med drugim tudi za vzorno vedenje. Sicer pa je na spletu razvil osebnost s psevdonimom Cosmo Setepenra. Objavljal je video posnetke, izdal je celo več knjig. Še bolj vneto je objavljal posnetke po smrti Altona Sterlinga, ki sta ga v Baton Rougu ubila policista.

Samega sebe je označeval za "duhovnega svetovalca".

Prejšnji teden je na svojem Youtube kanalu Convos with Cosmo (Pogovori s kozmosom) objavil posnetek, na katerem je govoril o Sterlingovi smrti in protestih, ki so jih sledili. "Če želite kar naprej protestirati, počnite to, a tisti bolj resni, tisti pravi, alfa posamezniki, vemo, kaj je treba storiti. Šteje samo denar ali to, da udarimo nazaj, to je vse, za kar jim je mar. Dobiček in kri. Dobiček in kri. Dobiček in kri. Nič drugega," je dejal. Protestiranje je označil za "čustveno" in "za ženske".

Pritoževal se je nad policijskim nasiljem ter dejstvom, da so policisti zelo redko, če sploh, zaradi neupravičenega streljanja obtoženi. "Moč ne spoštuje šibkosti. Moč spoštuje le moč," je na Twitterju zapisal dva dni po Sterlingovi smrti.

Imel je več spletnih strani, na katerih se je označeval za nutricionista, življenjskega učitelja, strokovnjaka za prehrano, osebnega trenerja, pisatelja in duhovnega svetovalca.

V svoji spletni biografiji je med drugim zapisal, da se je zaradi "duhovnega razsvetljenja" izpisal iz fakultete, prodal svoja avtomobila, razdal svojo materialno lastnino, in odšel v Afriko, ki jo je označil za svojo domovino.

Pred tednom je v enem izmed objavljenih videoposnetkov dejal: "Moramo udariti nazaj."

Ko je ostrostrelec v Dallasu ubil pet policistov, je v jezi zaradi smrti temnopoltih moških v rokah policije, govoril o povračilu. "To je pravica," je dejal v posnetku, v katerem je branil ostrostrelca.

V enem izmed posnetkov pa je povedal, da "če bi se mu karkoli zgodilo", poudarja, "da ni povezan" z nobeno izmed ekstremističnih organizacij. Povedal je, da je sicer bil član radikalne sekte Nation of Islam, a da ga ne smejo povezovati s tem. "Ne povezujte me z ničemer. Mislim svoje misli, sprejemam svoje odločitve. Sam sem tisti, ki bo moral prisluhniti sodbi. To je vse. In moje srce je čisto," je dejal.

Na svoj 29. rojstni dan si je v rojstnem Kansas Cityu izposodil avtomobil in se odpeljal v Baron Rouge, da bi izvedel grozljivi napad. Nekaj ur pred tem je na Twitterju zapisal: "Samo zato, ker se zjutraj zbudiš, še ne pomeni, da živiš. In samo to, da si se otresel svojega fizičnega telesa, še ne pomeni, da si mrtev."

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Policija je sporočila, da napad ni bil rasno motiviran, saj je napadalec ubil tudi temnopoltega policista.

Ubil je namreč tri policiste, 32-letnega temnopoltega Montrella Jacksona, 41-letnega Matthewa Geralda in namestnika šerifa 45-letnega Brada Garafolo.

Med žrtvami napada iz zasede je bil tudi 32-letni Montrell Jackson.
Med žrtvami napada iz zasede je bil tudi 32-letni Montrell Jackson. FOTO: AP

Jackson je na Facebooku 8. julija zapisal, da je psihično in čustveno izžet, odkar so v Baton Rougu izbruhnili protesti. "Prisežem pri Bogu, da imam rad to mesto, a se sprašujem, če ima to mesto rado mene. V uniformi sem tarča grdih, sovražnih pogledov, ko pa je ne nosim, pa me vidijo kot grožnjo … To so težki časi. Prosim, ne dovolite, da sovraštvo zastrupi vaša srca," je zapisal.

'Napadi na civilizirano družbo se morajo končati'

Ameriški predsednik Barack Obama je streljanje označil za strahopetno dejanje. "Gre za napade na javne uslužbence, na pravno državo in na civilizirano družbo in to se mora končati," je dejal. Pripomnil je, da so bili policisti, ki med svojim delom vsakodnevno tvegajo svoja življenja, da zagotovijo varnost, že drugič v dveh tednih ubiti v strahopetnem in zavržnem napadu.

Obama se je v televizijskem prenosu javil tudi iz Bele hiše. Američane je pozval, da se združijo in vzdržijo razdiralne komunikacije. "Ne glede na motiv, smrt teh pogumnih policistov poudarja nevarnost, s katero se policisti po državi soočajo vsak dan in kot narod moramo jasno in glasno povedati, da nič ne upravičuje nasilja nad policisti," je povedal.

"Vsi se moramo osredotočiti na besede in dejanja, ki nas lahko kot državo združijo, ne še bolj delijo. Moramo umirjati svoje besede in odpreti svoja srca. Vsi mi," je dodal.

Ameriški predsednik Barack Obama je v televizijskem prenosu dejal, da se napadi na javne uslužbence, na pravno državo in na civilizirano družbo morajo končati.
Ameriški predsednik Barack Obama je v televizijskem prenosu dejal, da se napadi na javne uslužbence, na pravno državo in na civilizirano družbo morajo končati. FOTO: AP

Guverner Louisiane John Bel Edwards je na novinarski konferenci dejal, da gre za "popolnoma neopisljiv, grozoten zločin".

