Tujina

Obama 'odmrznil' posebna vojaška sodišča v Guantanamu

Washington, 08. 03. 2011 08.45 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Ameriški predsednik je odpravil zamrznitev delovanja posebnih vojaških sodišč za sojenje obtoženim teroristom v taborišču Guantanama na Kubi. Obama je sodišča začasno zaprl, ko je prevzel oblast.

Ameriški predsednik Barack Obama je januarja 2009 obljubil, da bo v roku enega leta zaprl ta temni madež na ameriški vesti, vendar mu to ni uspelo in mu ne bo še najmanj do septembra letos. Takrat namreč poteče veljavnost obrambnega proračunskega zakona, ki ga je Obama podpisal januarja in v katerem je določilo, da se ujetnikov iz Guantanama ne sme poslati v ZDA, ne na sojenje, ne v zapor in ne na prostost.

V zloglasnem taborišču so se dogajale številne zlorabe zapornikov.
V zloglasnem taborišču so se dogajale številne zlorabe zapornikov. FOTO: Reuters

Kongresniki obeh strank so predsedniku hkrati otežili delo pri pošiljanju ujetnikov v tujino, saj mora obrambni minister ZDA najprej osebno potrditi, da se izpuščeni ne bo podal na teroristična pota, države sprejemnice zapornikov iz Guantanama pa morajo izpolnjevati določene varnostne pogoje. Ne glede na vse je Obama v ponedeljek zaveznikom, ki sprejemajo zapornike, izrazil hvaležnost za sodelovanje in spet obljubil, da je zavezan zaprtju Guantanama.

Guantanamo so si "izmislili" v vrhu administracije predsednika Georgea Busha, da se izognejo pristojnostim ameriških sodišč. Iz taborišča so prihajala številna poročila o zlorabah zapornikov, administracija pa si je vzela pravico, da ljudi zapira v neskončnost brez sojenja oziroma uvodoma tudi brez možnosti sodnih pregledov upravičenosti zapiranja.

Obama je 'odmrznil' posebna vojaška sodišča v Guantanamu.
Obama je 'odmrznil' posebna vojaška sodišča v Guantanamu. FOTO: Reuters

Na otoku še 170 zapornikov

Obama je včeraj z izvršnim ukazom uvedel posebne "periodične preglede", s katerimi naj bi zagotovili, da so v Guantanamu zaprti res le tisti, ki si to zaslužijo. V tem je razlika s prejšnjo administracijo, katere vodstvo je trdilo, da so v Guantanamu zaprti le najhujši zločinci na svetu, čeprav so jih doslej večino že izpustili kot po nedolžnem zaprte. Za bodečo žico jih na kubanskem otoku ostaja le še okoli 170.

Kljub dobrim namenom Obama ne more premagati realnosti odpora republikanskih ter demokratskih kongresnikov in njegova administracija bo nadaljevala z delom posebnih vojaških sodišč, nekateri ujetniki pa naj nikoli ne bi stopili pred sodnika in bodo zaprti do konca življenja. Gre predvsem za osumljene teroriste, ki so jih v ujetništvu mučili in bi jih moralo vsako pošteno sodišče izpustiti.

Obama je sicer sporočil, da še vedno podpira sojenje teroristom na zveznih civilnih sodiščih in zagotovil, da bo proces pred posebnimi vojaškimi sodišči pošten, ker so spremenili pravila igre. Med drugim menda ne bodo več sprejemljivi dokazi pridobljeni z mučenjem oziroma, kot so temu rekli v Bushevih časih, s "posebnimi zasliševalskimi metodami".

V Guantanamu je še 170 zapornikov.
V Guantanamu je še 170 zapornikov. FOTO: Reuters

Prvi trije primeri pred sodišče

Pred vojaška sodišča naj bi se najprej vrnili trije primeri, ki so bili že v postopku pred letom 2009, ko je Obama delovanje sodišč zamrznil. Najprej je to Savdijec jemenskega porekla Abd al Rahim al Naširi, ki je obtožen organizacije napada na ameriški rušilec Cole leta 2000 v Jemnu, v katerem je umrlo 17 mornarjev, 47 pa je bilo ranjenih. Al Naširija naj bi pred selitvijo v Guantanamo mučili v skrivnih zaporih CIA, med drugim tudi na Poljskem.

Pred sodnike bo kmalu prišel tudi Savdijec Ahmed al Darbi, ki je obtožen sodelovanja s teroristično mrežo Al Kaida, čeprav naj bi denar za bombe raje zapravil za mamila in prostitutke. Odmrznjen bo tudi postopek proti Afganistancu z enim imenom Obajdula, ki ga obtožujejo, da je imel pri sebi mine za napade po naročilu Al Kaide.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (11)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

porka.malorka
09. 03. 2011 12.23
mkrebs saj smo tud vsi enakopravni pred zakonom a ne hahahaa pa ti to verjameš
Marija Krebs
08. 03. 2011 21.45
porka.malorka, pa saj piše, da so obtoženi organizacije napada, sodelovanja s teroristično mrežo
Marija Krebs
08. 03. 2011 16.13
Terorista, made by USA, bosta pri nas prav gotovo poskrbela, da se bosta maščevala. Pri nas zanju ne bo nobenih težav, saj bosta prosta, svobodna, če se je Pahor res tako pogodil
SEBASTI
08. 03. 2011 13.34
A ni Obama trdil, da bo to taborišče zaprl ?
drago štubljar
08. 03. 2011 12.45
SAJU ZE MAMO V SLOVENIJI DALJ CASA JANSU BAVCARJA KORDEZA SROTA ITD PREDLAGAM ZAMENJAVU ZA< GVATEMALCE KER NE MOREJU BITI HUJSI
porka.malorka
08. 03. 2011 11.51
Pa dejte ljudje. Gvantanamo ni zapor ampak je taborišče kjer so zaprti politični zaporniki. to je dejstvo
Vance
08. 03. 2011 11.10
Guantanama je sramota za ameriško politiko,sramota za ameriško demokracijo.Njihove nepopravne grehe hočejo prenesti na Evropo,ki je že itak v suženjskem odnosu z njimi.Kakšna demokracija,totalna globalizacija!
jane53
08. 03. 2011 10.32
tipično za slovensko politiko. Pri nas je prostora za več vrst nezakonitosti, pravzaprav zlata jama za ozakonjeno brezpravnosti.
antonino
08. 03. 2011 10.29
vsak zapornik, tudi popolnoma nedolžen, bo postal terorist - saj so ga sami amerikanci naredili
antonino
08. 03. 2011 10.27
po nedolžnem zaprti, pa vseeno še kar naprej ostajajo zaprti - pa kje so tu človekove pravice - kdo ima pravico drugemu jemati svobodo brez dokazov o krivdi - a nekateri mislijo, da so bogovi na zemlji.
_i_love_you_
08. 03. 2011 09.40
jupi! končno dobimo svojga lastnega guantanamovca. mene zanima, kdaj bo možak razstavljen v ljubljani, da si ga bomo vsi lahko ogledali. pod prešercom naj ga razstavijo, najga za ene dva dni prvežejo, da ga vidmo.