Tujina

Gripa: 'Obama ni v nevarnosti'

Washington, 01. 05. 2009 08.38 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Tiskovni predstavnik Bele hiše je priznal, da so okužbo z virusom nove gripe odkrili pri sodelavcu ministra za energijo. Podpredsednik ZDA pa je s svojimi izjavami ustvaril paniko med Američani.

Obama se dobro počuti, je zatrjeval tiskovni predstavnik Bele hiše.
Obama se dobro počuti, je zatrjeval tiskovni predstavnik Bele hiše. FOTO: Reuters

Tiskovni predstavnik Bele hiše Robert Gibbs je priznal, da so okužbo z virusom nove gripe odkrili pri sodelavcu ministra za energijo Stevena Chuja. "Predsednik Barack Obama ni v nevarnosti," je dejal Gibbs.

Chu je bil član ekipe, ki je pripravljala teren za obisk Obame v Mehiki 16. in 17. aprila. Zbolel naj bi 16. aprila, naslednji dan pa odšel nazaj v Washington, kjer je okužil nekaj članov družine, ki pa so si že opomogli. Nikoli naj ne bi bil blizu Obame. Gibbs je zatrdil, da ni nobene potrebe, da bi se Obama dal testirati, ker je zdrav in se dobro počuti.

Biden znova razburil Američane

Podpredsednik ZDA Joseph Biden je v četrtek v svojem slogu podprl krčevita prizadevanja celotne administracije, da prepreči paniko med Američani zaradi nove gripe, ko je dejal, da družini ne bi priporočal potovanj.

Na vprašanje voditelja jutranje oddaje televizije NBC, ali bi svoji družini dovolil potovanje v Mehiko, je Biden odgovoril, da jim ne bi priporočil nikakršnega potovanja, ker se na primer virus hitreje širi v zaprtih prostorih, kot so letala in podzemne železnice.

Biden je povedal, da svoji družini ne bi priporočil nikakršnega potovanja, ker se na primer virus hitreje širi v zaprtih prostorih, kot so letala in podzemne železnice.
Biden je povedal, da svoji družini ne bi priporočil nikakršnega potovanja, ker se na primer virus hitreje širi v zaprtih prostorih, kot so letala in podzemne železnice. FOTO: Reuters

Biden se je že čez eno uro, kot kaže, zavedel svoje izjave, saj jo je njegov urad skušal spremeniti za nazaj, češ da je govoril le o potovanjih v Mehiko, ki jih sicer odsvetuje tudi administracija. Biden je znan po izjavah, zaradi katerih se mora kasneje opravičevati in Obama je moral že večkrat zamahniti z roko, ko so ga vprašali o izraženih mnenjih podpredsednika, v smislu da je Biden pač Biden.

Na Bidenove besede so se odzvali predstavniki potovalnih združenj in letalske industrije ter drugi, ki so mu očitali neodgovornost, ostali člani administracije pa so morali čez dan pojasnjevati, da so potovanja povsem varna.

Vršilec dolžnosti direktorja Centra za nadzor nad nalezljivimi boleznimi (CDC) Richard Besser je dejal, da je seveda bolje, če tisti, ki se počuti bolnega, ostane doma, sicer pa je potovati varno. Število potrjenih okužb s prašičjo gripo je v ZDA sicer naraslo na 118 v 15 zveznih državah. Smrtna žrtev je bila doslej le ena, in sicer dojenček iz Mehike v Teksasu.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (8)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

saatanavittu
02. 05. 2009 13.21
3-2
01. 05. 2009 22.48
Obama ima zadosti kondicije. Vsak dan se pelje s kolesom na schiht. V nevarnosti je delo. K ga bo zmankal bomo pa davke plačval. bom porinla še kak avtobus pod tank, drugač se Irak ne bo ohladu od vojne za demokracijo
Jože Pernek
01. 05. 2009 12.46
Obama ni v nevarnosti' ja pa kaj če bi bil
Feels_good_man
01. 05. 2009 10.34
jst sm se pa že bal za obamo
Ryan_S_Line
01. 05. 2009 10.06
Teka_jezek_teka
01. 05. 2009 09.51
milencek
01. 05. 2009 09.50
jezek_teka_teka
01. 05. 2009 09.35