V Baton Rougeu sta v začetku meseca policista ustrelila temnopoltega osumljenca, ko je bil ta že na tleh, zaradi česar so v mestu izbruhnili protesti. Temu je sledilo streljanje v Dallasu, v katerem je bilo ubitih pet policistov.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (22)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

CestniKolesar370Wattov
18. 07. 2016 12.26
+5
Kako si drznete povedat, da je bil temnopolt? RASISTI. KAKO SI DRZNETE? Barva kože nima veze s kriminalom. Razen če bi bil napadalec belec, potem bi bil 100% beli supremacist.
mr.wu
18. 07. 2016 14.38
+0
Kriminal je rezerviran samo za temne? A so naši politiki temnopolti? Naši temnopolti romi se lahko pred njimi skrijejo.
Sputnik
18. 07. 2016 09.38
+5
imajo za orožje jejo pa na bone ker so revni.
Megaclite
18. 07. 2016 09.33
+7
To je pa cena dolgoletnih okupacij ZDA v drugih državah. Od američanov najbolj naj**** pešadija v prvi bojni liniji. Če slućajno pride živ domov in z vsemi okončinami, postane živčna razvalina brez prihodnosti.
Našvasan_zob
18. 07. 2016 09.40
-1
Baje je kombinacija Antidepresivi + strelno orožje prihodnost prosperitete ZDA...
oxy.elite
18. 07. 2016 08.38
+13
Amerika je v sporu sama s sabo, po vsej verjetnosti bo teh incidentov še več.
korintos23
18. 07. 2016 09.18
+4
Ali pa čimprej eno državo napasti da gredo ti strelci tja streljat!
GlavniModerator
18. 07. 2016 08.25
+14
pod obamo se je razpasla geto kultura med crnce. Dejansko gre za enega najslabsih predsednikov vseh casov
Našvasan_zob
18. 07. 2016 09.42
+4
FED printa dnar , dnar pa zastaja na vrhu piramide (med 1% najbogatejših) namesto, da bi se po piramidi prelival dol med rajo.. Rezultat je nezadovoljna spodnja 1/2 piramide, ki ima povrhu vsega po ustavi pravico do strelnega orožja...
brusilec
18. 07. 2016 15.38
+1
no no.... misliš da teh 8 let prinese k taki katastrofi? da je Obama slabši kot predsednik pred njim, BUSH??? ne se hecat. Bush je sprožil vojne , zakuhal slanje, zdej pa nej to rešujejo drugi? ja itak je najlažje kriviti tistega ki je zdej na oblasti, oziroma to pravijo desničarski amerilani.. zdej ti bi pa lahko prisluhnil svojim možganim
TheMafiaDon
18. 07. 2016 08.13
+5
ha, Baraka naj potem neha delat to in naj prodaja orožje na drugačen način....
korintos23
18. 07. 2016 09.19
+2
Kako drugače, karabin se mora najprej sprobati če dela!
Iluzionist
18. 07. 2016 08.12
+4
obama naj rajši analizira zakaj se šolani profesionalni vojaki odločajo za pobijanje policistov, moja napoved je bila državljanska vojna v zda do leta 2100 ampak kaže, da bo morda že do leta 2050
Burt
18. 07. 2016 08.16
+2
Bullschevik
18. 07. 2016 08.06
+5
Orožje služi za ubijanje.....dovoljeno orožje dovoljeno ubijanje. Za črtico belega pa greš za dve leti v arest......kakšna logika?
razerznak
18. 07. 2016 08.38
+2
sej tovornjak tudi, lepo jih je splužil un v franciji
aojz
18. 07. 2016 10.45
+3
Kaj stalno ponavljate da je orožje krivo. Kamion je tudi efikasno orožje. Človek je vedno tisti. Pa naj ima nož, bombo, pištolo, letalo ali strup, ki se kupi v vsaki trgovini. In takšni ljudje imajo odprto pot v EU. Potegnimo črto in izračunajmo koliko nas je ta humanitarnost stala. Finančno in človeško.
GentlemanPirate
18. 07. 2016 14.17
statistični podatek: v ZDA je več umorov s kladivom, kot pa z vsem strelnim orožjem skupaj... tega vam seveda na 24ur ne povedo, ker jim (ter mainstream liberalnim bedakom) pač tako paše...
brusilec
18. 07. 2016 15.40
aojz.. efikasan.... koliko namernih pobojev se zgodi z tovornjaki, koliko družinskih tragedij ki jih zakrivijo malčki ko ponesreči prižgejo vozilo??? v primerjavi proti strelnem orožju v USA zelo malo...
brusilec
18. 07. 2016 15.51
+1
gentlemann ... pa dej, kje je ta statistika? dej nam prosim povej.. misliš da vse kar trobi NRA drži? članek govori o puških, ne vsem strelnem orožju.. "rifle" je puška...
brusilec
18. 07. 2016 15.59
zadnjič je bla tudi primerjava.. prostitucija prepovedana.. razen če imaš pri sebi kamero pa papirje :)
brusilec
18. 07. 2016 16.09
+3
Gentlemann.... članek o tvojem viru, kako ga je spesnila NRA, podala točno tiste informacije ki so hoteli.. NRA je močna z manipulacijo, seže celo črez lužo. mal prebrskaj po netu pa boš našel veliko podatkov. pa minuse lahko talaš zaradi mene, se ne sekiram. Here are the facts; In America in 2011, 8583 people were murdered by one type of weapon, guns (an additional 18,000 + committed suicide with firearms). Less than half that amount, 4,081 were killed by every other weapon known to man including knives, blunt objects, poison, fire, pushing out a window, cars, hands, explosions, drowning, narcotics, strangulation, asphyxiation and the mysterious "other" category. The truth is, the probability of being murdered by a gun in America is double that of being killed by any other weapon or method available to humankind...combined.